Dodaj do ulubionych

Ciagle odparzona pupa

28.10.15, 23:07
Dziewczyny co moze byc przyczyna wiecznie czerwonej i odparzone pupy 4 letniej dziewczynki? Jak byla niemowlakiem to nie miala takich problemow. Problem jest od okolo roku, moze troche wiecej. Wyprobowalam rozne kremy, teraz smaruje bepanthenem. Jak tylko zapomne posmarowac to od razu czerwona. Jak sie zalatwi to jej zawsze myje pupe pod prysznicem, bielizna zmieniana codziennie. Nie rozumiem co moze byc przyczyna.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 00:41
      Przyszlo mi do glowy,ze moze pasozyty?
      • cherrie Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 09:03
        Ja bym obstawiala cos z dieta. Moze ma jakies uczulenie/ nietolerancje np. Glutenu?
    • marninor Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 09:33
      Moze:
      -zbyt mocno podciera pupe papierem lub jesli uzywasz mokrych chusteczek to moze ich sklad
      -czym myjesz-jesli mydlem zwyklym to zmien
      -w czym pierzesz bielizne , moze uczula
      Dopiero po przeanalizowaniu w/w zastanowilabym sie nad pasozytami.
      O skladzie diety i wyelminowaniu glutenu /z powodu odparzonej pupy ?! / , zalupie nowych garnow, naczyc i akcesoriow kuchennych bo to sie z tym wiaze, bym raczej nie myslala na tym etapir
      • wiwi1 Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 10:21
        Mokrych chusteczek nie uzywam. Pupe wycieram ja, corka zawsze mnie wola do ubikacji, ja jej delikatnie wycieram pupe i zawsze myje dokladnie. Gdyby byly pasozyty to problem tez chyba mial by jej brat?
        No i wlasnie uczulenie, gdzies mi swita, ze jakies uczulenie moze dawac takie objawy. Chociaz pozatym zadnych innych objawowo uczuleniowych nie ma , w rodzinie nie ma raczej alergikow. Jak pojde do lekarza to z powody zaczerwienionej pupy pewnie nie zleca zadnych badan? hmmm... Pewnie i tak sie umowie do lekarza i zobacze co mi powie.
        Jak macie jeszcze jakies pomysly to chetnie poslucham
        Pozdrawiam:)
        • tisz Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 10:43
          U mnie zawsze na odparzenia sprawdzal sie talk j&j. Stosuje go nawet moj dorosly znajomy, wiec odparzenia mozna miec w kazdym wieku :) i sprawdza sie najlepiej oraz alantan plus.
          Mozliwe, ze jest to infekcja bakteryjna.. Warto dac wiecej vit C.
          • karolkowa1 Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 12:26
            Wyjalowiona ma pupe... Przestan ja myc po kazdym zalatwieniu sie i problem zniknie.

P.S. Proste rozwiazania sa zazwyczaj najlepsze :)
    • mia.12 Re: Ciagle odparzona pupa 29.10.15, 18:23
      Jesli problem ciagnie sie juz od roku to poszlabym do GP.Mialam podobny problem z synem i okazalo sie,ze mial infekcje i potrzebowal antybiotyk.Po leczeniu przeszlo i dotad nie wrocilo.
    • petuniasta Re: Ciagle odparzona pupa 30.10.15, 22:57
      A byłaś u lekarza?
    • hazyblue Re: Ciagle odparzona pupa 31.10.15, 22:37
      U nas podobny problem był z sisią. Zaczęło się po odpieluchowaniu. Czerwona i piekąca, do tego stopnia że mała czasem nie mogła chodzić. Pomogło (za radą babci i pewnej doświadczonej mamy) wietrzenie pupy i sudocrem. W domu mała latała kilka tygodni w samej sukience, bez majtek. Spała w koszulce nocnej. Mycie tylko samą czystą wodą. I gruba warstwa sudocremu po wieczornym prysznicu. Teraz sama smaruje sudocremem jak tylko zauważy zaczerwienienie. Przyczyny do tej pory nie znamy.
    • eve535 Re: Ciagle odparzona pupa 11.11.15, 22:07
      A może nietolerancja, może być np. laktozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka