Dodaj do ulubionych

EHCP domestic abuse

01.03.23, 17:44
Takie mam pytanie czy dzieci co mialy w domu jakas forme domestic abuse maja tez EHCPlan?

Tak sie pytam bo dzis pedagog w szkole na moja skarge w kwestii wrednego zachowania jednej dziewczynki i dlaczego niz z tym nie robia powiedziala, ze oni w przypadku niektorych dzieci nie moga reagowac. Nie mogla mi powiedziec wiecej.

No i wydaje mi sie ze nie moga jak ktores ma EHCP. Dziewczynka jest zdolna i inteligentna ma dobre wyniki w nauce wiec na bank nie ma EHCP ze wzgledu na learning difficulties czy inwalidztwo.

Ale wiem z pewnego zrodla, ze jej matka byla przedmiotem domestic abuse jako ze ojciec dziecka prawie ja zamordowal. Trafil do wiezienia na 7 lat. Co ciekawe pozbawiono go praw rodzicielskich. I to sa fakty jakie znam. I to juz trochę dziwne ze go pozbawiono praw rodzicielskich to chyba musialby cos rozrabiac wobec jej jako niemowlaka by doszlo do czegos takiego.

No i z tego co kojarze nie mozna dawac normalnych kar dzieciom z EHCP. Pytanie tylko czy EHCP mozna otrzymac ze względu na domestic abuse i pozbawienie ojca praw rodzicielskich?
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: EHCP domestic abuse 01.03.23, 21:42
      Education, health and care plan nie ma nic wspolnego z z tym czy w domu dziecka dochodzilo do przemocy czy jest jakis safeguarding concern. Natomiast zdolne, inteligentne dzieci moga miec jak najbardziej EHCP, moze zachodzic potrzeba wsparcia ze strony szkoly w roznych dziedzinach a EHCP okresla sposob w jaki szkola musi dostosowac sie do ucznia, zeby go wspomoc w nauce, to nie musza byc widoczne disabilities.
      To co opisujesz to podlega pod safeguarding i oczywiscie, ze na takie tematy nauczyciel nie moze rozmawiac z innymi rodzicami, jakkolwiek absolutnie to nie znaczy, ze nie mozna reagowac jesli zachowanie dziecka wplywa na reszte klasy a wrecz trzeba reagowac ( bo takie zachowanie moze wynikac z przezytych doswiadczen) . Rowniez EHCP nie chroni przed konsekwenjami zlego zachowania. Dzieci z EHCP tak samo dostaja detension, exclusion itd. Czyli sageguarding protection plan i EHCP to sa dwie rozne rzeczy. U mnie w szkole w kazdej klasie mamy dwa foldery jeden w ktorym sa trzymane wszystkie plany edukacyjne dzieci ktore wymagaja wsparcia w nauce , te ktore maja EHCP i te ktore go nie maja a le maja plan) oraz drugi folder z informacjami dzieci kore maja safeguarding concern z krotkim rysem i zlaeceniami na co reagowac i zwarcac uwage, planem, moga byc informacje na przyklad kto moze odbierac dziecko ze szkoly a kto nie moze itd). Zaden plan nie chroni przed konsekwencjami zlego zachowania w klasie.
      • princesswhitewolf Re: EHCP domestic abuse 02.03.23, 01:20
        Ah czyli ona moze nie ma EHCP ale ma jakies safeguarding czy cos takiego..
        No to naprawde nie rozumiem dlaczego ta pedagog stwierdzila ze niektorym dzieciom nie moga dac kar jak innym np reset. ...
        • illegal.alien Re: EHCP domestic abuse 02.03.23, 13:00
          Dlatego, ze dziewczynka może na przykład mieć PDA profile autystyczny - i wtedy dokładnie tak to wyglada ‚zdolna, inteligentna, ale wredna’.

Od wystawiania diagnoz są specjaliści, a nie inni rodzice, wiec byłabym ostrożna z ‚na bank’. I tak, szkoła ci więcej nie powie, bo to nie twoja sprawa.
          • princesswhitewolf Re: EHCP domestic abuse 02.03.23, 13:05
            Moze przeczytaj jeszcze raz moj wpis bo nic nie zrozumialas jak zwykle i sobie jakas bajke o wscibskiej matce tworzysz

Tu nie chodzi o moje ocenianie obcej osoby. W szkole jest wiele dzieci z problemami i EHCP itd i mnie to nie interesuje.
            Chodzi o to dlaczego przy skandalicznym zachowaniu nie dostaje kary a ja uslyszalam tylko jakies takie dziwne cos, ze nie wszystkie dzieci moga jednakowo traktowac. No i sie zastanawiam co by to moglo byc i dlaczego niby nie skoro kary jak wyzej wiwi mowi otrzymuja dzieci bez wzgledu czy maja EHCP czy inne orzeczenia
            • illegal.alien Re: EHCP domestic abuse 02.03.23, 14:25
              Zrozumiałam, zrozumiałam.
              ‚Na bank’ to my wszyscy umrzemy.
              A szkoła ma obowiązek dochować prywatności tej dziewczynki i nie jest ci winna nic więcej poza takim właśnie ogólnikowym tłumaczeniem.
              • princesswhitewolf Re: EHCP domestic abuse 02.03.23, 14:28
                oczywiscie tylko jezeli wszystkie dzieci maja byc traktowane na rowni to szkola postepuje nieuczciwie. I nie mowie o tym ze nieuczciwe jest to ze mi nie mowia, ale ze ona nie ponosi kary. Za to samo bylby reset dla kazdego innego dziecka
                • princesswhitewolf Re: EHCP domestic abuse 02.03.23, 14:28
                  no i moje pytanie bylo inne: czy i co moze miec ze nie mozna jej karac jak inne dzieci. Wiwi na moje pytanie odpowiedziala.
                  • yadrall Re: EHCP domestic abuse 22.03.23, 18:45
                    Oj, mocno bym dyskutowala nad karaniem/niekaraniem dzieci z EHCP. Dzieci te moga byc karane za rzeczy,ktore NIE wynikaja z ich problemow zdowotnych itp. Wiec jak moj syn majacy odpowiedni zapis w EHCP zapominal rzeczy do szkoly to zamiast detention mial spotkanie z sen team, gdzie go uczyli roznych technik wspomagajach pamiec/organizacje. Wiec nie zostal ukarany,ale ze wzgledu na EHCP dostal pomoc i wsparcie. To tak jakby od ucznia na wozku oczekiwac,ze bedzie gral w rugby na PE-nie jest w stanie sam tego zrobic,ale mozna mu pomoc,albo dostosowac program do niego.
                    Moze ta dziewczynka ma zespol stresu pourazowego? To mogloby (w jakos sposob) tlumaczyc rodzaj "parasola ochronnego" nad nia.
                    Ps. Mowisz o primary czy secondary school? Z doswiadczenia wiem,ze primary zamiataja wszystkie problemy "pod dywan" i udaja,ze sobie super radza...
                    • princesswhitewolf Re: EHCP domestic abuse 22.03.23, 21:14
                      Pytanie bylo jaki status musi midc dziecko by normalne zasady kar ich nie obowiązywały.

Jak byla niemowlakiem.to ojciec prawie zabil matke i zostal pozbawiony praw rodzicielskich. Trafil do pierdla na 7 lat.
                    • wiwi1 Re: EHCP domestic abuse 22.03.23, 22:18
                      oczywiscie, masz racje. Piszac, ze EHCP nie chroni przed karami nie mialam na mysli zdarzen ktore wynikaja bezposrednio z problemow zdrowotnych. Natomiast jak najbardziej dzieci z EHCP ponosza konsekwencje swojego zachowania czyli dostaja i detensions i exclusions ( uogolniajac oczywiscie, bo moga byc sytuacje w ktorych to nie bedzie wskazane). Natomiast w stosunku do dziecka z EHCP w mainstream school bedzie raczej oczekiwanie ze w pewne ramy sie jednak wpasuje. Mojemu synowi zdarzalo sie exclusion pomimo EHCP, bo szkola miala dosyc surowe zasady (secondary) chociaz wydawalo mi sie, ze zbyt surowo go potraktowali (nie byl agresywny)
                      U mnie w szkole jest dziewczynka ktora potrafi byc agresywna wstosunku do innych dzieci i doroslych, gryzie, kopie itd. Konsekwencja jest izolowanie jej od reszty dzieci oraz system kar, ktore beda zrozumiale i dopowiednie dla niej. Czyli jest karana ale nie w taki sam sposob jak inne dzieci, bo takie kary na nia nie dzialaja.
      • wiwi1 Re: EHCP domestic abuse 22.03.23, 22:21
        szkoda, ze nie mozna zrobic edycji posta bo juz kolejny raz dopiero po wyslaniu dopiero zauwazam, ze robie ten sam blad w slowie detention
        • princesswhitewolf Re: EHCP domestic abuse 22.03.23, 23:56
          Nie przejmuj sie drobiazgami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka