Dodaj do ulubionych

Heksagram 29

25.12.23, 16:50
Cześć. Dopiero zaczynam swoją przygodę z I Ching. Czy ktoś z was zadawał pytania dotyczące zaświatów i życia po śmierci ? Czy Księga daje odpowiedzi na takie pytania ? Niedawno odszedł mój pies. Zapytałam gdzie teraz jest. Dostałam odpowiedź heksagram 29 otchłanne/ niezgłębiony. Bez linii zmiennych. Co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • jasnygrom Re: Heksagram 29 27.12.23, 11:36
      :)
      Nic o tym nie myślę. W swojej przedmowie do Księgi Przemian Richard Wilhelm pisze:
      'Każda sytuacja wymaga określonego, właściwego dla niej sposobu działania. W każdej sytuacji jeden sposób postępowania jest dobry, a inny zły. Oczywiście, właściwe postępowanie przynosi pomyślność, niewłaściwe przynosi nieszczęście. (...) Kiedy w Chinach znalazł się ktoś, kogo nie zadowoliły znaki przepowiadające przyszłość, a który zadał pytanie: "Ale co ja mam czynić?" - wtedy właśnie księga wróżb zaczęła przekształcać się w księgę mądrości.'

Teoretycznie Księdze można zadać każde pytanie. Ale nie każde warto. W Twoim przypadku jakiekolwiek działanie nie wróci psu życia. Pytasz z ciekawości. Być może pomoże Ci tu egipska albo tybetańska Księga Umarłych (nie czytałem).

Księga Przemian to księga życia.
      29.0 Niezgłębiony. Księga mówi, że temat jest niezgłębiony, oraz że tam przebywa Twój pies - głębia w głębi.

proponujące zająć się życiem pozdro :) jasnygrom (ryx)
      • deli_jag Re: Heksagram 29 27.12.23, 18:11
        Dziękuję za wnikliwą odpowiedź. Jest mądra. Pytałam z tęsknoty za psem.

Jak rozumieć heksagram 44 spotkanie ? Moje pytanie dotyczyło wyboru studiów. Pytałam o konkretny kierunek czy powinnam. Czwarta linia zmienna. Nie brzmi zbyt zachęcająco.
    • transwizje2 Re: Heksagram 29 01.01.24, 17:37
      29 odpowiada moim zdaniem krainie głodnych duchów. Póki przywołujesz go emocjami i pamięcią krąży gdzieś blisko. Z czasem to się wyrówna.
      • deli_jag Re: Heksagram 29 02.01.24, 13:49
        Dziękuję. To by się zgadzało z moimi odczuciami. Wciąż czuję jej energię i mam wrażenie, że jest blisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka