Dodaj do ulubionych

Do plain-vanilla prywata :) :)

06.04.14, 09:43
Wanilia, czy mogłabym z Tobą pogadać o pewnej kwestii obywatelstwa dla moich chłopaków?
Wiesz sporo na ten temat :)
Ja w tym roku spełniam juz wszystkie wymagania odnośnie obywatelstwa dla mnie, w sumie moje dzieci też, bo sa tu i ucza się od ponad 7 lat, dokumenty ze szkoły mam.
Ale... jako samotna mama, po rozwodzie tutaj, muszę wypełnić w kwestionariuszu miejsca odnośnie ich ojca, który mieszka w UK tez od ponad 7 lat, ale... nie wiem czy pracuje, czy nie, nie wiem ile razy i gdzie był za granica w tym czasie itp.
Uzyskac od niego tych informacji nie jestem w stanie no i... probowałam wygooglać jakies info, a tu nico :( Wszędzie pisze, że ojciec musi mieć status settle. Nie wiem czy on ma, bo ...nie wiem czy pracuje i jak to robi...
Wiesz może coś wiecej?
W ubiegłym roku zrobilam falstart z tym obywatelstwem, bo liczylam czas od podjecia pierwszej pracy, a nie od dnia zarejestrowania w HO, a te kilka m-cy niestety przekreśliło sprawę, więc w tym roku, jestem bardziej ostrożna...
Dzięki z góry :)
Obserwuj wątek
    • agnies80 Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 10:53
      Wypowiem sie, jesli moge.
      nasza corka wlasnie dostala obywatelstwo dlatego, ze maz jest settled. Wymaganie w tej kategorii jest, ze tylko jeden rodzic musi byc settled. Wyslalismy:
      Wrs meza I pozniejsze, gdy jeszcze trzeba bylo sie rej.
      6*p60
      jego I corki paszport
      akt urodz corki
      nie bylo pytania o wyjazdy meza, tylko corki. Napisalismy tylko 3 lata wstecz

wydaje mi sie, ze w tej aplikacji jest pyt o settled dwojga rodzicow, bo sa potrz w innych kategoriach.
      My wpisalismy moja date settled taka jak meza bo jesli bylam na jego utrz to jestem settled jako zona czlonka unii.
      moze dla pewnosci napisz do nich maila I spytaj, czy mozesz tam wpisac, ze nie ma kontaktu z ojcem.
      • kalpa Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 11:20
        Dzięki serdeczne :)
        Jeszcze wyślę do nich raz maila, ale oczekiwanie na odpowiedź jest... mało efektywne.
        :)
        • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 14:29
          Niestety w tej kwestii nie mam pojecia i nie moge doradzic. Z tego, co zrozumialam i mi wiadomo, to jesli dzieci urodzily sie w Polsce, to wymog jest takie, ze jeden rodzic aplikuje o obywatelstwo, a drugi musi byc settled. Decyzja w sprawie obywatelstwa dla dzieci (urodzonych poza UK) jest wydawana wedlug uznania decydujacej osoby, a nie, ze sie nalezy. Moze dziecko przedmowczyni urodzilo sie w UK, wtedy zupelnie inaczej to wyglada. Najlepsze, co moge ci poradzic, zebys szybko dostala odpowiedz, to genialne forum immigration boards w dziale British Citizenship. Musisz opisac cala sytuacje ze szczegolami, miejscem urodzenia dzieci, od kiedy sa w UK, ile lat mialy, jak przyjechaly, dopisz ten cytat, z mojego poradnika o wymogu statusu settled dla drugiego rodzica, od kiedy nie jestescie razem (czy rozwiedzeni). Moze warto by sie zastanawic nad uzyskaniem ograniczenia wladzy rodzicielskiej albo pozbawienia, jesli ojciec sie nie interesuje dziecmi i nie ma z nimi kontaktu. Jesli to bylaby droga do uzyskania obywatelstwa dla dzieci, to warto ja rozpatrzyc. Do tego mozesz napisac list (nie email). Ja czekalam na odpowiedz jakies 2.5 miesiaca, ale w koncu przeslali. Emaile tez bym slala, ale musza byc bardzo szczegolowe, zeby wiadomo bylo, ze jak dostaniesz odpowiedz, to bedzie to jakis konkret. Dodam, ze mnie odpisali bardzo ogolnikowo, oni nie napisza ci, ze masz aplikowac, czy ze sie kwalifikujesz, tylko podadza parafrafy i regulki. Forum bylo bardziej pomocne i siedza tam ludzie, ktorzy znaja sie na rzeczy.
          Link tutaj. Zaloz konto tam i napisz:
          www.immigrationboards.com/british-citizenship/
          • londynwarszawaparyz Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 16:36
            ''Moze warto by sie zastanawic nad uzyskaniem ogr
            > aniczenia wladzy rodzicielskiej albo pozbawienia, jesli ojciec sie nie interesu
            > je dziecmi i nie ma z nimi kontaktu.''

Ja dodam tylko ze jest to bardzo trudne w brytyjskich sadach do zrobienia i musza byc ku temu duze przeslanki a nie widzi mi sie bo tata sie nie kontaktuje. Brak kontaktu ojca z dziecmi dla polskich sadow jest podstawa do wydania takiej decyzji bezproblemowo. Niestety, jezeli Kalpa mieszka w UK z dziecmi to obowiazuje jurysdykcja tutejszego sadu, wiec nie bedzie realne ot tak pozbawienia wladzy rodzicielskiej ojca.
    • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 14:58
      Znalazlam cos takiego:
      Citizenship and immigration status of the parents

9.17.9 We should normally expect that:
      a) at least one parent is a British citizen or
      b) one of the parents has applied to be registered or naturalised as a British citizen and the application is going to be granted (if the parent’s application is to be refused, we should normally refuse the minor’s application as well);
      and

c) the other parent is either settled in the United Kingdom (see Annex F to Chapter 6); or
      d) whilst not settled, is unlikely in the short or medium term to be returnable to his or her country of origin (eg s/he has been granted Discretionary Leave), and there is otherwise no reason to think that the child’s future does not lie in the United Kingdom.

9.17.10 If the parents have divorced or separated and the child does not have ongoing contact with the other parent (even if he or she shares parental responsibility for the child) we would normally expect that:
      a) the parent having the day-to-day responsibility for the child is, or is about to become, a British citizen; or
      b) is settled here but not a British citizen and there are good reasons why registration would be appropriate, taking into account the examples given in 9.17.11 below

9.17.11 It will rarely be right to register a child neither of whose parents is or is about to become a British citizen. However, each case should be considered on its merits, and there may be exceptional circumstances to justify registration in a particular case, such as for example:

a) older teenagers who have spent most of their life here, or
      b) minors who require British citizenship in order to follow a particular career (for example, sport, Armed Forces, etc),
      and
      c) the minor's future can clearly be seen to lie in the United Kingdom,
      and, in relevant cases only,
      d) the person making the application has day to day care and responsibility for the child's upbringing, and either is, or is about to become a British citizen but see section 9.21 on applications made by guardians.

9.17.12 An application which falls outside these criteria should not normally be approved, even if there are British citizen siblings or siblings with entitlements to registration as a British citizen, unless we are satisfied that registration would be in the child's best interests.

Consent of the parent
      9.17.13 We should normally expect both parents to give consent to the registration. The main reasons for this, the exceptions which can be made, and what to do in cases of difficulty, are set out in 9.18 below.

9.17.14 The way in which consent is given may vary according to the circumstances in which the application is made:
      a) If the application is made on Form MN1, then either;
      i. both parents should have signed part 16(a); or
      ii. there should be an accompanying letter of consent from the non-applicant parent
      b) If both parents have made a joint application for citizenship, and any minors are included in only one parent's form, we may assume that the consent of the other parent has been given
      c) If only one parent is applying for citizenship and any minors are included in the application, then we should expect a letter of consent from the other parent
      d) We may also judge that consent has been given if the other parent has good reason for not putting it in writing (for example, if, by formally giving consent, the child would lose his existing nationality, which happens, for example, under Swedish law) but we are nevertheless satisfied from the circumstantial evidence that the other parent is willing for the child to be registered

Zobacz jeszcze ten link:
      www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/274302/chapter9.pdf
      Powodzenia!
      • agnies80 Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 15:08
        Rzeczywiscie, moje dziecko urodzone w UK. Aplikowalismy z kategorii 1(3).
        • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 15:36
          To zupelnie inna sytuacja niz dzieci urodzonych w Polsce. Nie tylko sekcja inna, ale zasady tez.
          • kalpa Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 21:07
            Mogę też aplikować sama i jak dostane obywatelstwo to wystąpię o to samo dla dzieci. Tyle, że nieco dłuższa droga i kosztowniejsza, ale pewnie najbezpieczniejsza.
            Dzięki za odzew :)
            • agnies80 Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 21:16

tak tez bym zrobila na Twoim miejscu
            • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 21:17
              Przeczytalas, to co wkleilam plus link do dokumentu? Nie ma znaczenia czy aplikujesz razem z dziecmi czy pozniej same dzieci. Zasady sa ciagle te same. Koszty tez. Znizka jest dla malzenstw. Ojciec powinien wyrazic zgode na rejestracje. Czy pjciec musi byc settled, to juz na forum zaputaj albo pisz list do ukba.
              • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 06.04.14, 21:33
                Moim zdaniem lepiej aplikowac z dziecmi. Po wyjasnieniu sytuacji z ojcem. Z tego, co wkeilam wynika, ze ojciec powinien wyrazic zgode na rejestracje swoich dzieci. Masz tez oficjalny dokument, ktory mozesz przeczytac, bo w nim sa wszystkie ppotrzebne info. Nie wiem tez, skad wytrzasnelas pomysl, ze musisz znac nieobecnosci ojca w UK. Kazdy wpisuje swoje wlasne w indywidualnej aplikacji, dzieci tez. Ojciec nie aplikuje, wiec jego wyjazdow sie nie podaje.
                • kalpa Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 07.04.14, 23:25
                  Hejko :)
                  Rozmawiałam dziś z kobietą z citizenship check service i to, co mi powiedziała :)
                  No więc ;) (nie zaczynamy tak zdań, ale niech będzie )
                  - Jako mama singiel mogę aplikować razem z dziećmi, nie muszę znać wyjazdów z UK ich taty.
                  Zmieniły sie wysokości opłat i za dzieci płaci się bez zniżek mimo, że to rodzeństwo...
                  Zmiany w opłatach weszly od 5 kwietnia tego roku :(
                  Ale... wydaje się, że najważniejsze juz wiem :)
                  A o tych datach wyczytałam z aplikacji, którą ściągnęłam ze strony i najwyraźniej nie ten punkt, który mnie dotyczył.
                  Vanilia dzięki kochana i Agness też :)
                  • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 08.04.14, 00:08
                    No to super. A moglabys napisac, co w sprawie ojca dzieci, czy musi wyrazac pisemnie zgode? Pytam, bo to bylo wspominane w tym, co ci wkleilam wczesniej. Przy rozwiedzionych rodzicach, ojciec powinien pisemnie wyrazic zgode na rejestracje dzieci.
                    Jesli to byla pani z NCS, to badz ostrozna w tym, co oni radza. Spotkalam sie z opinia, ze czesto i gesto pracownicy nie znaja sie na wszystkich niuansach.
                    A poza tym, to powiedziala to samo, co juz ci napisalam. Mozesz aplikowac z dziecmi, ja tylko caly czas draze temat ojca. Na twoim miejscu bym sie na forum immigrationboards o to zapytala. Mam wieksze zaufanie do nich, niz do pracownika NCS.
                    • kalpa Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 08.04.14, 00:15
                      O to nie zapytałam :(
                      Dzięki za przestrogę...
                      • plain-vanilla Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 08.04.14, 11:18
                        Wlasnie, trzeba byc ostroznym, bo to jednak ponad £1k ryzykujesz z aplikacjami dzieci. Pracownik NCS sprawdzi, czy aplikacje sa odpowiednio wypelnione i skopiuje dokumenty i tyle. Ja za to zaplacilam, po czym po 3 miesiacach dostalam list, ze mam przyslac ZNOWU oryginaly testu jezykowego i LITUK. Czy pracownik NCS ich nie dolaczyl do mojej aplikacji? Nigdy sie nie dowiem.
                        Teraz hipotetycznie pisze, ze zlozysz aplikacje sama z dziecmi, wszystko bedzie ok, po czym po kilku tygodniach dostaniesz list z UKBA czy HO, zeby doslac zgode ojca. Masz na to 2-3 tygodnie, jesli nie zrobisz tego, aplikacja zostaje odrzucona, pieniadze stracone. A ojciec moze byc nieuchwytny albo po prostu sie nie zgodzi.
                        Napisz do mnie na priva, jak sie czegos dowiesz. Mam kolezanke w podobnej sytuacji, tez chcialaby aplikowac, a ojciec dzieci mieszka od lat w Polsce. Bede mogla jej jakies info przekazac.
                        • kalpa Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 08.04.14, 19:05
                          Ryzyk duży, bo teraz za 2 dzieci płaci się -wg tego co znowu dziś mi potwierdzono-1370.. duzo.
                          Dzis znowu się dodzwoniłam na podana infolinie i pani potwierdziła to, co Ty napisałaś- tata MUSI się zgodzić. Mana to miejsce w aplikacji dzieci ...
                          Tata moich dzieci wyrazą zgode na moje wsiłki, ale pod warunkiem, że nie bedzie musiał dołozyć chocby funta, bo standardowo nie ma kasy itp.
                          Czyli jak załatwie wszystko i położe na tależu formularze, to uprzejmie podpisze...
                          Dziś ściągne nowe formy, poczytam i dam znac co nowego.
                          Choleffka, rodzina cała ma jednak łatwiej ;)
                          • kalpa Re: Do plain-vanilla prywata :) :) 08.04.14, 19:25
                            talerzu :) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka