Dodaj do ulubionych

Chorobowe w pracy a maciezynski UK

04.05.16, 10:15
Sprawa wyglada tak ze moj szef zacnowal sie bardzo zle w stosunku do mnie. Niedawno powiedzialam mu ze jestem w ciazy i ze moge pracowac bez problemu jeszcze jakis miesiac, dwa bo dobrze sie czuje itp(to 5 miesiac) a on zmienil mi grafik dajac tylko 10h w tyg. Wiem ze jest to niezgodne z prawem ale nie chce mi sie z nim juz uzerac bo szkoda nerwow. Mysle zeby zalatwic go tak ze pojde na chorobowe do 11tyg przed data porodu(to wypada jakos polowa lipca) a pozniej zeby placil mi maciezynskie. Problem jest jednak w tym ze pod koniec czerwca wracam do Pl na stale. Czy musze byc tutaj zeby zalatwic wszystkie formalnisci bo oczywiscie szef wie tylko ze zjezdrzam na porod? Czy lepiej zrobic tak ze zalatwic chorobowe do konca czerwca i czekac na maciezynskie do polowy lipca?
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 10:41
      Przepraszam, ze sie moze czepiam, ale jak w UK "zalatwia" sie chorobowe, jezeli nie jest sie chorym? Bo tutaj ciaza to nie choroba.
    • plain-vanilla Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 11:17
      A nie jest take, ze trzeba miec minimalne dochody tygodniowe, zeby sie kwalifikowac do SMP?
      Reszta to kombinacje alpejskie.
      A zwolnienia to ludzie 'zalatwiaja' w Polsce. Nie wiem, czy zgodnie z prawem pracodawca w UK ma obowiazek takowe uznac.
    • yadrall Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 11:33
      Na 4 tyg przed porodem automatycznie zamienai Ci zwolnienie Na maternity (jak sie kwalifikujesz),aczkolwiek kiedys bylo tak,ze zeby dostac maternity to trzeba bylo pracowac przed zajsciem w ciaze I miedzy (chyba,tu sprawdz) 17,a 25tc trzeba bylovzarobic jakies konkretne am nimum-przy czym to minimum to bylo wiecej niz statutory sick pay. No I mozesz miec zwolnienie z pl,ale Pakistan,ze pracodawca moze je podwarzyc jezeli ma podejrzenia,ze nie jest uzasadnione. Dlatego jedz Na urlop.
    • yadrall Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 11:34
      Pisze z tableta I mi jakies bzdury wstawia-mam nadzieje,ze rozumiesz. Jak chcesz cos wiecej wiedziec napisze Na mails.
      • asia1990ak1 Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 12:15
        Rozumiem, ale szef sam do mnie dzwonil ze dostane od niego macuezynskie bo chcial juz kombinowac zebym dostala je od panstwa ale mam za duzo na pejslipach. A z chorobowym to nie wiedzialam ze beda jakies problemy z zalatwieniem. Zawsze moge powiedziec ze pracuje w sklepie i nie chce za duzo dzwigac do tego bola mnie plecy. Juz nie wiem jak ta sprawe najlepiej rozwiazac...
        • glasscraft Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 12:33
          Pracodawca powinien (ale nie musi) zrobic risk assessment, jak tylko dowiaduje sie od Ciebie, ze jestes w ciazy I - jezeli praca jest taka, ze zagraza zdrowiu, powinien zaproponowac zmiany takie, zeby to zagrozenie zminimalizowac. Mysle, ze jezeli naprawde nic Ci nie dolega, dostaniesz fit note z uwaga, zeby zmniejszyc godziny, albo zeby Cie przesuneli na "light duties", czyli - skoro "pracujesz w sklepie" - zero dzwigania. Czyli - nie zwolnienie, tylko zalecenie ze mozesz pracowac bez narazania sie na ryzyko x, y, z...
    • yadrall Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 15:04
      W UK na bolce plecy nic nie dostaniesz-ew. skierowanie do fizjoterapeutki na pogadanke o tym jak bezpiecznie podnosic ciezary. Zwlnienia na 100% na to nie dadza. Zeby w UK dostac zwolnienie w ciazy (szczegolnie dluzsze) to musisz byc naprawde powaznie chora.
      I to,ze szef stwierdzil przez telefon,ze bedzie placil macierzynskie (dokladnie to on tylko ksieguje wyplate,a placi panstwo-chyba,ze cos sie zmienilo to glasscraft mnie popraw) nic nie musi oznaczac. Bo tak jak pisalam-liczy sie srednia z tygodni (tu nie pamietam dokladnie ktorych-17-25?) i dopiero to daje pewnosc,ze macierzynski bedziesz dostawac od pracodawcy. Nie wiem w ktorym jestes tygodniu i jaka czesc tego okresu "kontrolnego" juz minela oraz ile masz zarobkow,ale tu bym byla ostrozna,bo inaczej macierzynski owszem dostaniesz,ale bedziesz musiala zalatwiac przez Job centre.
      • glasscraft Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 15:43
        Yadrall, masz racje - SMP pracodawca placi pracownikowy, ale potem odlicza 92% od platnosci do HMRC (wiec kosztuje go to 8%). Chyba, ze placi cos ponad zwykle macierzynskie, jezeli tak - autorka powinna sprawdzic umowe o prace, czy nie ma klauzuli o koniecznosci oddania tej nadwyzki nad SMP w przypadku, kiedy po macierzynskim do pracy sie nie wraca.
        • asia1990ak1 Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 19:19
          Czyli jestem w d*** bo jesli jest tak jak piszesz ze liczona jest srednia z tych tyg to mi sie wlasnie zaczal 17tydzien gdzie w tym tyg przepracowalam tylko 10h bo tak moj cudowny szef ustalil mi grafik.
          • steph13 Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 20:33
            Wyglada na to, ze ty kombinujesz I twój szef rownież. Trafiła kosa na kamień.
            • asia1990ak1 Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 21:41
              Milo czytac jak ktos nazywa kombinowaniem walke o swoje i o dobre warunki dla dziecka!
              • plain-vanilla Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 21:47
                www.gov.uk/maternity-pay-leave/eligibility
              • plain-vanilla Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 21:51
                Wypelnij dokladnie ten kalkulator, to bedziesz miala odpowiedz na swoje pytania. Mozliwe, ze na SMP sie nie zalapiesz, bedziesz mogla sie ubiegac o MA.
                • plain-vanilla Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 21:51
                  www.gov.uk/pay-leave-for-parents
              • turmalinka Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 06.05.16, 01:54
                ciezko uznac chec zalatwiemia sobie zwolnienia walka o swoje....
    • yadrall Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 22:05
      Tu masz kalkulator: www.gov.uk/maternity-paternity-calculator
      I mi wychodzi,ze ten okres kiedy musisz zarobic srednio 112f/tydzien to miedzy 17,a 25 tc jest (jest to osiem tygodni,ale tak smiesznie liczone-nie tygodniami,a okresami "rozliczeniowymi"). I w moim wypadku w obu ciazach sie to sprawdzilo.
      • marninor Re: Chorobowe w pracy a maciezynski UK 04.05.16, 23:14
        Tylko jak juz bedziesz sprawdzac to sprawdz tez czy nie musisz byc w uk. Bo ostatnio bylam na macierzynskim i sprawdzano czy jestem w uk bo sie okaze ze pojedziesz do pl z niczym na program 500+

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka