yoskaiga 28.06.08, 00:46 Skoro nie można kupić ani takowych , ani takowych na ich zrobienie ukisiłam sobie w słoiku kapustę. Mniam, jak młoda polska ale ogórków i tak mi brak! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carmelaxxx Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 09:06 nowlasnie tez chce sie zabrac za ukiszenie ale nigdy tego nie robilam , moze podpowiesz troszke jak sie do tego zabrac? :) Odpowiedz Link
yoskaiga Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 12:02 Poszatkujesz kapuchę ( niestety z młodej jednej główki wyjdzie tylko jeden słoik, szukaj jak najbardziej ubitej ) w misce wymieszasz ją z solą,( ja daję sól tak na oko, ale myślę, że płaska łyżeczka soli na jedna sztukę będzie ok ) jak masz to wrzuć parę ziaren kminku. Nakładasz do słoika ubijając ręką. Zakręcasz , odstawiasz do ciemnego miejsca ( dałam po prostu do szafki pod zlewozmywakiem). Po pięciu dniach- pychota. Trochę będzie Ci się burzy i wyciekać sok , to zostaw sobie w takim miejscu ,żebyś mogła wycierać bez problemu. Smacznego. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 12:42 ale robilas ze swyklej bialej czy ze swaet heart cabbage ? Odpowiedz Link
yoskaiga Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 12:54 zwykła biała tylko młoda, bo jest i taka i taka. Ze "starej" tez wyjdzie tylko nie ten smak i dłużej musi się kisić Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 13:13 oo a te biale zwykle dla mnie wszystkie tak samo wygladaja jak rozroznic mloda od straej, opisane sa jakos? Odpowiedz Link
yoskaiga Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 14:10 Ma zielone liście zewnętrzne takie "luźne" odstające, jest lekka , nie "zbita" i sprzedawana najczęściej na sztuki ,a nie na wagę. Znajdę zdjęcie i podeśle Ci na pocztę, o już mam to link do młodej; www.gieldasan.pl/images/kapusta_biala2.jpg a do "starej" www.sklepogrodniczy.isu.pl/mod/view_obrazek/v... Odpowiedz Link
yoskaiga Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 14:13 ups, sorry. www.hipernet24.pl/sklep/img_items/s/166/16674.jpg do "starej" Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 15:08 dziekuje sterdecznie, dzisiaj mam gosci ale jutro zabieram sie za kiszenie :) Odpowiedz Link
yoskaiga Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 15:25 spoko, wszystko się uda , bo tu nie ma się co NIE UDAĆ! Odpowiedz Link
mamumilu Re: OGÓRKI MAŁOSOLNE 28.06.08, 15:31 Jak się kisi kapustę, to dobrze ja codziennie ubić, zeby wypuścić gazy powstające w czasie fermentacji - najlepszy jest taki drewniany wałek do ucierania, ale reka poprzyciskac dobrze tez można czy drewniana łyżką jak jest jej niedużo. A najlepszy przepis na ogórki - 1 łyżka soli na 1 litr wody plus koper, liście wiśni lub porzeczki albo chrzanu i parę zabków czosnku :) Juz sie nie moge doczekać aż mi ogórki urosną :) Odpowiedz Link