Dodaj do ulubionych

31. 3 na 45

24.10.18, 04:07
Pytanie było dość ogólne, dotyczące tego co dana osoba powinna wiedzieć o swojej sytuacji. Taki eksperyment.
Pytania są dwa: czy ta trzecia linia (wpływ w łydkach o ile pamiętam, takie podążanie za czymś co nie przynosi nic dobrego, w jednej interpretacji znalazłam porównanie do, pardon, kopulującego psa) może oznaczać nałóg?
Pytanie drugie - jak w tych okolicznościach przyrody odczytać 45 - gromadzenie?
Obserwuj wątek
    • sham-anka Re: 31. 3 na 45 24.10.18, 04:18
      Dodam, że pytająca ma dylemat dotyczący wyboru przyszłej ścieżki zawodowej. Każda wymaga nakładów czasu i pieniędzy i każda ma plusy i minusy, ale ona na razie nie skłania się ku żadnej z nich, więc choć te dylematy na pewno gdzieś tam głowie ma, to pytanie nie było o nie. Nie ma również wyboistego życia uczuciowego, żadnych sekretnych romansów.
    • transwizje Re: 31. 3 na 45 27.10.18, 12:01
      Nie jestem pewna, czy to odpowiedź skierowana do osoby, o którą pytasz, czy może do pytającej. Po prostu ty znasz wszystko najlepiej.

Trzecia linia to linia merkurialna, zmienna, niepewna, postawiona przed jakąś decyzją, dążąca do określenia spraw, ale podatna na wpływy, w tym wypadku 31 - emocjonalne. Opisuje także nasze codzienne poglądy poddane jakiejś presji, oraz dążenia pod wpływem chwili. To także komunikowanie się, zbieranie informacji, zastanawianie się.
      Od tego trzeba zacząć.

Stąd moja niepewność. Bowiem jeśli to ty zastanawiasz się nad kimś, co mu o nim powiedzieć, to to pasuje do pozycji trzeciej linii.

45 trzeba interpretować także biorąc pod uwagę brzmienie 3 linii zmiennej. Najpierw jako opis przyczyny, która doprowadziła do zadania takiego, a nie innego pytania. Tu można poznać, czy odpowiedź Księgi pasuje do sytuacji twojej, czy osoby drugiej.

Także weź pod uwagę sumę heksagramów. 31+45=76-64=12 i heksagram 12. Cofnięcie. Suma także opowiada o motywie pytania. Motywie, obawach, marzeniach, różnie to bywa. Ale pozwala sprawdzić okoliczności i sens odpowiedzi głównej.

Pozdrawiam, ES

• sham-anka Re: 31. 3 na 45 27.10.18, 14:03
        Dziękuję. W jakim celu sumie się heksagramy? Wiem że się jeszcze liczy heksagram wewnętrzny (2,3,4 i 3,4,5 linia, czyli na przykład z 23,24 i 27 wychodzi 2, ale też do końca nie wiem wjakim celu). Osoba pytająca się wyroczni zastanawiała czy to może chodzić o pewne skłonności, czy nie grożą wpadnięciem w nałóg. Geneza pytania była taka, że o parę rzeczy chciała zapytać ale uznała że takie pytanie jest najbardziej rozwojowe, bo np. chciałaby zapytać o dwie możliwości, ale może nazajutrz pojawi się trzecia lub w ogóle jakąś zmiana perspektywy.
        • sham-anka Re: 31. 3 na 45 27.10.18, 14:07
          To znaczy rozumiem że napisałaś że suma mówi o motywie, ale w jakim celu, bo zakładam, że pytająca wie, po co pyta? Żeby sprawdzić, czy w ogóle odpowiedź jest na temat? Czy żeby zweryfikować swoje motywy, w życiu, nie w pytaniu?
        • transwizje Re: 31. 3 na 45 27.10.18, 16:30
          Heksy wewnętrzne służą do kontemplacji znaczeń samych heksagramów i w dywinacji raczej się tego nie używa specjalnie. Ja nie zauważyłam takiej potrzeby. To taki cień danej przemiany.
          Sumowanie to mój skromny wynalazek, choć głowy nie dam, że ktoś już na to nie wpadł. Chińczycy uwielbiają numerologię.
          Mnie sumaryczny heks służy do potwierdzenia czy odpowiedź jest na temat, ewentualnie w jakim kontekście należy ją rozumieć. Nie opowiada nic, o przyszłości, a o sytuacji bieżącej i powodzie pytania. Okolicznościach towarzyszących czasem. Jak zaczniesz to stosować to szybko się połapiesz.
          Odczytanie linii zmiennej z heksa po przemianie sprawdza się przy sprawdzaniu powodu zadania pytania, ta linia opowiada o sytuacji wywołującej stan obecny. Co ciekawe, w jakiś sposób zamanifestuje się także po przemianie. (Wilhelm i inni komentatorzy twierdzą, że zbędny jest taki odczyt i nic nie daje, a heks po przemianie może się zamanifestować na dowolny sposób w zakresie znaczeń swych linii, ale moje doświadczenie temu przeczy. Warto zwracać uwagę.

Trzecia linia uchodzi za niepomyślną w tekstach starych chińskich komentatorów Księgi. Chodzi o to, że jest tak niepewna, że każda koncepcja i decyzja podjęta na tej pozycji okaże się w praniu niewazna i rzeczywistość jej zaprzeczy. Ważne jest więc być elastycznym i nie upierać się przy swych planach czy poglądach na sprawy, bo los okaże się przewrotny.

Pozdrawiam, ES
          • sham-anka Re: 31. 3 na 45 27.10.18, 17:39
            Bardzo dziękuję :)
      • sham-anka Re: 31. 3 na 45 27.10.18, 14:12
        Oraz, przepraszam za biegunkę postową, dlaczego trzecia uchodzi za niepomyślną? Chodzi oto, że to nie pytając jest panem sytuacjibo ulega wpływom? Ale przecież może być tak, że pytająca jest durniem a wpływy i presje korzystne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka