Dodaj do ulubionych

maka zytnia razowa???

04.09.09, 11:08
taka na zakwas, jak sie nazywa i gdzie kupie??
Z gory dziekuje!!!
Obserwuj wątek
    • golfstrom Re: maka zytnia razowa??? 04.09.09, 11:33
      Doves Farm Organic Wholegrain Rya Flour (stoneground) np. w Tesco.
      Eksperci polecaja (przy czym to nie ja jestem tym ekspertem ;)
      • golfstrom *Rye 04.09.09, 11:34
        • kingaolsz Re: *Rye 04.09.09, 11:49
          A sie podepne i spytam czy mozna kupic zytnia, ale nie wholegrain? Bo mam zakwas
          wlasnie z "rye wholegrain" taki juz paromiesieczny, ale jest dosc mocno kwasny,
          wiec myslalam, ze moze z nie-razowej bylby lepszy?
          • golfstrom Re: *Rye 04.09.09, 13:25
            Kinga, moze skontaktuj sie z youngtatter
            piekarniatatter.blogspot.com/2008/09/polski.html
            Albo z mama5plus.

Bo ja niestety nie jestem tym ekspertem :(
          • syso Re: *Rye 04.09.09, 13:53
            Kinga mozna np. tu www.shipton-mill.com/shop/Rye-Flours.html
          • mamumilu Re: *Rye 04.09.09, 15:36
            do starego zakwasu możesz spokojnie dosypywać maki jakąmasz pod ręką - ja zawsze
            zaczynam zytnią, później często mam dwa rodzaje - jeden, który podypuję białą
            maka do jasnego chleba i razową - często pszenną do ciemnego
            • kingaolsz Re: *Rye 04.09.09, 16:05
              Dzieki Dziewczyny :)

Swoja droga przymierzam sie do zakwasu pszennego, bo bedac we Francji
              przekonalam sie, ze to ich pieczywo to jest to czego szukam w smaku i zapachu.
              • syso Re: *Rye 09.09.09, 11:58
                No i jak Kinga, zrobilas zakwas pszenny? Najprostrzy sposob to dokarmic pare
                razy zakwas zytni woda i maka pszenna i juz :-)
                • kingaolsz Re: *Rye 09.09.09, 13:47
                  No sprobowalam :) najpierw dalam do paru lyzek zakwasu zytniego kilka lyzek maki
                  chlebowej ( strong white) i wody no i efekt byl taki, ze raczej slaby zaczyn
                  wyszedl zamiast zakwasu. Dokupilam make "wholemeal plain flour" i dokarmiam
                  powoli. Teraz szukam przepisu, na ktorym bym chciala to wyprobowac :)

A tak jeszcze a propos zakwasu jak wielu ludzi podchodzilam do niego przez kilka
                  miesiecy jak do jeza, a jak juz zrobilam to okazalo sie, ze wyszedl calkiem
                  niezly i ze jest to dziecinnie proste ;)
                  • murasaki33 Re: *Rye 09.09.09, 16:43
                    Podlaczam sie pod watek, bo jak kinga napisala, z chlebem na
                    zakwasie mialam uczucia jak do jeza - chcialam, ale... Ten domowy z
                    maszyny uszczesliwil cala rodzine, ale dopiero ten na zakwasie - o
                    matko, SZAL, NIEBO W GEBIE I OGOLNE CUDO!!! Szczesliwie dostalam
                    sloiczek zakwasu (dzieki jeszcze raz, Sylwia!!!) i teraz osiagnelam
                    pelnie smaku chlebowego. Najwspanialszy moment, gdy przestygnie
                    troche i moge juz ukroic pietke i zjesc z hummusem, mniammmm!
                    • kingaolsz Re: *Rye 09.09.09, 17:53
                      Mussaki a bylabys tak dobra i podrzucila, ktory przepis Was zadowolil, bo ja juz
                      pare wyprobowalam i nie bylo to to co by nas uszczesliwilo, wiec moze Twoj bylby
                      trafiony ;)
                      • murasaki33 Re: *Rye 13.09.09, 20:26
                        Kinga, jesli jestes z Londynu, to zapraszam na degustacje, maz
                        wlasnie wyjal z pieca dwa bochenki a w lodowce mam odlozone dwie
                        miarki zakwasu. Chetnie sie podziele. Nie moge podac skladu zakwasu,
                        bo tak jak pisalam, dostalam go, przylecial z PL:) A tam byc moze
                        tez byl przekazywany z domu do domu, jego wczesniejszej historii nie
                        znam:)
                        • kingaolsz Re: *Rye 13.09.09, 21:54
                          Dziekuje za zaproszenie :)
                          Ja tez wlasnie wyjelam z pieca, nie wyszedl, ale wiem co musze zmienic.

Zakwasy mam juz dwa, jeden bardzo mocny zytni, a drugi mlody pszenny ( dzis na
                          nim pieklam i wyroslo ladnie).

A prosba moja powyzej byla odnosnie przepisu na chleb - ja probowalam juz kilka
                          i ciezko mi trafic na to co by smakowalo. Wiec jesli moglabys mi linka do
                          przepisu na chleb, albo wstukac owy to bym bardzo prosila.
                          • murasaki33 Re: *Rye - kinga 13.09.09, 23:51
                            Pochlonelam dwie kromy swiezego chlebka, mniammmmm
                            a teraz receptura:
                            1kg maki pszennej bialej (jeszcze nie probowalam robic miksow z
                            pszenna razowa lub z orkiszowa, na razie delektuje sie ta wersja)
                            1/2kg maki zytniej
                            1,5 l wody cieplej
                            1 szkl otrab wszelakich-daje pszenne i troche owsianych
                            1,5-2 szkl ziaren rozniastych
                            4 lyzeczki soli
                            zakwas, czyli podstawa sukcesu
                            Calkiem serio mowie, ze jesli mieszkasz w stolycy, to zakwas czeka
                            na Ciebie:)
                            • kingaolsz Re: *Rye - kinga 14.09.09, 11:08
                              > Calkiem serio mowie, ze jesli mieszkasz w stolycy, to zakwas czeka
                              > na Ciebie:)

Dziekuje pieknie :D ale zakwas calkiem dobry mam, a nawet juz dwa.
                              Moj wczorajszy tez wyszedl w sumie OK, dzis maz chyba polowe do pracy wzial ;)
                              Tylko ksztalt plaskawy, nastepnym razem bede go musiala w formie zrobic.
                              • murasaki33 Re: *Rye - kinga 14.09.09, 20:04
                                no ja w formach pieke, takie dwie duze keksowki w ikea nabylam i
                                swietnie sie sprawdzaja.
                          • syso Re: *Rye 14.09.09, 12:16

Kinga, jesli brakuje Tobie pomyslow i przepisow to ja goraco polecam te dwie
                            ksiazki, moje absolutnie ulubione dla kazdego powaznego piekarza. Upieklam z
                            nich wiekszosc chlebow i to wielokrotnie. Olbrzymi wybor na zakwasie. Naprawde
                            jest w czym wybierac.

tinyurl.com/ouu3xw
                            tinyurl.com/p9eazb
    • czarna_kota Re: maka zytnia razowa??? 04.09.09, 12:36
      Bardzo Wam dziekuje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka