05.01.09, 15:03
zastanawiam sie dlaczego tak duzo dzieci w anglii ma egzeme ?? moj
2 miesieczny synek ma od kilku dni szorstka skore na rekach i
udach , i czerwone krostki i lekarz stwierdzil ze to egzema , na
polskim forum o niemowletach dominuje temat alergii i skazy
bialkowej a tutaj egzemy ?? dlaczego ?????
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: egzema 05.01.09, 15:13
      egzema = skaza bialkowa
      • zawszexyz Re: egzema 05.01.09, 16:54
        ale dlaczego tutaj nikt mi nie zasugerowal przejscia na diete??
        (karmie piersia ), a kiedy sama o to zapytalam to lekarz stwierdzil
        ze nie trzeba , nawet mleka nie chcial przepisac dla alergikow???
        • jaleo Re: egzema 05.01.09, 17:16
          Hmm, nie wydaje mi sie, ze mozna tak postawic znak rownosci miedzy
          eczema a skaza bialkowa. Owszem, nietolerancja mleka krowiego moze
          sie objawiac eczema, ale eczema tez moze byc spowodowana uczuleniem
          na pylki, roztocza, siersc, srodki chemiczne, czy nawet po prostu
          duza wrazliwoscia skory i slaba gospodarka lipidowa skory.

U tak malego dziecka, w dodatku karmionego piersia, ja bym w
          pierwszej kolejnosci stawiala na czynniki srodowiskowe a nie na
          diete. W zimie, kiedy jest wlaczone centralne ogrzewanie, wiele
          dzieci ma objawy eczemy, z powodu wiekszego przesuszenia powietrza.
          • gypsi Re: egzema 05.01.09, 17:20
            = dotyczy popularnego rozumienia tych terminow, tu na tego typu zmiany skorne
            mowi sie eczema, w Polsce skaza bialkowa, nie wnikajac w istote i przyczyny
            (ktore super opisalas w swoim poscie:) za bardzo.
        • jaleo Re: egzema 05.01.09, 17:16
          Hmm, nie wydaje mi sie, ze mozna tak postawic znak rownosci miedzy
          eczema a skaza bialkowa. Owszem, nietolerancja mleka krowiego moze
          sie objawiac eczema, ale eczema tez moze byc spowodowana uczuleniem
          na pylki, roztocza, siersc, srodki chemiczne, czy nawet po prostu
          duza wrazliwoscia skory i slaba gospodarka lipidowa skory.

U tak malego dziecka, w dodatku karmionego piersia, ja bym w
          pierwszej kolejnosci stawiala na czynniki srodowiskowe a nie na
          diete. W zimie, kiedy jest wlaczone centralne ogrzewanie, wiele
          dzieci ma objawy eczemy, z powodu wiekszego przesuszenia powietrza.
        • gypsi Re: egzema 05.01.09, 17:16
          Moze dlatego, ze tu sie nie demonizuje egzemy - nawet jesli przejdziesz na diete
          nie ma gwarancji, ze skora bedzie duzo lepsza. Choc sprobowac nie zaszkodzi, a
          nuz...

Mleko dla alergigow dziecku karmionemu piersia? A po co?
          Bo jesli butelka, to owszem - jesli dziecko ma rzeczywiscie ALERGIE na mleko, a
          nie tylko jego NIETOLERANCJE. Ja mam tylko dwoje niemowlat (na kilkadziesiat z
          egzema) na Nutramigenie, objawy byly rowniez z przewodu pokarmowego na zwyklym
          mleku i na Nutramigenie ustapily. Skora sie wiele nie poprawila.

Przekop dobrze forum, to chyba najczestszy na nim temat.
          • zawszexyz Re: egzema 05.01.09, 18:27
            jesli bylaby to alergia to przeszlabym na butelke, co i tak niedlugo
            zamierzam zrobic i zastanawiam sie czy profilaktycznie nie przejsc
            na mleko hypoalergiczne czy nie??
            • gypsi Re: egzema 05.01.09, 20:04
              Jesli bylaby to alergia czy nietolerancja, to najlepsze co mozesz zrobic dla
              dziecka, to trzymac je jak najdluzej na piersi eliminujac nabial (zwlaszcza
              mleko) z wlasnej diety. Dozu lepsze niz mleko hypoalergiczne.
      • benignusia Re: egzema 05.01.09, 19:42
        mój synek w wieku 4 m-cy przestawiony na butelke,przyjechalam do uk
        ze swoim bebilonem ha,i przerazilam sie że nie ma tu mleka ha,córa
        alergie na białko miala ponad 2 lata...nasza HV oczywiście ze moje
        dzieci mają egzeme i naprawde to nie związku z dietą.niedawno
        starsza zaczeła pic modyfikowane,krowiego nie chce .wiec nie bede
        zmuszac.Synek aktualnie pije jedyne mleko które znalazłam,cow&gate
        comfort,smoakowo dokladnie jak bebilon więc bez problemu
        zaakceptował,i skład też miało taki.
        Aktualnie synek ma rok i miesiac,i HV oczywiscie zeby dawać krowie
        bo modyfikowanego niepotrzebuje.spróbowałam dac mleko po roku i
        teoretycznie nic mu nie jest,ale skóra bez zmian....szorstka,suche
        plamy.W UK ciągle przepisują maści,a dieta niby nie jest istotna...
        • gypsi Re: egzema 05.01.09, 20:00
          Ale modyfikowane to nadal krowie.
          Gdyby dziecko mialo alergie na mleko krowie, to by niczego oprocz mlek typu
          Nutramigen czy sojowe nie moglo jesc.
          Bebilon HA czy Cow&Gate maja po prostu proteiny mleka krowiego "pociete" na
          krotsze lancuchy, zeby byly latwiej przyswajalne.
          • laam Re: egzema 05.01.09, 20:46
            Ja juz w tym wszystkim sie gubie, tyle sprzecznch informacji, inne od pediatry w
            Polsce, inne od GP i HV tutaj. Moj synek ma 7 miesiecy, od kilku miesiecy ma
            zaczerwienione i szorstkie kolanka, przedramionka i czerwone suche plamki na
            policzkach, w Polsce diagnoza byla skaza bialkowa, odstawilam produkty mleczne
            (karmie piersia) nie za bardzo pomoglo, raz jest lepiej raz jest gorzej, GP
            mowia egzema. Nie mam pojecia co moge wiecej zrobic, aby skora maluszka sie
            poprawila, nie wiem co mu dolega, nie wiem czy to alergia czy nietolerancja i na
            jakie produkty (jaka jest w zasadzie roznica???), czy moze byc tak, ze maluch
            toleruje mleko a ma alergie na inne produkty??? Wierze, ze zdroew dziecko
            powinno miec czysta ladna skore i ze niektorzy lekarze tutaj zbytnio
            bagatelizuja niektore schorzenia.
            • benignusia Re: egzema 05.01.09, 22:15
              właśnie wiem że modyfikowane jest z krowiego,ale wydaje mi sie że
              lepsze dla dziecka które miało jakieś tam problemy będzie
              modyfikowane,tyle się mówiło ze krowie ma za dużo białak,kazeiny,ma
              za mało tłuszczu witamin itd.....córa 2 lata piła bebilon
              pepti,niestety pytałam HV i powiedziała że tutaj niema.
              kiedyś alergolog powiedziała mi że to co córa ma na skórze ma też na
              jelitach,tzn w późniejszym czasie takie nieprzestrzeganie diety i
              olewanie alergi może poskutkować negatywnie....
              oczywiście syn po jogurtach czy serach wygląda strasznie....więc też
              nie je....zastanawiam się czy to że daje mleko comfort coś daje??czy
              dawać normalne modyfikowane,np aptamil po roku...
            • gypsi mit gladkiej skory... 05.01.09, 23:59
              "Wierze, ze zdroew dziecko powinno miec czysta ladna skore"

I tu jest chyba przyslowiowy pies pogrzebany. Otoz nie wiemy czy zdrowe dziecko
              powinno miec czysta i ladna skore, a juz zwlaszcza na buzi. Wszak inne
              przyslowie mowi, ze "gladki jak PUPA niemowlecia". Pupa, nie buzia.
              I czy te czysta i ladna skore powinno miec CALY CZAS.
              Niestety, nie dysponujemy archiwalnymi zdjeciami dzieci z czasow, kiedy karmiono
              dzieci piersia jednoczesnie samemu zdrowo sie odzywiajac, nie bylo centralnego
              ogrzewania, swinstw w wodzie, pozywieniu i powietrzu.

Obawiam sie, ze mit ladnej i gladkiej skory u niemowlat, zostal wykreowany przez
              media (poslugujace sie photoshopem i innymi tego typu srodkami) tak samo jak mit
              szczuplej sylwetki czy pieknego i wysprzatanego mieszkania "jak z magazynu".
              Kazde odstepstwo od tego wciskanego nam na kazdym kroku obrazu traktujemy jako
              porazke siebie jako osoby lub siebie jako rodzica, a to blad.

Czy zastanawialyscie sie kiedys, dlaczego w filmach fabularnych w scenach porodu
              nigdy nie graja noworodki? Zawsze (no dobra, niech bedzie, ze prawie zawsze,
              choc nigdy nie widzialam prawdziwego noworodka, poza dokumentami) sa to 2-3
              miesieczne dzieci, gladkie, biale i rozumnie patrzace na swiezo upieczonych
              rodzicow.

Czy noworodek tak wyglada? Zwykle nie, normalny noworodek jest sinoczerowny,
              pomarszczony i wrzeszczacy oraz nie skupia wzroku, bo nie potrafi jeszcze. Jesli
              przez sekunde otworzy zwykle zacisniete oczy i "spojrzy" na matke, to
              przypadek, bo widzi tylko rozmazane plamy, a zwraca sie do dobrze znanego sobie
              glosu, ktory slyszal w ciazy.
              Normalny noworodek jest rowniez pokryty mazia plodowa, a czesto rowniez umazany
              krwia i kupa, tak KUPA, wlasnej matki, przez co oczywiscie wyglada
              nieestetycznie i nie spelnia kryteriow "ladnosci" wymaganych do bycia pokazywanym.

Zastanowcie sie wiec nad tym i moze pozwolcie wlasnym dzieciom na odrobine
              "nieperfekcyjnosci"?
              Ja juz pozwalam, choc za pierwszym razem, w pierwszych miesiacach tez wieczna
              czerwona tarka na policzkach, a potemluzne kupy po nabiale doprowadzaly mnie do
              placzu i wscieklosci na przemian:)
      • heejakawa Re: egzema 07.01.09, 23:08
        egzema=atopowe zapalenie skory chyba raczej???
        en.wikipedia.org/wiki/Atopic_dermatitis
    • mama-123 Re: egzema 06.01.09, 05:11
      Moja corka miala egzeme. Pojawila sie u niej pod koniec pierwszego
      roku zycia. Objawiala sie bardzo sucha skora na lokciach i pod
      kolanami. Nasza pani GP, ktora jest tez dermatologiem od razu
      powiedziala, ze to egzema. Stwierdzila tez, ze nie ma sensu
      ograniczac diety, bo z cala pewnoscia mleko mojej corce nie szkodzi.
      Zalecila po prostu nieuzywanie zadnych mydel (w tym dzieciecych) i
      uzywanie kremow nawilzajacych. Powiedziala tez, ze zdecydowana
      wiekszosc dzieci z tego wyrasta.
      Stan skory corki pogarszal sie zawsze zima, gdy kaloryfery wysuszaly
      powietrze. Musielismy uzywac sterydow.
      KOniec koncow egzema przeszla, gdy dziecko mialo 4.5 lat. Teraz moze
      uzywac mydel i nawet zima nie ma problemow ze skora. Moje dziecie
      bylo uczulone na Londyn albo nawet UK. Pamietam, ze gdy jednej zimy
      pojechalismy do cieplych krajow, po dwoch dniach tam pobytu, egzema
      zniknela. PO powrocie do UK znow wrocila.
      Mam nadzieje, ze choc troche Cie uspokoilam. Wiem, ze kazda mama sie
      denerwuje egzema, bo to stan, ktory nie wiadomo ile bedzie trwal.
      Zdecydowana wiekszosc dzieci jednak z tego wyrasta.
      • gypsi Re: egzema 06.01.09, 13:55
        A moje panny (13 i 16 lat) miewaja nadal od czasu do czasu, rzeczywiscie
        bardziej zima. Np. suche okularki wokol oczu, tzw. panda look;)
        • laam Re: egzema 06.01.09, 14:07
          Odrobina nieperfekcyjnosci u mojego mlodzienca wcale mi nie przeszkadza, nie
          chcialabym mu tylko zaszkodzic nie wlasciwa dieta czy pielegnacja.
          Caly czas tez nie moge zrozumiec dlaczego w Polsce z egzemy/skazy bialkowej robi
          sie naprawde ogromny problem, lekarze wrecz strasza a tu podchodzi sie do tego z
          taka "lekkoscia", jak to mozecie wytlumaczyc???
          • gypsi Re: egzema 06.01.09, 14:43
            A czym lekarze w Polsce strasza?

Jedyne co mi przychodzi do glowy to modny onegdaj poglad, ze jeden rodzaj
            alergii moze przejsc w inny, np. pokarmowa w astme.
            Ale to nie do konca tak, bo to przeciez wszystko te same reakcje alergiczne,
            tyle ze roznych organow. Czyli czynnik alergizujacy moze wywolac rekacje ze
            skory, ukladu oddechowego lub pokarmowego, w zaleznosci jaki to czynnik oraz
            dodatkowo wzbudzac reakcje organu nie draznionego bezposrednio. Np. na pylki
            mozna reagowac nie tylko katarem siennym czy skurczem oskrzeli ale tez
            swedzeniem skory - choc pylki skory bezposrednio nie draznia.
            • anieska1 Re: egzema 06.01.09, 15:05
              To i ja dorzucę moje trzy grosze. Wprawdzie Bebilonu Pepti w Anglii nie ma, ale
              jest jego doskonały odpowiednik czyli Pepti junior z Cow&Gate, dostępny tylko na
              receptę. Mój Mateusz od urodzenia ma nietolerancję na mleko krowie, więc wciąż
              pije to mleczko, w Polsce Bebilon, a po przeniesieniu do UK - Pepti-Junior.
              Skóra jest w świetnym stanie i dlatego jakieś 2 miesiące temu skusiłam się na
              wypróbowanie ponowne zwykłego mleka krowiego z nadzieją, że może Mati już wyrósł
              z alergii. Pozwoliłam, żeby w przedszkolu pił z innymi dziećmi mleko z kartonu.
              Niestety, przypłaciliśmy to ciężką wysypką na całym ciele i miesięcznym
              leczeniem. Na zmiany skórne stosuję dość drogi krem produkcji niemieckiej
              (niedostępny w UK) - ELIDEL. Nie zawiera żadnych sterydów i można go smarować
              nawet na twarzy malutkiego dziecka, a egzema i wysypka znikają już po dwóch
              aplikacjach. Polecam! Przywiozłam go z Polski, mała tubka kosztuje jakieś 100 zł
              i jest dostępna tylko na receptę. Powodzenia!
            • laam Re: egzema 06.01.09, 15:09
              Dokladnie to mi powiedzial pediatra w Polsce, ze alergia pokarmowa moze
              przerodzic sie w astme, boje sie tego bardzo.
              Wiec co radzisz Gypsi, przeczekac poprostu? Jak mu pomoc na chwile obecna na
              czerwone policzki, luzna kupe czesto ze sluzem i suchosci na kolankach i raczkach?
              • gypsi Re: egzema 06.01.09, 16:36
                Probowac jednak wykluczyc hipotetyczne czynniki wywolujace te reakcje i dbajac o
                skore.
                Jesli maly na piersi, to unikac potencjalnie alergizujacych pokarmow (nabial,
                ryba, orzechy, bialko jaja, czekolada, cytrusy) jesli na mleku modyfikowanym, to
                sprobowac innego lub zmienic na HA. Nowe pokarmy wprowadzac pojedynczo i nie za
                wczesnie.
                Nawilzac powietrze zima, do mycia i nawilzania/natluszczania skory - jak w
                ktoryms poscie powyzej.
                • laam Re: egzema 06.01.09, 16:41
                  Dzieki Gypsi za odpowiedz, ostatnie pytanie-Czy nie ma potrzeby stosowania
                  Nutramigenu? (poki co maly jest na piersi ale wkrotce wracam do pracy wiec musze
                  go przestawiac powoli na butle).
                  • gypsi Re: egzema 06.01.09, 17:22
                    Ja bym probowala normalnego modyfikowanego, jesli skora sie pogorszy to HA, a
                    Nutramigen wprowadzac 7-mies. dziecku? No nie wiem, nie wiem...
                    • laam Re: egzema 06.01.09, 18:29
                      Tak zrobie. Gypsi-dzieki raz jeszcze!
                  • basiak36 Re: egzema 07.01.09, 23:24
                    laam napisała:

> Dzieki Gypsi za odpowiedz, ostatnie pytanie-Czy nie ma potrzeby stosowania
                    > Nutramigenu? (poki co maly jest na piersi ale wkrotce wracam do pracy wiec musz
                    > e
                    > go przestawiac powoli na butle).

Ja tylko wtrace ze jesli nie chcesz, nie musisz przechodzic na butelke wracajac
                    do pracy, jak najbardziej mozna dalej karmic piersia, tylko inaczej to
                    poukladac. Chyba ze tak wolisz, oczywiscie. Daj znac jakby co.
                    • laam Re: egzema 08.01.09, 13:40
                      Hej Basiu, w zasadzie to jestem troche rozbita z jednej strony chcialabykarmic
                      piersia a nie za bardzo wiem jak moglabym pogodzic to powrotem do pracy.
                      • basiak36 Re: egzema 08.01.09, 23:12
                        Zawsze mozesz sprobowac, jak nie wyjdzie, przejdziesz na butle :)
                        Napisz ile bedzie mialo malenstwo jak wrocisz do pracy, napisze Ci przykladowa
                        rozpiske.
                        Napisz jeszcze czy bylabys przygotowana odciagac np raz dziennie i karmic
                        piersia w nocy (np spiac z dzieckiem - ja tak robie inaczej nie bylabym w stanie
                        do pracy rano wstawac:))
                • mama-123 Re: egzema 06.01.09, 16:42
                  Z innych acz drozszych ale i przyjemnych rozwiazan widze wyjazd z
                  Anglii do cieplych krajow na jakies 1-2 tygodni. Od razu zobaczysz
                  czy dziecku przeszkadza UK (np wlaczone kaloryfery, ktore wysuszaja
                  powietrze, czy tez inne alergeny), czy jednak pokarm. My
                  pojechalismy do Afryki w listopadzie i 2 dni po wyladowaniu tam
                  egzemy nie bylo< znaczy sie dziecko na "UK uczulone", a nie na zadne
                  inne pokarmy. Dodam tez, ze nasza pani dermatolog powiedziala, ze
                  tak naprawde uczulenia na mleko pojawiaja sie szalenie rzadko, tak
                  wiec nawet nie kazala zadnego nabialu z diety eliminowac.
                  • maleczytaniecouk Re: egzema 06.01.09, 17:25
                    o ile mi wiadomo, w niektórych alergiach ( nie pamietam dokładnie o które
                    chodziło :( ) zmiana klimatu o jakiej piszesz mamo -123 jest jak środek leczniczy.
                    • murasaki33 Re: egzema 06.01.09, 21:10
                      Dolacze sie do dysputy, bo temet i u nas znany.
                      Cora po skonczeniu miesiaca zaczela strzelac wodnistymi, zieolnymi
                      kupami z punktami krwi i miala brzydkie policzki. Byla na piersi.
                      Lekarz stwierdzil nietolerancje laktozy i przepisal mleko sojowe lub
                      nutraminge, oba zostaly oprotestowane przez corke, i dobrze, dziecko
                      wiedzilo co dla niego dobre:) Zrezygnowalam z nabialu, po 3 czy 4
                      mies, wszystko ustapilo. Wrocilam do nabialu. W polsce swietny
                      alergolog zalecil bebilon pepti, kupowalam w polskim sklepie, a
                      potem znalazlam odpowiedznik - to jak jedna z Was napisala jest
                      cow&gate pepti. Pije teraz to. Gdy prubowalam dac zwykle mleko
                      modyfikowane zaraz popsula sie skora i kupy zrobily sie luzne. Na
                      pewno doklada sie klimat i ogrzewanie, czasem na brzydka skore w
                      zimie, na buzi tylko. poza tym alergolog zalecila jogurty, kefir i
                      zolty ser i to nie daje zlych efektow, jedzone w rozsadnych
                      ilosciach:) A na buzke rewelacyjny jest Emoliu-emulsja specjalna,
                      polski preparat, polecam, nie jest drogi, duza tuba i pomaga w dwa
                      dni:)
                      • migotka_bober Re: egzema 09.01.09, 01:29
                        moja wiedza na dzien dzisiejszy oparta na rozmowach z lekarzami

egzema=atopowe zapalenie skory=alergia skaza pokarmowa

malutki pije nutramigen, na nim tez rzyrzadzam wszystko mleczne dla
                        niego

kosmetyki tylko: najlepszy Johnsons naturals lub Aveeno skora lepsza
                        i to znacznie
                        daje czasem jakiegos herbatnika gdzie jest mleko ale zmiany na
                        skorze bez zmian-czyli sie nie pogarsza ani nie polepsza ;)
                        wypil raz krowie bo mi braklo a bylam w niemczech i w nocy nie
                        dostalam puszkowego, wiec dalam przegotowane z kartonu i po dwoch
                        dniach mial bolesci,problem ze spaniem itp

tyle o nas :)
    • nasad Re: egzema 21.03.19, 16:32
      Egzema króluje w UK ze wzgledu na male naslonecznienie. Witamina D aktywowane przez promienie UVB ze slonca najwyrazniej leczy skore.

Wiele osob zadaje to pytanie, bardzo czesto psioczy sie na GP i chwali PL, ze tam dzieci nie choruja itd. nie podajac konkretow co takiego wspanialego w PL sie dostalo. GP wskazuja Egzeme bo w 90% spotykaja sie z Egzema (w PL odwrotnie bo nie ma takiego problemu). W PL stawia sie od razu na skaze bialkowa (co moze by prawda w pierwszysch miesiacach i mozna zrobic szybki eksperyment dajac mleko bezlaktozowe/sojowe).

Na Egzemen nie ma lekarstwa bo zwiazana jest z wewnetrznymi mechanizmami organizmu.
      Mam dziecko z egzema i po stosowaniu miliona rzeczy (nawilzaczy, sterydow itd) jedyne zauwazalne rozjasnienie zauwazylismy 1) w sytuacji gdy przeskoczylismy z piersi na mlekow w proszku z bogatszym zestawem witamin itd. (wkrotce znowu wylazla jednak).
      2) W wieku 1.5 roku po kilku dniach pieknego slonca w zime w UK przyszlo przejasnienie skory na 3 dni (spala tez dobrze oczywiscie).

Czekam na lato by potwierdzic te teorie do konca z ogromna nadzieja!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka