izabelski 27.05.09, 12:08 ja jestem w trakcie john o'farrell an utterly impartial history of britain lekko i z humorem napisana historia WB :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
golfstrom Re: A co czytacie? 27.05.09, 12:12 Ja trochę w tym samym temacie. "Welcome to Everytown. A journey into English mind" Julian Baggini. Bardzo polecam. Zachwycam się tym, że można być filozofem i mówić zrozumiałym językiem. Można opisywać kompletnie obcy i nieatrakcyjny sobie świat z sympatia i cierpliwością. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: A co czytacie? 27.05.09, 13:05 Ja koncze druga ksiazke Cejrowskiego : RIO ANACONDA,przedtem GRINGO wsrod dzikich plemion. Jestem pod wrazeniem,wiele nieslychanych rzeczy mozna sie dowiedziec.Poza tym pisana w taki sposob,ze nie usypiam po kilku stronach,co zawsze mi sie zdarzalo:) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: A co czytacie? 27.05.09, 13:28 Lekko, latwo i przyjemnie :) Ostatnio wpadla mi w rece ksiazka pisarki Alex Kava, pisze kryminaly (ale czuc kobieca reke) glownie akcja sie dzieje z agentami FBI i seryjnymi mordercami - ale dosc lekkie. Na razie zaliczylam "Exposed" i "At the stroke of madness" i czekam az w jakies promocji beda inne. Odpowiedz Link
maleczytaniecouk Re: A co czytacie? 27.05.09, 13:35 ja oprócz uwielbianych przeze mnie kryminałów wszelkiej maści ostatnio zaczytuję się w Beacie Pawlikowskiej, podobnie jak Cejrowski, nie usypia i ma sie wrażenie, że razem z nią ma się przygody w dżungli. teraz czekam na dostawę z Cejrowskim i Kapuścińskim. a no i jeszcze Talko. ja zazwyczaj czytam kilka naraz... Odpowiedz Link
lucasa Re: A co czytacie? 27.05.09, 13:38 z dziecmi "Dzieci z Bullerbyn", a sama The Screwtape Letters C.S. Lewis, bo jeszcze nie czytalam po angielsku, Ginko tez czytalam, bardzo mi sie podobalo, ale nie wiem czy chcialabym przeczytac jeszcze jedna jego podroznicza ksiazke. pod koniec mialam wrazenie, ze ma zbyt duze cisnienie na to, aby wszystko bylo jak najbardziej pierwotnie, wszedzie pierwszy, jedyny bialy itd. choc faktycznie - to co zobaczyl i przezyl to jego. A Odpowiedz Link
7oz Re: A co czytacie? 27.05.09, 15:30 Pochłonęłam w kilka dni "The curious incident of the dog in the night - time" - (dobra nie tylko dla perfekcyjnie znających język). Historia, której narratorem jest chłopiec z Asperger's Syndrom. Powieść nietypowa więc pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, dla mnie super. A po polsku poczytuję od czasu do czasu "Dziecko dla odważnych" Talko, co by się wieczorami zrelaksować po "trudnym" dniu mojego malca ;) Odpowiedz Link
izabelski Re: A co czytacie? 27.05.09, 15:56 znam i polecam ta ksiazke jest tez wersja dziecieca, ktora jko lektura jest przerabiana w wielu szkolach w y7 Odpowiedz Link
lucasa Re: A co czytacie? 27.05.09, 16:32 7oz napisała: > Pochłonęłam w kilka dni "The curious incident of the dog in the > night - time" - (dobra nie tylko dla perfekcyjnie znających język). > Historia, której narratorem jest chłopiec z Asperger's Syndrom. > Powieść nietypowa więc pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, dla > mnie super. jestes kolejna osoba od ktorej slysze, ze ta ksiazka jest super. a ja nie moglam przebrnac. moze dam jej jeszce jedna szanse... A Odpowiedz Link
izabelski Re: A co czytacie? 27.05.09, 20:01 sprobuj jeszcze raz i mnie i mojej corce sie podobala Odpowiedz Link
murasaki33 Re: A co czytacie? 27.05.09, 17:16 Hmmm jakas moda na tego Cejrowskiego, tez wlasnie skonczylam Gringo i powiem szczerze, ze wole go sluchac niz czytac, jego zlosliwosci i ironia lepiej brzmia:) Poza tym Polka Gretkowskiej - cos na czasie w 5 mies ciazy:) Minaret autorstwa Aboulela - troche czytadlo, ale dzieje sie w Londynie, wiec takie swojskie. No i hit - Toni Morrison Beloved - niezwykla opowiesc o losach niewolnikow w USA w XIXw, o zbieglej niewolnicy, ktora zabija dwuletnia corke, by uchronic ja przed zyciem w niewoli i koszmarem dalszego zycia. Niezwykle poruszajaca i niepokojaca, takze w warstwie jezykowej. Odpowiedz Link
w_iika Re: A co czytacie? 27.05.09, 17:48 Sandor Marai "Wyznania patrycjusza". Przywiozlam rok temu z Polski, i dopiero zaczelam. Przeczytalam inne ksiazki tego autora i szczerze polecam, piekna narracja i piekny opis Wegier przelomu XIX/ XX wieku. Odpowiedz Link
joannanb Re: A co czytacie? 27.05.09, 18:29 Ja chwilowo tylko artykuly do egzaminow, ale juz nie moge sie doczekac kiedy zaczne Cien aniola Carlosa Ruiza Zafona. Jest to druga czesc Cienia wiatru. Swietna ksiazka akcja, ktorej toczy sie w starej Barcelonie. Mozna w niej znalezc wszystko, od romansu do kryminalu. Czyta sie ja jednym tchem. Mam nadzieje, ze ta bedzie tak samo dobra. Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: A co czytacie? 27.05.09, 18:57 joannanb napisała: > Ja chwilowo tylko artykuly do egzaminow, ale juz nie moge sie doczekac > kiedy zaczne Cien aniola Carlosa Ruiza Zafona. Jest to druga czesc > Cienia wiatru. Swietna ksiazka akcja, ktorej toczy sie w starej > Barcelonie. Mozna w niej znalezc wszystko, od romansu do kryminalu. > Czyta sie ja jednym tchem. Mam nadzieje, ze ta bedzie tak samo dobra. Druga czesc to GRA Aniola :) Cien Wiatru tez mi sie bardzo podobal,nie moglam sie od niej oderwac. Odpowiedz Link
moncik32 Re: A co czytacie? 27.05.09, 19:25 wlasnie skonczylam "Gre Aniola" baaaardzo mroczna opowiesc. i to nie jest kontynuacja " cienia Wiatru" poraz kolejny Swiatowidz" Manueli Gretkowskiej i " Slumdog milionaire" filmu nie widzialm a slyszlam opinie,ze ksiazka jest ciekawsza. Odpowiedz Link
joannanb Do moncik32 27.05.09, 19:44 Myslalam, ze jesli autor wraca do cmentarza zapomnianych ksiazek to jest to w pewnien sposob kontynuacja pierwszej jego ksiazki. Tak przynajmniej napisali na okladce ksiazki. Kurcze od 4 miesiecy czekam zeby ja przezcytac. Czyli nie podobala ci sie, czy tez podobala tyle ze 'baaaardzo mroczna'? Odpowiedz Link
joannanb Re: A co czytacie? 27.05.09, 19:37 > Druga czesc to GRA Aniola :) Cien Wiatru tez mi sie bardzo > podobal,nie moglam sie od niej oderwac. Masz racje to Gra Aniola, nie moge wygonic z umyslu tego cienia :). Czytalas druga czesc moze? Jesli tak to jakie wrazenia? Odpowiedz Link
moncik32 Gra Aniola 27.05.09, 19:51 bardzo mi sie podobala ,ale baaaardzo mroczna .moja kolezanka po przeczytaniu stwirdzila,ze powinni ja na ciemnym papierze drukowac. sklep z ksiazkami jest lacznikiem miedzy tymi ksiazkami .ale tylko tyle . to jest nowa opowiesc. wiecej szczegolow zdradzac nie bede .milej lektury Odpowiedz Link
martolina77 Re: Gra Aniola 27.05.09, 20:39 Ja własnie doczytuję serię "merde" stephena clarke - zostalo mi "dial m for merde" i obecnie jestem w polowie "merde happens". wpadlam na tą serię przy okazji wizyty w paryżu, a że przedstawia różnice między angielskim i francuskim trybem życia, wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. polecam. lekko, z humorem i przyjemnie. Robilam podejscie do "nowe życie" pamuka, ale jakos mnie ...hmmm... zmroczyło. poczekam chwilkę i spróbuję za drugim razem. A że wakacje prawie za pasem, do polski zakupilam kilka luznych "shopaholicow" i marian keys - coby sie za bardzo nie przemęczać na plaży :-D. No i zamierzam ponownie przeczytac zadie smith "biale zęby". Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Gra Aniola 27.05.09, 21:02 Martolina77, do Pamuka to tak ogolnie chyba trzeba sie przemoc, ja po kazdej jego ksiazce musze odpoczac, teraz to nawet odpoczywam w polowie Stambulu, bo .... no wlasnie co? Lubie go a ciezko idzie, ciekawe... Odpowiedz Link
nsc23 Re: Gra Aniola 27.05.09, 21:14 Martolina, ja czytalam Biale Zeby i uwielbiam ja :) a czytalas On Beauty? Tez super :) Ja czytam same nudy o wlasnosci intelektualnej i podrecznik do obywatelstwa. Odpowiedz Link
martolina77 Re: Gra Aniola 27.05.09, 22:14 "o pięknie" miałam gdzieś, ale się zapodziała przy okazji przeprowadzki do Uk. Zdołałam jeszcze "łowcę autografów" znależć, ale tez przypadkim zostawiłam w Polsce. a ot tak dodam, że mąż zadie smith - niejaki Nick Laird był kiedys na secondment w Polsce w biurze prawniczym, w którym pracowałam, i w którym to ja musiałam go scigac za nierozliczone rozmowy telefonicze, rachunki, delegacje i ... pensję. Ich slub odbył się jakiś rok po jego wyjezdzie z pl i na tym (o ile mi wiadomo) zakonczył karierę prawnika. ot tak bez sensu dodałam. acha, zapomniałam dodac: LLyosa "panteleon i wizytantki" - bardzo bardzo fajna pozycja. Odpowiedz Link
izabelski Re: Gra Aniola 28.05.09, 22:36 usmiaalm sie okrutnie przy obu ksiazkach :-) a kto czytal "Round Ireland with a Fridge" by Tony Hawks smialam sie na glos czytajac ta ksiazke :-) Odpowiedz Link
gypsi Re: A co czytacie? 27.05.09, 23:34 "Kore" Szczeklika - profesora medycyny i humanisty, o duszy medycyny. "Kongres futurologiczny" Lema - umieram ze smiechu i podziwiam warsztat. Odpowiedz Link
nsc23 Polecam 28.05.09, 22:58 'Bad science' Bena Goldacre'a. Szczegolnie tym, ktorzy pisza o szczepionkach i spiskowych teoriach dziejow ;) Bardzo dobrze wytlumaczone popularne bledy w rozumienu nauki przez media i publicznosc. Odpowiedz Link