Dodaj do ulubionych

Test z Phonics

27.09.17, 08:39
Matka Polka wie wszystko

Kiedy jest ten test z Phonics dla dzieci w infant school?

Jak juz wiadomo jestem z " nadgorliwych matek". Moj dziec zaczal wlasnie reception ale juz potrafi plynnie czytac i czyta juz sam bo czytamy 2 x30 min od stycznia. No i teraz sie zastanawiam kiedy ten test jest.

Rozwiesilam phonics cards ( digraphs, graemes itd itp) na takich gotowych planszach w jego pokoju i sobie cwiczymy.
Obserwuj wątek
    • szczepka75 Re: Test z Phonics 27.09.17, 10:12
      W maju w Y1
      • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 27.09.17, 10:21
        aaa dzieki. No to plenty of time mamy
    • illegal.alien Re: Test z Phonics 27.09.17, 18:57
      Princess, nie szalej ;)

(Ja się dowiedziałam, ze był test jak dostaliśmy wyniki - ale tak to jest, jak się szkole omija szerokim łukiem ;))
      • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 27.09.17, 22:26
        juz ustaliliscie ze jestem nadgorliwa. Dla mnie edukacja wlasna i dziecka jest bardzo wazna
        • illegal.alien Re: Test z Phonics 28.09.17, 00:25
          Dla mnie również, ale nie przejmowałabym się testami, które niewiele zmieniają - tym bardziej, ze z tego co piszesz, Twój syn test zdałby już teraz :)
          Nie pisze tego złośliwie - po prostu odnoszę wrażenie, ze zafiksowalas się na pewnych aspektach edukacji, które nie są najważniejsze :)
          • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 00:44
            czytanie to wazna sprawa. Mi to otworzylo swiat. Tez wczesniej czytalam Dziecior juz czyta sobie ksiazeczki sam o misiach paw patrol itd.

uczymy sie tez matematyki ( liczymy:odejmujemy dodawamy jabluszka itd), rozmaitych zadan "logicznych" itd

Robimy tez Leapfrog Academy, Leapfrog Start itd
            • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 00:48
              > które nie są najważniejsze :)

milosc do blizniego i te sprawy?? he he wrodzone. Widze na karate zajeciach to. Raczej ucze go pewnej sily przebicia bo asertywny jest.
            • illegal.alien Re: Test z Phonics 28.09.17, 00:52
              Oczywiście, ze czytanie jest wazne - ale nie kończy się i nie zaczyna na teście ;) wręcz przeciwnie :)
              Mnie tam to całe szkolne czytanie (mojej córki, nie moje) skutecznie obrzydzilo wiele rzeczy ;) wiec podchodzimy do książek ze szkoły wybiórczo.
              Masz (z opisu) zdolne dziecko, nie musicie się przejmować testem phonics - możecie się cieszyć przyjemnoscia z czytania dla czytania, a nie dla testu :)
              • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 09:59
                > iec podchodzimy do książek ze szkoły wybiórczo.

a to sie tak da? Bo u nas to jest Ruth Miskin Inc system czyli mamy linka do strony www tegoz systemu ktory dala nauczycielka no i tam sa ksiazki interaktywne ( gadajace czyli) i mamy czytac dzieciom na poczatku ( tzn dziecior moj sam czyta) i ta nauczycielka sprawdza postep.

Problem w tym, ze my tez sie nudzimy bo te pierwsze ksiazeczki sa typu: This is Sam. Sam has a cat. Sam likes his cat. The cat has a ball.The ball is red itd itp....
                Flaki z olejem dla dzieciora bo on juz czyta bardziej zaawansowane bajki w ktorych cos sie dzieje, ale jak sadze Pani sprawdza postep i musimy czytac te ksiazeczki...

• princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 10:01
                a co do Phonics to mi tu jedna Pani powiedziala ze jej znajoma miala corke ktora nauczyla czytac ale nie nauczyla jej phonics i potem dziecko nie zdalo jakiegos testu Phonics i wniosek byl taki ze nie nalezy dziecka uczyc czytac poza szkola. Nie zgadzam sie z ta teoria ( jesli dziecko lubi czytac i chce to czemu nie) Ale she had a point w kwestii Phonics testu.. No wiec ja ( nadgorliwa matka ha ha) spytalam teraz kiedy ten test co by go nie przeoczyc i uwage temu poswiecic.
                • illegal.alien Re: Test z Phonics 28.09.17, 22:34
                  My dostajemy tradycyjne, papierowe książki. Mamy czytać 5x w tygodniu po 20 minut. Jak córka przynosi 3 razy ta sama książkę albo nie wymieni na nowa przez 3 dni to tez mi się odechciewa.
                  O teście z phonics nie wiedziałam, dopóki nie dostałam wyniku - 40/40, także nie martw się ;)
                  • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 22:59
                    no my tez + taki zeszyt gdzie mamy monitorowac i zapisywac te ksiazki.
                    Tylko te ksiazki sa beznadziejnie niedostosowane dla dzieci. Czcionka malutka jak dla doroslego a nazwy bohaterow cudaczne czesto.:/

My czytamy 6 razy w tygodniu tak po godzinie 2 razy po 30 min

no ale tamta dziewczyna pisala ze jakas znajoma nauczyla corke czytac ale ta czytala ale nie zdala testu z phonics. Zastanawialam sie jak to mozliwe, ale... widac jest. i dlatego pytalam.
                    • lucasa Re: Test z Phonics 29.09.17, 00:45
                      I co sie stalo jak niezdala?
                      • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 29.09.17, 01:00
                        nie mam pojecia.
                        • lucasa Re: Test z Phonics 29.09.17, 09:20
                          >>> nie mam pojecia.

Myslalam, ze sie na studia nie dostanie 😉
                          • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 29.09.17, 11:20
                            >Myslalam, ze sie na studia nie dostanie

no chcialabym by sie dostal do dosc prestizowej prywatnej secondary school. Tam kasa nie wystarczy.
                          • krecik Re: Test z Phonics 29.09.17, 13:56
                            To ja odpowiem otwartym tekstem: nic sie nie stanie, bo testy na tym etapie nie maja przelozenia absolutnie na nic wymiernego. To jedynie wskazowka dla szkoly, jak im idzie oraz ewentualnie dla rodzica, ze moze trzeba troche wiecej popracowac.

Ag
                            • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 29.09.17, 13:58
                              to dobrze. dzieki za pocieszenie
                        • julek_i_ja Re: Test z Phonics 29.09.17, 18:10
                          Mam podejrzenie, ze nie zdala bo probowala czytac slowa abstrakcyjne (te, ktore nie maja sensu) jako prawdziwe, normalne slowa, ktore dobrze znala.
                          To jest zdecydowanie najtrudniejsza czesc testu, bo trzeba zaprzeczyc instynktowi i czytac po gloskach dokladnie to, co jest napisane. 20 slow jest normalnych, 20 abstrakcyjnych, i moim zdaniem to na nauce czytaniu tych drugich trzeba sie skupic.
                          Princess, nie stresuj sie, bo jeszcze udzieli sie synkowi. Im mniej wie o egzaminie, tym lepiej mu pojdzie. Uzyskanie maxa naprawde nie jest duzym problemem i bardzo malo dzieci nie zdaje. A nawet jesli, to za rok mozna powtorzyc.
                          • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 29.09.17, 19:32
                            No tej czesci z abstrakcyjnymi slowami nigdy nie pojmowalam ale juz czytalam takie cwiczenie. Cudaczne
                          • illegal.alien Re: Test z Phonics 29.09.17, 22:36
                            Moja córka sobie googlowala słowo po słowie, żeby wiedzieć, co jest prawdziwe, a co nie - tylko Google ma autokorekte i jej wyszło, ze wszystkie są prawdziwe :D (ale to oczywiście w domu, na teście nic nie googlowali ;))
                      • mama-123 Re: Test z Phonics 01.10.17, 20:05
                        Jesli sie nie zda w pierwszej klasie, to szkola przeprowadzi ten sam test dla tego dziecka w drugiej klasie.
                    • illegal.alien Re: Test z Phonics 29.09.17, 07:05
                      No wiec właśnie. Ten system mnie wkurza i jest moim zdaniem beznadziejny, ale rozumiem, skąd się bierze.
        • alannda Re: Test z Phonics 28.09.17, 09:24
          princesswhitewolf napisała:

> juz ustaliliscie ze jestem nadgorliwa. Dla mnie edukacja wlasna i dziecka jest
          > bardzo wazna

Cenienie sobie edukacji a robienie z dziecka pokoju szkolnej klasy to sa moim zdaniem jednak dwie zupelnie rozne sprawy. W pokoju dziecka powiesilam plakat Star Wars, na plansze z phonics dosc sie napatrzy w szkole, w koncu po to tam chodzi. W swoim wlasnym pokoju sie releksuje. Ale nie bede sie klocic. Each to their own, co najwyzej oczami wywroce;-)
          • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 09:54
            W Reception klasie nie ma phonics na scianach, nie zauwazylam. Reception to glownie zabawa

Star Wars to on sie boi. To 5 latek. Kazalby mi to zdjac. To pokoj w ktorym sa misie, namiot, "ognisko" na scianie, poduszki "wood logs", zdjecia jego i rodziny, magnesiki z podrozy, baloniki itd itp- to co lubi. Phonics tez lubi. On bardzo lubi czytac. Nie lubi pisac. Pisze drukowanymi i to z ciezkim sercem wiec go nie zmuszam
            • alannda Re: Test z Phonics 28.09.17, 10:29

> W Reception klasie nie ma phonics na scianach, nie zauwazylam. Reception to glo
              > wnie zabawa

Bo w tym wieku sie dzieci powinny bawic, a nie przygotowywac do testow. W domu tez.

> Star Wars to on sie boi. To 5 latek. Kazalby mi to zdjac.

A kto ci kaze wieszac Star Wars?? Powies Paw Patrol jesli to jest teraz na czasie u 5-latkow;-) czy inne misie patysie.

I wyluzuj kobieto;) Milego dnia!
              • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 10:47
                >Bo w tym wieku sie dzieci powinny bawic, a nie przygotowywac do testow. W domu tez.

to twoje zdanie. Moje zdanie jest takie ze nalezy robic w tym wieku z dzieckiem to co lubi. Nie zmuszam do pisania bo nie lubi

>A kto ci kaze wieszac Star Wars??

Ty. Sugerujesz powieszenie mrocznego faceta w masce

>Powies Paw Patrol jesli to jest teraz na czasie u 5-latkow;-) czy inne misie patysie.

a dlaczego zakladasz ze nie wisi. Pokoj dzieciora jest przeuroczy i slysze to caly czas.

>I wyluzuj kobieto;)

Wybacz ale pozostane soba a nie bede kims kim mam byc wg twoich oczekiwan. Rowniez pozdrawiam

• alannda Re: Test z Phonics 28.09.17, 11:03

>
                  > >A kto ci kaze wieszac Star Wars??
                  >
                  > Ty. Sugerujesz powieszenie mrocznego faceta w masce

Oj, kobieto, z toba to jak grochem o sciane;-) Gdzie ja ci kazalam wieszac mrocznego faceta w masce??? Napisalam ze JA powiesilam, bo moje dziecko lubi. I nie faceta w masce tylko BB8, tez jest przeuroczy;-)))

> a dlaczego zakladasz ze nie wisi. Pokoj dzieciora jest przeuroczy i slysze to c
                  > aly czas.

Jedyne co zakladam z twoich wypowiedzi to ze masz ogromne ambicje i ciagla potrzebe bycia chwalona;) I nic mi do tego. Ale to jest forum. Wymieniamy sie opiniami;-)

• princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 11:36
                    > ze masz ogromne ambicje

tak to prawda. od zawsze. Moja matka tez i ciotki i ...cala rodzina. Taki typ ludzi

>i ciagla potrzebe bycia chwalona;)

a tu juz fantazjujesz i zakladasz jakas osobe zakompleksiona czy cos bo tak czesto jest ale nie tu. Potrzeba wspinaczki gorskiej i wyzwan nie wynika z uczucia niedowartosciowania zawsze ale bardzo czesto z typu osobowosci co sie nie lubi nudzic. Mam dokladnie w d... komplementy i wrecz mnie irytuja co czesto ludzi denerwuje i slysze " przyjmij komplement i nie marudz". Ja nie zyje dla tego co inni sobie mysla o mnie ale dla siebie samej.
                    • alannda Re: Test z Phonics 28.09.17, 11:52

Ja nie zyje dla tego
                      > co inni sobie mysla o mnie ale dla siebie samej.

Taaa, a wczesniej napisalas to:
                      > Pokoj dzieciora jest przeuroczy i slysze to c
                      > aly czas.

Nie chce mi sie z toba spierac, niech bedzie twoje na wierzchu, tak jak lubisz;-)
                      • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 12:06
                        zakladasz ze znasz mnie i moje zycie. Zapytalam kiedy ten test i po to ten watek bo mnie jedna tym postraszyla kiedys....a ty wchodzisz w jakies ocenianie cudzych wyborow. Po co to? Zastanow sie sama ze soba co cie korci wkrecac kogos w jakies dyskusje jaki jest ( mi sie nie chce naprawde zajmowac analiza ludzi w wirtualu)
                        No sa ludzie tacy i owacy. Kazdy robi co uwaza za stosowne.
                  • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 11:37
                    >BB8

ten pomaranczowy robot?

hm... no dobra, co czlek to gust, nie bede sie spierac.
                    • alannda Re: Test z Phonics 28.09.17, 11:54
                      No wyobraz sobie ze Star Wars to nie tylko mroczni faceci w maskach;-)
                      • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 12:07
                        dla mnie nuda, dziecior jeszcze za maly i go to nie zainteresowalo. Kazdy wiesza co uwaza za stosowne. Amen
                        • steph13 Re: Test z Phonics 28.09.17, 12:20
                          Princess, dlaczego mowicz o synku 'dzicior', glupio to brzmi raczj niż śmiesznie.
                          • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 28.09.17, 12:22
                            bo tak mam i dla mnie to zabawne.
                            Nie dzicior a dziecior. Ewentualnie dzieciorek. Jak jest niegrzeczny to dzieciorzysko albo brojarz.
                            Czasem mowie o nim per "moj potomek" co tez uwazam za zabawne.
                            • szczepka75 Re: Test z Phonics 29.09.17, 20:56
                              dziwne ,ze SATS sie jeszcze nie stresujesz !!!
                              • princesswhitewolf Re: Test z Phonics 29.09.17, 22:07
                                Eee to duzo czasu jeszcze, a te phonics juz niedlugo
                                • monika_i Re: Test z Phonics 30.09.17, 00:49
                                  SATS nie ma zadnego wplywu na to, do jakiej szkoly dziecko sie dostanie, wiec nie ma co sie nimi przejmowac.
    • irenta Re: Test z Phonics 03.10.17, 15:05
      A czy mozecie polecic jakies przydatne strony internetowe, programy lub ksiazki zeby urozmaicic nauke phonics?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka