09.05.14, 17:26
Dawno nie robiłam cytologii i żyłam spokojnie. W końcu po kolejnym zaproszeniu/ponagleniu zapisałam się na przyszły tydzień i od tego momentu strach mnie obleciał. Objawów niepokojących nie mam, ale w początkowej fazie jest ich chyba niewiele. Badanie podobno trochę bolesne, ale to jakoś przeżyję. Długo czeka się na wynik? W jakiej skali/systemie podają? Niedawno miałam krótką przygodę z podejrzanym znamieniem. Na szczęście dobrze się skończyło. A teraz to...
Obserwuj wątek
    • tisz Re: Cytologia 09.05.14, 17:45
      Badanie nie jest obowiazkowe a profilaktyczne i takie zaproszenia wysylaja kazdej zarejestrowanej kobiecie w przychodni co 3 lata. Badanie nie boli i trwa moze 15 sekund.. Akurat mialam to badanie jakos tydzien temu i obecnie czekam na wyniki poczta (ponoc do 2 tyg. tak mi powiedziano). List z laboratorium przysylany jest niezaleznie od wyniku. Badanie na pewno warto jest zrobic.
      • ann.38 Re: Cytologia 09.05.14, 17:57
        Oczywiście wiem, że nie jest obowiązkowe. Chodzi o strach jaki będzie wynik.
        • ann.38 Re: Cytologia 09.05.14, 18:03
          A badania oczywiście warto robić. Dzięki badaniom dla osób w wieku dojrzałym, dowiedziałam się, że mam anemię, chociaż objawów charakterystycznych nie było.
          • erga4 Re: Cytologia 09.05.14, 18:11
            badanie nie jest bolesne. może do przyjemnych nie nalezy ale to jak każde badanie ginekologiczne ;-)
            u nas robi je pielęgniarka i trwa faktycznie kilkanaście sekund
            wynik przesyłają pocztą po ok 2 tygodniach.
            można przy okazji poprosic o wymaz jesli sa jakies podejrzenia że coś może byc nie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka