Dodaj do ulubionych

Overseas CRC

24.10.17, 16:47
Podobno od kilku lat jest taki wymóg. Dostałam tymczasowa pracę i się zastanawiam, czy za każdym razem będę musiała załatwiać zaświadczenie z KRK i tłumaczyć je na angielski? Mieszkam od 11 lat w UK, brytyjskie obywatelstwo mam od 4 lat. Wniosek online mnie nie urządza, bo jest to tylko link do dokumentu w formacie XML. Wydruk tego nie jest już urzędowym dokumentem. Pracodawca chce 'hard copy'. Na stronie konsulatu w Edynburgu jest napisane, że nie zajmują się pośrednictwem w załatwianiu zaświadczenia. Wiem, że mogę wysłać wniosek pocztą lub wysłać upoważnienie dla kogoś z rodziny.
Jest to jednak problem i szukam informacji, czy nie da się tego obejść. Myślałam, że Home Office sprawdza to przy aplikacji o naturalizacje, ale z tego, co udało mi się znaleźć, to nie jest to takie oczywiste. Wyszukałam też Freedom of Information request I UKBA odpowiedział, że nie udziela takich informacji, jakie 'check' są przeprowadzane w procesie o aplikacje.
Napiszcie, czy są jakieś podstawy prawne, na które mogłabym się powołać, czy faktycznie jest tak, że jak pracodawca się uprze, to nie ma rady i trzeba to zaświadczenie załatwiać z Polski za każdym razem, gdy będę zaczynać nową pracę. Pracodawca obecny zabierze mi oryginał zaświadczenia, które udało mi się załatwić przez moją mamę, która musiała pojechać do punktu KRK oddalonego o 30km od jej miejsca zamieszkania. Jeszcze muszę je przetłumaczyć.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Overseas CRC 24.10.17, 17:01
      Spojrzyj na ten link - mozna dostac "papierowy"
      www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/600839/GOV_CR_GUIDANCE_G-P.pdf
      Jezeli to jest Twoja pierwsza praca w szkolnictwie, to musisz to miec. Nie da sie i tyle. Kazda nastepna tez w szkole, nie musisz tego robic (chyba ze w miedzyczasie mieszkalas znowu zagranica), bo zaklada sie, ze poprzednia szkola to zrobila.
      • plain-vanilla Re: Overseas CRC 24.10.17, 17:28
        Dzięki, dokument już znalazłam wcześniej. Papierowy osobiście i przez wniosek wysłany poczta, to wiem. Czyli, jeśli bym znalazła inna pracę w szkolnictwie, to nie będę musiała znowu tego załatwiać? Czy Szkocja ma inne przepisy? A co z pracą dla innego pracodawcy? Mogę się powołać na fakt, że już do pierwszego pracodawcy dostarczyłam taki wniosek? Za 20 lat też będę musiała załatwiać zaświadczenie o niekaralnosci, jeśli pójdę do innej pracy?
        Bo myślałam, że jest jakiś ustawowy limit lat, po których już to nie jest wymagane. I czy to tylko w szkolnictwie, czy wszyscy pracodawcy chcą takie zaświadczenia?
        • glasscraft Re: Overseas CRC 24.10.17, 18:41
          W szkolnictwie jest zdecydowanie wymagane (rowniez jezeli np pracujesz dla firmy kateringowej, ktora obsluguje szkoly). Czy inni pracodawcy wymagaja, to nie wiem.
          Ja nie zatrzymuje zadnych oryginalow, jezeli to robie elektroniczna kopie I tyle. Moglabys sie powolac na Data Protection Act Principle 5 "Personal data processed for any purpose or purposes shall not be kept for longer than is necessary for that purpose or those purposes." Schedule 1 par 5. Skoro zobaczyli, ze nie masz kryminalnej przeszkolsci, to w tym momencie powod, dla ktorego zostalas o zaswiadczenie poproszona zostal zaspokojony I imo nie ma powodu, zeby oryginalne zaswiadczenie trzymac. DPA nie ustala scislych limitow czasowych, ale przetrzymywanie informacji bez powodu narusza ustawe.
          • plain-vanilla Re: Overseas CRC 24.10.17, 18:47
            O, dzięki. Poproszę, żeby zrobili kopie oryginału i tłumaczenia.
    • alannda Re: Overseas CRC 25.10.17, 12:04
      A o co dokladnie aplikujesz? Jesli o PVG membership to z tego co pamietam Disclosure Scotland ma umowe z krajami EU i sami sobie sprawdzaja niekaralnosc w polskim KRK czy jak go tam zwal.
      • glasscraft Re: Overseas CRC 25.10.17, 13:05
        Disclosure Scotland nie wystarczy chyba do pracy w szkole, wydaje mi sie, ze oni tylko robia basic a do szkoly jest potrzebne enhanced i barred list check.
        • alannda Re: Overseas CRC 25.10.17, 16:44
          Disclosure Scotland to jest nazwa organizacji zajmujacej sie tymi wszystkimi Zaswiadczeniami, administruje tez PVG ktore jest niezbedne do pracy w szkole:

> Disclosure Scotland nie wystarczy chyba do pracy w szkole, wydaje mi sie, ze on
          > i tylko robia basic a do szkoly jest potrzebne enhanced i barred list check.
          >
          • glasscraft Re: Overseas CRC 25.10.17, 16:55
            Ach, to przepraszam, za podawanie zlych informacji. Myslalam, ze w calym UK sa takie same zasady jezeli chodzi o sprawdzanie niekaralnosci (nie tej zagranicznej). My placimy jako pracodawca £54 za sprawdzenie a pracownik moze za £13 rocznie miec swiadectwo "live", czyli ze mozna sprawdzac, czy sie cos zmienilo bez zaczyniana calego procesu od poczatku.
      • plain-vanilla Re: Overseas CRC 25.10.17, 13:19
        PVG mam z zeszłego roku do wolontariatu. Teraz chcą CRC z Polski. Jak widać sami sobie nie sprawdzają.
        • alannda Re: Overseas CRC 25.10.17, 16:42
          Az sprawdzilam z ciekawosci, to cytat z ich srony:

Disclosure Scotland checks your criminal history information held in the UK, as well as from your country of nationality, if your nationality is one of the following:

Germany
          Lithuania
          Netherlands
          Portugal
          Romania
          Hungary
          Greece
          France
          Ireland
          Italy
          Spain
          Poland
    • antykwarium Re: Overseas CRC 04.11.17, 23:07
      ciekawe, bo kilka lat temu to robil (i placil za to) pracodawca, tzn. osoba starajaca sie o prace nie mogla sama sie o to ubiegac. Wystepowal o to pracodawca, ktorys z urzedow brytyjskich wystepowal (bodajze do danego sadu rejonowego w Polsce) o dane, dostawali ksero z informacjami o delikwencie, tlumaczyli to sobie na angielski i przesylali pracodawcy wydany przez siebie "certyfikat" (o ile pamietam, kandydat rowniez dostawal kopie). W niektorych przypadkach pracodawcy probowali przerzucac koszt uzyskania tego na kandydata (i chyba skutecznie). Obecnie [po konsultacji ad hoc z osoba bardziej "na biezaco"], ten certyfikat przychodzi tylko do kandydata, ktory przekazuje go (do skopiowania) pracodawcy. Podobno, aby obnizyc koszty (bardzo mozliwe). Poniewaz ta weryfikacja (nazywa sie to teras DSB, nie CRC), dotyczy konkretnego pracodawcy, trzeba przez to przechodzic ponownie przy zmianie pracy - o ile nowy pracodawca chce (albo musi, np. w edukacji) o takie dane wystapic.
      • glasscraft Re: Overseas CRC 05.11.17, 09:40
        Mozna sie zarejestrowac na DBS Update Service (£13 rocznie) I wtedy certificate jest transferowalny pomiedzy pracodawcami (chociaz nowy pracodawca moze to I tak zignorowac i robic od nowa).
      • plain-vanilla Re: Overseas CRC 05.11.17, 13:52
        Na stronie konsulatu jest napisane Criminal Record Check w odniesieniu do polskiego zaświadczenia o niekaralności. Za PVG zapłacił pracodawca. Teraz konkretnie prosili o "police check" z Polski, co oznacza zaświadczenie o niekaralności z polskiego KRK.
        • monika_i Re: Overseas CRC 05.11.17, 20:34
          Jezeli masz brytyjskie obywatelstwo, to dlaczego chca z innego kraju? wszelkie wyroki w PL sa usuwane po 10 latach, wiec jezeli od 11 mieszkasz w UK to i tak na nic to sie nie przyda. Rownie dobrze mogliby zadac z jakiegokolwiek kraju UE lub swiata.
          • glasscraft Re: Overseas CRC 06.11.17, 10:17
            Takie sa wymogi przy pracy w szkolnictwie.
    • aniaheasley Re: Overseas CRC 06.11.17, 09:02
      Czy jest jakis specjalny wymog jezeli chodzi o szkolnictwo, albo Szkocje? Czytam ten watek i nic nie rozumiem. Od x lat pracuje w sadownictwie (z ogonkiem), w mental health, social services, z dziecmi i innymi vulnurable clients, i nikt nigdy nie wymagal ode mnie niczego ponad kiedys CRB a od kilku lat DBS. Place co roku funtow i automatycznie jest przedluzane. Kto chce to whodzi na strone i sprawdza. Wszystko.
      • glasscraft Re: Overseas CRC 06.11.17, 10:24
        W szkolnictwie (przynajmniej w Anglii, zakladam ze podobnie w Szkocji) musisz miec czyste DBS, pozytywne referencje x 2 (zanim wolno Ci noge w szkole postawic), jezeli mieszkalo sie poza granicami UK to zaswiadczenie o niekaralnosci z kazdego kraju plus gozilion oswiadczen nt stanu zdrowia, znajomosci przepisow dotyczacych ochrony dzieci w szkolnictwie, jak sie pracuje z maluchami to oswiadczenie, ze nie mieszka sie pod tym samym dachem z kims, komu nie wolno pracowac z dziecmi, plus dodatkowe sprawdzanie dla nauczycieli/osob bedacych na wyzszych stanowiskach zwiazanych z zarzadem szkoly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka