Dodaj do ulubionych

Nastolatka z problemami

09.03.15, 11:13
Syn jest bardzo towarzyskim mlodym czlowiekiem, ma duze grono znajomych, jest lubiany, ma w sobie i cieplo i dobroc, przez nasz dom przewija sie duzo mlodziezy, z reguly takie tam luzne, glosne nasiadowki po 5-6 osob jednoczesnie. Jest tez dziewczyna, niby nalezaca do grupy ale czesto tak jakby obok, oprocz spotkan w grupie przychodzi tez sama i wychodza wtedy razem, syn niewiele o niej mowil, takie podstawowe informacje owszem i ze to kolezanka, ja nie naciskalam bo mamy dobry kontakt i syn mi mowi o wielu sprawach, choc byl moment ze myslalam ze to jego dziewczyna. Wczoraj tez przyszla, poznym wieczorem, syn zapytal czy moze wyjsc, ja nie pozwolilam ze wzgledu na pore, to czy moze pogadac z nia chwile przed drzwiami. Ok. Po 10 min wrocil. Pytam czy wszystko w porzadku i dowiedzialam sie ze dziewczyna ma duze klopoty w domu, choc o szczegolach mi nie powiedzial i przychodzi do niego jak potrzebuje pogadac i wczoraj pociela sobie nadgarstki!!!! Az mi sie zimno zrobilo, syn powiedzial, ze skoro on nie mogl wyjsc to zadzwonil po innego kolege z ich grupy i on po nia przyszedl. Dopiero to wszystko dotarlo do mnie jak zobaczylam przed drzwiami wejsciowymi kaluze krwii. Powiedzialam synowi ze przeciez nawet jak on nie moze wyjsc to mogl ja zaprosic do domu, ze powinien mi powiedziec o tym, ze nie odeslalibysmy kogos z problemami. Syn na przyszlosc bedzie wiedzial. Ja jestem wstrzasnieta.
Co w takiej sytuacji robic? Zapewnic dziewczynie po prostu bezpieczne miejsce? Dzwonic po karetke? Policje? Tylko zeby nie stracic zaufania. Boje sie zeby to zle sie nie skonczylo.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 11:25
      Zobacz tutaj, moze znajdziesz odpowiedz, jak pomoc tej dziewczynie. I z synem chyba powinnas porozmawiac.
      www.nspcc.org.uk/preventing-abuse/keeping-children-safe/self-harm/
      • plain-vanilla Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 11:26
        NSPCC helpline 0808 800 5000
    • aniaheasley Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 11:34
      Jezeli chcesz pomoc, i dowiedziec sie co sie z nia dzieje, to mozesz zadzwonic na policje na numer 101, opowiedziec historie z wczorajszego wieczoru, z tym ze dobrze by bylo, zebys znala imie, nazwisko, wiek, i adres tej dziewczyny.
    • polkawuk Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 15:58
      Skontaktuj się z opieką społeczną i policją. Twój syn ani jego znajomi nie rozwiążą problemów, które ma ta dziewczyna. Porozmawiaj z nim, jeśli macie dobry kontakt, z tego co piszesz wynika, że jest rozsądnym człowiekiem. Chce pomóc koleżance, ale jeśli jej problemy wynikają z tego, co się dzieje w jej domu, to potrzebuje wsparcia profesjonalistów. Fakt, że okalecza się może też świadczyć o jakiś poważniejszych problemach psychicznych, nastoletni znajomi ich nie rozwiążą. Pomyśl też o tym, że jeśli coś by się stało tej dziewczynie, to zarówno twój syn, jak i jego znajomi mogą obwiniać za to siebie samych. Co jeśli on psychicznie sobie z tym nie poradzi w przyszłości? Nawet jeśli syn będzie protestował, to ty musisz chronić własne dziecko i zdecydowanie zaangażować instytucje, które będą potrafiły pomóc. To, że znajomi z nią porozmawiają nie rozwiąże sedna problemów. Tym bardziej, że nie wiesz, co się u tej dziewczyny dzieje. Nie musisz naciskać, żeby syn ci powiedział. Rozumiem, że zobaczyłaś krew za drzwiami już po odejściu dziewczyny, ale powinnaś w tym momencie zadzwonić na pogotowie i powiedzieć, gdzie ona jest. Pogotowie powinno się zająć sprawą zawiadamiając odpowiednie służby. Ale oczywiście nie każdy robi to, co powinien, więc jeśli chcesz dziewczynie pomóc, to zrób to sama. Także dla swojego syna, bo w obecnej sytuacji on prawdopodobnie czuje się za nią odpowiedzialny.
      • kalpa Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 18:57
        Spotkałam osobę, która ma corkę reagującą na problemy wlaśnie cięciem sobie ciała. Baaardzo trudny przypadek, wielu dorosłych próbowalo jej pomóc, ale ... ona robi to nadal :( Uważaj na syna, chłopcy w tym wieku lubia czuć się "opekunami niezrozumianych" i... pisze z autopsji, bo mój syn przez chwilę własnie taką rolę odegrał. Dla nastolatka to jest b. obciążające...
      • kasia25251 Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 20:05
        Polkawuk ma racje,kałuża krwi pod drzwiami to juz nie przelewki,mogła sie skrwawic nawet jak kolega zaprowadził ja do domu i poszła spać,mogło dojść do jakiegoś zakażenia .Najlepiej było od razu wezwać pogotowie.Teraz moze porozmawiaj z synem co z ta dziewczyna i trzeba zawiadomić policję bądź opiekę społeczna a tez moze zapraszać dziewczynę do domu i dać jej troche ciepła .
    • pyza_uk Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 21:16
      Jesli chcesz jej jakos pomoc, a nie chcesz angazowac policji i ss to mozesz sprobowac skontaktowac sie z instytucjami charytatywnymi np. Family action www.family-action.org.uk/what-we-do/children-families/emotional-health-wellbeing-services/ (nie wiem skad jestes i jakie organizacje u was dzialaja).
      • yadrall Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 21:50
        Ale kazda z tych instytucji tez ma obowiazek kontaktowac sie z ss w chwili gdy zdrowie/bezpieczenstwo dziecka jest zagrozone. I na dobra sprawe gdzie nie zadzwonisz (do jakiejkolwiek instytucji-lacznie ze szkola syna) oni maja obowiazek dalej pchnac sprawe. Przynajmniej w teori,bo w praktyce to jak wiemy roznie to bywa :(
        • pyza_uk Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 22:06
          Niekoniecznie, zalezy od sytuacji. Jasli autorce watku zalezy na zorganizowaniu pomocy, to najlepiej niech sama zadzwoni i sie dowie jakie sa procedury.
    • akanka Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 22:06
      Rozmawialam z synem, to nie bylo podciecie nadgarstkow tylko drugiej strony reki, dziewczynka, bo okazuje sie ze ona ma tylko 13 lat, year 8, tnie sie juz od dluzszego czasu, syn nie chodzi z nia do tej samej szkoly, ale poznali sie jak syn byl jeszcze w primary. Syn nie zna dobrze jej sytuacji rodzinnej, nigdy tam nie byl, tylko tyle co ona mu powiedziala, nie ma tam ojca, jest matka i babcia, a w domu alkohol i narkotyki. Dziewcze pomocy zadnej nie chce, ss boi sie jak ognia, ze ja zabierze stad i ona straci wszystkich kolegow i kolezanki.
      Zadzwonie na infolinie i podpytam co i jak, znam imie, wiek i do ktorej szkoly chodzi, nazwiska i adresu nie znam.z synem juz troche o tym porozmawialam, ale na pewno wrocimy do tematu, bo zmartwilo mnie ze on jest powiernikiem a nie jakas kolezanka.
      • steph13 Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 22:17
        Moim zdaniem, najbardziej rozsadnym byloby powiadomienie szkoly zamiast samej ingerowac. Szkoly maja procedury oraz kontakty I wiedza jak sie tym zajac. Ktos chyba rowniez powinien porozmawiac z rodzina dziewczyny - I znowu, chyba raczej szkola niz matka kolegi? Moze ona mowi prawde o sytuacji rodzinnej a moze nie, ktos do tego upowazniony powinien zorientowac sie w faktach.
        • yumemi Re: Nastolatka z problemami 09.03.15, 22:48
          Tez bym od razu do szkoly dzwonila - od tego jest, nie zeby samemu ingerowac w sprawy o ktorych niewiele wiemy, mozna czasem bardziej zaszkodzic niz pomoc.
          • espionka Re: Nastolatka z problemami 10.03.15, 10:37
            tak szkola ma odpowiednie procedury i to jest najlepsze miejsce, gdzie mozesz to zglosic.
    • carmelaxxx Re: Nastolatka z problemami 10.03.15, 12:56
      syn moze zglosic rowniez sprawe do student support teacher i wtedy dziewczyna dostanie kogos w szkole do pomocy. Calkiem niedawno dokladnie moj syn to zrobil jak zobaczyl pociete rece swojej kolezanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka