Dodaj do ulubionych

Proszę o udzielenie mi informacji.

28.11.06, 14:30
Witam,po Nowym Roku przeprowadzamy sie z roczną córeczką do męża który jest w
Szkocji dikładnie w Glasgow.Mam więc takie pytanie odnośnie szczepień wiem że
tam są szczepienia bardzo zbliżone do naszych ale chciała bym się dowiedzieć
czy jest tam szczepionka przeciw odrze?Mojej córce wypada w grudniu
szczepienie MMr ale poniewaz jest po chorobie wirusarota no i teraz
przeziębiona ta szczepionka się przesunie dla mnie tym lepiej bo bardzo się
boje tej szczepionki(skutki uboczne)chciała bym zaszczepić małą tylko przeciw
odrze u nas nie ma osobnych szczepionek jest tylko zespolona MMr(odra swinka
i różyczka).Bardzo proszę o udzielenie mi tej informacji będę bardzo
wdzięczna pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • hanula Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 17:28
      Znam jedną dziewczynę, co chciała szczepić osobnymi szczepionkami, teraz ma
      dziecko zaszczepione na odrę i chore na różyczkę.
      • lisy77 Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 19:54
        no wlasnie ja tez bardzo boje sie tej szczepionki(MMR). Jeszcze mam czas do
        namyslu, a w sumie to rozyczka czy swinka to nie sa smiertelne choroby
        zwlaszcza gdy wiekszosc dzieci bedzie zaszczepiona,a ryzyko jest....
        • mamonia78 Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 20:39
          Rozyczka i swinka nie sa smiertelnymi chorobami ale gdy twoje dziecko nie bedzie
          mialo szczescia i nie zachoruje w wieku szkolnym, tylko bedac doroslym, to moze
          miec to bardzo przykre konsekwencje. W UK tez robia MMR, ostatnio zanosilismy
          polska karte szczepien do przychodni i dodatkowa z Polski mielismy tylko
          gruzlice. Tutaj robia tez HIB (zdaje sie zapalenie opon mozgowych?), które nie
          jest w Polsce obowiazkowe.
          • hanula Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 21:14
            > Tutaj robia tez HIB (zdaje sie zapalenie opon mozgowych?), które nie
            > jest w Polsce obowiazkowe.

CO TO JEST Hib?
            Hib to bakteria o nazwie Haemophilius influenzae typu b, powodująca u dzieci
            m.in.:

ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu
            zapalenie nagłośni
            posocznicę
            zapalenie płuc
            zapalenie stawów
            zapalenie osierdzia i wsierdzia
            zapalenie tkanek miękkich

www.szczepienia.pl/mmw/81,Haemophilus_influenzae_typu_b__Hib_.html
            • hanula Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 21:16
              Jeszcze do kompletu z tej samej witryny:

www.szczepienia.pl/mmw/50,5_lub_6_szczepionekw_1_strzykawce.html
              • dorotus76 Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 21:34
                Chyba Mamonia pomerdała HiB z MenC :)
                • mamaliv Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 21:48
                  Hib to na zapalenie opon mozgowych typ B, a MenC na zapalenie opon mozgowych
                  typ C czy jakos tak :-).
                • hanula Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 21:50
                  > Chyba Mamonia pomerdała HiB z MenC :)

Nie, dobrze napisała: najgroźniejszą chorobą wywoływaną przez bakterie Hib jest
                  ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, po angielsku nazywane "Hib
                  meningitis".

Oczywiście są też inne rodzaje zapalenia opon. MenC chroni przez zapaleniem
                  opon wywoływanym przez meningokoki z grupy C.
    • mamumilu Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 22:47
      Z tego co mi wiadomo to w uk wycofano MMR właśnie ze względu na powikłania
      • lisy77 Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 23:06
        nie nie wycofano MMR....dobrze by bylo zey ktos sie na tym znal i nam
        przestraszonym matkom to dokladnie wytlumaczyl.Wiele naczytalam sie na temat
        zwiazku szczepionki MMR z przypadkami autyzmu ADHD i innymi chorobami
        neurologicznymi. Wiadomo ze zaden koncern farmaceutyczny nie przyzna sie ze te
        przypadki zachorowan maja z tym jakis zwiazek. Byl a ten temat nawet film.Nie
        wiem jednak czy ta szczepionka ktora jest teraz to ta sama o ktorej bylo glosno
        czy jakas inna, nie znam sie na tym a bardzo bym chciala dowiedziec sie...
        Boje sie nawet ryzykowac i z tego co wiem to mnostwo matek odklada ta
        szczepionke ile tylko sie da.
        No moze wypowie sie ktos kto pomoze podjac decyzje.
        • hanula Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 28.11.06, 23:41
          Nie ma związku pomiędzy szczepionką MMR a zachorowaniami na autyzm. W 1998
          pewien nieodpowiedzialny lekarz zasugerował takie powiązanie na podstawie badań
          małej grupki 12 (!) dzieci. Przez te osiem lat przeprowadzono mnóstwo badań w
          wielu krajach, obejmujących tysiące dzieci, które takiego związku nie wykazały.
          W Japonii odnotowano nawet spadek zachorowań na autyzm od czasu wprowadzenia
          MMR (prawdopodobnie również bez związku).
          • dorotus76 Re: Proszę o udzielenie mi informacji. 29.11.06, 10:49
            Ja tez mnóstwo na ten temat czytałam, bo 3 tyg temu szczepiłam Pole na MMR (14
            miesięcy) i Wiki (5 lat) juz druga dawką, zresztą w ten sam dzień, więc stres
            miałam podwójny :(
            To co sie czyta w necie zawiewa grozą i szczerze mówiąc sama miałam ogrooomne
            wątpliwości. Ale z drugiej strony czytałam o dzieciach, które po zachorowaniu
            na odrę staja sie w wieku nastu lat roslinkami...

Wiele publikacji było tez na temat szczepienia dzieci chorych,z problemami
            neurologicznymi, i to ich głównie chyba dotykał problem nie tylko szczepienia
            MMR ale szczepień w ogóle. Takie dzieci źle mogą reagować na każde inne
            szczepienia, jak równiez na np antybiotyki. Potrzebuja indywidualnego toku
            szczepien i ich matki starają sie odwlec je jak najdłuzej.

Podobno nawet w pewnej społeczności (niestety nie pamiętam kraju), nastąpił
            wzrost zachorowan na te ciężkie przecież choroby, nie spotykane od dłuższego
            czasu, z powodu masowej paniki rodzców i nie zgłaszania sie na szczepienia...

A co do autyzmu... to rzeczywiście nie ma związku. Badania potwierdzają że
            dzieci zapadały na to schorzenie, równiez jeśli nie były szczepione MMR. Nie ma
            chyba wytłumaczenia na geneze tej choroby.

Nie popadajmy w panikę.
            Ja omijam np szczepienia na grypę, na ospę, ale na wszystkie zalecane w
            kalendarzu szczepię.
            pzdr
          • basiak6 Do Hanula 29.11.06, 12:02
            Nareszcie jakis rzeczowy post w kolejnej rozmowie o szczepionkach, gdzie zwykle
            wiecej jest paniki i spekulacji niz oparcia na faktach.
            Nic tylko sie podpisuje.
            Szczepilam dziecko na MMR, jedyny skutek uboczny to marudzenie podczas
            szczepienia:)
            • annamaria0 Re: Do Hanula 29.11.06, 12:33
              Dodam jeszcze, ze sa plany, by tego, delikatnie mowiac, nieodpowiedzialnego lekarza pociagnac do
              odpowiedzialnosci oraz wykluczyc z rejestru lekarzy. Niedawno w UK zanotowano pierwszy od 20 lat
              zgon na swinke (tak, w wyjatkowych przypadkach moze nawet prowadzic do smierci), wlasnie z powodu
              tej szkodliwej i kompletnie falszywej teorii o zwiazku MMR z autyzmem.
            • justyna_be Re: Do Basiak6 29.11.06, 14:49
              Fajnie, ze to napisalas, bo ja tez chcialam, ale glupio mi bylo, znow zachwalac
              post Hanuli, bo jeszcze ktos pomysli, ze sie podlizuje ;)))).
              Ale tez sie podpisuje obiema rekami :)
              J.
              • hanula Re: Do Basiak6 29.11.06, 22:31
                > Fajnie, ze to napisalas, bo ja tez chcialam, ale glupio mi bylo, znow
                zachwalac
                > post Hanuli, bo jeszcze ktos pomysli, ze sie podlizuje ;)))).

Ależ proszę, nie krępuj się. ;-)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka