Dodaj do ulubionych

Rosja/Ukraina a Biorczość

20.03.14, 15:44
Zapytałam co wyniknie dla Europy, Świata z ekspansji terytorialnej Rosji wobec Ukrainy.
36. 1, 3 / na 2

drugie pytanie zawęziłam do Polski
47. 2, 4, 5 na 2

dwa razy Biorczość - jak ją czytać? Nie wiem czy nie plotę głupot, ale różnie ten heksagram, mimo tej samej pozycji, odbieram.
W pierwszym przypadku - odpowiedź moim zdaniem tyczy przede wszystkim losów Ukrainy - zranienie, uwięzienie, gra pozorów/ działania Rosji - H.36 / , poddanie się, opuszczenie, /H.2 /, osamotnienie i izolacja /suma 38/. Tutaj Biorczość czytam jako i pozycję Ukrainy, /która pola manewru bez zewnętrznego wsparcia w sumie nie ma/ jak i reakcję Europy i Świata.
Lśnienie /wzięcie w zależność, przechwycenie i usidlenie przechodzi w Biorczość /posłuszeństwo, oddanie/. Smutne... Niedźwiedź zeżre i tyle.

Z drugiej strony kogo oznacza Bażant? Bażant prędzej z Rosją mi się kojarzy niż Ukrainą ( żar ptak i fantazje na temat wskrzeszenia mocarstwa - Putin????). W liniach zmiennych nie ma zapowiedzi dobrego losu...

W drugim przypadku / Polska / represje i sankcje gospodarcze / H47/ zaowocują oszczędnością i koniecznością reform, przebudowy / suma 49 /. Trigram wewnętrzny Wiatr - znowu zmiany.
W tym przypadku, mimo trudności, efekt wydaje mi się korzystny w dalszej perspektywie.
Plotę głupoty???
Pozdrawiam

K.

Obserwuj wątek
    • iona11 Re: Rosja/Ukraina a Biorczość 21.03.14, 08:58
      2 to też uległość (uległość kobyły)
      uległość wobec poczynań towarzysza Putina?
      • iona11 Re: Rosja/ukraina a biorczość 21.03.14, 16:36
        O, przepraszam, właściwie już o tym napisałaś Kózko, o poddaniu, uległości, posłuszeństwie.

Mam jeszcze jedno skojarzenie z 2 w kontekście Rosji, 2 to też zależność, ziemia, która sama niczego nie urodzi, jest zależna od tego, co do niej trafi (nasionko, deszcz), sama jest pasywna i zależna, a Rosja też jest zależna, od Świata, który skupuje od niej gaz, Rosja nie jest samowystarczalna, jeśli świat przestanie kupować od niej gaz, Rosja padnie. Więc może jednak, wobec ewentualnych sankcji gospodarczych ze strony zachodu, to Rosja ulegnie i okaże grzeczność (2) ?
        • iona11 Re: Rosja/ukraina a biorczość 21.03.14, 16:40
          iona11 napisała:

> O, przepraszam, właściwie już o tym napisałaś Kózko, o poddaniu, uległości, pos
          > łuszeństwie.
          >
          > Mam jeszcze jedno skojarzenie z 2 w kontekście Rosji, 2 to też zależność, ziemi
          > a, która sama niczego nie urodzi, jest zależna od tego, co do niej trafi (nasi
          > onko, deszcz), sama jest pasywna i zależna, a Rosja też jest zależna, od Świata
          > , który skupuje od niej gaz, Rosja nie jest samowystarczalna, jeśli świat przes
          > tanie kupować od niej gaz, Rosja padnie. Więc może jednak, wobec ewentualnych s
          > ankcji gospodarczych ze strony zachodu, to Rosja ulegnie i okaże grzeczność (2)
          >rosja wielka!
          • iona11 Re: Rosja/ukraina a biorczość 21.03.14, 16:48
            Przepraszam, ostatni post, ten powtórzony, skopiował i wysłał mój syn, wykorzystując moment w którym odeszłam od komputera, dopisując na końcu bezsensowne słowa "rosja wielka", a zrobił to, bo jest chłopak na mnie obrazony, więc chciał mi zrobić psikusa :(
    • transwizje Re: Rosja/Ukraina a Biorczość 21.03.14, 19:14
      Przekonałam się kilka razy, że jeśli 2 wychodzi po przemianie nie wróży to nic dobrego dla sprawy. W obu wypadkach zresztą także heksy teraźniejsze nie są pomyślne. Ukraina zostanie wzięta. Polska ulegnie pod wpływem sankcji, z czasem. W każdym razie nie wróży to wojny, ataków, napaści itp. jedynie bierną uległość wobec siły.

Pozdrawiam, ES
      • kozka1 Re: Rosja/Ukraina a Biorczość 21.03.14, 19:51
        Smutne to wszystko...znowu ruch po spirali..
        Co prawda nie kryję, że chciałabym przeżyć to życie bez wojny, bo koszmarnie jej się boję, ale smutne...
        Ostatnio wróciłam do prozy Wańkowicza i wniosek mam jeden - mimo, ze jako naród udaje nam się przetrwać, ale cena tego przetrwania jest straszna... Ubożejemy...

Kto jest bażantem?

Pozdrawiam
        K./M.
        • transwizje Re: Rosja/Ukraina a Biorczość 22.03.14, 19:32
          Ruskie bajki pochodzą w dużej mierze tak naprawdę z rejonów białoruskich i ukraińskich. Myślę, że chodzi o Majdanowców w tym wypadku, pragnących idealistycznie wolności pod skrzydłami UE.
          Pozdrawiam, ES

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka