Dodaj do ulubionych

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK

16.01.14, 11:01
KROTKI PRZEWODNIK DLA RODZICOW

DOTYCZY RODZICOW I DZIECI OBYWATELI UE

1. DZIECI URODZONE W UK, KTORE AUTOMATYCZNIE NABYLY OBYWATELSTWO
Dzieci urodzone w UK po 5 latach pobytu i pracy (lub studiow) jednego z rodzicow (obywatela UE) nabywaja obywatelstwo brytyjskie automatycznie. Takich dzieci sie nie rejestruje jako obywateli, tylko wysyla sie standardowa aplikacje paszportowa (koszt £46) wraz z pelnym aktem urodzenia dziecka, zdjeciami dziecka, dowodem osobistym lub paszportem rodzica (rodzicow-jesli nie sa malzenstwem) oraz P60 za 5 lat lub innymi dokumentami potwierdzajacymi zatrudnienie (studia). Dziecko MUSI sie urodzic w UK i rodzic/rodzice musieli mieszkac w UK przez 5 lat lub wiecej PRZED narodzinami dziecka. Tutaj cytat:
A child born in the United Kingdom to an EEA national after 30 April 2006 will be a British citizen if their parent had been in the United Kingdom exercising EC Treaty rights in accordance with the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 for more than 5 years or has indefinite leave to remain.

2. DZIECI URODZONE W UK PRZED UPLYWEM 5 LAT ZAMIESZKANIA RODZICOW
Rejestracja pod sekcja 1(3) formularz MN1

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:
a. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/nationality-fees.pdf
b. Zapoznac sie z ta strona:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/applicationtypes/childregisteringasbritishcitizen/
c. Sciagnac ze strony UKBA formularz MN1 i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/form_mn1.pdf
d. Przeczytac Guide MN1:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/guide_mn1.pdf
Rodzice (nie Brytyjczycy), ktorym minelo 5 lat pobytu i pracy, moga zdecydowac sie na rejestracje wylacznie samego dziecka. Tutaj cytat:
The child of an EEA national who did not become a British citizen at birth may now have an entitlement to be registered as a British citizen under section 1(3), if the parent has since become “settled” here. The parent will have become “settled” if:
 He or she has been granted indefinite leave in the United Kingdom, or
 He or she has been exercising EEA free movement rights in the United Kingdom for a continuous period of five years ending on or after 30 April 2006.

Dziecko nie musi zdawac zadnych testow ani nie jest zobowiazane do skladania przysiegi.

e. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery) lub skorzystac z uslugi NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacje, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/checkingservice/checkingservicelocations/
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy dziecko spelnia wymogi do tego, by zostalo zarejestrowana jako brytyjski obywatel.

3. DZIECI URODZONE W POLSCE
Rejestracja pod sekcja 3(1) formularz MN1

Najpewniejsza forma zarejestrowania dziecka, bedzie wtedy, kiedy o naturalizacje bedzie aplikowal jeden lub oboje rodzicow razem z dzieckiem. Jesli aplikuje jeden rodzic, to drugi rodzic musi miec statu ‘settled’. Przed zlozeniem aplikacji dziecko powinno bylo przebywac na terenie UK przez wskazany przez UKBA okres. Zdaje sie, ze 3 lata to minimum (do potwierdzenia).

Tutaj cytat:
Children born abroad to parents who are applying for British citizenship
Where one or both parents are applying for British citizenship they may apply for one or more children who are not automatically British at birth to be registered as British citizens as part of a “family application”.
Children in this category will be considered at the Home Secretary’s discretion and will usually be registered only if both the parents are granted or already hold British citizenship, or if one parent holds British citizenship and the other is settled in the UK.

UWAGI:
Rodzic moze wybrac aplikowanie razem z dzieckiem. Nalezy pamietac, ze dla dziecka ZAWSZE wypelnia sie odrebna aplikacje. W aplikacji trzeba podac sekcje pod ktora rejestruje sie dziecko. Jeden z referentow w aplikacji dziecka musi byc osoba, ktore dziecko zna na gruncie profesjonalnym: nauczuciel, HV itp.

Wszystkie podane informacje odnosza sie tylko do kilku przypadkow z wielu i dotycza wylacznie rodzicow i dzieci obywateli UE.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje dotycza wylacznie dzieci, ktore nie ukonczyly 18 roku zycia.

Wiecej przydatnych informacji na stronie:
www.immigrationboards.com/
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 16.01.14, 18:53
      Plain-vanilla, swietna robota. A ja sie i tak zakopalam z dalszym szukaniem. Jak zrobic obywatela z dziecka, ktore urodzilo sie i mieszka w UK przez 10 lat, ale rodzice sa Polakami i w momencie urodzenia dziecka byli w UK tylko 4 lata? W MN1 to jakis wyjatek, ale nie potrafie dalej znalezc. Dziekuje z gory.
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 16.01.14, 19:47
        Nie bardzo rozumiem, czego tu nie rozumiec. W punkcie 2 jest cytat po angielsku i wszystko w nim jasne. Chyba ze oboje rodzice nie spelniaja statusu 'settled'.
        Jesli dzieko urodzilo sie w UK i mieszkalo w UK przez pierwsze 10 lat swojego zycia, to mozna je zarejestrowac pod sekcja 1(4). Przeczytaj sobie tutaj:
        www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/guide_t.pdf
        Wiecej nie pomoge, bo nie jestem w temacie.
        Moim zdaniem z cytatu, ktory przytoczylam w pierwszym poscie wynika jasno, ze dziecko urodzone przed uplywem 5 lat pobytu rodzicow, moze zostac zarejestrowane, wtedy kiedy oboje rodzicow osiagnie status 'settled'. Niestety nie jestem pewna, co sie pod tym magicznym slowem kryje. Zgaduje, ze jesli oboje rodzicow pracowalo nieprzerwanie przez 5 lat i mialo oczywiscie WRS, to sa 'settled'. Jesli matka lub tata byli houseperson, to nie wiem, czy po 5 latach sa automatycznie 'settled'.
        • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 16.01.14, 19:49
          Dziecko urodzone w UK.
        • illegal.alien Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 17.01.14, 11:51
          Ja mialam troszke inna sytuacje, bo przez wiekszosc mojego pobytu bylam studentka, ale mialam pomiedzy studiami okres 'economic self-sufficiency' - nie robili problemu, tylko ilosc papieru, jaka im wyslalam byla wielkosci ksiazki telefonicznej sporej wielkosci miasta ;) (miedzy innymi wyciagi bankowe moje i moich rodzicow (!!!) za 5 lat wstecz - to mialo zwiazek zarowno z self-sufficiency jak i okresem studiow.
    • montoya01 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 17.01.14, 10:08
      tak sobie gdybam...mlodszy syn urodzony po 7 latach (matka) i 8 latach (ojciec) pobytu w uk dostal wlasnie paszportangielski, wiec ktos tam uznal ze bylismy / jesesmy settled. Jesli zlozymy aplikacje mn1 dla corki, ktora urodzila sie przed ta magiczna granica 5 lat naszego pobytu w uk to prawdopodobienstwo ze dostanie obywatelstwo jest duza, prawda?Corka urodzila sie w Uk
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 17.01.14, 11:06
        Moim zdaniem powinna bez problemu zostac zarejstrowana, ale to tylko moje zdanie. Jak chcecie sie upewnic, to zacytujcie ten fragment, ktory podalam w pierwszym poscie i wyslijcie email z zapytaniem do UKBA. Odpowiadaja na emaile, ale trwa to dlugo, mozna tez wyslac list papierowy z zapytaniem.
        Od siebie dodam, ze nie znam osobiscie ani ze slyszenia nikogo, kto by rejestrowal dziecko (sam pozostajac nie Brytyjczykiem). Wiekszosc rodzicow albo aplikowala o swoja naturalizacja i rejestracje dziecka jednoczesnie albo po tym, jak rodzic juz dostal obywatelstwo, to wtedy rejestrowal dziecko (MN1). Moze ktos z forum sie odezwie, kto tak wlasnie zrobil.
        • krecik Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 17.01.14, 15:59
          Moi znajomi uzyskali obywatelstwo dla corki urodzonej w UK na poczatku zeszlego roku, sami nie bedac w tym czasie obywatelami. O obywatelstwo dla siebie zaczeli sie ubiegac dopiero pod koniec zeszlego roku.

Ag
          • agnies80 pytanie 02.02.14, 17:57
            forma mn1, dziecko aplikuje z sekcji 1(3) (rodzice settled).

Na stronie 7, sekcja 2. Residence requirements, pytaja o date pierwszego przyjazdu do UK i miejsce.
            Jesli dziecko urodzilo sie w UK, to zostawilyscie puste czy wpisywalyscie date urodzenia?
            • plain-vanilla Re: pytanie 02.02.14, 23:18
              Wystarczy spojrzec do MN1 guide, do ktorego odnosi sie zreszta wpis w formularzu, zeby wiedziec, co wpisywac czy nie wpisywac. Nie zaszkodzi zapoznac sie ze wskazowkami, zanim zacznie sie wypelnianie formularza.
            • sylwiabiuro Re: pytanie 09.10.16, 05:54
              Ja zostawiłam puste. Mój syn urodził się w Anglii. Przestudiowałam dokładnie przewodnik (Guide MN1) i tam przeczytałam że: Sekcja 2: Punkt 2.1 wypełnia się "W przypadku zastosowania w odniesieniu do dziecka, które urodziło się za granicą...."
              • gosia7813 Re: pytanie 23.06.17, 12:39
                Dziewczyny, czy któraś mogłaby pomoc i poradzić co robić. Rozmawiałam z kilkoma prawnikami imigracyjnymi i każdy co innego mówi i ja już głupia jestem.
                Ja mam od zeszłego roku obywatelstwo i mam dwoje dzieci - lat 9 i 12 (obydwoje urodzili się w UK). Jestem z mężem 5 lat po rozwodzie.
                Chciałam dzieciom zrobić naturalizacje, ale mój były mąż nie chce podpisać zgody na formie MN1. Nie zgadza się bo nie (jest taki złośliwy). Ani ja ani dzieci nie mamy z nim dobrych kontaktów i ciagle coś utrudnia. Nie interesuje się dziećmi.
                Moje pytanie: czy mogę formę MN1 wysłać bez jego zgody (tak mi poradziło kilku prawników)?
                Czy lepiej poczekać aż córka skończy zaraz 10 lat i wysłać dla obydwu Formę T(tak mi radziła reszta)?
                Kilku tez radziło iść do sądu i uzyskać zgodę tam. Ale to są spore koszta.
                Co robić? Pomóżcie :)
                • alannda Re: pytanie 23.06.17, 14:19
                  Jestem w dokladnie tej samej sytuacji, naczytalam sie tych przewodnikow juz tyle i wywnioskowalam, co nastepuje;-)
                  - Dzieci urodzone w UK nabywaja prawo do rejestracji po uzyskaniu przez jednego z rodzicow statusu settled albo obywatelstwa
                  - Nie ma zadnej "discretion", nalezy sie i juz
                  - Zgoda drugiego rodzica nie jest wymagana (zreszta na formularzu tez pisze ze "is expected" ale nie ze koniecznie musi byc
                  - mysle ze jesli zlozysz bez drugiego podpisu i wyjasnisz ze nie masz kontaktu z bylym mezem to najgorsze co moze sie stac to napisza do niego list z prosba o uzasadnienie, ja tak zamierzam zrobic
                  - zawsze jeszcze jest mozliwosc aplikowania na formularzu T, ale wtedy trzeba sie tlumaczyc z calych 10 lat, co moze byc problematyczne

• plain-vanilla Re: pytanie 23.06.17, 14:32
                  Jeśli na formularzu T nie jest potrzebny podpis drugiego rodzica, to wyslij najpierw dla starszego dziecka. Po co czekać rok aż młodsze skończy 10 lat.
                  Formularz T jest bardziej kłopotliwy do wypełnienia niż MN1.
                  Moim zdaniem podpis drugiego rodzica nie jest niezbędny na formularzu MN1, jednak trzeba dołączyć list wyjaśniający, czemu go nie ma.
                  Na korzysc całej sytuacji przemawia fakt, że dzieci urodziły się w UK, więc mają prawo do rejestracji.
                  Na twoim miejscu to bym wysłała wniosek dla jednego dziecka, żeby zobaczyć czy będzie pozytywna opinia. Zapytaj jeszcze na Immigration Boards albo spróbuj przeszukać ich archiwum. Jestem pewna, że ktoś już o to pytał. Ja bym się sklaniala ku MN1 najpierw dla jednego dziecka. Preczytalabym MN1 guide, przeczesala dokładnie Immigration Boards oraz napisala e-maila do Home Office.
                  • gosia7813 Re: pytanie 23.06.17, 17:27
                    Dziękuje. Może rzeczywiście spróbuje wysłać e-mail i wtedy będzie konkretna odpowiedz.
          • montoya01 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 16.04.14, 16:18
            Aplikowalam. Wyslalam nasze p60 ze wszystkich lat, ostatnie payslipy i jakis papier o domu na kredyt. Po 6 tygodniach i kilkuset funtach mniej na koncie corka dostala certyfikat ;P
    • glasscraft Podbijam 12.02.14, 20:31
      Jezeli moge cos zasugerowac, to zeby podbijac po tym tytulem, latwiej bedzie podbijacze usunac, kiedy watek zostanie przyszpilony.
      • glasscraft Re: Podbijam 04.03.14, 11:25
        UP
        • plain-vanilla Re: Podbijam 28.05.14, 12:04
          UP
    • monika-hudds Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 24.03.14, 14:01
      bardzo przydatny watek:)
    • ally-t Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 25.06.14, 21:30
      Madre rady. Ja ominelam "krok po kroku - punkt a" i jak juz wypelnilam wniosek to troche sie zdziwilam (kwota). Nie wiem czemu wydawalo mi sie, ze bedzie to jedynie kwestia formalnosci i kosztowac bedzie tyle, co po prostu paszport (niespelna £50).

Przy okazji podbijam watek :)
      • kalpa Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 25.06.14, 23:03
        Wlaśnie jestem po wizytach w citizenship unit, w którym sprawdzaja moje dokumenty... jak dobrze, że tam się wybrałam ..bo okazało się, że - jako samotna mama, rozwiedziona z opieką nad dziećmi- nadal muszę udowodnić , że tata moich dzieci ma status settle I okazuje się, że to wcale nie jest az takie proste jak myślałam :(
        Kiedy dzwoniłam do nich po przedstawieniu im mojej sytuacji pani a potem pan na infolinii powiedzieli mi, że skoro jestem po rozwodzie I mam opiekę nad dziećmi, to wystarczy, że tata dzieci jedynie wyrazi zgode na uzyskanie obywatelstwa przez dzieci I żadnych dokumentów z jego strony poza podpisem w okreslonym miejscu w formularzu nie trzeba.
        Jak przyjechałam to okazało się, że skoro tata podpisał, to musze udowodnić , że ma status settle. A GDYBY NIE PODPISAŁ, TO NIE BYŁOBY PROBLEMU, BO JESTEM PO ROZWODZIE I MAM OPIEKĘ NAD DZIEĆMI... Więc zapytałam pani, dlaczego zatem podają takie sprzeczne informacje.. Bo dla mnie udowodnienie, czyli przedstawienie wszelkich dokumentów exia jest b. trudne, mieszkamy daleko od siebie itp.
        Pani westchnęła I stwierdziła, że niestety ona nie może mi na to pytanie odpowiedzieć, ale skoro tata podpisał, to musze udowodnić to co chcą.
        Na moją sugestię, że może podpisze tę część dokumentu sama, a podpis taty pominiemy pani zareogowała oburzeniem, że skoro tata podpisał, to ma to widać znaczenie..
        A ja, żeby podpisał( skoro tak chcieli) stanełam na głowie, żeby tatuś podpisał, bo jego to nie obchodzi czy oni mają czy nie maja obywatelstwa...
        No i... czekam, ażpan tata zechce zebrac swoeje dokumenty...nie wiem ile mu to zajmie.
        Tak więc ...pisze na goraco, jak to wyglądało..
        • bazylia5 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 26.06.14, 08:32
          nie wiem czy to ma znaczenie ze jestescie po rozwodzie czy nie. ale jak ja skladalam forme mn 1 to tylkko jedno z nas musialo udowodnic status settled (jestesmy po slubie) i zostalo zaakceptowane bo juz mamy pozytywna decyzje z home office.
    • marninor Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 24.09.14, 10:36
      Up! Podbijam zeby przypiac na gorze i nie zgubic;)
      • glasscraft Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 24.09.14, 10:39
        Przewodnik re dzieci jest "przyszpilony" w ramach watku glownego o obywatelstwie (nie moge przyspilic wiecej niz trzy watki, wiec wpisalam tam link do watku o dzieciach).
    • thedot Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 18.09.16, 08:53
      Czy ktos kto wypelnial te aplikacje moglby mi powiedziec czy potrzebne sa dokumenty udowadniajace rezydencje dziecka czy tez rodzica?
      Przeczytalam guide, ale nie znalazlam tam informadji na ten temat. Nie ma rowniez slowa o tym, ze trzeba dolaczyc P60 czy inne dokumenty potwierdzajace ciaglosc pracy w UK. Czy tego wszystkiego dowiadujemy sie dopiero na spotkaniu z NCS?

W ogole mam wrazenie, ze ta aplikacja nie obejmuje przypadku dziecka urodzonego w UK przed tym zanim rodzice nabyli prawa do stalego pobytu.

Nie mam pojecia jaka wpisac date przy pytaniu kiedy dziecko nabylo ILR (dziecko urodzone w UK dwa lata po naszym przyjezdzie)?
      Czy to ta sama data, co w pytaniu od kiedy ojciec/matka sa "settled"? Oczywiscie na naszych kartach PR jest tylko data wystawienia, ale ponoc mozna sie dowiedziec od kiedy oficjalnie jestesmy rezydentami.

Bylabym wdzieczna za pomoc!
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 19.09.16, 10:38
        Moje info nie bedzie aktualne, bo aplikacje wysylalam 3 lata temu - dziecko urodzone w UK po 2 latach pobytu na wyspach. Z tego, co pamietam, to nie wpisywalam nic w rubryke ILR. Dokumenty sa potrzebne udowadniajace status rodzicow (czyli jesli macie karty stalej rezydentury, to wysylacie z aplikacja). Mysmy wysylali z aplikacja syna paszport brytyjski jego taty, bo zdazyl sie naturalizowac przed aplikowaniem o rejestracje syna. Aplikacje podpisuja osoby, ktore znaja dziecko i maja z nim kontakt. Mysmy korzystali z NCS. Jesli macie karty PR to, moim zdaniem, nie ma potrzeby sprawdzania, kiedy fizycznie nabyliscie ten status. To by bylo potrzebne w przypadku aplikowania o naturalizacje jednego lub obu rodzicow, bo od otrzymania PR powinno sie odczekac 12 miesiecy. Dziecko, z tego co pamietam, nie ma obowiazku posiadania PR - tu juz trzeba sie odniesc do form MN1 i Guide MN1, bo przez 3 lata moglo sie cos zmienic.
        Moze odezwie sie jakas mama, ktora aplikowala ostatnio. Z tego, co pamietam, to panixx chyba aplikowala, wiec sprobuj sie na priva do niej odeslac. NCS na pewno wszystko sprawdzi i podpowie, jesli bedzie brakowac dokumentow.
        • panixx Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 19.09.16, 12:16
          Ja aplikowalam rok temu.
          Tak, aplikujacy rodzic musi dolaczyc dokumety udowadniajce stala rezydenture. Karta PR na pewno wystarczy! Plus dla pewnosci dodalabym dokumenty udowadniajece dalsza prace od momentu wystawienia karty PR (nie wiem jak dlugo ta karte masz, ale jesli np od 6 mies, to dolaczylabym tez payslipy za ostatnie 6 mies). Wazna jest ciaglosc dokumentow do momentu zlozenia aplikacji.
          Ja nie mialam karty PR rok temu, wiec to byla troche inna historia... (payslipy, P60, WRS)
          Polecam skorzystac z NCS - sprawdza kazda rubryke i skopiuja dokumenty. Odpowiedza tez na kazde pytanie jesli nie jestes pewna jak wypelmic jakas rubryke. Ja juz nie pamietam co wpisywalam lub nie w rubryce ILR.
          • thedot Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 19.09.16, 22:37
            Dzieki wielkie!
            Znalazlam taka rozpiske na stronie jednego z councili dotyczaca potrzebnych dokumentow- bardzo fajna, wiec wklejam linka, moze komus sie przyda www.wandsworth.gov.uk/info/200511/nationality_and_citizenship/1695/nationality_checking_service_ncs/4

Karty mamy od niedawna, ale tez myslalam, zeby w razie czego dolaczyc aktualny list od pracodawcy albo payslipy za ostarnie 3 miesiace, albo jedno i drugie.

Swoja droga, oplata za MN1 wynosi obecnie prawie £1000...

I lekko mnie zmrozilo jak zobaczylam, ze jeden z referentow musi byc osoba, ktora zna dziecko na stopie profesjonalnej. Juz widze wszystkich nauczycieli czy lekarzy, ktorzy z radoscia wpisuja do aplikacji swoj prywatny adres.
            • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 19.09.16, 23:07
              Informacja sprzed 3 lat - email z Home Office. Jesli referee to nauczyciel - to moze wpisac adres i nr telefonu przedszkola. Nauczycielka syna absolutnie nie zgodzila sie podac prywatnego adresu i numeru telefonu.
              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 19.09.16, 23:08
                Albo adres szkoly, jesli dziecko chodzi do szkoly. 3 lata temu placilam 530f za MN1.
                • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 19.09.16, 23:11
                  Dear A

The school address for the teacher will be sufficient this would be accepted as a referee

Regards

Customer Service Advisor 22
                  UKBA
                  North West Correspondence Team
                  • thedot Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DZIECI PRZEWODNIK 22.09.16, 22:19
                    Wielkie dzieki! Skontaktuje sie moze z HO i potwierdze, ale dzieki za trop!
                    Znalazlam nauczycielke, ktora uczyla moje dziecko jakis czas i jest tez moja kolezanka, wiec mysle, ze zgodzi sie byc referentka, ale troche brakuje nam do 3 lat znajomosci.
                    Nie jestem tylko pewna czy te 3 lata to nadal warunek, bo w albo cos przegapilam, albo we wskazowkach nic na ten temat nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka