Dodaj do ulubionych

Compassionate leave

04.01.16, 15:40
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa compassionate leave w przypadku śmierci matki?
Z tego co wyczytam, to pracodawca nie ma obowiązku go udzielić i nie jest też określona długość czasu, jaki przysługuje. Na stronach które znalazłam mowa jest o "reasonable time". Czy ktoś się orientuje ile to jest "reasonable"? Czy taki compassionate leave is paid czy unpaid?
Dodam, że w kontrakcie o pracę nie jest to szczegółowo ujęte a nie mogę znaleźć jakiś "ustawowych" terminów.
Będę wdzięczna za poradę.
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Compassionate leave 04.01.16, 15:55
      sprawdz czy masz na intranecie z info na temat HR, ja bym sie po prostu spytala ile mi moze pracodawca dac paid czy unpaid i od tego wyjdz i zobacz czy sie chcesz uzerac lub czy ci trzeba wiecej czy nie.

nie znam sie na oficjalnych przepisach ale to wygooglalam - spojrz tylko na daty czy to nie jakies stare guidlines. przeczytaj tez jak sa komentarze czytelnikow pod artykulami
      www.gov.uk/time-off-for-dependants/your-rights
      www.acas.org.uk/index.aspx?articleid=3963
      www.theguardian.com/money/work-blog/2014/jan/10/bereavement-leave-your-rights-support-work

compassionate leave uk law

www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=compassionate+leave+uk+law
    • glasscraft Re: Compassionate leave 04.01.16, 16:04
      Jezeli nie masz nic na ten temat w umowie o prace/staff handbook nic na ten temat nie mowi, to generalnie reasonable bedzie tyle, na ile umowisz sie z pracodawca, to samo na temat paid/unpaid.

Reasonable w przypadku, jezeli musisz leciec do PL zeby zorganizowac pogrzeb bedzie inne niz reasonable, kiedy idziesz na pogrzeb sasiadki. Ustawowo jest, ze pracodawca moze sie zgodzic, ale nie musi, reasonable bedzie... no wlasnie reasonable w zaleznosci od okolicznosci, oraz moze Ci zaplacic, ale nie musi.

Najlepsza rada moim zdaniem jest rozmowa z pracodawca/HR.
      • infinity.girl Re: Compassionate leave 04.01.16, 16:17
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Mąż (bo to jego mama zmarła) pracuje w małej firmie, nie mają ani HR ani intranetu. On zresztą nie ma teraz głowy do tego. Niestety mąż jest jednym z managerów i ponieważ firma jest mała to zawsze był ogromny problem z braniem urlopów, mąż nigdy nie brał żadnego chorobowego bo szef kręcił nosem i robił afery.
        Obawiam się więc, że teraz też będzie pod presją by jak najszybciej wrócić do pracy. Dlatego chciałam wiedzieć czy jest jakieś minimum wolnego, które szef musi mu dać, żeby mąż mógł spokojnie ogarnąć sprawy.
        • glasscraft Re: Compassionate leave 04.01.16, 16:26
          Przykro mi ze tak sie Wam stalo.
          Niestey nie ma czegos takiego, jak minimum wolnego na takie okolicznosci. Niestety tez zalezec bedzie od dobrej woli pracodawcy; mimo tego, ze sa zalecenia, jak powinno sie w takich sytuacjach postepowac, niestety nie ma odgornego nakazu, do ktorego pracodawca musi sie stosowac.
        • zurekgirl Re: Compassionate leave 04.01.16, 19:46
          Pod koniec listopada zmarl moj tata. Rzucilam wszystko na tydzien, Tata zmarl w piatek, w sobote bylam w Pl, w czwartek pogrzeb, w pn bylam znow w UK. To nie wystarczylo, zeby ogarnac mame i wszystkie sprawy, zeby przezyc ta smierc, o ile sie da kiedykolwiek, ale to bylo w moim odczuciu reasonable, wlasnie tydzien. Jesli pracodawca badzie sie licytowal, to nalezy mu zyczyc wszystkiego najlepszego i zeby go nigdy taka sytuacja nie spotkala. Zazwyczaj jednak nawet kiepscy szefowie okazuja sie w takich sytuacjach ludzmi. Niech twoj maz policzy, ile mu czasu potrzeba, idzie z tym do szefa i zapyta, za ile z tego mu zaplaca, a ile unpaid. Nic wiecej nie da sie zrobic, a sytuacja jest wyjatkowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka