Dodaj do ulubionych

25.3 na 13

06.03.12, 22:25
Znalazłam opis na forum odwrotnej przemiany 13.3 na 25 i zastanawiam się czy mogę zinterpretować podobnie sytuację? Choć na logikę wydaje się, że mimo podobnych heksagramów przyczyna skutek w takiej interpretacji będą inne...
Okoliczności: srodowisko pracy, powstał konflikt jakiś nie do końca mi znany i chciałam wiedzieć o co chodzi, porozmawiałam z osobami, starałam sie wyjaśnić co się dzieje. Księdze zadałam pytanie "co sądzisz o moim sposobie załatwienia sprawy" dostałam 25.3 na 13, rozumiem że "wspólnota w otwartości" popiera to że chciałam zwiększyć komunikację, otwartosć? Ciekawią mnie elementy z 25.3 krowa, 3 lata, mimowolna szkoda ?
Z góry dziekuję :)
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: 25.3 na 13 07.03.12, 19:44
      a jaki to był opis? nie każ mi szukać, aby poznać twoje myślenie.
      Pozdrawiam
      Ewa S.
      • pianolala Re: 25.3 na 13 07.03.12, 21:46
        oiiijj przepraszam ...:)
        wklejam poniżej gdyz tych zarchiwizowanych juz nie można cytować/przesyłać dalej, albo nie umiem:

Temat: 13.3 na 25
        "Niby drobna rzecz. Podróż (przekraczanie wielkiej wody), aby połączyć się z
        towarzyszem dalszej podróży i nagle z lasu przy trasie wylatuje kamień i
        trafia w maskę samochodu, uszkadzając go NA SZCZĘŚCIE lekko.
        (13.3)"Ktoś wspiął się na wzgórze, 3 lata się nie pokazywał", a motywem była
        (25.3) "krowa, uwiązana przy drodze", którą zapragnął zyskać Wędrowiec.
        Dosłowność orzeczeń do linii zmiennych jest płynna, w chińskim zapewne mniej,
        gdyż język i pismo chińskie operuje obrazami i każde tłumaczenie jest
        zniekształceniem poprzez uproszczenie (trzeba być tego świadomym, analizując
        odpowiedzi Księgi).

Wniosek: ktoś zazdrosny, zaczajony za drzewem przy drodze rzuca kamieniem w
        przypadkowo przejeżdżające samochody "obywateli". Zapewne więc
        to "wędrowiec", bezrobotny, niezadowolony z życia, mściciel jakichś swoich
        urazów. Jego zyskiem jest trafienie i uszkodzenie własności ("krowy")
        obywatela, ot, Niewinność.

Ta przemiana zatem ma w sobie agresję społecznego frustrata wyładowywaną na
        przypadkowych przechodniach.

Chiński komentarz do 25: "Coś Nieoczekiwanego oznacza niepomyślny los z
        zewnątrz."
        Wypadek, przypadek, zbieg okoliczności, pech. Awaria systemu.
        Ten heksagram opowiada o prawach karmy i znajdowaniu równowagi na bazie kary i
        nagrody rozumianych jako efekty długich podsumowań własnych uczynków.
        Dokonywanych wobec przypadkowych osób i zdarzeń." napisane przez transwizje.

Pozdrawiam
    • transwizje Re: 25.3 na 13 08.03.12, 06:48
      Zadałaś pytanie: "co sądzisz o moim sposobie załatwienia sprawy"?... dostałaś odpowiedź ilustrującą twoje motywacje, a nie opinię drugiego człowieka (tak, jak sobie wyobrażasz, że powinna zareagować Księga). Księga jest twoim odbiciem w wodzie studziennej i nie wydaje opinii: dobrze, źle. Odpowiedź znajdziesz zatem w swoich intencjach takiego, a nie innego postępowania. Sama wspomniałaś, że chodzi ci o zgodę w grupie. Zatem może traktujesz trudności, przypadki nieporozumień jako "niezawinione" przez kogoś specjalnie, tj. z premedytacją, a spontaniczne rozładowania frustracji i szkody psychiczne przez to.
      Pozdrawiam
      ES
      • pianolala Re: 25.3 na 13 08.03.12, 23:07
        dziękuję bardzo, za każdym razem jak czytam Pani interpretację uświadamiam sobie swoj subiektywizm i niewiedzę:) Myślę, że moze być tak jak Pani napisała, próbuję zawsze wszystko wyjaśniać aby niepotrzebne/ pomyłkowe rzeczy i niedomówienia nie psuły atmosfery. A czy jest mozliwość tak zadania pytania aby dostać odpowiedź która bardziej dotyczy okolicznosci zewnętrzych niż tych biorących się z własnej osoby?

Pozdrawiam
        e.
        • transwizje Re: 25.3 na 13 09.03.12, 08:11
          Można poprosic o opis przyczyn i skutkow, jak sprawa wygląda i do czego zmierza, uwzgledniając mozliwosć księgi. patrzenia poprzez czas. ES
          • pianolala Re: 25.3 na 13 09.03.12, 22:11
            dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka