Dodaj do ulubionych

pytanie o Sure Start Maternity Grant

19.03.07, 15:41
Czy ktoś z Was otrzymał ten rodzaj zapomogi? Jeśli tak, jakie warunki
spełnialiście? Mi położna doradza złożyć wniosek, pomimo tego, że nie
otrzymujemy koniecznych benefitów (np. WTC, ale z elementem
niepełnosprawności, Income Support, itp.itd), żeby zakwalifikować się do Sure
Start...
Na naszą korzyść przemawia jednak to, że nie zarabiamy kokosów, a spodziewamy
się bliźniaków, więc MOŻE uznają nasz wniosek.
Jakie są Wasze doświadczenia?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • judyta76 Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 19.03.07, 17:00
      Jesli malo zarabiacie byc moze nalezy sie wam WTC(dowiadywaliscie sie?), a jak
      sie urodza blizniaki CTC. Jesli polozna radzi aby zlozy to moze warto to
      zrobic.
      • lisy77 Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 19.03.07, 19:42
        hej ja dostalam SSMG ale po odwolaniu, na poczatku czekalam na CTC i
        zaznaczylam we wniosku ze czekam na decyzje.Ale olali to i napisali ze nie
        pobieram zadnych wymaganych zasilkow wiec mi sie nie nalezy.Na odwolanie mialam
        30 dni i niedlugo po tym przyszla decyzja ze dostatam CTC.Odwolalam sie i w
        koncu mi dali.
        • joan2705 Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 20.03.07, 11:22
          Kiedy ja staralam sie o SSMG czekalam dopiero na decyzje w sprawie WTC i CTC.
          Poniewaz jeszcze tych dodatkow nie mialam przyznanych odrzucili moj wniosek.
          Kiedy dostalismy WTC I CTC znowu wyslalam formularz (juz po urodzeniu
          dziecka), ale znowu mi go odrzucili bo nie zalaczylam zaswiadczenia od
          poloznej, ze bylam w ciazy i urodzilam. A nie wyslalam bo wydawalo mi sie to
          zbedne skoro wraz z wnioskiem otrzymali wymagany akt urodzenia dziecka - logika
          wskazywalaby wiec, ze dziecko naprawde sie urodzilo:) Jednak co biurokracja to
          biurokracja i pieczatka od poloznej musiala byc. W ostatniej chwili (pare dni
          przed ukonczeniem 3 miesiecy przez synka) doslalam potrzebny papier i w koncu
          przyznali mi to SSMG bo nie mieli juz do czego sie przyczepic. Dodam jeszcze,
          ze na odpowiedz od nich (z informacja, ze taki, a taki dokument - tu podali
          jakies dziwne skroty i paragray, jest nie wypelniony bo oczywiscie nie napisali
          wprost, ze chodzi po prostu o zaswiadczenie od poloznej)czekalam dlugo wiec
          pewnie grali na zwloke. No, ale mieli pecha bo jednak zdazylam ze wszystkim.
    • vercueil Bliźniaki 21.03.07, 07:13
      Trochę z innej beczki - kiedy rodzisz? U mnie też są bliźniaki :-) Powodzenia!
      • emkz Re: Bliźniaki 21.03.07, 15:28
        Cześć! Termin na początek czerwca, ale każą się szykować 3-4 tygodnie wcześniej,
        więc początek maja przyniesie nam dwoje identycznych chłopaczków, dla których,
        notabene, nie mamy jeszcze imion...
        A! Znam Cię z forum 'Bliźniaki i więcej';-) Szykujesz sie do powrotu?
    • judyta76 Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 21.03.07, 10:44
      o SSMG mozesz sie starac na 11 tyg przed rozwiaznaiem i 3 mce po narodzinach
      maluchow. Jak bliznkaki sie urodza mysle ze powinniscie zlozyc o WTC i CTC
      jesli WTC sie wam nie nalzey w tej chwili. I moze wtedy zlozyc o SSMG jak juz
      dostaniecie decyzje o 'Child Tax Credit which includes an amount higher that
      the family element' bo chyba inne warunki nie wchodza w rachube
      (nieplelnosprawnosc czy Income Support...) Lub zlozyc o SSMG rownoczesnie z
      WTC i CTC zaznaczajac ze czekasz na decyzje - wiem z doswiadczenia ze na
      decyzje czeka sie czasem dluzej niz powinno. Troche to zawile :)))

• jagoda5555 Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 21.03.07, 12:55
        czy konieczna jest rejesrtacja w Home Office, by starac sie o Materniy
        Allowance badz inne zasilki? Jestem zatrudniona w agencji,(dziecko urodzi sie w
        maju) podobno bedzie mi przyslugiwal MA, o jakie jeszcze ewentualnie zasilki
        moge sie starac jako mama singiel? (nie mamy slubu)
        Pozdrawiam wszystkie Mamy:)
        • kingaolsz Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 21.03.07, 14:22
          Ale zyjecie razem czy nie?
          Bo to,ze nie macie slubu nie robi Cie matka samotna, jesli zyjesz z partnerem.

Do SSMG potrzebny jest w zasadzie NIN, a w pierwszej kolejnosci jest on
          potrzebny do wniosku o CTC. Nie wiem jak przepisy i zasilki sie maja do
          zatrudnienia przez agencje, ale powinnas tez przez pierwszy rok byc
          zarejestrowana w Home Office.

Kinga
        • judyta76 Re: pytanie o Sure Start Maternity Grant 22.03.07, 11:36
          W Home Office powinans sie zarejestrowac do 30 dni od rozpoczecia pracy nawet
          jesli praca jest przez agencje. co do samotnego rodzica to brak slubu nie czyni
          cie nim jesli zyjesz z tata dzidzi. po prostu jestescie 'partners'. mozesz sie
          starac o child benefit. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka