Dodaj do ulubionych

Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku

24.08.15, 19:45
Czy ktoś może coś wypróbowanego polecić? Szukamy z mężem od kilku tygodni, ale zasypiamy nad internetem. Jak zdążymy sprawdzić wszystko, czyli opinie o hotelu, jak z dojazdem od lotniska, itp. to oferty są już nieaktualne albo kosztują 1,5 razy tyle. Mąż pracuje na nocki po 90 godzin tygodniowo, a ja się zajmuję całodobowo bardzo żywą 2-latką. Jak mamy już tę chwilę wolną - każde o innej porze, to po prostu padamy ze zmęczenia:-( Jak tak dalej pójdzie, to nic nie znajdziemy na interesujący nas termin, czyli październik.

Mamy wypróbowany super ośrodek w Las Palomas na Wyspach Kanaryjskich i najchętniej byśmy tam pojechali, ale nie ma takiej opcji, że nasze młode wytrzyma 4,5 h w samolocie w jedną stronę. Max 2,5 h.

Interesuje nas jakieś miejsce nad ciepłym morzem, z piaszczystą plażą. Taki kaprys - hotel/bungalow/kwatera musi być koniecznie usytuowany w jakimś ładnym miejscu, żeby nie był to betonowy blok-wieżowiec. Mieszkamy na codzień w robotniczej, szarej dzielnicy północnego Londynu, gdzie często ludzie nawet ogródki mają zalane betonem - serio, gdybym nie zobaczyła, to bym nie uwierzyła, że tak można - przed domem beton i za domem beton. Więc jesteśmy spragnieni kontaktu z przyrodą. Fajnie, gdyby był basen. I jakiś supermarket w promieniu ok. 10 km, bo wolimy wyżywienie we własnym zakresie.
Chcielibyśmy zmieścić w £500-600 za przelot i 2 tygodnie zakwaterowania.

Tak w razie czego napisałam wszystkie szczegóły, ale byłabym wdzięczna, jakby ktoś podał mi chociaż nazwę miejscowości/wyspy/krainy geograficznej, co się nadaje na tego typu wypoczynek, by mieć jakiś punkt zaczepienia do szukania.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku 24.08.15, 20:36
      To podaje nazwe tego miejsca w Las Palomas, to moze ja skorzystam.
    • lili76 Re: Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku 24.08.15, 23:30
      Październik to najlepiej Kanary. Moze poszukaj lotu wieczornego i dwulatka padnie w trakcie lotu? Z reszta nie pomogę, wybacz.
    • sirrach Re: Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku 25.08.15, 22:25
      Hmmm, w październiku to chyba tylko kanary. Nawet na poludniu Hiszpanii juz moze byc chlodno. Bo rozumiem ze chccie sie w morzu i basenie pochlapać, a zwlaszcza 2 latka. My bylismy z 1,5 roczniakiem i jakos lot przetrwalismy bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym i fizycznym. Polecam wieczorne/nocne godziny na podróż :)
    • princesswhitewolf Re: Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku 25.08.15, 23:09

ale nie ma takiej opcji, że nasze młode wytrzyma 4,5 h
      > w samolocie w jedną stronę. Max 2,5 h.

da rade ale wybierzcie lot w godzinach kiedy spi i zapewnijcie entertainment czyli sciagnij lulekTV, LittleBabyBum videos na ipad czy telefon, wez sluchawki. Nastepnie wez plasteline i jakas wyciskare do plasteliny. i trzy nowe skomplikowane zabawki

Jedziemy do Marseilles 7 godzin pociagiem a mam 2,5 roczniaka, nie takie wypady tolerowal. Przy czym to zywy bardzo stwor ale jak nowa zabawke dostaje to go na godzine nie ma.
      • princesswhitewolf Re: Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku 25.08.15, 23:16
        my jedziemy w ta sobote do Cap Esterel na La Cote d'Azur na 10 dni i super Chasselas winogrono ( zaczelo sie!). Czesto bywamy w tamtych miejscach ale w pazdzierniku to juz raczej nie bedzie szans na kapiel wiec rob jak dziewczyny ci radza i lec na wyspy Kanaryjskie albo mniej oblegana i jeszcze cieplejsza Madere.

Madera jest swietna na Boze Narodzenie: Temp miedzy 21-24C. Morze nie jest nagrzane do kapieli (....chyba ze ktos jest morsem) ale spacery wzdluz plazy i dawka wit D jest naprawde cudowna w srodku zimy
        • robak.rawback madeira 27.08.15, 12:04
          zainteresowalas mnie ta madera - ale czy w boze narodzenie nie ma tam dzikich tlumow?

princesswhitewolf napisała:

> my jedziemy w ta sobote do Cap Esterel na La Cote d'Azur na 10 dni i super Chas
          > selas winogrono ( zaczelo sie!). Czesto bywamy w tamtych miejscach ale w pazdzi
          > erniku to juz raczej nie bedzie szans na kapiel wiec rob jak dziewczyny ci radz
          > a i lec na wyspy Kanaryjskie albo mniej oblegana i jeszcze cieplejsza Madere.
          >
          > Madera jest swietna na Boze Narodzenie: Temp miedzy 21-24C. Morze nie jest nagr
          > zane do kapieli (....chyba ze ktos jest morsem) ale spacery wzdluz plazy i dawk
          > a wit D jest naprawde cudowna w srodku zimy
    • lovage2 Re: Wakacje nad morzem z 2-latką w październiku 27.08.15, 03:13
      Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi:-*

Plain-vanilla - napiszę Ci na dniach, jak mąż przyniesie z pracy nasz laptop - muszę chwilę pogrzebać w danych, by znaleźć nazwę ośrodka. Chociaż w sumie u nas to nie tyle o ośrodek chodzi, a bardziej o to, że wszystko tam znamy - wiemy, jak do plaży dojechać, gdzie robić zakupy, gdzie wynająć samochód, gdzie na wycieczki, a że taksówki są dość tanie - no takie tam. Łatwo nam poczuć się tam "u siebie". Poza tym nie wiem, czy lubisz na wczasach żywić się na własną rękę - w tym ośrodku tylko to wchodzi w rachubę. A nie wiem, jak jest "na mieście" - my wegetarianie, więc mieliśmy bardzo mały wybór wszędzie, więc trzeba było gotować. Na szczęście lubię:-) W czasie naszego pobytu tam byłam w 7 miesiącu ciąży, to tym bardziej odżywiałam się zdrowo i unikałam szalonych eksperymentów kulinarnych.

Lili76 i Sirrach - no Kanary najlepiej. Ponoć jeszcze w Europie w październiku Cypr jest spoko i Riwiera Turecka. W Hiszpanii i Grecji bywa wtedy gorąco, ale może też być chłodno i deszczowo.
      Nocne godziny lotu, ale też okolice 13-15, gdy dziecię ma drzemkę, to byłoby dobre rozwiązanie dla nas.

Princesswhitewolf - dzięki za rady odnośnie podróży samolotem - nie omieszkam skorzystać;-)
      I chyba jednak zastosujemy plan B - przełożymy urlop na listopad/grudzień i polecimy na Grand Canarię. Bo teraz byśmy zapłacili za samolot na październik co najmniej £600, a to by w naszym przypadku oznaczało niepotrzebną rozrzutność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka