Dodaj do ulubionych

Gdzie mieszkać w Anglii?

09.12.13, 09:55
W przyszłym roku wyprowadzamy się do Anglii. Aktualnie szukamy miejsca gdzie osiąść, wiadomo już że na pewno nie Londyn, tylko okolice, mogą być dalsze. Moi znajomi mieszkają głównie w Londynie i nie mają wiedzy na temat innych regionów i miast. Byłabym wdzięczna za wskazówki. Chodzi nam o spore miasto, żeby były w miarę dobre szkoły (córka ma 9 lat) i jakaś namiastka rozrywki. W Polsce mieszkamy w małym miasteczku i trochę już nas gnieciesmile Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • krolikbaks1 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 15:27
      Moze tam, gdzie bedzie praca?
      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 15:57
        No niekonieczne, bo mąż będzie pracował zdalnie więc tak naprawdę może być kazde miejsce.
        • speedy_gonzo Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 16:23
          A ty nie masz zadnych planow zawodowych, zadnych ambicji wlasnych? Polecam ten artykul (szczegolnie druga czesc)- kobieta.wp.pl/kat,26325,page,2,title,Dlaczego-wszystkie-twoje-zwiazki-sa-takie-same,wid,15642388,wiadomosc.html?ticaid=111cf9
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 16:26
            OMG?! Ty tak serio? Przecież mój wątek dotyczy czegoś innego, poza tym ja też mogę pracować zdalnie. A po drugie przecież ja Tobie do portfela nie zaglądam.
            • speedy_gonzo Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 16:30
              Mnie Toj portfel kompletnie nie interesuje, mam swoj wlasny. Podalam linka do fajnego artykulu, ty jedynie moglabys w nim przykladem koluzji analnej.
              • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 16:31
                Ok, dziękuję za wpis, nic nie wnoszący, ale zawsze wpis.
                • speedy_gonzo Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 16:35
                  Wpis jest bardzo dobry, artykul edukujacy. Troche podniosl poziom twojego watku.
                  • podkocem Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 18:47
                    Artykuł jest moim zdaniem bzdurny i wcale nie musi opisywac zwiazku autorki. Mojego nie opisuje, a nie pracuje :P
    • sfornarina Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 17:28
      Guildford albo Brighton - piękne miasta, choć bardzo drogie. Świetna lokalizacja, dużo się dzieje, dobre szkoły; klimat też łagodny.
      • speedy_gonzo Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 17:41
        Kwestia gustu, nie ma sensu o takie rzeczy pytac na forach. Kazdy bedzie pial nad wlasnym ogonkiem.W Brighton widzialam najbardziej kiczowate wesole miasteczko ever. Az takiej tandety nie ma latem nad Baltykiem. Poza tym w samym miescie sporo zaniedbanych ludzi i domow.
        • moccabristol Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 17:59
          Już nawet nie chodzi o gust ale o zadanie sobie trochę trudu.
          Nikt Ci szeroko nie odpowiada, bo temat wałkowany do znudzenia.
          Było tutaj przez lata kilkanaście? wątków o tym gdzie najlepiej zamieszkać, kupić dom, wynająć i pewnie kilkadziesiąt gdzie zamieszkać ze względu na dobre szkoły. Wrzuć w gazetowa wyszukiwarkę na pewno rozjaśnisz sobie sytuację.
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 18:02
            Czytałam, bardzo dużo wątków pochodzi sprzed kilku lat, sytuacja pewnie się trochę zmieniła. Naprawdę zadałam sobie trud i czytałam i to nie tylko tu, zadając to pytanie na forum, liczyłam na to, że ktoś powie coś o jakimś nowym miejscu, albo skieruje moją uwagę na miejsce o którym nie pomyślałam.
      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 17:59
        sfornarina napisał(a):

> Guildford albo Brighton - piękne miasta, choć bardzo drogie. Świetna lokalizacj
        > a, dużo się dzieje, dobre szkoły; klimat też łagodny.

Dzięki! Patrzyliśmy też na Northampton. Wiesz coś o tamtej okolicy?
        • moccabristol Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 18:16
          O i teraz zadałaś jakieś bardziej konkretne pytanie. Nowe miejsca nie powstają z dnia na dzień tu wszystko ma wiekową tradycje , a z kolei trudno powiedzieć o " nowym osiedlu" w danym mieście, że jest fantastyczne, doskonale dlatego właśnie, ze jest nowe i dopiero zaczyna nabierać charakteru i np tradycji dobrej szkoły jeszcze nie posiada.
          Polacy mieszkają dosłownie wszędzie. Kazdemu podoba się coś innego.
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 18:22
            Nie, nie, nie! Nie chodzi mi o nowe miejsca w sensie nowo powstałe, tylko nowe dla mnie:) Takie o których nie pomyślałabym że może być fajnie. Na przykład o wspomnianym Brighton czy nawet Potters Bar już słyszałam. Chciałąbym poznać opinię na temat nowych, w sensie innych miejsc:)
            • sfornarina Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 18:55
              > Nie, nie, nie! Nie chodzi mi o nowe miejsca w sensie nowo powstałe, tylko nowe
              > dla mnie:) Takie o których nie pomyślałabym że może być fajnie. Na przykład o w
              > spomnianym Brighton czy nawet Potters Bar już słyszałam. Chciałąbym poznać opin
              > ię na temat nowych, w sensie innych miejsc:)

Tak jak Ci już odpowiedziano, zależy co kto lubi i na co kto zwraca uwagę.

Londyn jest olbrzymi i miejscami piękny - mieszkałam w samym centrum 1,5 roku - i za chiny ludowe bym tam nie wróciła. Zbyt głośny, zbyt męczący, a ja wolę spokój i naturę.

Mieszkałam w Guildford 1,5 roku - zlokalizowane jest w Surrey, jednym z najbogatszych hrabst w UK. Jest piękne i malownicze, niezbyt wielkie, ale wiele się tam dzieje; masa studentów, bardzo dobre centrum zakupowe. Okolice Guildford cudne.

W Brighton bywam okazyjnie, uważam że jest przecudne, choć głośne i męczące.
              (Owszem, jak wcześniej ktoś wspomniał molo jest przebrzydłe, ale to kwestia gustu. Niektórzy uważają, że jest fantastyczne i latem całe pociągi przyjeżdżają na molo do Brighton z Londynu. Ja osobiście nie cierpię żadnego molo, wolę czystą plażę, gdzie nie ma ani jednego sklepu i ani jednego sprzedawcy fast foodów.)
              Ale cała reszta Brighton - boska. Uliczki jak żywcem z Francji wyjęte, mnóstwo małych sklepików, cała masa kontynentalnych knajpek z przybocznymi ogródkami, bardzo dobre restauracje - na moje kubki smakowe to unikat w UK, bo jednak brytyjskie knajpy w olbrzymiej większości serwują niejadalny syf.
              Klimat boski, masa młodych ludzi w weekendy wylega na ulice, ludzie wyglądają pięknie, bo w przeciwieństwie do reszty kraju większość z nich jest zadbana i z fantazją ubrana, aż miło oko zawiesić.

Obecnie mieszkam w Southampton. Miasto średniej wielkości, bardzo brzydkie, ludzie bardzo zaniedbani, wiele niebezpiecznych miejsc, jedzenie w ogromnej większości okropne (jemy głównie w domu, bo oboje z niemężem gotujemy o niebo lepiej niż to co serwują w restauracjach), ale ja je uwielbiam.
              Uwielbiam, bo - jest położone nad morzem, klimat jest łagodny, mieszkamy tuż obok olbrzymiego parku, a niedaleko od nas jest New Forest - niezwykły park narodowy. Ponieważ jesteśmy z niemężem stworzeni do życia w przyrodzie, a nie mieście, Southampton nam pasuje. Niezwykłe lasy wokół, dzikie konie, osły czy dzikie świnie, morze, kluby żeglarskie, mewy, czaple - wszystko na wyciągnięcie ręki.
              Niecała godzina samochodem do jednej z najlepszych plaż w UK - West Wittering.
              Cetrum zakupowe absolutnie do kitu, ale nic nam po tym, bo kupujemy online i zresztą nie przywiązujemy do zakupów wielkiej wagi. Centrum kulturalne do kitu, ale jest z trzech kin jedno jest fantastyczne i to nam wystarcza. Jak nam potrzeba muzeum/ koncertu fortepianowego czy galerii, albo jedziemy się ukulturalniać do Londynu, albo za granicę.

Bardzo uogólniając (więc są wyjątki) - południowy wschód UK jest bogatszy i ma piękną przyrodę, domy są dużo droższe, jedzenie lepsze.
              Północ od Londynu jest biedniejsza, miasta nie wyglądają tak spektakularnie jak na południu, jedzenie jest gorsze. Oczywiście bardzo uogólniam (wyjątkiem pod względem przyrody jest choćby absolutnie spektakularne Lake District), więc nie chciałabym aby ktoś poczuł się tutaj urażony:)

Zachód (Kornwalia, Devon, Somerset) są bardzo słabo zaludnione i nawet w większych miastach wielu rozrywek nie uświadczysz, o dobre jedzenie też ciężko. Są to natomiast hrabstwa absolutnie niezwykłe pod względem przyrody - coś przepięknego.
              • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:01
                Cudnie napisałaś, o coś takiego mi chodziło:) A masz jakieś informacje na temat Northampton? Jakiekolwiek... :)
                • sfornarina Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:05
                  > A masz jakieś informacje na temat
                  > Northampton? Jakiekolwiek... :)

Nie mam niestety, nigdy tam nie byłam.
                  Dlaczego pytasz ogólnie o miasta skoro interesuje Cię konkretnie Northampton? O konkretnych miastach, szkołach, okolicznej przyrodzie i dzielnicach możesz sobie wyguglać informacje, na brytyjskich forach roi się od tego typu pytań.
                  • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:09
                    Aż bardzo konkretnie mnie nie interesuje, czytałam po prostu na jakiś angielskich forach o tym miescie, a chcialam poznac zdanie Polaków. Ogólnie niewiele jest polskich komentarzy (prócz tych o spalonych sklepach) na temat tej okolicy i nie wiem czy to dobrze czy to źle. No i nie aż tak daleko Londynu. Brighton cudne ale daleko, a mnie tak jakoś zawsze w okolice Londynu ciągnęło, choć w samym bym nie zamieszkała.
                    • sfornarina Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:16
                      > No i nie aż tak daleko Londynu. Brighton cud
                      > ne ale daleko, a mnie tak jakoś zawsze w okolice Londynu ciągnęło, choć w samym
                      > bym nie zamieszkała.

Nieno, popatrz najpierw na mapę w takim razie:D

Pytasz o spore miasto w okolicach Londynu, bliżej niż Brighton. Wielu tych miast nie znajdziesz:)
                      W UK jest tylko kilka sporych miast, bo w przeciwieństwie do reszty kontynentu jest to kraj niesamowicie scentralizowany.

Brighton nie jest daleko, bo ma świetne połączenie kolejowe z Londynem. Mnóstwo osób mieszka w Brighton, a pracuje w Londynie!

> Aż bardzo konkretnie mnie nie interesuje, czytałam po prostu na jakiś angielski
                      > ch forach o tym miescie, a chcialam poznac zdanie Polaków.

No to skoro czytałaś... to trochę nie rozumiem pytania.
                      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:17
                        czytalam na angielskich forach, opinie anglików a chcialam poznac rodzime:)
                        • sfornarina Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:22
                          iga79_11 napisał(a):

> czytalam na angielskich forach, opinie anglików a chcialam poznac rodzime:)

To trzeba było pytać od razu o Northampton. Naprodukowałam się jak głupia, tylko po to by po godzinie pisania usłyszeć, że właściwie szukasz info o Northampton.

idę stąd.
                          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 19:34
                            Nie jestem sfokusowana obecnie na nic. Poza tym to Guildford brzmi całkiem sensownie.
                • lucasa Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 20:10
                  W Northampton co jakis czas jestem i mimo, ze maja centrum handlowe wieksze i deptak ladniejszy niz my to jednak cale miasto jest dosyc male i brzydkie - raczej takie przemyslowe. Baaaardzo duzo Polakow (to wada czy zaleta?). Moja przyjaciolka tam mieszka, wiec da sie mieszkac. Ale sama bym sie tam nie przeprowadzila.

Moze wezmiesz tez pod uwage Bedford (trzy bardzo dobre szkoly prywatne :))? St ALbans? Milton Keynes (znam kogos z forum kto bardzo lubi to miasto). Na poludnie to Guilford.
                  • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 20:17
                    Z miast ktore wymienilas slyszalam o Bedford, ale niewiele. Mamy ten komfort ze wlasciwie mozemy wybrac kazde miejsce, co w tej chwili jest bardziej wadą niz zaletą, bo codziennie budzę się z nowym pomysłem. Pytalam o Northamptom, bo mój mąż spędzi tam pierwsze miesiące (styczen-luty) i tak się zastanawialam czy tam do niego nie dołączyć. Mimo ze ja planuje wyjechac dopiero w czerwcu, decyzję trzeba podjac juz, bo przeciez do szkoly trzeba zapisac dziecko, a to jakoś wcześniej się robi. Powiedz jak to Bedford pod wzgledem rozrywki i wielkosci i urody? Albo to Milton Keynes? A tak juz pomijaąc wszystko zalatwianie mieszkania tam będąc tu - to jakiś kosmos.
              • ann.38 Sfornarina 09.12.13, 22:02
                ..a czy plaża w Brighton jest piaszczysta?
                • izabelski Re: Sfornarina 09.12.13, 22:36
                  nie
                • sfornarina Re: Sfornarina 09.12.13, 22:49
                  ann.38 napisał(a):

> ..a czy plaża w Brighton jest piaszczysta?

Z tego co pamiętam to nie, ale chyba 6 lat tamtejszej plaży nie widziałam. W Brighton bywam zazwyczaj w weekendy z wizytą u znajomych, tak że bardziej po centrum i knajpach się włóczymy. Wybrzeże jest spaskudzone przez wszędobylskie fish&chips, automaty i wesołe miasteczko.

Jeśli chodzi o plaże to wybieram wyłącznie West Wittering - plaża jest piaszczysta i ciągnie się kilometrami + wydmy + zero fastfoodów + zero wesołych miasteczek. Niczym we Francji, polecam:)
            • ampiltuda Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 18:57
              Mnie się podoba New Forest.
              www.google.pl/search?q=new+forest+uk&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=HASmUvyKNpKqhAelpoHgBg&ved=0CHIQsAQ&biw=1111&bih=717
              Tylko, że mało rozrywek miejskich. Szkół niewiele, bo jedna, dwie na miasteczko. O ich jakości nie mam zielonego pojęcia.
    • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 21:54
      zukaj miast z dobrymi szkolami srednimi
      jaka data urodzenie corki?
      czy pojdzie tu do y6 czy y5?
      jakie ma hobby
      jakie wwy macie hobby i zainteresowanie

Maidenhead jest fajne, ale coraz drozsze
      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 21:58
        córka będzie miała 9 lat w sierpniu 2014, w polsce chodzi do szkoly muzycznej, ale z tego co slyszalam w anglii nie funkcjonuje taki twór. my to akurat bardzo pospolicie - kino muzyka książki, mąż jest informatykiem.
        • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 22:18
          skad te informacje, ze tu nie ma szkol muzycznych?
          ech...
          w ktorej jest klasie i na jakim instrumencie gra
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 22:21
            serio? z jakiegoś forum, jakaś mama napisala ze przeniosla się z dziecmi i ze się zdziwiła ze tu nie funkcjonują szkoly muzyczne takie jak w polsce. i uwierzyłam:) jest w trzeciej klasie szkoly muzycznej i w trzeciej klasie szkoly podstawowej, poszla jako 6-latek. gra na pianinie.
            • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 22:41
              np tam gdzie maz pojedzie
              www.northamptonshire.gov.uk/music/Pages/default.aspx
              kazda gmina/hrabstwo ma podobna organizacje
              wiadomo - z pianinem gorzej, bo sa dluzsze kolejki lub niektore z tych organizacji skupiaja sie na instrumentach orkiestrowych

ale wtedy maja orkiestry symfoniczne i symphonic bands - miejsce dla kazdego instrumentu
              z reguly w jeden dzien sa tez lekcje z teorii i umuzykalniania
              nie jest to w formie takiej jak w Pl, bo nie az tyle godzin, ale wiele dziec iw ten sposob uczy sie do egzaminow panstwowych i studiuje potem muzyke

w mojej okolicy (przedmiescia Londynu) www.suttonmusicservice.org.uk/

tak ze nie kieruj sie tym, zeby mieszkac w Northampton z tego wlasnie powodu :)

corka pojdzie do y5 we wrzesniu
              potrzebne jej bedzie wsparcie jeykowe przez pierwszy rok i jesli planujecie sie osiedlic w Anglii na sluzej dla waszego zdrowia psychicznego - dostep do rozsadnej sredniej szkoly

np w Redhill jest b.dobra szkola katolicka, jesli mozecie siw wykazac swiadectwem chrztu dziecka przed 6 mies zycia i jestescie osobami wierzacymi to zamieszkanie blisko szkoly katolickiej nie powinno byc b.trudne

Redhill jest spokojne, blisko Londynu i blisko nad morze i do lotnisk, i nie az tak drogie jak np Reigate

• iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 22:48
                Dziecko ochrzczone, a my chrześcijanie, ale nie katoliccy choć nie wypisywaliśmy się z kościoła. Jedyne czego nie mamy to ślubu kościelnego. Ktoś wspomniał tu o Milton K. i sprawdzamy teraz cały wieczór tę opcję, wydaje się sensowne. Mąż jak juz wyjedzie bedzie mial za zadanie oblookac te miasta ktore ostatecznie wybierzemy. Martwi mnie tylko to, ze do stycznia trzeba zapisac dziecko do szkoly, a jak to zrobic nie wiedząc w styczniu gdzie się bedzie mieszkać:)
                • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 22:55
                  kontaktujesz sie z gmina w momencie posiadania stalego adresu i wpisuja cie na liste oczekujacych

MK jest miastem nietypowym - albo sie lubi go albo nienawidzi :)
                  • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 23:14
                    To tak ja, albo się mnie lubi albo to drugie:) moze sie dogadamy:) jedziemy, a nawet lecimy na sylwestra do londynu i zostajemy tam do 3 stycznia (to znaczy ja wracam, mąż zostaje) to się tam przejade i zobaczę MK na własne oczy:) generalnie dzięki za wszystkie informacje. powiedz mi, jak nie zapiszę dziecka w styczniu, to mam jeszcze mozliwosc w innych miesiacach czy to przepada?
                    • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 23:33
                      nie, nie przepada
                      dopisuja cie do listy i czekasz :)
                • yskyerka Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 23:22
                  iga79_11 napisał(a):

> Martwi mnie tylko to, ze do stycznia trzeba zapisac dziecko do szkoly,
                  > a jak to zrobic nie wiedząc w styczniu gdzie się bedzie mieszkać:)

Do połowy stycznia trzeba zapisać dziecko do zerówki. Do kolejnych klas - w momencie, kiedy będziecie w Anglii i będziecie mieli potwierdzony adres.

Skoro możecie mieszkać w dowolnym miejscu, to może na początek zainteresuj się szkołami? Zacznij od średniej, potem szukaj dobrej podstawówki niedaleko, a później przyjrzyj się okolicy. Fajnie by też było, gdybyście przyjechali tu razem na tydzień czy dwa, wsiedli w samochód i objechali miejsca, które wstępnie wybierzesz. Bo może się okazać, że miasto, które spodoba wam się z opisów na forach, z jakiegoś względu okaże się dla was nie do przyjęcia, za to zauroczy was jakaś miejscowość, przez którą przypadkiem będziecie przejeżdżać.
                  • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 23:24
                    Taki mamy plan, ferie w styczniu będą i wtedy zamierzamy przyjechac na tydzien i objechac te miejsca, o których te wszystkie dobre dusze piszą. Dobra szkoła średnia, jest jakiś klucz do jej znalezienia?
                    • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 23:34
                      www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-report
                      wiele mozolnych godzin czytania
    • aniaheasley Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 09.12.13, 23:57
      Jest mnostwo malowniczych miast w Anglii, jest w czym wybierac. Gdybym nie byla szalenczo zafascynowana I zako0chana w Londynie, moglabym zrobic dluga liste potencjalnych miejsc na ziemi dla siebie:
      Cambridge - male, ale z oczywistych wzgledow uciech dla ducha pelno. Podobnie Oxford.
      Canterbury
      Salisbury
      Bournemouth, piekna dluuuuga plaza az do Poole
      Cale New Forest, okolice piekne
      Bath
      Cotswolds
      Polnoc Anglii to specyficzny rejon, love it or hate it, York jest uroczy, miasteczko akademickie do tego
      Blizej Londynu Kingston I okolice
      Dorking I okolice
      Hitchin I Welvyn Garden City
      Wiele osob lubi Essex, mnie jakos nie lezy, jakos tak nie moge tam atmosfery zlapac.
      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 10.12.13, 00:01
        Dzięki że poświęciłaś czas, zeby podzielić się ze mną swoimi wrazeniami. W dodatku na temat - a to na forach rzadki komfort. Choć patrząc na to, co mi piszą tu dziewczyny, mialam duże szczęście:)
        • aniaheasley Szkoly 10.12.13, 00:18
          Jezeli corka w sierpniu 2014 skonczy 9 lat to od wrzesnia pojdzie do Year 5. Bedzie jedna z najmlodszych, jezeli nie najmlodsza w klasie, ale to juz pewnie wiesz.
          Na pewno lepiej zaczynac tutaj szkole w y5 niz w y6 ;)
          O szkolach muzycznych Ci wiele nie napisze, nigdy sie tematem nie interesowalam, ale zgadzam sie z Twoja kolezanka, ktora Ci powiedziala, ze szkol muzycznych w takim sensie jak w Polsce to tutaj rzeczywiscie nie ma.
          Do szkoly dziecko bedziesz mogla zapisac, tak jak Ci juz tutaj pisano, dopiero jak bedziesz miala adres, bo bez tego zadna gmina ani szkola nie bedzie z Wami rozmawiac inaczej niz tylko hipotetycznie. Poza Londynem wiele zwyklych panstwowych szkol jest calkiem dobra, wiec byc moze ten temat akurat sam Ci sie rozwiaze. Ofsted reports sa oczywiscie jakims tak wyznacznikiem jakosci szkoly, ale powinno sie zglebic temat poza sam raport, bo wyrwany z kontekstu np. demograficznego danej szkoly, moze on byc mylacy. Wczytaj sie uwaznie w kategorie takich raportow, np. pupils achievements czyli osiagniecia uczniow. Szkola moze byc outstanding, a wyniki uczniow bynajmniej nie sa imponujace. Szkoly sa oceniane nie w prozni, ale na podstawie tego co sa w stanie zrobic z 'surowcem' z jakim w danej szkole przychodzi im pracowac. Poza tym czasami raporty sa nieco przestarzale, niektore szkoly zmieniaja sie w ciagu 2 lat prawie ze nie do poznania. Na pewno poza Ofsted koniecznie trzeba szkole obejrzec, porozmawiac z nauczycielami, poczytac opinie w lokalnych mediach, no i popatrzec na ceny domow. Jezeli w okolicy konkretnej szkoly ceny sa o 100 tysiecy (ok, londynskie realia, moze gdzie indziej te roznice w cenie sa nizsze) wyzsze niz w calej okolicy, to znaczy, ze szkola pewnie jest dobra. Itd, itp, godziny cale ukladania strzepkow informacji w sensowna calosc.

• izabelski Re: Szkoly 10.12.13, 00:51
            nie wiem ile w Pl godzin spedza sie w szkole muzycznej - pewnie wiecej niz w Anglii
            u nas bylo 30 min instrumentu+20 teorii+20 umuzyczniania - to w sobote
            1-3 godz orkiestra - w tygodniu
            (to jest wg mnie minimum)
            mozna wziasc drugi instrument i spedzic wiecej czasu na lekcjach teorii czy umuzyczniania

u nas nie bylo choru w obrebie music service
            ale moje dzieci chodza na chor osobno

teraz 14 latek robi grade 3 theory 16 latka - grade 5
            a z glownego przedmiot sa bardziej do przodu - grade 7 :)

teoria im potrzebna do zdawania przedmiotu jako GCSE/A levels w szkole

tu robi sie grade 1-8, potem dyplom
            na studia muzyczne - konserwatorium (instrumentalne) trzeba miec co najmniej grade 8 z jednego instrumentu, bo jest taka konkurencja
            najczesciej jednak drugi jest grade 8 a glowny to dyplom

sa tez sobotnie szkoly muzyczne dla wybitnie utalentowanych gdzie zdaje sie egzaminy wstepne, trzeba szukac info o nich na stronach konserwatoriow
            • yskyerka Re: Szkoly 10.12.13, 22:13
              Hm, tak sobie myślę... Może właśnie lepiej zacząć od szkoły muzycznej, kursu, nauczyciela itp.? Poczytaj coś pod tym kątem, poszukaj najbardziej polecanych zajęć, a potem rozejrzyj się po okolicy. Musisz mieć jakiś punkt zaczepienia, bo Anglia jest spora i fajnych miejsc jest tu wiele.
              • iga79_11 Re: Szkoly 10.12.13, 22:15
                Trochę czytałam i było kilka matek które polecały nauczyciela, a kilka, które mówiły ze zajęcia są w szkole jako dodatkowe. Wiem, że jest spora. Wczoraj spojrzałam na mapę w kierunku Brighton, bo duzo osób o nim pisało, i znalazłam Horsham. Ktoś coś wie?
                • aniaheasley Re: Szkoly 10.12.13, 22:56
                  Miasteczko jakich dziesiatki jezeli nie setki, takie troche banalne, spiace, leniwe. Bylam tam kilka razy w sadzie ;) Niczym nie porywa, niczym tez nie zniecheca po pierwszych paru krokach.
                  Jezeli w strone Brighton to ja dosyc lubie Worthing. Natomiast odradzam Eastbourne, taki 'kurort' nadmorski, ktory lata swietnosci jezeli w ogole kiedys byly to ma dawno za soba, i centrum handlowe straszy etatowymi bezrobotnymi, bezdomnymi, itp.
                  Pociagi z Victorii jezdza do Horsham.
                  • izabelski Re: Szkoly 12.12.13, 12:02
                    2xWaitrose w Horsham:)
                    • aniaheasley Re: Szkoly 12.12.13, 12:13
                      No tak ocenialam na 2xwaitrose ;)
            • iga79_11 Re: Szkoly 12.12.13, 11:30
              W Polsce w szkole muzyczne spędza w tygodniu trzy razy po 45 min teoria i dwa razy po 30 minut pianino, wiec w porownaniu do tego co ty napisalas rzeczywiscie duzo:) Ktoras z was wspomniala ze bedzie jedną z najmłodszych w klasie, a ja wlasnie myslalam ze bedzie najstarsza, skoro tam sie zaczyna od 5 roku zycia. W ogole jestem ciekawa jak wygląda poziom nauczania, w sensie czy podobnie czy jednak jest niższy.
              • aniaheasley Re: Szkoly 12.12.13, 11:53
                W kazdej klasie, do ktorej pojdzie bedzie jedna z najmlodszych, bo nabor do danego rocznika jest od 1 wrzesnia do 31 sierpnia, o to mi chodzilo.
                • iga79_11 Re: Szkoly 12.12.13, 14:17
                  Rzeczywiscie, nie pomyslalam o tym, funkcjonuję w polskich rocznikach, od stycznia do grudnia:) Młoda jest z 29 sierpnia wiec rzeczywiscie bedzie najmlodsza:)
              • izabelski Re: Szkoly 12.12.13, 12:03
                tak na pewno w Pl wiecej zajec w szkole muzycznej
                ale czy w Pl dzieci od piewwszego roku gry na instrumencie sa w orkiestrach?
                (oprocz pianina :))
                • iga79_11 Re: Szkoly 12.12.13, 12:05
                  nie bardzo sie orientuję, bo moje dziecko z racji tego ze gra na pianinie, orkiestra nie dotyczy:) ale na pewno nieod 1 roku, moze od drugiego i to pewnie ci zdolniejsi.
                  a poprzedni wpis co oznaczał?
                  • izabelski Re: Szkoly 12.12.13, 23:48
                    2xWaitrose

a to dlugo by opowiadac
                    jest tam bialo, middle class i nudno :D
                    i mnostwo ludzi z kasa i pretensjami
                    mnie by sie tam zle mieszkalo
                    ale ja jestem klasa robotnicza z ambicjami
                    lubie jazz, muzyke wspolczesna i sztuke w roznej formie
                    a nie znosze pretensjonalnosci i udawania
                    • aniaheasley Re: Szkoly 13.12.13, 07:48
                      Autorko watku, jezeli miejscowosci gdzie przewaza biala klasa srednia z kasa bylyby dla Ciebie z jakiegos powodu nieodpowiednie, to lekka reka mozesz od razu wykreslic z potencjalnej listy prawie cale Surrey, z wyjatkiem kawalkow najblizej Londynu, Kent, Hampshire, i wiekszosc miejsc, w ktorych spora czesc spoleczenstwa dalaby sobie co nieco uciac, zeby moc tam mieszkac.
                      • iga79_11 Re: Szkoly 13.12.13, 09:04
                        Szczerze mówiąc ja to akurat nie mam nic przeciw białej klasie z kasą, ani mnie oni ziębią ani grzeją. Nie mam ambicji żeby dołączać, nie mam kompleksów, żeby się wystrzegać. Nie chciałabym natomiast (i mówię to z bólem serca) mieszkać wśród zbyt dużej liczby Polaków, w jakimś polskim zagłębiu czy czymś podobnym. Przykro jest po prostu patrzeć i słuchać jak nasi rodacy zachowują się wobec siebie na emigracji. Choć na pewno jest mnóstwo krzepiących wyjątków, sama mam nadzieję kilka takich znaleźć jak już wyląduję na angielskiej ziemi:)
                        • aniaheasley Re: Szkoly 13.12.13, 10:25
                          Czyli odpada Luton, Slough, Crewe i Wrexham. Kings Lynn pewnie tez. W Brighton coraz wiecej bezdomnych Polakow sypia na lodziach na seafroncie jak to mowia. I tak dalej i tym podobne ;)
                          • iga79_11 Re: Szkoly 13.12.13, 10:32
                            Z tym Brighton to mnie zaskoczyłaś, czytalam gdzieś całkiem niedawno, ze mało tam Polaków. Dobrze wiedzieć w takim razie. W styczniu planujemy obejrzeć Milton K, Northampton, może Bedford i Horsham, Guildford. Te kilka miast zaznaczyliśmy na mapie. Mąż cały styczeń spędzi w Horsham więc sprawdzi jak tam się żyje.
                    • iga79_11 Re: Szkoly 13.12.13, 08:44
                      "klasa robotnicza z ambicjami" - PIĘKNE! :)
                      • izabelski Re: Szkoly 13.12.13, 15:43
                        nawet podpadam pod definicje angielskiej klasy robotniczej, bo duza czesc od zawsze chciala "better yourself"

ale nie ludzmy sie ze ktokolwiek tu piszacy tylko dlatego, ze ma ambicje staje sie automatycznie czlonkiem klasy sredniej

kazdy z nas MUSI pracowac, zeby sie utrzymac, nie ma w zanadrzu na tyle gotowki, zeby sie za nia utrzymac i pracowac dla przyjemnoscui wyjscia z domu

niby wiele z tego co tu pisza o middle class mnie opisuje en.wikipedia.org/wiki/Middle_class
                        ale tak na prawde to jestesmy tiu prawie w calosci "new working class"
                        • iga79_11 Re: Szkoly 13.12.13, 15:56
                          Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, pewnie dlatego, że w PL nie ma prawdziwej klasy średniej. Ja jestem z tych co wierzą, że Anglia ma więcej do zaoferowania ludziom uczciwie pracującym niż nasza ojczyzna.
                          • izabelski Re: Szkoly 13.12.13, 17:44
                            Kup sobie

www.amazon.co.uk/gp/aw/d/0340818867
                            Nie pozalujesz bo warto znac ten kontekst spoleczny.
                            my z racji bycia obcokrajowcami z pierwszego pokolenia jestesmy poz systemem klasowym. Ale sie bedziesz o niego ocierala na codzien.

zgadzam sie w 100% ze szans jesr tu o wiele wiece. Zwlaszcza dla kobiet. Szklany sufit idtnieje. Ale powoli podnosi sie do gory :)
                            • iga79_11 Re: Szkoly 13.12.13, 17:47
                              Liczę się z tym i mimo wszystko wolę podjąć to ryzyko, niż zostać w bezklasowej Polsce:) Dzięki za linka. Długo już mieszkasz w UK?
      • murasaki33 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 10.12.13, 00:01
        Co do szkoly - 15 stycznia to termin dla rodzicow, ktorzy zapisuja maluchy do szkoly po raz pierwszy. Twoje dziecko to inna historia i to kiedy otrzyma miejsce w szkole, zalezy jak bardzo ta szkola jest oblegana/dobra, moze dostac z dnia na dzien lub po kilku miesiacach.
        • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 10.12.13, 00:08
          Mam nadzieję, że się uda:) Zapiszę ją jak tylko będziemy wiedzieć, gdzie osiądziemy.
          • murasaki33 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 10.12.13, 00:12
            no i oczywiscie polecam wspomniane przez Anie Essex;)
            • londynwarszawaparyz Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 10.12.13, 10:35
              Tak naprawde jezeli jestes jeszcze w Polsce, mozesz przegladac zdjeca miejsc i miec wizje pieknego miasteczka a rzeczywistosc na miejscu zweryfikuje czy to byly tylko marzenia czy miasto wybrane naprawde sie Tobie podoba. To jak Ania pisala, nie kazdemu lezy, i nie wszedzie sie czuje atmosfere :) Ja z doswiadczenia, tez chcialam sie wyprowadzic za Londyn na jakies spokojne urocze miasteczko :) Miasteczko okazalo sie dziura, faktycznie spokojna, gdzie wyglad miasta mnie totalnie odstraszyl (to bylo Essex akurat), a juz 15 min jazdy od miasta byla polozona piekna malownicza okolica- osiedle domkow jak z bajki na tle bialych klifow, z dobrymi sklepami, gigantycznym centrum handlowym i wszelkimi udogodnieniami. Wszystko rzecz gustu. Najlepiej przyjechac i zrobic sobie wycieczke szybka po wybranych kilku miastach- tam gdzie poczujesz ze to jest "to" zostaniesz :)
              • mali-nki Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 11.12.13, 22:08
                przez ladnych pare lat mieszkalam w Leamington SPa w Warwickshire. do Londynu 90 mil i bezposredni pociag - jedzie sie od godziny do poltorej, kupa ludzi pracuje w L. mieszka za mniejsze pieniadze w L´Spa.
                Dobre szkoly, miedzynarodowe towarzystwo bo uniwerki wokol, troche studentow, przemysl samochodowy, kultura lokalna kwitnie a jak za malo to mozna sie przejechac do Birmingham czy Londynu.
                Tesknie za tym zyciem TAM.
    • wheeler222777 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 11.12.13, 23:31
      Ja znam takie fajne miejsca w Angli.. Za granica mieszksm od 8 lat. Znam kilka panstw oraz warunki mieszkalne i sarobkowe w Europie. Niestety nie przekaze informacji na forum nieznajomym poniewaz przejechalem sie na pomaganiu znajomych tracac w jednej chwili prace oraz 2000 funtow zostalem prawie bezdomnym tylko dlatego ze sobie wkrecilem ze nalezy sobie pomagac. Niestety tak nie jest. Jestem w szoku...!!! Tego czego nauczy sie czlowiek w realnym zyciu nie zdobedzie nawet na studiach Z kad moge wiedziec ze nie jestes kolejna osoba ktora eymyslila ze ma corke tylko po to zeby wyludzic informacje ktora ja wielkim trudem i mega szczesliwym fartem zdobylem??? Ledwie swoje zycie uratowalem i przekonalem sie do jakich czynow sa zdolni ludzie. Z kad mam wiedziec czy nie przekaze informacji osobie na forum od ktorej ucieklem bo byla gotowa pozbawic mnie zycia tylko dlatego ze zauwazyla ze ja sobie radze a temu komus nie za bardzo wychodzi. Chcesz rade? Wybierasz sie za granice? Sadzisz ze kazdy przekazuje Ci informacje zeby pimoc?
      • wheeler222777 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 11.12.13, 23:40
        Wiem jedno i zobaczylem to na wlasnej skorze. Czlowiek moze zostac bezdomnym zdwoch powodow. Pierwszy: olewal szkole nie uczyl sie i myslal ze kokosy same beda mu spadac z nieba. Drugi powod to taki ze ktos byl naiwny i go wyruchali. Ja skonczylem z naiwnoscia. Zeby w dzisiejszych czasach miec odwage pomagac to chyba trzeba byc grubo zabezpieczonym na milion funtow. Ja skonczylem z naiwnoscia!!!! Odpowieldzialnosc ponosza bandyci, debile bez szkoly!!!! Sorry nie pomoge!!!!
        • wheeler222777 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 11.12.13, 23:45
          Jak ktos olewal szkole i mysli ze na cwaniactwie daleko zajedzie to wcale sie nie dziwie jak pozniej tacy zostaja bezdomni bo sobie na to zasluzyli!!!!
      • londynwarszawaparyz Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 07:57
        wheeler, ale ona tylko pyta gdzie sie fajnie mieszka? Cos Ci ubedzie jak napiszesz gdzie? Przeciez ona nie prosi o pomoc! Tylko chce informacji. Nie pisze "przyjade na gotowe a Ty mi zalatw".

Z kad moge wiedziec ze nie jestes kolejna osoba ktora eymyslil
        > a ze ma corke tylko po to zeby wyludzic informacje ktora ja wielkim trudem i me
        > ga szczesliwym fartem zdobylem???

Nie wiem co to ma do rzeczy, czy ma ktos dzieci czy nie. Kwestia posiadania odnosi sie do zapytania o dobra szkole. Jakie informacje zdobyles, he he, przez 8 lat pobytu tutaj tak obszerne i tajne, ze nie mozesz sie nimi podzielic? Ktora szkola jest lepsza? Ktora ma lepsze raporty Ofsted? To wszystko mozna sprawdzic w internecie.
        Na przyszlosc radze zmienic leki albo dealera.
        • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 11:34
          londynwarszawaparyz - dzięki za pomoc, bo aż mi szczęka opadła. Serio ludzie mają aż taki problem z czytaniem ze zrozumieniem? (o ortografii przez wspaniałomyślność nie wspomnę, niektóry to zaskoczy ale "skąd" to jeden wyraz). Jedno co mi się nasuwa - fajnie, że pomagałeś i szkoda, że ktoś cię wyrolował i zabił w tobie chęć pomagania. Co do mnie mam bliższą rodzinę, żeby ich prosić o tego typu rzeczy. Tu chciałam tylko i wyłącznie informacji na temat miejsca do życia:)
    • murasaki33 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 22:25
      Jak jest Waitrose, to miasto\dzielnica jest warta uwagi. To taki drogi supermarket bedacy wyznacznikiem zamoznosci okolicy;)
      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 22:26
        A widzisz! Dobrze wiedzieć:)
        • wheeler222777 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 23:45
          Oklamal Cie
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 08:43
            kto?
        • wheeler222777 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 23:45
          ...
        • wheeler222777 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 23:48
          Ortografia byla podyktowana tym ze pisalem wiadomosc na telefonie z Androidem i prawie wyczerpana bateria...
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 08:45
            Chyba jednak nie...:)
        • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 12.12.13, 23:49
          i tweedowych marynarek oraz bryczesow :D
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 08:46
            To wiem co spakować w razie czego:)))
            • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 09:04
              nooo pod warunkiem, ze akceptuje forrrin strangers :D
      • monstroteratum.furiosum Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 00:48
        W Chelmsford jak dobrze pojdzie Waitrose kolo 2015 maja otworzyc :) Status nam sie poprawi ;)
      • ampiltuda Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 11:28
        murasaki33 napisała:

> Jak jest Waitrose, to miasto\dzielnica jest warta uwagi. To taki drogi supermar
        > ket bedacy wyznacznikiem zamoznosci okolicy;)

Ojjj, nie do końca…, Waitrosse na West Ealnig, przy Felix Road jest tego zaprzeczeniem. Okolica kiepska, counsilowskie chałupinki i co jakiś czas, jakiś trup :)) Ale w sklepie ruch, a towarzystwo dojeżdżające :).
        • londynwarszawaparyz Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 11:38
          moze dojezdzaja z Ealing Broadway, tam mieszka bogatsza czesc spoleczenstwa, a w ich okolicy nie ma tego sklepu :)
        • espionka Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 11:43
          Horsham- bywam tam czasem, nic specjalnego ... chociaz szkol tam nie sprawdzalam
          Guildford- mieszka sie fajnie w fajnej dzielnicy, uwazaj na dzielnice Park Barn i Bellfields - slabiutkie szkoly
          • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 11:46
            A te fajne dzielnice to które?
            • espionka Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 12:05
              Merrow, Burpham, Stoughton i centrum miasta
              okolice Guildford np. Ash tez w porzadku a tansze niz Guildford
              • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 12:07
                dzięki:)
              • espionka Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 12:14
                Wood Street village - urokliwe, rzut beretem od Guildford ale tam chyba tylko infant school jest
    • podkocem Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 18:50
      Gdybym byla Toba, szukalabym domu na jakims zadupiu w Kornwalii blisko morza i wiekszego miasta (w miare blisko do szkoly) bo Kornwalia piękna i tania :)
      • iga79_11 Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 18:51
        dzięki za sugestię, na pewno spojrzę w tamtym kierunku.
        • izabelski Re: Gdzie mieszkać w Anglii? 13.12.13, 19:06
          jesli lubisz slowo pisane, ksiazki i spotkania wokol tematow kultury i literatury moze popatrz na en.wikipedia.org/wiki/Hay-on-Wye

www.hayfestival.com/portal/index.aspx?skinid=1&localesetting=en-GB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka