Dodaj do ulubionych

marynarka do secondary school

28.05.15, 09:12
Ile kupić ?
Przechodziłam wczoraj kolo szkolnego sklepu , marynarki z herbem szkolnym kosztują £60 . To jest normalna cena ? Jak dla mnie drogo. Córka od września idzie do secondary i trzeba będzie ja obkupic. Ze szkoły dostałam listę rzeczy do zakupu : książki , przyrządy typu cyrkiel kalkulator ołówki , ciuchy szkolne. Teraz córka jest w podstawówce bezmundorkowej gdzie na szkole i rzeczy około szkolne nie wydała nawet pensa nie licząc składek na np red nose day . Ile tych ciuchów z herbem kupić ? W szczególności marynarkę ? Dodam że córka przechodzi burze hormonalna i poci się na potęgę wiec jedna marynarka odpada. Jak to prac? Nosić do pralni czy po prostu w pralce ?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 11:04
      Moje dziecko jest w szkole podstawowej. U nas marynarki sa nieobowiazkowe. Szkola zacheca do kupna, ale nie jest tak, ze musi byc. Moze zapytaj w szkole czy ta marynarka jest niezbedna I bez niej nie mozna sie pokazywac w szkole.
      Mnie nauczycielka powiedziala, ze dzieci musza miec czarne kurtki, wiec kupilam z logo szkoly. Niepotrzebnie, bo dzieci chodza w kolorowych kurtkach.
      Do tego u nas nie ma obowiazku noszenia rzeczy z logo szkoly. Codziennie biala koszula z kolnierzykiem, do tego krawat Szkolny. Czarny sweterek, czarne spodnie I buty.
    • mama-123 Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 11:22
      W sredniej marynarka jest czescia szkolnego stroju, wiec kupic ja trzeba. Jedna wystarczy. O wiele bardziej wazne sa szkolne koszule. Tych kup wiecej, bo jesli corka je bedzie zmieniac regularnie, to nie bedzie problemu. Ja piore marynarki co half term I wystarczy.
      • eraz-lilipop Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 11:36
        mama-123 U was też taka kosmiczna cena za marynarki?
        • mama-123 Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 11:52
          Nie, u nas ponizej 40. Mozna kupic marynarke na dwa lata. Kup troche wieksza. Rodzice tak czesto robia.
          Nie stresuj sie tak bardzo cenami. Zaakceptuj i juz. Z czasem zobaczysz, jak mozna zaoszczedzic. Szkoly maja czasem second hand uniforms. Nie porownuj tez podstawowki do sredniej , bo to sa calkiem odmienne szkoly. Taki life.
          • flying_mum Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 13:11
            U nas tez jest second hand i szkola rozsyla informacje kiedy mozna przyjsc i sobie cos wybrac.
            U nas - chlopiec - obowiazkowych rzeczy sa chyba ze dwie strony maczkiem (stroj do rugby itp), przybory, slowniki, kalkulator. Kolezanka w zeszlym roku wydala chyba ze ?300 na wyposazenie do szkoly sredniej.
            Marynarke kupilabym jedna (i kupie jedna) ale moze ze dwa swetry w takim razie?
    • eraz-lilipop Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 14:23
      U nas swetrów nie można . A jakie buty teraz dziewczyny noszą?
      • szczur.w.sosie Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 14:41
        Mój syn idzie od sierpnia do secondary. Słowa nie słyszałam na temat, że czegos trzeba. Mundurków nie noszą w żadnych szkołach na terenie danego LA.
        Ale za rok już będę inaczej mówić, bo zaczniemy prywatną. Oj, będzie biło po kieszeni;)
    • ann.38 Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 16:58
      U nas pierwszy strój do secondary był bezpłatnie dla każdego ucznia. Oczywiście we własnym zakresie trzeba było dokupić bluzkę, spodnie/spódnicę i buty. Szkolne z logo była marynarka, sweterek i krawat. Dostali też strój na PE. Marynarkę kupowaliśmy potem juz sami, jak córa chciała nową (stara trochę się przetarła, nie po to, aby mieć na zmianę). Kosztują trochę ponad 20futów, bo to zależy od rozmiaru, nasza chyba 21f. Nasza bardzo ładnie się pierze i suszy. Absolutnie nie nosimy do pralni, piorę ręcznie i szybciutko schnie, nawet prasowania nie wymaga. Tyle, że córka jakoś wczesnie dojrzewała, więc pocenie się ma dawno za sobą. Sama się dziwie, że ma bluzkę, sweterek (nieoowiązkowy, nosi się jak komuś zimno) i marynarę cały dzień nie ma tych rzeczy przepoconych. Poza ciuchami nic nie kazano kupić, przybory są dostępne w szkole, kalkulatory też. Książki i zeszyty też zazwyczaj dają, czasami jakąś książkę zalecają żeby kupić, ale raczej nie obowiązkowo- nie wiem, bo i tak zawsze kupujemy. Za to mamy trudniej z butami i spodniami- surowe zasady- spodnie nie za wąskie, nie za szerokie, buty nie kozaki, nie adidasy, bez ozdób. Uf, już kończymy w tym roku.
      • ann.38 Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 17:01
        I jeszcze dodam, że u nas też mają jakieś używane, bo być może skoro dostajemy za darmo to trzeba będzie potem zwrócić. Na początku moja córka nie miała swojego rozmiaru i musiała czekać więc dostała zastępczą własnie używaną na kilka dni.
        • kalpa Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 20:48
          Moje dzici mają do szkół mundurki obowiązkowe. Oczywiście z logo swojej szkoły. Duuuzy koszt, nie mozna tego ominąć. Marynarkę piore co tydzień- jedna wytrzymuje rok takiego uzytkowania. Nie wyobrażam sobie, żeby prać rzadziej, bo jest zwyczajnie brudnapo 5 dniach ;) Ma na sobie slady radosnego żywota szkolnego ;)
          • ann.38 Re: marynarka do secondary school 28.05.15, 21:01
            Ale to chyba mówisz o dzieciach w wieku szkoły podstawowej, nastolatki juz tak nie brudzą.
    • bettina40 Re: marynarka do secondary school 29.05.15, 16:22
      Jak masz niedaleko to polecam ten sklep www.sanco.co.uk/category/2/
      Zawsze tam kupowalam mundurek dla syna i starczal mu na rok. Maja tam rzeczy uniwersalne pasujace do kazdej szkoly. Moj syn mial jedna marynarke (a pod nia sweter) na caly rok, prana raz na tydzien. Najwazniejsze dla mnie byly buty - kupowalam zawsze porzadne w Clarksie. Jak kiedys kupilam tansze to nie wytrzymaly dwoch miesiecy.
      • bettina40 Re: marynarka do secondary school 29.05.15, 16:25
        Marynarke kupowalam zawsze osobno i herb szkoly osobno - sama przyszywalam i wychodzilo taniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka