wezwyjdz
29.12.19, 00:30
Witajcie, od razu przepraszam za długi post.
Mam pytanie do mam astmatykow ( bądz samych astmatyczek ). Czy dawkowanie salbutamolu ( blue inhaler )4 puffs co 4 godziny nie jest grożne?
Syn (14 lat) byl kiedys pod opieka asthma nurse, ktora po ktoryms spotkaniu stwierdzila, ze astma sie skonczyla i syn moze zrezygnowac z inhalacji i wracac do nich tylko podczas infekcji.
Od tamtego czasu syn często mial infekcje, z ktorych bardzo długo nie moze wyjsc a kaszel jest bardzo męczący. Antybiotyki na to chyba nigdy nie pomogły ani zadne wziewy.
Tydzien temu syn napil sie bardzo zimnego napoju, nastepnego dnia goraczka, potem byl bol gardła. Od 2 mcy byl na clenil modulite ( mial kaszel i zaczal znowu to przyjmowac ). Temp rosla az do 39.5, przez 4 dni. Ciezko bylo ja zbic. Potem doszedl bol gardla ( nie mogl przelykac ), jakies 3 dni. Temperatura spadla , bol gardla sie skonczyl a zacząl potworny, gardlowy suchy kaszel. Kaszle non stop, takze w nocy. A juz najbardziej, gdy sie opiera o plecy.Bylismy 2 razy u gp. Ma wheeze w plucach ale brak oznak infekcji.Dostał antybiotyk, gdyby temperatura przez weekend wzrosla ( nie rosnie, chyba ze raz na noc do 37.7 ). Ma brac salbutamol 4 puffs co 4 godziny. Clenil zwiekszony 2 krotnie, czyli 4 albo 5 puffs rano i wieczorem. Doktorka z niechecia dala steryd prednizolone, ale powiedziala, ze nie jest przekonana, bo saturacja byla na poziomie 95.
Kaszel jest taki sam, zero poprawy.
I tak mysle, czy to po prostu kolejny etap infekcji, ktora przeszedl? Czy jednak podac antybiotyk? Czy to jednak astma ( juz mamy umowione asthma review ) ? Ale dlaczego wziewy nie pomagaja? I czy musze podac prednizolone? Kiedys syn po tym o malo nie zemdlal. Mam dac 8 tabletek, ale na pewno tyle nie dam!
Jestem cała głupia bo wziewy nic nie daja ( clenil od pazdziernika a od 2 dni podwojna dawka ), salbutamol w konskich dawkach tez tego kaszlu nie wycisza. Co powinnam mu podac, zeby ulzyc w tym kaszlu, ktory męczy, nie daje wziąc głebokiego oddechu, czy spac?
Dziekuje