Dodaj do ulubionych

Angielskie potrawy i nie tylko

07.10.14, 22:30
Potrzebuje inspiracji obiadowej. Najlepiej na szybkie dania jednogarnkowe. Jezeli takie sa :)
Z angielskiej kuchni smakowal mi beef hot pot i cottage pay,ale chetnie bym sprobowala tez np. fish pay. Tyle,ze nie mam nikogo kto by mnie na to zaprosil,a z gotowcow to nie wiem gdzie mozna dostac cos co smakuje tak jak powinno...
Macie jakies sprawdzone przepisy? Ale takie lopatologiczne dla kogos kto nie ma zielonego pojecia o tych potrawach i ich przygotowaniu.
Moze cos innego co sie prosto robi (moze sie dlugo piec w piekarniku),a jest warte sprobowania?
Dzieki serdeczne!
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Angielskie potrawy i nie tylko 07.10.14, 22:56
      Fish pie: Tesco sprzedaje gotowe kawalki ryb (Fish Pie Mix), jak nie znajdziesz, to ja bym dala dorsza, lososia I wedzonego lupacza. Pociete na kawalki, zalewam mlekiem I do zagotowania, potem zdejmuje z ognia. Jak mleko sie ostudzi, wyjmuje ryby I ukladam na naczyniu do zapiekania. Mleko uzywam do sosu serowego (maslo rozpuszczam, daje make I troche razem pogotuje, zalewam mlekiem od ryb I daje na koniec ser starty). Gotowym sosem zalewam ryby (czasami w wersji bardzo grubasnej daje krewetki miedzy rybe I jajko ugotowane na twardo I pociete na cwiartki albo groszek mrozony). Na wierzch daje puree ziemniaczane (wyciskam z rekawa w rozetki). Do piekarnika, az ziemniaki sie zrumienia.
    • magdal-ena78 Re: Angielskie potrawy i nie tylko 07.10.14, 22:59
      Ja polecam cottage pie (nie pay :) i fish pie, nie ma nic prostszego. cebulka , mieso mielone + opakowanie gotowej przyprawy dostaniesz w kazdym sklepie. Dodaje mrozonke, groszek +marchweka. Ugotowane puree ziemniaczane i do piekarnika, dzieci bardzo lubia. Opcja z ryba tez bardzo dobra.
    • mrs.t Re: Angielskie potrawy i nie tylko 07.10.14, 23:01
      fish pie'a mogę napisać jak ja robie.

Dwa rodzaje ryby wkładam do sporej patelni i zalewa mlekiem plus parę ziaren pieprzu listek laurowy czasem kawałek pora, plasterek marchewki.(smoked haddock/cod plus u smoked haddock/cod) (niektórzy dodają prawns, albo łososia swiezego-ja wg wytycznych męża tubylca nie )
      To się powoli grzeje aż ryba nie jest surowa
      Gotuje jajko na twardo.

Zlewam mleko z ryby- z niego będę robić sos!

Rybę wyjmuje do pie dish i przestudzona drobie na średniej wielkości kawałki upewniajać się ze nie ma osci
      .
      Rozkładam równomiernie , siekam do tego ugotowane na twardo jajko (tez wytyczne meza-u niego w domu się tak robiło Fish pie). Do sypie parę rozgniecionych kaparow (opcjonalne ).

Robie zasmazke- masło roztapiam w rondlu, dodaje make,mieszam, dodaje trochę mleka (^)całyczas mieszając, dosypuje sera utartego,mieszam do uzyskania sosu gęstości śmietany.

Sos wlewam do pie dish na rybę.

Na to ostrożnie nakładam cienka warstwę gniecionych ziemniaków ,to tricky bit, bo sos jest przecież dość miękki a ja na nim się staram puree rozsmarowac- zwykle ugniecione ziemniaki staram się nabrać w tak jakby plaster (ze nie kopiasta łyżkę tylko płaską porcję ) .

Na to kroje parę plastrów pomidora posypuje odrobina ostrej papryki
      I voila
      Fish pie od Thomasow gotowy.

Ps.tez mi brakuje sąsiadki do której mogłabym wpaść popatrzeć przepisy coś nowego wypróbować. .

Jak będę robić fishpiea to ci video tutorial zrobię ;)
      • ilonka45 Re: Angielskie potrawy i nie tylko 08.10.14, 12:35
        Robie tak samo, tylko zamiast marchewki dodaje groszek :) Czasami nie dodaje sera, tylko sos beszamelowy.
    • tisz Re: Angielskie potrawy i nie tylko 08.10.14, 11:22
      Moze babka ziemniaczana z boczkiem i cebulka albo frittata? Takie jednogarnkowe/patelniowe, ale gotowane/smażone, to moze rissotto albo paella? Fajne też są wszelkie curry i chow mein. Może coś Ci się spodoba :)
    • ilonka45 Re: Angielskie potrawy i nie tylko 08.10.14, 12:41
      Wszelkeigo rodzaju stews (wiem, ze tlumacza to niektorzy jako gulasz, ale dla mnie gulasz to gulasz a nie to co w Polsce gotuja) sa jednogarnkowe. Proponuje Irish stew, coq au vin, gulasz wegierski, w sam raz na dzisijesza pogode taki comfort food :)
      • espionka Re: Angielskie potrawy i nie tylko 09.10.14, 11:56
        polecam tresciwa country soup. Ja kupuje gotowa mieszanke grochu, fasoli i ziaren w Sainsburym. Nastawiam rano slowcooker i na pozny lunch zupa jest gotowa.
    • yadrall Dzis zrobilam to: 09.10.14, 14:06
      picturetherecipe.com/index.php/recipes/guinness-beef-pot-pie/
      I jest naprawde smaczne. Polecam do sprobowania.
      • ilonka45 Re: Dzis zrobilam to: 09.10.14, 17:02
        Yadral
        Zastap piwo czerwonym winem i bedziesz miala Beef bourguignon :) Reszta skladnikow i wykonanie takie samo minus groszek, rozmaryn i ziemniaki i cisto puff:) dodaj podsmazone pokrojone w kostke kawalki pancett'y. Smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka