10.05.14, 07:59
Potrzebuje dla corki. W tym, ktory ma marznie na obozach I biwakach (przynajmniej tak twierdzi a wcale "obciachowy" nie jest;)). Mozecie jakis polecic. Od razu mowie, ze fortuny wydawac nie zamierzam a wiem, ze sa takie po £300.
Obserwuj wątek
    • botu Re: Spiwor 10.05.14, 11:49
      Też jestem ciepłolubna i niedawno kupiłam sobie ten

www.amazon.co.uk/gp/product/B00B1PGS72/ref=oh_details_o06_s00_i00?ie=UTF8&psc=1
      z tym, że do używania w chłodnych wnętrzach nie w namiotach.
      Całkiem się sprawdził, ale stanowi dość spory pakunek.

• plain-vanilla Re: Spiwor 10.05.14, 12:04
      Zanim kupisz nastepny spiwor, trzeba sie zastanowic, czy corka nie ubiera sie za lekko do tego spiwora. Moze ma cienka pizamke i spodziewa sie, ze powinno jej byc cieplo. Spi na lozku polowym czy na ziemi. Jak na ziemi, to potrzebna dobra izolacja pod spodem. Oczywiscie mozna kupic super cieply spiwor. Polecam wizyte w sklepie ze szprzetem outdoorowym, zeby przeanalizowac opcje i wybrac cos dostosowanego do potrzeb corki. Moze jest tak cieplolubna, ze tylko arktyczny spiwor spelni jej oczekiwania.
      • nannyjo32 Re: Spiwor 10.05.14, 13:27
        polecam ci ten
        www.amazon.co.uk/Andes-Palermo-Camping-Envelope-Sleeping/dp/B00CQMSOLW/ref=sr_1_3?s=sports&ie=UTF8&qid=1399721196&sr=1-3&keywords=andes+sleeping+bag
        dobrze sie tez pierze
        • dorcian Re: Spiwor 10.05.14, 15:38
          Dzieki. Ona w tym spiworze spi w zestawie pizama + zimowe onsie + welniane skarpety + czapka + polarowy koc, od spodu ma podloge namiotu, ground sheet I karimate, po bokach 4 kolezanki na metrazu 2 na 2 metry😃
    • yadrall Re: Spiwor 10.05.14, 17:17
      Poczekaj jeszcze kilka lat i corka zamieni 4 kolezanki na 1 kolege,a wtedy spiac w kusej koszulce bedzie jej cieplo :)
      A tak na powaznie-jak jej mimo wszystko zimno to chyba pozostanie zainwestowac w spiwor zimowy,bo wyglada na to,ze zmarzlak z niej straszny.
      • maleczytaniecouk Re: Spiwor 11.05.14, 09:08
        Ja na przykład marznę w mumiach. Teraz mam normalny prostokątny vango i jest mi cieplutko w każdych warunkach. Najzimniej spałam w namiocie 5 stopni w nocy. zmarżalkiem jestm straaasznym! Obowiązkowo dresy lub polarowa piżama :) Na ebay do 100 vango kupisz.
    • sfornarina Re: Spiwor 11.05.14, 10:03
      Ja mam stary śpiwór syntetyczny Mountain Hardwear, na temperatury powyżej 4 stopnie C. Średnia półka cenowa, można dostać na przecenach.

Sprawdza się rewelacyjnie, szczególnie gdy się lekko ubiorę do snu. Zakładanie na siebie wielu grubych warstw wcale nie pomaga, wręcz przeciwnie, człowiek się lekko poci, a wciąż jest mu chłodno.
      W zimne noce (gdy temperatura w nocy oscyluje około zera) zakładam wyłącznie narciarskie rajtki i cienki bieliźniany golf. Skarpetki mam obok głowy, w razie, jakby było mi zimno i na wierzch śpiwora ewentualnie narzucam polar. Nigdy nie zmarzłam, a zmarzluch jestem:)
      • sfornarina Re: Spiwor 11.05.14, 10:06
        Jeszcze apropos tego ubierania się do śpiwora: śpiwór ma takie właściwości, że rozgrzewa się od ciepłoty ciała. Jeśli córka założy na siebie 4 warstwy grubego ubrania (pewnie jeszcze sztucznego), to ani jej to nie ogrzeje, ani śpiwór nie da rady się nagrzać. Dobre syntetyczne śpiwory działają praktycznie jak puch - im bliżej ciała, tym cieplej.
        • sfornarina Re: Spiwor 11.05.14, 10:09
          Ja mam ten śpirów, ale dawno temu to chyba ledwie 70f za niego dałam. Teraz widzę droższy jest.
    • xiv Re: Spiwor 11.05.14, 22:38
      Jedna sprawa to jest śpiwór, a druga sprawa to izolacja od ziemii. Tania karimata czy materac "zepsują" każdy śpiwór.

A jeśli chodzi o fajne puchowe śpiworki to polecam polską firmę Yeti:
      www.yeti.com.pl/pl/spiwory-kurtki-kamizelki-puchowe/details/962/12/puchowe-śpiwory-turystyczne/Śpiwór-superlight

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka