Dodaj do ulubionych

Instant pot

28.08.18, 14:27
Dziewczyny, wiem, ze jest tu kilka posiadaczek Instant Pot I bylo kilka postow na ten temat. Mysle o zakupie, zeby sobie ulatwic troche gotowanie po pracy , kiedy wracam z dziecmi pozno albo jak maja jakies zajecia. I mam pare pytan. Czy mozna robic dania jednogarnkowe, np wolowina z ziemniakami albo ryzem I warzywami? Moj syn bardzo lubi slow cooked beef, czy bardzo rozni sie w smaku taka wolowina ze slow cookera od wolowiny z Instant Pot (robiona na ustawieniu pressure cook)? Jak wychodza dania przygotowane w Instant Pot na ustawieniu slow cook, jesli ktos mialby porownanie do crock pot byloby super.
Czy p uzyciu mozna czesci wrzucic do zmywarki? Napiszcie prosze jak wam sie sprawdza Instant Pot I jakich ustawien najczesciej uzywacie I jaka jest roznica w samku, jesli jest wogole miedzy slow a pressure cook.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Instant pot 29.08.18, 09:06
      Tak mozesz uzywac funkcji slow cooker i dziala tak jak crock tylko, ze ty ustawiasz cisnienie. Do zmywarki wsadzasz tylko garnek a pokrywke wycierasz wilgotna szmatka

Instant pot to po prostu pare urzadzen w jednym
      Slow Cooker czyli gotowanie wiele godzin w niskiej temp
      Ale i
      Szybkowar cisnieniowy
      Ale tez
      Zwykly gar do gotowania ani nie przyspieszajac ani nie zwalniajac
      No i tez ma funkcje jogurtownicy czyli ocieplanie tylko we wlaciwej temp

Co do Slow Cook to jest to to samo co w crock wiec nie ma specjalnie roznicy. Ustawiasz na tyle czasu ile chcesz.

Chyba nie ma tej ultrawolnej opcji czyli gotowania 16 godzin na ledwo ledwo cieplym, ktora mam w crock a przydaje sie w robieniu powidel
      • wiwi1 Re: Instant pot 29.08.18, 09:21
        Mialam nadzieje, ze mi odpiszesz , bo pamietam, ze sie wypowiadalas kiedys w watkach o Instant Pot:)
        Powiedz mi jeszcze prosze czy jest roznica w smaku (glownie wolowiny, ale tez wogole) przyrzadzanej w Instant Pot w wersji slow i w wersji pressure? czy smakuje tak samo? I jeszcze czy to jest duze, nie mam wiele miejsca na blacie w kuchni, czy to jest takie duze jak slow cooker mniej wiecej?
        • princesswhitewolf Re: Instant pot 29.08.18, 10:23
          W moim crock sa 3 opcje. 16 godzin, 12 godzin i 8 godzinna

A tu zasada jest taka ze sama ustawiasz czas ile ma sie to gotowac na slow cook.

Trudno mi wyrokowac o smaku wolowiny bo miesa nie jadam a rodzina je co daje.
          Moim zdaniem Instant Pot gotuje nieco szybciej.ale moze to wrazenie tylko

To zajmuje tyle.miejsca co duzy garnek.nie jest jakies wielgachne.

Po ok roku intensywnego uzytkowania wymienilam uszczelke dociskajaca ale to koszt paru funtow.

Kup najnowszy model to na odleglosc bedziesz mogla z apki wlaczyc gotowanie itd
          • wiwi1 Re: Instant pot 29.08.18, 12:50
            Super:) dziekuje ci za odpowiedz. Zapomnialam, ze nie jadasz miesa:) Moj syn bardzo lubi taka wygotowana wolowine na kosci, albo slow cooked beef z warzywami, a na to zawsze trzeba duzo czasu, wiec sie zastanawialam czy jak zrobie to w wersji pressure cook to czy smak bedzie podobny (takie kruche mieso).
            Kupie ten Instant Pot w takim razie i wyprobuje.
            • princesswhitewolf Re: Instant pot 29.08.18, 14:39
              Zamow z amazon. Jesli ci nie podejdzie to mozesz odeslac w ciagu jakiegos tam okresu parunastu dni
    • lucasa Re: Instant pot 29.08.18, 21:43
      Ja tez mam instant pot. Wg mnie te wszystkie muliticooker'y sa b podobne. Nie gotuje wolowiny w pressure tylko od dawna tylko w slow cooker (dla mnie nie dlugo - nastawiam przed praca i na wieczor mam obiad albo nastawiam na noc i mam na lunch)

Robilam kiedy jogurt i byl ok ale ostatnio kilka razy to nam smierdzial metalem wiec juz nie bede probowac. Nie wiem czy to moj taki felerny - ale ma lekko wygiete dno a to oznacza ze jak chce cos podsmazyc przed gotowaniem to mi sie przypala na srodku.

W sumie uzywam tylko funkcj slow i pressure cooker (no, czasami funkcje beans gdy gotuje wegetarianskie curry, a ryz ugotowany w instant pot w ogole nam nie smakowal
      .. ) ale po latach gotowania w szybkowarze na gazie gdy trzeba bylo byc w domu aby wylaczyc garnek - teraz bardzo doceniam wersje elektryczna!

Uzywam praktycznie codziennie, ale u nas duzo zup sie gotuje...
      • wiwi1 Re: Instant pot 29.08.18, 22:05
        Lucasa a wolowine slow cooked robisz w Instant pot? I smakuje ok? Ten garnek w srodku jest caly ze stali nierdzewnej?
        • princesswhitewolf Re: Instant pot 31.08.18, 23:49
          Tak, gar jest ze stali nierdzewnej
    • nata2013 Re: Instant pot 29.08.18, 22:58
      Ja tez jestem posiadaczka instant pot tylko ze krotko-dopiero 2 tygodnie. W niedziele zrobilam gulasz wieprzowy z ziemniakami a w zeszlym tygodniu piersi z kurczaka w sosie, obydwa dania na high pressure settings . Dzieciom smakowalo .Jest funkcja saute gdzie najpierw podsmazylam miesko a potem wlaczylam na pressure cook. Samemu ustawia sie czas, uzywalam saute/high pressure funkcje.
      Jest dolaczona instrukcja i na youtube jest mnostwo filmikow. Kupilismy na amazonie. Ucze sie na nim i testuje. Trzeba doliczyc 10 minut na dojscie do cisnienia.
      Dla mnie jest troche duzy i musialam przeorganizowac miejsce na blacie.
      Do zmywarki tylko garnek sie nadaje, jest ze stali nierdzewnej. W pokrywce sa uszczelki ktore mocno mi przesiakly chyba sosem sojowym ze musialam je namoczyc w wodzie przez noc.
      • wiwi1 Re: Instant pot 29.08.18, 23:19
        Powiedz mi prosze ila czasu mniej wiecej ci zajelo cale przygotowanie tych dan na pressure? Czy jest rzeczywiscie roznica pomiedzy tradycyjnym gotowaniem a Instant pot funkcji pressure?
        • nata2013 Re: Instant pot 30.08.18, 21:31
          Powiem ci jak robilam piersi z kurczaka-4 sztuki to tylko je polalam sosem sojowym zmieszanym z miodem itp i do instant pot na jakies 20 minut? Mieso wyszlo dobre, niesuche, w sam raz. Na youtube ogladalam filmiki ze niektorzy na krocej daja kurczaka ale ja jeszcze nie jestem pewna na 100% , jest troche szybciej.
          Gulasz sie robil jakies 40minut, moze mozna szybciej?!Musze znalezc wiecej przepisow i przeszkolic sie..Po miesiecu bede mogla cos wiecej powiedziec.
    • leyla76 Re: Instant pot 31.08.18, 22:38
      Mam instant PIT od ponad roku, kupiłam go właśnie do gotowania wołowiny. Na high presure gulasz wołowy 35min od momentu dojścia do ciśnienia. Wołowina mięciutka, super w smaku . Wychodzi tez super aromatyczny rosół, w ok 40 min. Ja robię tez jogurt i dużo na parze, np ziemniaki w mundurkach 4 min, brokuła nastawiam na 1 min, pieczone ziemniaki duże na ok 12 min i potem do piekarnika pod grill.
      Jak nasz facebook to zapisz sie do grupy instant pot community, dużo przepisów, fajne porady.
      Garnki mam 2, jeden oryginalny i Dokupiłam jeszcze drugi.
      Można gotować pot in pot, tylko musisz znaleźć odpowiednie naczynia, pasujące do garnka. Ludzie wtedy gotują np w jednym naczyniu ryż, w kolejnym mięso do tego ryżu.
      Fajny tez sernik wychodzi w instant pot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka