Dodaj do ulubionych

chore dziecko

09.03.07, 13:46
Cześć! Moje 2-letnie dziecko ma od dwóch dni wysoka temperaturę 39C,
wiedziałam że kiedyś nadejdzie dzień kiedy się rozchoruje, nie ma żadnych
innych objawów, chociaż skarżył się na ból gardła. Nie wiem co mam robić.
Lekarz przepisał mi penicylinę, czy aby nie za szybko? Podałam ją ale mam
wątpliwości, w Polsce lekarze przepisują jeszcze jakieś leki osłaniające,
tutaj nic mi lekarz nie mówił o np. nystatynie. Poradźcie dziewczyny, mam sama
kupić synowi jakieś inne leki? Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • lisy77 Re: chore dziecko 09.03.07, 13:50
      ale nystatyna wcale nie ma dzialania oslaniajacego jest to antybiotyk o
      dzialaniu przeciwgrzybicznym, na oslone to potrzebne bakterie kwasu mlekowego,
      poszukaj w holland and barret albo zapytaj w aptece
      • mariss3 Re: chore dziecko 09.03.07, 14:07
        dzięki, ale jak to się nazywa po angielsku.
        • lisy77 Re: chore dziecko 09.03.07, 14:19
          powiedz w aptece ze potrzebujesz preparatu with lactic acid or probiotics,
          ktory bedzie dzialal oslonowo przy terapii antybiotykowej
          Znalazlam pare produktow ale nie wiem czy moga byc one stosowane dla tak malego
          dziecka
          www.hollandandbarrett.com/pages/Categories.asp?xs=C4F4D4BE6C2E4D5185267E86A0CD0FC1&CID=15#D682
    • gypsi Re: chore dziecko 09.03.07, 14:17
      Biorac pod uwage tutejsza niechec do przepisywania antybiotykow, musial cos
      zobaczyc w tym gardle - zapalenie gardla czy migdalkow np.
      oslonowo nic ni emusisz, penicylina jest antybiotykiem tzw. waskospektralnym,
      dzialajacym tylko na niektore bakterie np. paciorkowce, czyli wlasnie te co moga
      powodowac infekcje gornych drog oddechowych. Nie tlucze wiec wszystkiego co
      zyje, jak np. amoxycylina, wiec i grzybicy nie powinna spowodowac (a wlasciwie
      ulatwic rozwoju tylko).
      Ta infekcja to moze byc tez wirus oczywiscie, ale trudno dyskutowac nie widzac
      dziecka. Jak juz zaczelac antybiotyk, to konsekwentnie przynajmniej 5 dni
      ciagnij, chyba ze kazali 7.
      Pozdrawiam:)
      • mariss3 Re: chore dziecko 09.03.07, 14:57
        kazali 7, będę konsekwentna. Wielkie dzięki, nie wiem co ja bym bez was zrobiła.
        Choć mam 3 dzieci w takich sytuacjach jestem zawsze niepewna. Brakuje mi
        wsparcia i pomocy ze strony najbliższych, tzn. mąż mnie wspiera jak tylko może,
        ale nie zawsze jego rady są zgodne z moją wiedzą. Jeszcze raz dziękuję.
        Zastanawiałam się czy ten antybiotyk nie za szybko, ale jak widziałam moje
        słoneczko rozpalone od temperatury to zdecydowałam się jednak podać mu ten lek.
        • mariss3 Re: chore dziecko 10.03.07, 10:43
          dzis w nocy mój mały płakał, znów miał temperaturę,bolało go gardełko a na
          dodatek mówił że boli go gdy miał się wysiusiać.Chyba powinnam isć z nim jeszcze
          raz do lekarza i poprosić o badanie moczu, ale dzis jest sobota.
          • violus73 Re: chore dziecko 10.03.07, 10:50
            zawsze mozesz sie wybrac do najblizszej walk-in clinic albo do szpitala. tam sie
            dobrze malym zajma, niestety zawsze trzeba spedzic sporo czasu na czekaniu.
            • mariss3 Re: chore dziecko 10.03.07, 11:47
              dziękuję, oczywiscie jesli będzie dalej płakał i temperatura się znów pojawi nie
              będę czekać. A tak na marginesie zastanawia mnie czemu lekarz który badał małego
              nie osłuchał go, i czemu przyjmował przed nami również dorosłych? Czy w Anglii
              nie ma pediatrów. Pozdrawiam
              • gypsi Re: chore dziecko 10.03.07, 11:58
                W Anglii sa pediatrzy, ale traktowani jako specjalisci. Mozna sie do nich dostac
                wylacznie ze skierowaniem od GP, ktory zajmuje sie cala rodzina (a przynajmniej
                powinien).
                A ze nie osluchal? Jak nie ma kaszlu, to nie bardzo jest po co;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka