Dodaj do ulubionych

Problemy z nauką w Rception Class

05.06.16, 00:17
Mam problem z moją prawie 5-letnią córka która nie bardzo chce uczyć się czytania. Jest bystrą i mądrą dziewczynką która jest ciekawa świata i wiele razy zadziwia nas swoją wiedzą oraz tym jak pięknie buduje zdania po polsku. W szkole jest nieśmiała prawdopodobnie przez brierę językową, a każdego tygodnia nauczycielka wpisuje komentarz do jej zeszytu że nie radzi sobie z czytaniem.
Martwię się bo ćwiczymy z nią w domu ale ona się bardzo szybko nudzi, zna wszystkie literki ale nie potrafi łączyć ich w wyraz i często zgaduje. Jak jej się nie uda to nie chce dalej próbować, zmienia temat żeby tylko się nie uczyć. Nie wiem jak do niej podejść i zmotywować bo ma taki charakter że nie zależy jej czy jest lepsza czy grosza od ruwieśników.
Dodam, że poszła do nursery nie znajac kompletnie jezyka ang. W wieku 3 lat+1mies a do reception rok później. To już prawie 2 lata nauki wczesnoszkolnej, rozumie polecenia po ang, w domu miesza polski z angielkim podczas zabawy lalkami, zna sporo zdań i słówek. Czy to za wczesnie żeby od niej wymagać czytania, czy poradzi sobie w nastepnym roku?
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 10:55
      na pewno musisz pracowac z dzieckiem bo to samo nie przyjdzie. W jezyku angielskim nie chodzi o laczenie liter w wyraz, nauka zaczyna sie od phonics. Oczywiscie alfabet tez trzeba poznac. Sprobuj zaopatrzyc sie w materialy Jolly phonics do nauki czytania, flash cards z jej ulubionymi postaciami bajnowymi, edukacyjne gry komputerowe, gry planszowe np. scrable juniors. Kiedy Ty czytasz jej ksiazke wskazuj palecem wyraz, ktory odczytujesz. Faktycznie niektore dzieci pozno zaskakuja a potem juz w miare plynnie czytaja ale cwiczyc czytanie w domu trzeba na pewno.
    • project-365 Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 13:07
      Ja uważam, że Mała daje wyraźnie do zrozumienia, że nie jest gotowa... Miałam ten sam problem z synem, szkoła zaprosiła psychologa na spotkanie z rodzicami, dowiedziałam się, że dziecko gotowość na naukę czytania i pisania osiąga w wieku około 7 lat. Wtedy i intelektualnie i fizycznie jeżeli chodzi o pisanie) lepiej sobie radzi. Moje dziecko nadal pisze paskudnie, ale czyta płynnie i posiada, w niektórych dziedzinach, wiedzę przewyższającą materiał szkolny. Po ostatnim badaniu psych. okazało się, że jest uzdolniony matematycznie :D, chociaż tabliczkę mnożenie męczy i jakoś zmęczyć nie może :D Tylko ja też nie dążę do ideału, ma zaliczyć materiał i robić to co lubi. Ma rozwijać swoje zainteresowania, nie moje, a tym bardziej nauczycieli, czy twórców programu szkolnego... Na wszystko ma czas, nie nauczy się teraz, to nauczy się za rok lub dwa. No i nic na siłę, pracuję z nim i zachęcam, ale nie zmuszam.
    • plain-vanilla Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 14:45
      Moj syn poszedl do 1. klasy w wieku 5.5 lat. Nigdy nie przyszlo mi do glowy, zeby go meczyc dodatkowym materialem. Wszystko potrzebne do nauki dostawal w folderze ze szkoly. W domu cwiczylismy jolly phonics, to co bylo zadawane. Czytac nauczyla syna szkola.
      Nie rozumiem w ogole komentarzy nauczycielki. Moj syn nie mial nigdy zadnych negatywnych komentarzy. Moim zdaniem, to zamiast pytac tutaj, powinnas isc do szkoly. Niespelna 5-letnie dziecko ma prawo nie czytac. Moj syn w tym wieku bawil sie jeszcze w szkockim przedszkolu.
      • oriflameuk Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 16:08
        Już rozmawiałam z nauczycielką dwukrotnie w tym roku, na drugim spotkaniu stwierdziła że córka zrobiła postępy bo teraz przynajmniej odzywa się do nauczycielek jednak nadal ma tyły i że będzie jej trudno w pierwszej klasie. Co tydzień dostaje do domu nową książeczkę którą wspólnie czytamy, kupiłam jej tablicę oraz uczymy się high frequency worlds ale tak jak pisałam według nauczycielki to chyba nadal za mało. Jest ona najmłodsza w swojej grupie, myślałam że dobrze robię wysyłając ją do reception jak tylko skończyła 4 lata ale teraz już sama nie wiem czy to nie było za wcześnie. Poprostu nie wiem czy to może nauczycielki wymagają od niej zbyt dużo czy rzeczywiście powinnam się martwić że sobie nie poradzi później. ??
        • plain-vanilla Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 16:43
          Ja odroczylam swojego mlodszego syna, ktory w lutym skonczyl 4 lata. Nie pojdzie 15 sierpnia do P1. Zacznie szkole w przyszlym roku. Starszy urodzil sie w marcu, wiec zaczal szkole zgodnie z rocznikiem. Jest najstarszy w klasie.
          • anulla_m Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 11:49
            plain-vanilla odroczyłaś? Nawet nie wiedziałam, że można odroczyć. Na jakiej podstawie? Każde dziecko? Moja mała skończyła teraz w lutym 4 lata i od września szkoła.
            • plain-vanilla Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 17:30
              Odroczylam, bo dzieci urodzone w styczniu i w lutym mozna odroczyc w Szkocji. Zamiast isc w wieku 4.5 roku do P1 (tutaj nie ma reception), to syn pojdzie w wieku 5.5. Moj starszy syn poszedl zgodnie z rocznikiem w wieku 5.5 roku, bo urodzil sie w marcu. Rocnik liczy sie od 1 marca do 29 lutego. Szkole zaczynamy 15 sierpnia, koniec roku 24 czerwca.
              • anulla_m Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 20:08
                dziękuję
      • pat_ka85 Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 17:59
        Już rozmawiałam z nauczycielką dwukrotnie w tym roku, na drugim spotkaniu stwierdziła że córka zrobiła postępy bo teraz przynajmniej odzywa się do nauczycielek jednak nadal ma tyły i że będzie jej trudno w pierwszej klasie. Co tydzień dostaje do domu nową książeczkę którą wspólnie czytamy, kupiłam jej tablicę oraz uczymy się high frequency worlds ale tak jak pisałam według nauczycielki to chyba nadal za mało. Jest ona najmłodsza w swojej grupie, myślałam że dobrze robię wysyłając ją do reception jak tylko skończyła 4 lata ale teraz już sama nie wiem czy to nie było za wcześnie. Poprostu nie wiem czy to może nauczycielki wymagają od niej zbyt dużo czy rzeczywiście powinnam się martwić że sobie nie poradzi później. ??
        • project-365 Re: Problemy z nauką w Rception Class 06.06.16, 19:23
          U nas najlepiej podziałały rozmowy z native speaker'em i zabawy z dzieciakami na placu zabaw. Nie martw się, przyjdzie czas, to Cię córcia zagada :D
    • yadrall Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 17:49
      W angli mozna odroczyc dzieci z miesiecy letnich czyli te urodzone w czerwcu,lipcu czy sierpniu.
      • anulla_m Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 20:09
        dziękuję yadrall
      • lovage2 Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 22:32
        A jak się do tego zabrać i z jakim wyprzedzeniem? Nie wyobrażam sobie, by moja lipcowa prawie trzylatka miała iść za rok do szkoły...
        I jak odroczą, to co potem takie dziecko - jeszcze przez rok może chodzić do przedszkola?
        Jak oczywiście coś wiesz na ten temat.

Piszę też w imieniu koleżanek, co mają "wakacyjne" dzieci (wyjątkowy urodzaj w moim sąsiedztwie) w wieku przedszkolnym. Z kolei mam dwie koleżanki, co mają prawie pięciolatkę i prawie sześciolatkę z końca sierpnia i posłały je do szkoły w terminie. Nie wiedziały o tym odroczeniu. Teraz cierpią całymi rodzinami, bo dzieci są po prostu niegotowe na takie obciążenie... Dzieci są najmłodsze w swoich klasach, płakały długo za mamą, a mamy płaczą wieczorami, bo widzą, że córki sobie nie radzą, zwłaszcza z czytaniem i pisaniem. A szkoła naciska, by w domu więcej pracować z nimi. Jedna dziewczynka chodzi spać o 18, jest taka zmęczona po szkole:-(
      • illegal.alien Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 22:32
        Ja gdzieś czytałam, ze te urodzone od 1. kwietnia :) (mam syna z 31. marca, wiec zapamiętałam).
    • yadrall Re: Problemy z nauką w Rception Class 12.06.16, 22:48
      www.theguardian.com/education/2015/sep/08/parents-of-summer-born-children-get-right-to-delay-start-of-school

Nie wiem za wiele wiecej-szczegolow musialabys sie dowiedziec u siebie w Councilu. U nas to jest tak,ze normalnie aplikujesz o miejsce w szkole wtedy kiedy dziecko powinno isc do Reception,ale potem zalatwiasz,ze zaczyna szkole rok pozniej. I trzeba bardzo pilnowac,bo beda probowac pchnac dziecko od razu do Y1 zamiast do reception!

I tak, takie odroczone dziecko nadal moze chodzic do przedszkola-nadal mu sie "nalezy" te 15h/tyg za free. Nie wiem niestety jak to wyglada w praktyce,bo moj mlodszy ostatecznie wyladowal w szkole specjalnej,wiec go nie odraczalam,ale bralam to powaznie pod uwage,choc osobiscie nie znam zadnego dziecka,ktore by zostalo odroczone w ten sposob-i tak jak piszesz wiele dzieci zaczyna reception zaraz po 4. urodzinach,a potem przez cala szkole "goni" rowesnikow.
      • yskyerka Re: Problemy z nauką w Rception Class 13.06.16, 15:05
        To chyba zależy od rejonu. U nas podobno można odraczać tylko dzieci z dwóch ostatnich tygodni sierpnia, a i tak robią z tym problemy.
      • lovage2 Re: Problemy z nauką w Rception Class 13.06.16, 16:44
        Dzięki serdeczne za info:-) Pewnie po wakacjach będziemy się z koleżanką dowiadywać dokładnie, jak jest u nas. Koleżanki córka z ostatniego sierpnia. Starszy syn miał problemy ze szkołą i bardzo mniej nie lubi, więc jak się córkę da odroczyć, to koleżanka pewnie tak zrobi. To od niej pierwszej dowiedziałam się o tych odroczeniach - że się po prostu da bez konieczności ekspertyzy psychologicznej.
        • panixx Re: Problemy z nauką w Rception Class 13.06.16, 22:02
          Przede wszystkim poprosilabym o rozmowe z nauczycielka i obiektywna ocene umiejetnosci czytania wg jej wieku.
          Jesli corka ma problemy, to nauczycielka chyba powinna przygotowac plan dodatkowej pracy?Powieidz jej, ze chcesz wiecej w domu pracowac i niech dokladnie Ci powie co masz robic. Wydaje mi sie, ze najwazniejse jest cwiczenie, cwiczenie i cwiczenie. Najlepeij codziennie po troszeczke. Warto by bylo cwiczyc czytanie rowniez podczas wakacji szkolnych! Moze wymysl sposob na nagradzanie, zeby jakos zmotywowac corke?
          Z mojego doswiadczenia (2 dzieci) umiejetnosc laczenia literek w slowo to umiejetnosc, ktora po prostu ktoregos dnia zaskakuje i tyle! Syn szybko zalapal, corka pozniej - i bardzo mnie to frustrowalo. Pomysl ze 20 razy powtarzalismy d-o-g, zanim przeczytala dog !!! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka