Dodaj do ulubionych

Childcare vouchers

06.07.15, 22:01
Korzysta ktos?
Wyczytalam, ze maksymalnie mozna dostawac w ten sposob 243 funty miesiecznie - jezeli o tyle poprosze, to czy taka kwota bedzie odjeta z mojej pensji, czy ze wzgledu na to, ze vouchers nie sa objete NIN to kwota ta bedzie nizsza? Ile bedzie wynosic?
Jestem jedyna osoba z dziecmi w pracy, wiec nikt mi nic nie umial powiedziec, ale chyba sa sklonni do wspolpracy, wiec postanowilam sie dowiedziec jak to wyglada :) Jezeli moj szef korzysta z firmy, ktora zajmuje sie payrollem, to nie powinien to byc dla nich problem, zeby od na przyklad przyszlego miesiaca zaczac mi tak wyplacac, prawda? To raczej standardowa procedura?
Obserwuj wątek
    • karolina_zet Re: Childcare vouchers 06.07.15, 23:22
      tak, dokladnie £243 beda Tobie odejmowac.
      Zapytaj szefa, badz firmy obslugujacej payroll z jakiej firmy zajmujacej sie childcare vouchers korzystaja.
      Ja w swojej firmie bylam jedyna pobierajaca i mojemu szefowi bylo generalnie obojetnie z jakiej firmy je wezmiemy, wiec sprawdzialam tylko w przedszkolu dzieci z jakich firm akceptuja vouchery i cos tam sobie wybralam. Obslugiwalam te vouchery jako pracodawca i pracownik - fajne doswiadczenie bylo.
      Teraz vouchery dostaje moj maz i tylko dali mu znac z jakiej firmy biora - na ich stronie musial sobie utworzyc konto i dalej dosc proste to bylo.
    • princesswhitewolf Re: Childcare vouchers 07.07.15, 01:47

Zwrocilabym uwage ze od pazdziernika sytuacja sie zmienia i bedzie to po prostu 20% dla kazdego kto ma dzieci www.theguardian.com/money/2014/mar/18/new-childcare-vouchers-how-work
      Mozna zostac na vouchers scheme ale oplacac sie to bedzie tylko tym rodzicom jakich dzieci nie chodza w duzym wymiarze do szkoly. Gdzies na stronie EdenRed jest wykaz gdzie i co sie oplaca.

Ja dostaje £157 miesiecznie i moj chlop podobnie a placimy za to cos £124 kazdy z nas. Wszystko zalezy od zarobkow.
      • panixx Re: Childcare vouchers 07.07.15, 21:08
        www.moneysavingexpert.com/news/family/2015/07/tax-free-childcare-scheme-delayed-until-2017
        O ile mi wiadomo, to nic sie nie zmienia do 2017 roku. W miedzyczasie mozna korzystac z childcare vouchers.
        Wlinku mozna tez doczytac o wszystkich niuansach.
        • panixx Re: Childcare vouchers 07.07.15, 21:16
          Jesli jestes Basic-rate taxpayer: 20% to mozesz miesiecznie brac 234gbp.
          Ta kwota jest potracona od wynagrodzenia brutto i nie placisz od niej podatkow ani skladki NI

Pobieranie childcare vouchers wplywa na Child Tax credits - jesli je teraz dostajecie, policz dokladnie co Wam sie badziej oplaca.
          • princesswhitewolf Re: Childcare vouchers 07.07.15, 21:56
            > Jesli jestes Basic-rate taxpayer: 20% to mozesz miesiecznie brac 234gbp.
            > Ta kwota jest potracona od wynagrodzenia brutto i nie placisz od niej podatkow
            > ani skladki NI
            >
            > Pobieranie childcare vouchers wplywa na Child Tax credits - jesli je teraz dost
            > ajecie, policz dokladnie co Wam sie badziej oplaca.

to do mnie? bo juz nie wiem pod czyja wypowiedzi. Ja nie mam zadnych Child Tax credits niestety
            • panixx Re: Childcare vouchers 13.07.15, 21:05
              Do princesswhitewolf

Nie to bylo ogolnie, jesli ktos pobiera child tax cedits, to musi sprawdzic, co mu sie badziej oplaca: childcare vouchers czy pozostanie przy child tax credits.

Jesli nie masz child tax credits, to oplaca sie pobieac childcae vouchers.
          • illegal.alien Re: Childcare vouchers 09.07.15, 00:00
            Dzieki za info :) zdecydowanie bardziej oplacaja nam sie vouchers.
            A jeszcze jedno pytanie - czy jezeli bede dostawac te vouchers, to czy potem bede musiala wypelnic self-assessment, czy to nie komplikuje mojego zeznania podatkowego?
        • princesswhitewolf Re: Childcare vouchers 07.07.15, 21:55
          a o tym ze to opozniaja to nie widzialam. Mialo byc od pazdziernika tego roku.
          A jak widac sie zmienilo...

• bialasek75 Re: Childcare vouchers 13.07.15, 08:34
            No właśnie się zmieniło i tax free childcare startuje od 2017. U mnie to już będzie po ptokach, a więcej dzieci nie planuję. Właśnie się zapisałam na te childcare vouchers. Nie dostajemy żadnych benefitow, więc może choć to nam trochę pomoże.
            • panixx Re: Childcare vouchers 13.07.15, 21:03
              Do illegal.alien

Jezeli do tej pory nie musialas sama skladac zeznania podatkowego (self assessment), to przy pobieraniu childcare vouchers tez nie bedziesz musiala.
              • illegal.alien Re: Childcare vouchers 13.07.15, 21:16
                Dziekuje Ci bardzo, dobra kobieto :) jutro idę gadać z szefem, moze nawet uda sie załatwić od następnej wypłaty :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka