czarna_kota 04.09.09, 11:08 taka na zakwas, jak sie nazywa i gdzie kupie?? Z gory dziekuje!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
golfstrom Re: maka zytnia razowa??? 04.09.09, 11:33 Doves Farm Organic Wholegrain Rya Flour (stoneground) np. w Tesco. Eksperci polecaja (przy czym to nie ja jestem tym ekspertem ;) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: *Rye 04.09.09, 11:49 A sie podepne i spytam czy mozna kupic zytnia, ale nie wholegrain? Bo mam zakwas wlasnie z "rye wholegrain" taki juz paromiesieczny, ale jest dosc mocno kwasny, wiec myslalam, ze moze z nie-razowej bylby lepszy? Odpowiedz Link
golfstrom Re: *Rye 04.09.09, 13:25 Kinga, moze skontaktuj sie z youngtatter piekarniatatter.blogspot.com/2008/09/polski.html Albo z mama5plus. Bo ja niestety nie jestem tym ekspertem :( Odpowiedz Link
syso Re: *Rye 04.09.09, 13:53 Kinga mozna np. tu www.shipton-mill.com/shop/Rye-Flours.html Odpowiedz Link
mamumilu Re: *Rye 04.09.09, 15:36 do starego zakwasu możesz spokojnie dosypywać maki jakąmasz pod ręką - ja zawsze zaczynam zytnią, później często mam dwa rodzaje - jeden, który podypuję białą maka do jasnego chleba i razową - często pszenną do ciemnego Odpowiedz Link
kingaolsz Re: *Rye 04.09.09, 16:05 Dzieki Dziewczyny :) Swoja droga przymierzam sie do zakwasu pszennego, bo bedac we Francji przekonalam sie, ze to ich pieczywo to jest to czego szukam w smaku i zapachu. Odpowiedz Link
syso Re: *Rye 09.09.09, 11:58 No i jak Kinga, zrobilas zakwas pszenny? Najprostrzy sposob to dokarmic pare razy zakwas zytni woda i maka pszenna i juz :-) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: *Rye 09.09.09, 13:47 No sprobowalam :) najpierw dalam do paru lyzek zakwasu zytniego kilka lyzek maki chlebowej ( strong white) i wody no i efekt byl taki, ze raczej slaby zaczyn wyszedl zamiast zakwasu. Dokupilam make "wholemeal plain flour" i dokarmiam powoli. Teraz szukam przepisu, na ktorym bym chciala to wyprobowac :) A tak jeszcze a propos zakwasu jak wielu ludzi podchodzilam do niego przez kilka miesiecy jak do jeza, a jak juz zrobilam to okazalo sie, ze wyszedl calkiem niezly i ze jest to dziecinnie proste ;) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: *Rye 09.09.09, 16:43 Podlaczam sie pod watek, bo jak kinga napisala, z chlebem na zakwasie mialam uczucia jak do jeza - chcialam, ale... Ten domowy z maszyny uszczesliwil cala rodzine, ale dopiero ten na zakwasie - o matko, SZAL, NIEBO W GEBIE I OGOLNE CUDO!!! Szczesliwie dostalam sloiczek zakwasu (dzieki jeszcze raz, Sylwia!!!) i teraz osiagnelam pelnie smaku chlebowego. Najwspanialszy moment, gdy przestygnie troche i moge juz ukroic pietke i zjesc z hummusem, mniammmm! Odpowiedz Link
kingaolsz Re: *Rye 09.09.09, 17:53 Mussaki a bylabys tak dobra i podrzucila, ktory przepis Was zadowolil, bo ja juz pare wyprobowalam i nie bylo to to co by nas uszczesliwilo, wiec moze Twoj bylby trafiony ;) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: *Rye 13.09.09, 20:26 Kinga, jesli jestes z Londynu, to zapraszam na degustacje, maz wlasnie wyjal z pieca dwa bochenki a w lodowce mam odlozone dwie miarki zakwasu. Chetnie sie podziele. Nie moge podac skladu zakwasu, bo tak jak pisalam, dostalam go, przylecial z PL:) A tam byc moze tez byl przekazywany z domu do domu, jego wczesniejszej historii nie znam:) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: *Rye 13.09.09, 21:54 Dziekuje za zaproszenie :) Ja tez wlasnie wyjelam z pieca, nie wyszedl, ale wiem co musze zmienic. Zakwasy mam juz dwa, jeden bardzo mocny zytni, a drugi mlody pszenny ( dzis na nim pieklam i wyroslo ladnie). A prosba moja powyzej byla odnosnie przepisu na chleb - ja probowalam juz kilka i ciezko mi trafic na to co by smakowalo. Wiec jesli moglabys mi linka do przepisu na chleb, albo wstukac owy to bym bardzo prosila. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: *Rye - kinga 13.09.09, 23:51 Pochlonelam dwie kromy swiezego chlebka, mniammmmm a teraz receptura: 1kg maki pszennej bialej (jeszcze nie probowalam robic miksow z pszenna razowa lub z orkiszowa, na razie delektuje sie ta wersja) 1/2kg maki zytniej 1,5 l wody cieplej 1 szkl otrab wszelakich-daje pszenne i troche owsianych 1,5-2 szkl ziaren rozniastych 4 lyzeczki soli zakwas, czyli podstawa sukcesu Calkiem serio mowie, ze jesli mieszkasz w stolycy, to zakwas czeka na Ciebie:) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: *Rye - kinga 14.09.09, 11:08 > Calkiem serio mowie, ze jesli mieszkasz w stolycy, to zakwas czeka > na Ciebie:) Dziekuje pieknie :D ale zakwas calkiem dobry mam, a nawet juz dwa. Moj wczorajszy tez wyszedl w sumie OK, dzis maz chyba polowe do pracy wzial ;) Tylko ksztalt plaskawy, nastepnym razem bede go musiala w formie zrobic. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: *Rye - kinga 14.09.09, 20:04 no ja w formach pieke, takie dwie duze keksowki w ikea nabylam i swietnie sie sprawdzaja. Odpowiedz Link
syso Re: *Rye 14.09.09, 12:16 Kinga, jesli brakuje Tobie pomyslow i przepisow to ja goraco polecam te dwie ksiazki, moje absolutnie ulubione dla kazdego powaznego piekarza. Upieklam z nich wiekszosc chlebow i to wielokrotnie. Olbrzymi wybor na zakwasie. Naprawde jest w czym wybierac. tinyurl.com/ouu3xw tinyurl.com/p9eazb Odpowiedz Link