21.05.06, 12:22
Chcialabym dowiedziec jak wyglada w UK sprawa USG, czy bez skierowanie jest
to mozliwe w panstwowych placowkach? Mieszkam w okolicach Bradford,jesli tak
to gdzie? >Czy istnieja pryw3atne placowki i jaki jest koszt takiego badania?
Chodzi o potwierdzenie badz wykluczenie ciazy. Pozdrawiam serdecznie! Mamiii
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: USG w Uk? 21.05.06, 12:55
      Watkow na ten temat bylo juz kilka,wiec poszukaj.
      Zeby potwierdzic ciaze robisz test ciazowy,bo nawet najlepsze USG potwierdzi
      ciaze dopiero gdzies ok 5-6tyg,wczesniej bedziesz sie tylko denerwowac,bo nic
      nie bedzie widac.
      Jezeli chodzi o prywatne USG to jest to skaplikowana sprawa i dosc kosztowna
      (ok 100-120£),a dodatkowo nie spotkalam sie z oferta prywatneg USG ponizej 12tc
      (prawdopodobnie te gabinety nie maja glowicy dopochwowej).
      Jezeli chodzi o badanie USG w panstwowym szpitalu to standardowo jest robione
      ok 12tc. Jednak jezeli masz jakiekolwiek niepokojace objawy (bol, krwawienie)
      to sa specjalne oddzialy dla kobiet we wczesnej ciazy,gdzie przyjma Cie od reki
      i zrobia USG. Ale juz o to gdzie tego szukac musisz zapytac swoja lekarke jak
      pujdziesz na pierwsza ciazowa wizyte.
    • mama5plus Re: USG w Uk? 21.05.06, 14:03
      Panstwowo masz rutynowo zwykle 2 usg na ktore wysyla Cie GP lub polozna
      i sa robione przez specjasliste od usg ciazowego. W okolicy 12go i 20go
      tygodnia.
      Prywatnie oczywiscie mozesz zrobic bez skierowania. Koszt od 100 paru do ok.
      £250.

Dopochwowego usg staraja sie raczej unikac we wczesnej ciazy (chyba, ze sa ku
      temu wyrazne wskazania). Akurat w przypadku tego usg we wczesnej ciazy sa
      konkretne powody do niepokoju jesli chodzi o szkodliwosc wiec wykonywane jest
      tylko w razie koniecznosci.
      • malinka255 Luton albo Londyn-gdzie i za ile usg? 07.06.06, 19:28
        Bardzoprosze o odp, gdzie w Luton albo Londynie(lub okolicach) mozena isc
        prywatnie na usg, 31tc; adres, ile kasy itd.
        • pyza_uk Re: Luton albo Londyn-gdzie i za ile usg? 08.06.06, 10:27
          Malinka, ja bedac w ciazy 'podgladalam sie' tutaj:
          Xray Xpress 121 Harley Str W1G 6AX
          020 7224 6493.

Babka nazywa sie Beena i jest przesympatyczna. Zaleta jest to, ze bierze kase
          tylko za skan, a nie za 'konsultacje'. Niestety nie potrafie powiedziec, ile to
          w tej chwili kosztuje. Najlepiej zadzwon do niej i sie dowiedz u zrodla. Mozesz
          powiedziec, ze tel. dostalas od Izy. Pozdrawiam.

ps. jak wrzucisz haslo w wyszukiwarke gazetow to pewnie wyskoczy ci wiecej
          namiarow na inne gabinety...

• dorotus76 Re: USG w Uk? 07.06.06, 22:16
        mama5plus napisała:
        > Dopochwowego usg staraja sie raczej unikac we wczesnej ciazy (chyba, ze sa ku
        > temu wyrazne wskazania). Akurat w przypadku tego usg we wczesnej ciazy sa
        > konkretne powody do niepokoju jesli chodzi o szkodliwosc wiec wykonywane jest
        > tylko w razie koniecznosci

Szkoda, ze nie dowiedziałam się o tym wcześniej, bo w drugiej ciąży rutynowo
        miałam usg dopochwowe na potwierdzenie ciąży w 5 tyg. (w Polsce).Na szczęscie
        wszystko skończyło się dobrze...
        W ogóle paranoja jakaś, miałam 5x robione usg,ale może dlatego, że groziła mi
        kolejna cesarka.
        Na temat szkodliwości lub nie też się sporo naczytałam, a potem przestałam się
        już przejmować, w końcu są przecież przypadki, że korzyści z tego wynikające
        przewyższają ewentualne ryzyko.
        Ale rzeczywiście najlepszym wyjściem są 2-3 usg na ciążę.
        Na potwierdzenie stanowczo odradzam, lepiej kupić sobie test lub zrobić badanie
        krwi.

pozdrófka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka