Dodaj do ulubionych

ADHD u dzieci

24.01.14, 23:51
Mam sześcioletniego syna u którego niedawno zdiagnozowano ADHD. Chłopak bystry, piekielnie inteligentny, ale agresywny i wyjątkowo uparty. Dopiero do mnie dociera diagnoza i jeszcze malo na ten temat wiem.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • justincase987 Re: ADHD u dzieci 25.01.14, 00:03
      Poczytaj na temat odzywiania u dzieci z ADHD, jakis czas temu czytalam w prasie ze barwniki w pozywieniu, np. Ketchupie i generalnie chemia w pozywieniu moze miec zwiazek z ADHD.
      • justincase987 Re: ADHD u dzieci 25.01.14, 00:07
        www.abc.net.au/health/thepulse/stories/2011/03/24/3172366.html
        • yadrall Re: ADHD u dzieci 25.01.14, 08:39
          Ja mam wprawdzie ASD w domu,ale potwierdzam-w slodyczach (ketchupu moj nie je) barwionych i ulepszanych chemia (zelki, pianki, czekolada kinder) cos jest. Moj duzy po nawet malej ilosci zelkow dostaje takiej wscieklizny,ze nie sposob go opanowac, o polozeniu spac nie mowie. Co ciekawe po zwyklych krowkach czy biszkoptach nic sie nie dzieje. Wiec to nie chodzi o cukier (testowalam nawet z cukrem w kostkach-nic mu nie jest),a o jakas "wartosc dodana".
          Owszem wyeliminowanie tego typu produktow z diety nie uleczy ani Twojego dziecka ani mojego,ale znacznie upraszcza codzienne funkcjonowanie.
          I glowa do gory! Oswioicie diagnoze i bedzie lepiej :)
          Ps. pamietaj,ze diagnoza nie zmienila Twojego dziecka. Diagoza jest po to,zeby Wam ulatwic poruszanie sie w swiecie,ktory ma za zadanie Wam pomoc. Ale ona nie ma wplywu na Wasze relacje z dzieckiem! To nadal jest ten sam chlopiec co wczesniej-w nim i w Was nie zaszla zadna jakosciowa zmiana. Jedynie wiecie z czym macie do czynienia i jak/gdzie szukac pomocy! GLowa do gory!
          • clonek13 Re: ADHD u dzieci 25.01.14, 13:09
            A ja czytalam ze nie ma czegos takiego jak ADHD , ze ktos to kiedys wymyslil i tak zostalo, ze to po prostu u niektorych nadpobudliwosc a u niektorych autyzm.
            Moj jest strasznie nadpobudliwy ale nie agresywny byl taki od malego, czytalam kilkia ksiazek na temat wychowania dzieci , i niektore wskazowki zastosowalam , mysle ze powoli wyrasta w tego , a slodycze i barwniki na kazde dziecko dziala pobudzajaco, ja swojemu ograniczam ,ale jak widze ze jest nie do opanowania ze nawet sam nie wie co i po co robi to zabieram i ma zero slodycze przez kolejne dni. Odpukac uczy sie dobrze, najbardziej wychwalony z klasy od zawsze byl , zobacze co bedzie potem ,bardzo bystre dziecko.Glowka pracuje zwlaszcza jak chce cos ugrac dla siebie :)
            Nie przypinaj dziecku od razu lapki ze adhd ma i zaslonisz tym stwierdzeniem wszystkie jego zle jego zachowania , traktuj jak normalne zdrowe dziecko i wprowadz zasady , szanuj i mow ze zrozumieniem , slodycze nie sluza to odmawiaj, zastap owocami albo zabawa.
            • liley11 Re: ADHD u dzieci 26.01.14, 00:58
              Poszukaj na fb Scott Sonnon - facet z ADHD tlumaczy i daje wiele wartosciowych rad i wskazowek odnosnie wychowania ADHD i nie tylko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka