desperatka11 18.06.07, 16:19 Dziewczyny byłamsg ,jestem w 21 tyg.ciazy i wykryto u dzidziusia powiekszona miedniczke nerkowa 6mm ma a norma to 5mm.nie wiem co i jak.i martwie sie okropnie.jezeli któras ma jakies pojecie o tym niech napisze.dzikeuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaleo Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 16:26 Jesli USG mialas robione tutaj tzn. w UK, to jesli sa jakies nieprawidlowosci, zawsze rodzicom sie to dokladnie objasnia. Tak wiec dziwie sie, ze Ci powiedzieli po prostu "powiekszona miedniczka" i tyle?? Jesli tak bylo, to domagaj sie szczegolowych wyjasnien od GP i/lub konsultanta. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 16:30 Zapytaj na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 lub tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25339 Tam na pewno wiedza wiecej. Odpowiedz Link
jaleo Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 16:40 dorotus76 napisała: > Zapytaj na tym forum: > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 > lub tu: > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25339 > Tam na pewno wiedza wiecej. Ja bym jednak zapytala lekarza (moze glupia jestem). Odpowiedz Link
dorotus76 Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 18:06 Pewnie, że lekarza najlepiej :) Ale dziewczyna jednak najpierw szuka pomocy na forum, może POMOC to złe złowo, szybciej info na ten temat. A linki do forum, które podałam, to linki, gdzie mamy z podobnymi problemami jak jej, wymieniaja sie informacjami. Nie leczą i nie stawiaja diagnozy, ale maja jednak dzieci z podobnymi problemami.I może więcej wiedzą. Bo ja akurat na temat miedniczek nerkowych jestem "GłUPIA". Pewnie, że mozna tez wrzucic w google. Zwłaszcza w kraju, gdzie diagnozę o zapaleniu układu moczowego stawia sie po tescie paskowym w przychodni, a do pediatry czeka sie miesiącami... Chciałam tylko zauważyć, że na naszym forum co rusz padają pytania o leki, syropki, alergie, czyli o to, w czym może pomóc health visitor/doktor/farmaceuta, a jednak nikt ich nie zbywa odpowiedzią: idź spytaj lekarza! Zresztą przeczytaj notke Wyspowejmatki na górze strony, cytuję: "Tu żadne pytania nie są nie na miejscu każdy kto może to ci pomoże!" Więc jeśli nie możesz pomóc w zaden sposób, po prostu nic nie pisz. pozdrawiam Odpowiedz Link
desperatka11 Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 18:23 Dzieki dorotus76 za info i adresy forum.lekarza tez zapytam ale dopiero mam wizyte w przyszłym tygodniu a do tego czasu chce sie zorientowac co i jak.jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link
jaleo Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 18:37 dorotus76 napisała: > > Zwłaszcza w kraju, gdzie diagnozę o zapaleniu układu moczowego stawia sie po > tescie paskowym w przychodni, a do pediatry czeka sie miesiącami... > > Chciałam tylko zauważyć, że na naszym forum co rusz padają pytania o leki, > syropki, alergie, czyli o to, w czym może pomóc health > visitor/doktor/farmaceuta, a jednak nikt ich nie zbywa odpowiedzią: idź spytaj > lekarza! > W UK jaka by ta sluzba zdrowia nie byla, to jednak obowiazuje scisla zasada, ze pacjentowi nie daje sie po prostu wyniku badania z nieprawidlowosciami i zostawia go samemu sobie, zeby wykombinowal, co to znaczy i czym grozi. Jesli zrobili USG i powiedzieli "powiekszone miedniczki" i kropka, to jest to niewlasciwe potraktowanie pacjenta. Zamiast na forach sie stresowac, autorka watku powinna za telefon i dzwonic do swojego GP/prowadzacego konsultanta i domagac sie wyjasnien, bo nie moga jej po prostu tak pozostawic z diagnoza i nic nie wytlumaczyc. To nie jest porada w sprawie katarku czy innej czkawki, inny kaliber ze tak powiem. Odpowiedz Link
izabelski Re: powiekszona miedniczka nerkowa-pomocy 18.06.07, 19:34 ale - w tym karaju jak w 21 tygodniu USG wykazalo ,to beda dziecko kontrolowac az do samego porodu a potem od raszu pediatra przebada dziecko w szpitalu - wiec nie przesadzajmy moj syn mial powiekszona nerke, co wykryto poedczas 20 tyg skanu - okazalo sie,ze mial reflux Odpowiedz Link
desperatka11 do izabelski 18.06.07, 19:48 napisz mi jak mozesz jak to u was wygladało czy to da sie wyleczyc ,itp.itd.siedze na necie i wariuje od natłoku róznych informacji.pozdrawiam Odpowiedz Link
jaleo Re: do izabelski 18.06.07, 20:18 desperatka11 napisał: > .sie > dze na necie i wariuje od natłoku róznych informacji.pozdrawiam Tylko bron boze nie zagladaj na CIP-e czyli "Ciaza i Porod", bo tam co druga ciaza zagrozona, co drugie dziecko ma "przeziernosc karkowa ponad norme" i panuje epidemia rozwierajacych sie szyjek, wiec tylko sie spanikujesz jeszcze bardziej. Odpowiedz Link
kasia157 Re: do izabelski 19.06.07, 14:43 Powiekszona miedniczka moze oznaczac reflux. Moja corka to miala- rok byla na malej dawce antybiotyku, a pozniej z tego wyrosla. Odpowiedz Link
izabelski Re: do izabelski 19.06.07, 15:11 w trakcje USG 20 tygodniowego powiedziano mi - nerka powiekszona, moga byc problemy ja - panika, internet nie mial jeszcze tak wielu forow na szzescie mam szwagierki, ktore sa lekarzami totez zastosowalam sie do polecen lekarskich mialam najpierw skan co 4 tyg, a po 36 tyg co tydzien podczas ostatniego (chyba w 40 tyg) powiedziano mi, ze wszystko sie unormowalao spadl mi kamien z serca .... po urodzeniu malego (chlopcy wogole czesciej cierpia na ta przypadlosc) przyniesli mi od razu antybiotyk dla neigo oburzylam sie strasznie i powiedziaalm - o nie , nie chce mu dawac antybiotyku no to mi zaproponowali USG malego - pediatra go robil i powiedziaal. ze po prostu osoba, ktora robil USG nie byla az tak doswiadczona w diagnozie, natomiast,zeby zrobic discharge (czyli orzeczene o wyzdrowieniu) zawsze takie USG jest ogladane przez pediatre i ona widziala,ze ejst jeszcze niewielki reflux dalalam malemu antybiotyk ochronny przez 3 mies bo w 3 mies mial RTG kontrastowe i diagnoza - wszystko w porzadku :-) reflux jest objawem niedorozwoju nerki ,gdzie mocz cie cofa z cefki moczowej do nerki taki mocz w wiekszosci przypadkiw jest sterylny natomiast moze sie zdzrzyc, ze gdy dziecko sie zaziebi , dostanie infekcjii ukladu moczowego - bakterie czy wirusy wtedy maja otwarta droge do nerki dlatego daje sie ten antybiotyk ochronny jest to bardzo modre i skuteczne leczenie objawowe, bo nie tak dawno jeszcze (a i u naszych rowiesnikow sie moze to zdarzyc), ze ludzie nagle musza trafiac na dializy i traca nerki, maja powazne powiklania okazuje sie ze wiekszosc z nich jest wlasnie spowodowana nieleczonymi infekcjai nerek w dziecinstwie, gdy dzieci mialy niezdiagnozowany reflux prawie wszystkie dzieci wyrastaja z tego do 4 roku zycia#wiem, ze czasami, przy duzym refluksie sa zabiegi chirurgiczne nie martw sie - diagnoza jest pierwszym krokiem - zadzwon do midwife i popros o objasneinie szczegolow postepowania trzymaj sie - i nie martw sie wszystko na pewno bedzie dobrze :-) Odpowiedz Link
desperatka11 Re: do izabelski 19.06.07, 18:28 Dziekuje dziekuje uspokoiłas mnie .do połoznej ide w przyszłym tygodniu .jeszcze raz dziekuje ci bardzo.pozdrawiam Odpowiedz Link