Dodaj do ulubionych

child benefit a paszport

03.12.14, 11:19
Dobre kobiety, potrzebuję podpowiedzi. Chciałam wysłać papiery po Child Benefit ale oni koniecznie chcą, żebym wysłała im paszport malucha. Z tym ze to jedyny dokument jego tożsamości jaki mam. Trochę się boję zostać bez niego na cztery tygodnie. Niech się kurcze coś wydarzy, będę musiała udowodnić, że to mój syn, gdzieś ten paszport pokazać albo lecieć nagle do Polski. Co wtedy? No kurcze jakoś mi to nie leży. Macie jakiś sposób na to? Na infolinii mi powiedzieli, że innego sposobu nie ma, ale może Wy coś podpowiecie? A może mogę mu najpierw tutaj jakiś inny dokument wyrobić?
Obserwuj wątek
    • benanana Re: child benefit a paszport 03.12.14, 11:24
      Przy staraniu się o CHB wysłaliśmy ksero paszportu. Wystarczyło do przyznania.Nikt się o oryginał nie upominał.
      • kjut Re: child benefit a paszport 03.12.14, 13:37
        Teraz wyraźnie zaznaczają, że nie może być kopia.
        • benanana Re: child benefit a paszport 03.12.14, 23:27
          Oryginały wymagają od dawna.

Wniosek składałam we wrześniu. Moim zdaniem po prostu wyślij i zobaczysz, co będzie. Najwyżej pisemnie poproszą Cię o dosłanie paszportu. Nas nie prosili.
          • kjut Re: child benefit a paszport 04.12.14, 08:47
            Czyli złożyłaś wniosek bez paszportu?
            • benanana Re: child benefit a paszport 04.12.14, 10:51
              Wypełniony wniosek + akt urodzenia + ksero paszportu.

Akt urodzenia odesłali bardzo szybko. Może 1,5 tygodnia czekałam na zwrot.

pozdrawiam
    • plain-vanilla Re: child benefit a paszport 03.12.14, 11:26
      Zrob sobie ksero paszportu. Nikomu nie musisz udowadniac, ze to twoje dziecko. Akt urodzenia na pewno wystarczy, jesli bylaby juz taka potrzeba. I naprawde myslisz, ze w ciagu 4 tygodni musialabys nagle leciec do PL? Serio?
      Jak chcesz miec inny dokument, to wyrob dziecku za darmo dowod osobisty w PL. Wazny 5 lat.
      Tutaj zadnego dokumentu nie wyrobisz.
      • kjut Re: child benefit a paszport 03.12.14, 13:42
        I naprawde my
        > slisz, ze w ciagu 4 tygodni musialabys nagle leciec do PL? Serio?

Naprawdę tak trudno sobie wyobrazić, że np nagle zachoruje ktoś z Twojej rodziny albo ktoś będzie miał wypadek? Niedawno zmarł mój dziadek, pogrzeb odbył się w ciągu dwóch dni. Nie chciałabym wiedzieć, że nie mogę polecieć i być z rodziną bo nie mamy paszportu młodego. Naprawdę nie rozumiem Twojego sarkastycznego tonu....

> Jak chcesz miec inny dokument, to wyrob dziecku za darmo dowod osobisty w PL.

Wyrobiłabym gdybym była w PL.

Tak czy siak dzięki za odpowiedz.
        • plain-vanilla Re: child benefit a paszport 03.12.14, 15:05
          Po pierwsze moj ton nie jest sarkastyczny. Po drugie wyrobienie dowodu osobistego proponuje zrobic BEDAC w Polsce, wlasnie na wypadek takich sytuacji masz drugi dokument do podrozy w granicach UE.
          Jesli to dla ciebie tak wazne, to zadzwon jeszcze raz na infolinie i powiedz, ze nie mozesz wyslac oryginalu, bo planujesz w najblizszym czasie podroz do PL/czekasz na konsultacje lekarska, ktorej nie mozesz przesunac/ktos z rodziny jest chory i chcialabys w kazdej chwili byc przygotowana do podrozy. Zapytaj, czy bank manager moze poswiadczyc zgodnosc paszportu z kopia. Jesli nie, to spytaj, czy uznaja Aposille Service www.apostille.org.uk/. Moj maz z tego korzystal, kiedy potrzebowal poswiadczenia dokumentow do pracy za granica. Niestety nie wiem, czy sie do nich wysyla dokumenty czy scany oryginalow. Moze opcje z bankiem przyjma. Zapytaj tez o numer referencyjny rozmowy z infolinii albo nazwisko, zebys potem nie miala problemow jak odrzuca kopie, a wczesniej powiedzieli na infolinii, ze bedzie ok.
          • kjut Re: child benefit a paszport 03.12.14, 15:32
            Dziękuję ślicznie za rady. Spróbuję jak mówisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka