Dodaj do ulubionych

Głuchy konsulat

03.06.06, 15:45
Mamy taki problem: mieszkamy dosyć daleko od Londynu, a nasz miesięczny synek
potrzebuje pomocy od polskiego specjalisty. Musimy mu wyrobić paszport albo
paszport tymczasowy, ale nie mozemy się skontaktować z konsulatem, żeby nam
przesłali druki i wyjaśnił wątpliwości (jakie dokumenty są potrzebne? Na
stronie wszystko jest nieadekwatne:"O?wiadczenie o okoliczno?ciach, dacie i
miejscu utraty paszportu" jakiego paszportu?). Dzwonimy tam mniej więcej 5
razy dziennie od ponad 2 tygodni, piszemy maile i nic.
Wyczytałem na forum, że potrzebne są oryginalne formularze z konsulatu, co
dla nas oznacza jazdę do Londynu tylko po to, żeby je przywieźć do domu,
wypełnić i jechać znów ze zdjęciami i wypełnionymi wnioskami i chorym
dzieckiem (nie mamy z kim go zostawić), bo bardzo zależy nam na czasie. Nie
możemy sobie pozwolić na wielokrotne wycieczki do Londynu, nie w naszej
sytuacji...
Czy jest jakaś możliwość zdobycia formularzy z innego źródła? Albo inny
telefon do konsulatu? Jest jakakolwiek możliwość, żeby się do nich dodzwonić?
Obserwuj wątek
    • sebaga Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 15:59
      I jak można niemowlakowi zrobić zdjęcia? On tylko płacze albo śpi? Może być jak
      śpi?
      • dorotus76 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 16:05
        Odnośnie zdjecia do paszportu: może być jak śpi. Możesz go oczywiście trzymać
        na rekach, fotograf to wykadruje.
      • dorotus76 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 16:21
        Poczytaj tutaj, dziewczyny twierdzą jednak, że musi mieć otwarte oczka , sorki,
        jeśli wprowadziłam w bład, te rozporządzenia odnośnie zdjęć robią sie coraz
        bardziej restrykcyjne :(
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=41301416
        pozdrófka
        • violus73 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 17:35
          odnosnie formularzy, ja pare tygodniu rowniez wydzwanialam, bo naprawde ciezko
          sie dodzwonic, wiec pierwsza mozliwosc to mozesz jeszcze probowac sie
          dodzwonic,mi sie w koncu udalo, ale druga mozliwosc to mysle ze mozesz napisac
          list z prosba o przeslanie ci formularzy na paszport, bo i tak to musisz zrobic
          nawet jak sie juz dodzwonisz, ja po dodzwonieniu sie wlasnie tego sie
          dowiedzialam, ze musze wyslac po prostu list i oplacona koperte (z first class
          znaczkiem wystarczy, ja wyslalam taka troche wieksza szara koperte, zlozona na
          pol w zwyklej kopercie), i za pare dni mialam formularze w domu. Czy chcesz
          dziecku zrobic paszport tymczasowy czy staly tzn na chyba 5 lat, jesli chodzi o
          niemowlaki? Ja wyrabiam stale paszporty dla dzieci wiec musialam jeszcze zlozyc
          wnioski u numery pesel dla dzieci.
          • annamaria0 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 17:50
            Dziecko musi miec otwarte oczy, ja widzialam, ze klada niemowle na kocyku na
            podlodze i "z gory" robia mu zdjecie, ale to pewnie zalezy od fotografa.
          • sebaga Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 17:52
            Dzięki za odpowiedz.
            odpowiadając na pytanie, wszystko nam jedno jaki paszport, po prostu musimy jak
            najszybciej dostać się do Polski. Tak więc chyba jedynie tyumczasowy wchodzi w
            grę. Ale na stronie konsulatu jest napisane jedynie co potrzebne do takiego
            paszportu dla dorosłych a nie wiem jak to jest z niemowlaczkami. Nadal będziemy
            próbować dzwonić, ale już nadzieję straciliśmy...
          • kasia799 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 17:56
            Wyslij do nich list (z zaadresowana koperta zwrotna)z prosba o formularze,
            powinnas otrzymac je po ok tygodniu.

Jezeli chcesz zalatwic wszystko droga pocztowa nie obejdzie sie rowniez bez
            notariusza, u ktorego obydwoje rodzicow musi napisac oswiadczenie, ze zgadzaja
            sie na wydanie paszportu dziecku.

Jezeli masz tylko brytyjski akt urodzenia, mozesz dostac paszport tymczasowy
            (roczny) lub jednorazowy na powrot do kraju. Po zarejestrowaniu dziecka w
            Polsce, z polskim aktem urodzenia, dostaniesz paszport dziesiecioletni.

Ps Niemowlaki kladzie sie na kawalku bialego materialu i robi zdjecie "z gory"
            • kasia799 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 17:57
              Zapomnialam jeszcze, dla tych ktorzy sa ciekawi dlaczego trudno sie dodzwonic
              do konsulatu, polecam artykul
              free4web.pl/ShowNews/85211,244020,
              • annamaria0 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 18:03
                Taaa... przeczytalam odpowiedzi p Burego - jak zwykle czcze usprawiedliwianie
                sie i zwalanie winy na wszystko inne, tylko nie nieudolnosc polskiej
                administracji. Pare lat temu moja przyjaciolka z Nowej Zelandii jechala do
                Polski, musiala miec wize i gdyby nie moja pomoc, chyba by sie dziewczyna
                poddala - tak promujemy turystyke...
                • kasia799 Re: Głuchy konsulat 03.06.06, 18:09
                  A co nam sie turysci beda krecic po kraju!
                  Jeszcze by pewnie po angielsku sie chcieli z kims dogadac.
                  Toz to same klopoty ;-)))
                  • annamaria0 :-)) n/t 03.06.06, 18:13

• sebaga do kasi799 03.06.06, 18:19
            • sebaga do kasi799 03.06.06, 18:22
              sorki, nie ten klawisz..
              A powiedzmi Kasiu jeśli wiesz, w jakim czasie mogę liczyć na otrzymanie od nich
              paszportu tymczasowego(też drogą pocztową)? I czy tak samo jest w przypadku
              jednorazowego przekroczenia granicy?
              • kasia799 Re: do kasi799 03.06.06, 18:26
                Taki jednorazowy to czytalam na forum, ze dostaje sie od reki (jezeli pojdziesz
                do konsulatu), na roczny pewnie od 2 tygodni do miesiaca.
                Chociaz teraz zbliza sie okres wakacyjny, wiec nigdy nie wiadomo.
                • violus22 Re: do kasi799 03.06.06, 18:49
                  Jesli chodzi o zdjecia to mozesz je zrobic sama. Zrob kilka, wywolaj i zobacz na
                  ktorym sa mniejwiecej takie proporcje zeby buzia dziecka miescila sie w sam raz
                  na male zdjecie w paszporcie. Tak 'na oko', bo oni i tak dopasuja sobie. Ja tak
                  zrobilam, wyslalam im dwa zestawy fotek i bylo oki, wybrali se jeden, reszte
                  odeslali :)

Gdy juz dostaniesz potrzebne papierki z konsulatu, po wypelnieniu ich,
                  dolaczeniu zdjec i poswiadczen podpisow od notariusza, gdy bedziesz wszystko
                  wysylac, dolacz tez list z prosba o przyspieszenie wydania paszportu.
                  • sebaga Re: do kasi799 03.06.06, 18:59
                    Właśnie chyba tak zrobimy, bo mąż wrócił od fotografa i mały wygląda jak murzyn
                    po zderzeniu z tramwajem, oczy ma oczywiście zamknięte. A fotograf nie miał
                    pojęcia co robi (mój mąż też). Ale jedenaście funtów wiedział jak zainkasować.
                    • sebaga jednorazowe przekroczenie granicy 03.06.06, 19:37
                      może ktoś zna jakieś konkrety na ten temat?
      • aniaheasley Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 11:09
        Musi miec otwarte oczy. Wez go do fotografa, poloza malucha na stole, i beda
        czekac z aparatem az otworzy oczy na tyle, zeby konsulat zaakceptowal. Oni sie
        na tym znaja, powiedz ze do paszportu.
    • wyspowamatka Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 07:40
      Co do takiego traktowania swoich obywatelow jak to robi polski konsulat to jak
      dla mnie to jakies chamstwo. Czy naprawde nie stac Panstwa polskiego na
      zatrudnienie stalej sekretarki i odbierania telefonow. Nawet tu za granica
      polski rzad pokazuje ze ma nas w dupie. Takie zachowanie przypomina mi
      standardowe zachowanie polskiego urzedu np Skarbowego czy ZUS jak pani w
      okienku robil lache z wszystkiego. Naprawde nie rozumiem czemu nie moze byc
      normalnie. Czemu to wlasnie panstwo polskie nie organizuje punktow pomocy
      informacyjnej dla Polakow potrzebujecych pomocy w sprawach pobytowych w UK
      tylko musza powstawac organizacje spoleczne w postaci takich jak nasze fora aby
      polak mogl sie dowiedziec podstawowe rzeczy. Czy naprawde ciagle musimy byc
      traktowani jak smieci. Czy naprawede polskiego rzadu nie interesuje aby Polacy
      byli szczesliwi i nie mieli wiekszych problemow za granica. Jak malo potrzeba
      aby to wszystko zorganizowac. Tylko szczere checi. A tu jak zadzwonisz do
      polskiej ambasady to najpierw zjebke dostaniesz i bardzo nimila pani zamiast ci
      pomoc to powie ze trzeba bylo zostac w polsce.

Ewika-uk ! Ty jestes dobra organizatorka spoleczna wiec moze zrobcie w Londynie
      jakas tam pikiete pod polska ambasada o ludzkie traktowanie swoich obywateli.
      Niech sie kazdy dowie jakie to chamstwo i brak jakiejkolwiek pomocy z ich
      strony.

Ps. Ja na szczescie nie korzystalam z pomocy ambasady ale naprawde wielerazy
      slyszalam jak wszyscy maja problem w kontaktach z ludzmi tam pracujacymi oraz z
      samym urzedem.
    • aniaheasley Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 11:07
      A nie mozecie raz pojechac do Londynu ze wszystkimi dokumentami i na miejscu w
      konsulacie wypelnic wnioski i od razu je zlozyc?
      • sebaga Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 15:50
        Słyszałam, że kolejki przed konsulatem są ogromne, może się okazać że nas nie
        przyjmą danego dnia. Nie mogę małego na to narażać (wymiotuje i ulewa, ciągle
        płacze).
        Mam jeszcze takie pytanko: czy wymiar zdjęcia 3,5 na 4,5 do paszportu jest ok.
        To jest standardowa wielkość jaką robią do brytyjskich paszportów i takie też
        nam zrobili.
        • pati.zop78 Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 22:28
          sebaga napisała:

> Mam jeszcze takie pytanko: czy wymiar zdjęcia 3,5 na 4,5 do paszportu jest ok.

z informacji, ktora laskawa pani z konsulatu raczyla mi udzielic zdjecia 3,5x4,5
          sa 'do zaakceptowania' gdy wyrabia sie paszport tymczasowy (roczny) inaczej
          potrzebne sa zdjecia o wymiarach 4x5

> To jest standardowa wielkość jaką robią do brytyjskich paszportów i takie też
          > nam zrobili.

mozna poprocic o inny rozmiar. moze sie to wiazac z dodatkowa oplata.
          • violus22 Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 23:20
            Ja zarowno przy wyrabianiu tymczasowego paszportu jak i rocznego wyslalam
            normalne zdjecia, ktore sama zrobilam i wywolalam o wymiarach 10x15, oczywiscie
            jak pisalam nizej tak na oko zobaczylam zeby buzka malego zmiescila sie w
            paszporcie. Oni sami sobie wycieli i dopasowali.
    • effata Re: Głuchy konsulat 04.06.06, 13:15
      Czyli od roku się nic się nie zmieniło :(((((

A tak się tłumaczy sam konsulat ...

Nie wiem, czy tam jest to napisane, ale w papierowym wydaniu Cooltury jest
      napisane, że już niedługo Konsulat wprowadzi numerki rozdawane każdego dnia
      przed otwarciem konsulatu (żeby zlikwidować kolejkę i żeby każdy przychodził na
      daną godzinę, czyli trzeba będzie przyjść np. na 6 rano, żeby zdobyć numerek na
      14, he, he, i można se Londyn zwiedzać, albo na zakupy na Oxford Street
      wyskoczyć :))). Numerki będą dla 'spraw paszportowych', a dodatkowa kolejka dla
      spraw innych. Niedługo będzie się też można umawiać online na spotkanie w
      sprawie osobistego składania wniosku paszportowego. Najlepszy jest tekst na
      końcu:
      "Konsulat zdaje sobie sprawę, że powyższe rozwiązanie może spowodować
      wydłużenie okresu oczekiwania na możliwość osobistego złożenia wniosku o
      paszport, jednoczenśnie jednak system ten zagwarantuje zainteresowanemu
      przyjęcie w urzędzie w umówionym terminie bez potrzeby oczekiwania w kolejce."

Krótko mówiąc Polski Konsulat wyszedł najprawdopodobniej naprzeciw potrzebom
      okolicznych instytucji (ambasad, kancelarii prawniczych itp.) narzekających na
      dzikie tłumy przed ich oknami niż na potrzeby własnych obywateli, których tu
      coraz więcej (także poprzez przyrost naturalny :))

Żałosne

--
      Don't guess.
      • patrycjabl79 Czy jest taka mozliwosc?? 04.06.06, 20:23
        dziewczyny
        czy istnieje mozliwosc zalatwienia wszelkich formalnosc droga pocztowa czy
        wczesniej czy pozniej i tak trzeba jechac z maluchem do ambasady??
        rozumiem ze formularze moga nam przyslac do domu, ale co dalej???
        czy przysla rowniez paszport tymczasowy??
        • pati.zop78 Re: Czy jest taka mozliwosc?? 04.06.06, 22:31
          tak. wszystkie dokumenty wraz z oplata mozesz wyslac poczta i poprosic o
          odeslanie paszportu na twoj adres. musisz tez zalaczyc dodatkowa oplate £5.
          • patrycjabl79 do pati.zop78 13.06.06, 13:00
            Patrycja,mam ogromna prosbe moglabys wyjasnic bardziej szczegolowo wszystko?
            rozumiem ze mam napisac recznie podanie o przyslanie wnioskow paszportowaych i
            wyslac na adres konsulatu??
            w jakiej formie te 5 funtow? i czy zalaczyc dodatkowa koperte??

jak wyglada procedura uzyskania paszportu dla niemowlaka juz po wypelnieniu
            tych wnioskow?

Z gory dziekuje!!!
            Aga
            • pati.zop78 Re: do pati.zop78 24.06.06, 15:36
              sorki ze dopiero teraz odpisuje ale wlasnie wrocilismy z Polski.
              najpierw popros (ja wyslalam maila z adresem) o wyslanie wnioskow paszportowych.
              (nie musialam wysylac koperty zwrotnej.) wraz z wnioskami dostaniesz informacje
              jakie dodatkowe dokumenty masz zalaczyc i oplaty. wypelnione wnioski odsylasz do
              konsulatu. oplacasz w formie czeku albo postal order doliczajac do kwoty do
              zaplaty £5. dolacz list, ze prosisz o wydanie paszportu 10 letniego i/lub
              rocznego, zalaczasz takie i takie dokumenty i prosisz o wyslanie paszportu
              poczta na twoj adres domowy. i juz
              • marcia113 Re: do pati.zop78 28.07.06, 12:45
                Pati na jaki adres wysylalas e-maila? i co mniej wiecej napisalas, ja wyslalam
                tydzien temu "prosze o przeslanie wnioskow paszportowych...bla bla" ale do tej
                pory ani odpowiedzi na e-maila ani wnioskow, nie wiem czy dalej czekac?
                • pati.zop78 Re: do pati.zop78 28.07.06, 14:24
                  konsulat@polishconsulate.co.uk
                  chyba wyslalam z ich strony. nie pamietam jak szybko odpowiedzieli, bo to juz
                  bylo dosc dawno. z miesiac temu kontaktowalam sie z nimi w sprawie wizy dla
                  znajomego i do tej pory nikt nie odpowiedzial. proboj moze telefonicznie albo
                  wyslij fax.
                  zycze szczescia
    • pati.zop78 fax? 04.06.06, 22:35
      czy ktos zna nr faxu do konsulatu? nie jest podany na ich stronie, nie ma w
      ksiazce tel. mila pani z konsulatu tylko mi odburknela po co mi nr faxu skoro
      ona mi moze wszystkich informacji udzielic?! juz mi sie nie chcialo z nia uzerac
      • patrycjabl79 nr faxu 27.06.06, 14:49
        pati oto dane konsulatu:
        73 New cavendish St.
        London W1W6LS
        Tel: 0870 774 2800
        fax: 020 7323 2320
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka