Dodaj do ulubionych

Pytanie do ksiegowej

06.12.17, 14:21
Moje pytanie : jestem zatrudniona i mam dom ktory wynajmuje od niedlugiego czasu czyli mam zysk. Zysk ten dziele po polowie z mezem , mam do oplacenia 80 L podatku od wynajmu . Wyslalam juz kilka listow rowniez poleconych do urzedu skarbowego z zapytaniem czy tak mala kwote mam zaplacic bo chcieli wiedziec ile bede miec zysku z tego domu w tym roku i prowizorycznie w kolejnych 5 latach i cisza.....
A czas goni bo tax return musze wypelnic do konca stycznia prawda. Nie wiem na co oni czekaja, czemu tak zwlekaja....rozliczyc sie juz teraz i nie czekac na ich odpowiedz czy przeniesc to na nastepny rok ktory przyniesie im wiekszy podatem bo bedzie juz za caly rok podatkowy, ale wtedy boje sie ze mi odpisza ze mam kare za te nierozliczone grosze.
Co myslicie ?
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 16:47
      Skad wiesz, ze masz do zaplaty £80? Czemu piszesz ze tak mala kwota - jak by bylo £5 to tez musisz zaplacic. Kara za niezlozenie w terminie to £100 wiec nie wim czy Ci sie oplaca zwlekac.

To jest pierwszy rok podatkowy w ktorym sie rozliczasz? Musisz zlozyc self assesment - jezeli nie jestes zarejestrowana to zrob to jak najszybciej bo troche sie czeka na nr podatkowy. Nawet jakbys byla na minusie o nie musiala placic podatku to tez musis zlozyc rozliczenie.

Jest mozliwosc placenia podatku przez PAYE ale trzeba wczesniej zglosic .
      • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 17:31
        Mam ksiegowego (chartered accountant) ktory ,,rozlicza,, mnie i meza. Maz juz dawno rozliczony a u mnie sytuacja sie przeciaga bo czekamy na odpowiedz z ich strony. Mam juz utr i wszystko co trzeba wiec tax return mozna wyslac w 5 min onlinne podajac moje zarobki z emplyment i dodatkowy ten z rentu.
        To oni sami stwierdzili ze moze wcale nie musze sie z tego rozliczyc i dlatego poprosili o estimate dochody z wynajmu w przeciagu 5 lat. Maja moja odpowiedz, teraz ja czekam na ich decyzje , tyle ze to trwa i trwa jak widze.
        Chcialam tylko wiedziec jak inny ksiegowy to widzi. ...
        • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 17:35
          I pytanie: czy to jest wymog by ten rent zysk dzielic na malzonkow( oboje jestesmy wspolwlascicielami ) choc czynsz idzie na konto meza ? Czy mozne jedno z nas sie tylko rozliczac z tego ? Wiem ze nie kazdy ksiegowy bierze takie sprawy bo sa one bardziej skomplikowane ale z ciekawosci pytam, moze ktos wie wiecej....:)
          • aniaheasley Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 17:54
            Jedna osoba moze sie rozliczac za wynajem, u nas moj maz to wzial na klate :)
            • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 17:58
              Czyli mozna. To czemu ten moj ksiegowy to rozbil tak dziwnie ? Chyba nie mysli ze mu zaplace 250 L za podanie dwoch rubryk do taxu ? No bez przesady ?
              • ann.38 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 18:05
                Sorry ze obok tematu ale czmeu smai nie rozliczycie? Rozumiem ze czasem chce się to na kogoś zrzucić, zaplacić i mieć spokój. Ale skoro i tak musisz pytać, to co to za pomoc. Ja bym nie czekała na odpowiedz tylko zaplaciła zeby mieć to juz za sobą. Nie sądzę ze 80f jest uwazane za tak małą kwotę ze mozna czekać a się uzbiera więcej.
                • ann.38 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 18:06
                  przepraszam za literówki- czemu sami nie rozliczycie- miało być
                • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 18:15
                  Spokoj to ja bym miala gdyby moj ksiegowy wrzucil to w jedno rozliczenie, bo jak Ania napisala mozna tak.
                  Rozliczyc sie musze do stycznia I chyba ksiegowego w kolejnym roku zmienic musze na bardziej zorientowanego w temacie bo ten to chyba zarobic na mnie chce a nie pomoc.
                  • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 18:27
                    Czytam tez ze jako jestem w systemie paye to moge wykazac ten dochod w dodatkowym formularzu p810. Sprawdzam forme p810 ale moj dochod z tego tytulu jest nizszy niz 150 L .
                    Niescisle prawo podatkowe , luki

Jeszcze ksiegowa zostane jak bede dochodzic co i jak hahaha albo kare dostane za wlasna interpetacje przepisow hahha.

Pozdrawiam :)
      • glasscraft Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 20:23
        Wanilia25, bez wnikania w Twoje/Wasze finanse, ale jezeli macie tylko dochod z zatrudnienia plus dochod w wynajmu, to po grzyba zatrudniacie ksiegowego? Sami mozecie sie rozliczyc, jak napisala lucasa. Plus Mr Taxman nie wstydzi sie zabierania podatku w wysokosci £80 :-) wiec lepiej sie za to zabierz pronto, bo kary sa naliczane automatycznie.
        • polkawuk Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 20:29
          No właśnie, po co ci księgowy? Pytasz na forum, a to znaczy że księgowy do niczego. I tak musisz wszystko księgowemu dostarczyć, wylicz sobie i rozliczaj się sama.
          • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 22:20
            Ja jestem zatrudniona, maz ma firmę i jeszcze wynajem. Jest tego sporo do ogarnięcia a zasady podatek od wynajmu zmieniają czesto. Za rok znowu zmiany...
            Wolelismy to oddac komuś. Poza tym jako chartered to mam wszystkie sprawy z hmrc zrzucenie na głowę księgowego który odpowiada i w razie kontroli to oni zwracają się do niego i to on odpowiada za wszystkie swoje wyliczenia / rozliczenia...
            Męża tax return już dawno poszedł. Ja swój muszę wysłać.
            • alannda Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 23:04
              Nie chce cie martwic, ale za wasze rozliczenia odpowiadacie wy, nie ksiegowy. Ksiegowy jest tylko agentem dzialajacym w waszym imieniu.

A jesli chodzi o podatek od wynajmu to jak najbardziej jest ok dzielic ten dochod po polowie z malzonkiem, ale przy tak malej kwocie zadzwonilabym na infolinie i poprosila o zmiane kodu podatkowego, zeby sobie pobrali przez PAYE. Moze nawet juz ci zmienili kod a nie wiesz. HMRC ma na wszystko czas i czasem zapomina wyslac listu, albo wysle na adres pracowy a nie domowy;-)
              • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 23:28
                Tak jutro będę dzwonić i pytać co i jak. Rozmawiałam właśnie z księgowym i mówił że właśnie mogą mi zmienić kod podatkowy. Co do wspólnego rozliczenia to jest 50 na 50 o ile się nie wypełni deklaracji wcześniej o tym że ten income będzie na jedno z nas.
                Więc sytuacja opanowana, lepiej jest się czegości więcej dowiedzieć a ja to lubię dożyć temat jak czegoś nie jestem pewna
                • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 06.12.17, 23:30
                  Drozyc temat jak czegoś nie wiem. Nie każdemu się to podoba ale cóż. Lepiej się dowiedziec/ wiedzieć niż nie wiedzieć. ... :)
                • lucasa Re: Pytanie do ksiegowej 07.12.17, 18:41
                  Dzwonilas? Mogą zmienić kod podatkowy w tym roku aby odebrać podatek za zeszły rok?

W poprzednich latach rozliczalas się przez self assessment?
                  • wanilia25 Re: Pytanie do ksiegowej 07.12.17, 23:55
                    Dzwoniłam. Nie zmieniałam kodow. Kazali mi się rozliczyć to tak zrobię. Nie chce mieszać. ... wolę mieć tak jak oni chcą i luzik.
                    Trochę mamy inwestycji więc kiedyś znowu może przydadzą mi się wykazy dochodów i odprowadzanych podatkow i ładne konto u fiskusa :).
                    Dziekuje za wszystkie podpowiedzi, wskazówki. ...cieszę się że jesteście :) xxx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka