09.07.08, 11:19
Witam Magdo!

Chciałabym prosić o pomoc. Mąż będzie wysyłał papiery o zwrot podatku. Pisałaś wcześniej że należy wypełnić część P50 i wraz z częścią P45 odesłać do revenue.
Czy powinien wypełnić część Claim for repayment czy Declaration, czy obie? Ta pierwsza część dotyczy zarobków po poprzedniej pracy a mąż po zakończeniu pracy w firmie od której otrzymał dokument pracuje dorywczo i na czarno więc co ma tam zaznaczyć, nie ma tam nawet punktu bezrobotny(chyba;). Mam ten dokument www.hmrc.gov.uk/pdfs/p50.pdf proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • magdalena_gignal Re: P50 09.07.08, 13:07
      Witaj Kajkowa,

Mąż powinien wypełnić cały formularz P50. Skoro oficjalnie nie uzyskał żadnych zarobków po zakończeniu pracy, nie powinien zaznaczać żadnego z pól w części Claim for Repayment, a w polu "Amount of earnings" wpisać zero. W drugiej części formularza powinien wybrać opcję "I have been unemployed, and have not claimed one of the taxable benefits listed above" oraz ewentualnie "I do not expect to go back to work (including part-time or casual employment) before the start of the new tax year on 6 April".

Pamiętaj, że za podawanie fałszywych informacji mąż może być pociągnięty do odpowiedzialności. Może warto rozważyć uregulowanie sprawy pracy dorywczej?

Pozdrawiam serdecznie,
      Magda Gignal
      • kajkowa Re: P50 09.07.08, 13:32
        czyli ma wysłać do Revenue to co dostał od pracodawcy czyli Statement of
        earnings i cały ten fragment P50 www.hmrc.gov.uk/pdfs/p50.pdf , wolę się upewnić;)

mąż kilka tygodni pracował gdzieś gdzie dostawał pay slipy( kilka dni w
        tygodniu, potem znowu 2tygodnie przerwy i znowu kilka dni-na telefon) więc
        powinien wpisać że pracował "casual"? i dołączyć pay slipy z tego czasu? z tej
        dorywczej pracy nie ma P45 dziękuję serdecznie za pomoc
        • kajkowa Re: P50 09.07.08, 14:13
          i jeszcze jedno, właśnie zdałam sobie sprawę iż rok podatkowy w UK jest do 06
          kwietnia, mąż zakończył tą główną pracę z ostatnim dniem lutego i do 06 kwietnia
          nie pracował nigdzie, nawet na czarno nie pracował, więc chyba nie ma problemu i
          wypełnia papiery jak pisałaś w pierwszym poście, tj. brak innych dochodów?
          • magdalena_gignal Re: P50 09.07.08, 14:38

Zgadza się - i wszystko odbywa się zgodnie z prawem.

A co do pracy dorywczej - jeśli mąż dostaje payslipy, to nie pracuje "na czarno".

Pozdrowienia,
            Magda Gignal
            • kajkowa Re: P50 10.07.08, 09:17
              Magdo!
              Nie chciałabym być upierdliwa ale znalazłam wątek z podobnym do mojego pytaniem
              i tam twierdzą, że zamiast P50 pisze się taki wniosek
              ghrom.com/lang-en/zwrot-podatku , a P50 wypełnia się gdy całkowicie
              opuszcza się UK, jak to jest najlepiej? dziękuję za wyrozumiałość
              • magdalena_gignal Re: P50 10.07.08, 10:43
                Droga Kajkowo,

Ależ pytaj - od tego jest to forum, żeby wyjaśniać jak najwięcej wątpliwości :)

Kiedy opuszcza się Wielką Brytanię, należy wypełnić formularz P85. Zajrzyj tu:
                P85 - Leaving the United Kingdom

Możesz zamiast formularza P50 wysłać do urzędu list, którego przykład załączyłaś. Nie ma to większego znaczenia - oba dokumenty zawierają te same informacje.

Pozdrawiam serdecznie,
                Magda Gignal
                • kajkowa Re: P50 10.07.08, 11:15
                  bardzo dziękuję, zastanawiałam się nad tym pismem gdyż widziałam tam miejsce
                  gdzie można podać nr konta, nie chcemy czeku gdyż za dwa tygodnie przeprowadzamy
                  się i nie wiem jaki będziemy mieć adres
                  zdecydowanie bardziej odpowiada mi P50 i ten dołączę, może dołączę notatkę na
                  osobnej kartce z nr konta i prośbą o przelanie zwrotu na konto, bardzo dziękuję
                  za konkretną i rzeczową pomoc, pozdrawiam
    • kajkowa Re: P50 10.07.08, 11:51
      ojoj i najważniejsze,na jaki adres wysłać te dokumenty, mieszkamy w Londynie
      • magdalena_gignal Re: P50 10.07.08, 12:53

Dokumenty trzeba wysłać do Waszego HM Revenue & Customs. Adres znajdziesz za pośrednictwem strony:
        Tax Offices for Individual tax

Powodzenia!
        Magda Gignal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka