judyta76 05.07.09, 12:07 Witam, mam pytanie czy w okresie kiedy jestem na matenity leave zachowuje prawa pracownika..byłam samo zatrudniona, a teraz pobieram Maternity Allowance? Dziękuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chuti Re: Pytanie o maternity leave 05.07.09, 16:03 a o jakie prawa dokladnie ci chodzi? Odpowiedz Link
duende1 Re: Pytanie o maternity leave 05.07.09, 19:23 ja tez nie rozumiem. przeciez nie mozesz byc rownoczesnie samo zatrudniona i pracownikiem, wiec o jakie prawa chodzi...? Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Pytanie o maternity leave 05.07.09, 19:46 Mysle, ze chodzi o to samo co w poprzednim watku na ktory nie bylo odpowiedzi: Maternity Allowance a prawa pracownika judyta76 04.07.09, 11:22 Odpowiedz Witam, Mam pytanie, czy będąc na zasiłku macierzyńskim Maternity Allowance jestem traktowana jako pracownik czy jako osoba z zagranicy. Dostaliśmy dzis pismo z councilu, że jestem 'person form abroad' because I cannot be self employed while on MA!! Jestem w szoku. Do porodu zostało mi 3 tygodnie pracuje tu od 7 lat. Teraz jestem na zasiłku i dostaje podziękowanie ze jestem osoba z zagranicy!! Czy to jest zgodne z jakimiś przepisami? Nic nie moge znalezć na ten temat. Prosze o pomoc Judy Odpowiedz Link
judyta76 Re: Pytanie o maternity leave 05.07.09, 20:20 czy będąc na zasiłku macierzyńskim jestem traktowana w jego okresie jak bym wciąż pracowała, czy jako osoba bezrobotna..chodzi mi o to czy tracę status ''worker' w moim przpadku 'self employed'?? dzieki Odpowiedz Link
judyta76 Re: Pytanie o maternity leave 05.07.09, 20:30 treść pisma z councilu: I am writing to you to tell you that I cannot pay you any benefit at present as under the current rules you are considered to be a preson from abroad. The reason is because you stopped working and as person from EEA you are not entitled to housing benefit. Self-employed form EEA cannot be self-employed while on maternity allowance therefore you have no worker status... oznacza to ze na zasiłku macierzynskim trace prawa pracownika w UK i na czas porodu i macierzynskiego powinnam wyjechac za granice?? lub moze podjac prace w 38 tygodniu ciaży..?? kiedy zglaszalam zmiane w tax credit office powiedziano mi ze jesli jestem na płatnym maternity leave jestem wciaż traktowana jako 'worker' chyba council ma inne zasady, poczułam ostra dyskryminacje z ich strony 1. ciąża, 2. EEA national 3. self-employment. pod decyzja podisała sie polka jest mi przykro szok! nie moge nic znalezc zeby sie wybronic, bede sie odwołwać, gdyby ktoś znał jakies przepisy byłabym bardzo wdzieczna..musze działać szybko gdyż poród tuż tuż dziekuje Odpowiedz Link
mamonia78 Re: Pytanie o maternity leave 06.07.09, 16:48 moze sprobuj tu znalezc jakies info www.direct.gov.uk/en/Parents/Moneyandworkentitlements/WorkAndFamilies/Pregnancyandmaternityrights/DG_10029285 Odpowiedz Link
duende1 Re: Pytanie o maternity leave 06.07.09, 20:18 judyta, ja na twoim miejscu poszlabym chyba do CAB, moze tam beda w stanie ci pomoc i wytlumaczyc dokladnie jak to wyglada w twojej sytuacji. powodzenia Odpowiedz Link
judyta76 Re: Pytanie o maternity leave 07.07.09, 11:19 Dziekuję za posty. Dzwoniłam do Councilu. Będąc ma maternity leave nie moge starac sie o dofinansowanie do mieszkania. Na maternity jestem traktowana jako bezrobotna, co jest niedorzeczne, gdyż jestem na płatnym zasiłku.O HB musi starać się mój mąż gdyż on pracuje. Biada samotnym kobietom, które zostaną same z niemowlakiem..mówię oczywiście o obywatelach EEA.. Dzieki Odpowiedz Link