pat_ka85
05.06.16, 00:17
Mam problem z moją prawie 5-letnią córka która nie bardzo chce uczyć się czytania. Jest bystrą i mądrą dziewczynką która jest ciekawa świata i wiele razy zadziwia nas swoją wiedzą oraz tym jak pięknie buduje zdania po polsku. W szkole jest nieśmiała prawdopodobnie przez brierę językową, a każdego tygodnia nauczycielka wpisuje komentarz do jej zeszytu że nie radzi sobie z czytaniem.
Martwię się bo ćwiczymy z nią w domu ale ona się bardzo szybko nudzi, zna wszystkie literki ale nie potrafi łączyć ich w wyraz i często zgaduje. Jak jej się nie uda to nie chce dalej próbować, zmienia temat żeby tylko się nie uczyć. Nie wiem jak do niej podejść i zmotywować bo ma taki charakter że nie zależy jej czy jest lepsza czy grosza od ruwieśników.
Dodam, że poszła do nursery nie znajac kompletnie jezyka ang. W wieku 3 lat+1mies a do reception rok później. To już prawie 2 lata nauki wczesnoszkolnej, rozumie polecenia po ang, w domu miesza polski z angielkim podczas zabawy lalkami, zna sporo zdań i słówek. Czy to za wczesnie żeby od niej wymagać czytania, czy poradzi sobie w nastepnym roku?