Dodaj do ulubionych

zasilki a powrot do PL

04.06.07, 20:32
zamierzam z dzieckiem wrocic do PL,maz jest self-employed i nadal bedzie tu oplacal NIC i tax.Wyczytalam,ze mimo,ze bede mieszkac w Polsce naleza mi sie tax credity(mamy WTC i CTC).Czy ktoras z Was byla w takiej sytuacji?Jak to wyglada papierkowo?Zglosze im,ze wyjezdzam i co podac adres w PL do korespondencji?Czy jak podejme prace w PL mam im to zglaszac(mimo,ze nie sadze abysmy przekroczyli dochod nie uprawniajacy do taxow).

z gory fenx
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 up 05.06.07, 16:42

• agalon Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 17:28
      po pierwsze nie wiem gdzie to wyczytalas ze jak bedziesz w PL to nadal "naleza
      sie" taxy!!! mozesz podac zrodlo?????
      jak juz to skoro maz zostanie to on bedzie mogl pobierac, ale napewno nie ty!!!
      pomysl tylko przez chwile, jak by tak dalo rade to polowa ludzi zamieszkujacych
      w PL ciagnelaby kase od brytyjskiego rzadu a wlasciwie od tych co ciezko
      pracuja i placa podatki i te wlasnie osoby maja oplacac" taxy dla ludzi z
      PL ???? &*$£*&*&* .....
      • dorcia-78 Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 18:13
        agalon,"gratuluję" rzeczowej odpowiedzi.
      • olimpia_b81 Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 19:22
        www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk/qualify/WhatAreTaxCredits.aspx
        2 i 3 linijka,prosze!!!

maz tu nie zostanie-on tu bedzie placil podatki!!!jest marynarzem,self-employed i wiekszosc czasu spedza na morzu a ja bede w Pl,wiec tu domu miec nie bedziemy!!bo chce wrocic do PL i tam mieszkac bo tu jestem sama jak palec!!!
        Nie jestem jakas glupia kura ktora pyta o rzeczy z kosmosu i chce Ci zabrac twoje ciezko zarobione funciaki zabrac!!!
        • izabelski Re: zasilki a powrot do PL 06.06.07, 11:25
          wydaje mi sie, ze maz nie dostanie zadnego z tych kredytow, bo nie spelnia
          ponizszego warunku:
          "A citizen of a country in the European Economic Area (including the UK) living
          abroad and you receive a UK state pension or contributions-based Jobseeker's
          Allowance. "

jesliby natomiast byl "A citizen of another country in the European Economic
          Area (EEA) and you work in the United Kingdom" - musisz sie dowiedziec jak sa
          interpretowani marynarze - czy marynarz pracuje w Wielkiej Brytanii?
          • olimpia_b81 Re: zasilki a powrot do PL 06.06.07, 19:18
            jak jest self-employed i placi tu tax to chyba jest.
            marynarze nie placa przewaznie nigdzie podatkow stad on postanowil przejsc na samozatrudnienie aby byc fair z zasilkami.zglosilam im to i nie mieli zadnych problemow z tym.

zdzwonie tam i Wam dam znac jak to wyglada jak sie wraca.
      • olimpia_b81 Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 19:38
        a zasilki sa nam obojgu przyznane,bo przeciez pary skladaja podania razem,wiec chyba jestes troszku niedoinformowana,a tu krzyczysz,
        i napisalam,ze on tu nadal pozostanie zatrudniony wiec ten wywod o Polakach ciagnacych kase z UK jest troszku smieszny,jakbys z przedszkolakiem gadala ale coz...widac,ze sie znasz na wszystkim poza czytaniem ze zrozumieniem.
        • agalon Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 19:56
          po pierwsze nie krzycze, a po drugie "zajmuje sie" wypelnianiem takich
          dokumentow wiec zabierajac sie do tego trzeba znac ang wlacznie z czytaniem i
          pisaniem.
          po drugie napisalas ze to ty wracasz do PL wiec ci odpisalam ze jak juz to twoj
          maz moze pobierac taxy!
          A skoro masz mniemanie o sobie ze rozmowa a raczej pisanie z toba jest na
          poziomie przedszkolaka no to sorry...
          • olimpia_b81 Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 20:04
            nie mam mniemania o sobie,przekrecasz co powiedzialam,chodzilo mi o twoja wypowiedz,ktora byla jak do jakiegos tluka sformuowanamstad aluzja do przedszkola
            skoro sie tym zajmujesz to nie mam racji,ze mozemy miec te zasilki?
            skoro w tym siedzisz i to wypelniasz(hmmm,ja tez sobie wypelniam bo to nic takiego trudnego) to mozesz mi pomoc czy bedziemy sie licytowac, ktora madrzejsza?
    • aviel Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 23:17
      witam, z tego co pamietam w broszurce napisane bylo o koniecznosci zglaszania
      wyjazdu za granice (rowniez dzieci) dluzszego niz 8 tyg. Czym to skutkuje - nie
      wiem ale CTC dostaje sie na dzieci ktore musza przebywac w UK, prawda?
    • gosiash Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 23:31
      Ja tylko w kwestii zrozumienia języka angielskiego i (chyba) przejęzyczenia się
      olimpia_b81. Otóz, WTC i CTC będzie pobierał Twój mąż olimpia, a nie Ty. Owszem
      w wypełnionych formularzach podaje informacje na Twój temat, ale to On pobiera
      tax credits. Ty już tu pracowała nie będziesz więc nic nie będziesz pobierała.
      Przypuszczam, że skoro Twój mąż jest zarejestrowany jako self employed w UK i
      tu płaci podatki, to nadal będzie pobierał te dodatki, ale na pewno wezmą pod
      uwagę Twoje dochody w Polsce, jakkolwiek by były one małe. Chciałabym jednak
      zwórić uwagę, że tu jest powiedziane, że można pobierać tax credits będąc
      obywatelem innego państwa jeśli się jest zatrudnionym w UK, nie wiem czy
      podciągają pod to samozatrudnienie. Natomiast tam gdzie wspominają o możliwośći
      pobierania tax credits mieszkając poza UK, jest mowa o tych którzy pobierają
      emeryturę. Myślę więc, że chyba jednak najlepiej będzie jak zadzwonisz i
      zapytasz, bo chyba takich przypadków żeby wysyłali tax credits na adres w
      Polsce to jeszcze na tym forum nie ma. Z resztą jako self employed in UK, czy
      Twój mąż nie powinien mieć adresu w UK? Ja rozumiem, że On pływa, ale jakiś
      adres na rozliczenia podatkowe powinien chyba mieć? Bo chyba jeżeli miałby mieć
      adres w Polsce to by chyba był self employed w Polsce? No nie wiem, ja tak na
      chłopski rozum, więc chyba jednak zadzwoń do urzędu.
      • olimpia_b81 Re: zasilki a powrot do PL 05.06.07, 23:35
        dzieki,
        no ja nie pracuje wiec zasilek wynika z jego poborow.
        nie chcialam dzwonic tam poki nie bede pewna,ze nie narozrabiam wiecej niz potrzeba.
        a adres podamy znajomych gdzie bedzie sie zatrzymywalprzed kontraktami.
        w kazdym badz razie-dzieki
        • saskia13 Re: zasilki a powrot do PL 06.06.07, 12:25
          Nie wiem jak to jest jak sie wraca ale moge ci powiedziec ,ze mój maz jest tam
          od półtora roku ze starszym synem ,a ja z młodszym tutaj nigdy u meza nie byłam
          i nie wyjezdzam, dostajemy rodzinne na dwoje dzieci i tax na cała rodzine, na
          dzieci i na mnie( oczywiscie na mnie to groszowa sprawa)Od poczatku podawalismy
          prawdziwe dane ,ze ja jestem z młodszym synem tutaj , pytali o rózne rzeczy,
          dosyłalismy potrzebne papiery. wiem ,ze sprawdzali przez Regionalny Osrodek
          Pomocy Społecznej ,ze nie pobieram np. tutaj zasiłku rodzinnego.Co wiecej
          jestem takim przypadkiem któremu przyznano NIN pomimo tego ,ze w Angli nie
          byłam do tej pory.mysle ,ze w takim razie jesli twój mąz nadal bedzie przebywał
          i pracował w anglii to zasiłki beda sie wam nalezały o ile spełniacie wymogi
          formalne jesli chodzi o dochód.
          • olimpia_b81 Re: zasilki a powrot do PL 06.06.07, 19:19
            dziekuje za bardzo uprzejma odpowiedz:)
            • saskia13 Re: zasilki a powrot do PL 06.06.07, 19:47
              Nie ma za co. Powodzenia .Trzymaj sie i jak czujesz ,że musisz wracać ,to
              wracaj. Flustracja nie sprzyja tak samo trwałosci zwiazku ,jak rozłaka. A mała
              po prostu śliczna1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka