Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Via Lattea - szczegoly trasowe

03.02.10, 17:39
    powoli przygladam sie temu rejonowi. Bylem w samym Sestriere w 1999,
    wiec niewiele pamietam.
    Chce codziennie startowac z parkingu w Montgenevre i tamze wracac.
    Czy powrot wyciagami przez Cesane czesto bywa niemozliwy z powodu
    wiatru? chodzi o koniec marca. pogoda statystycznie powinna byc
    sloneczna i raczej niewietrzna.
    A czy gdyby jednak utknac w Cesanie, to te 10 km droga do
    Montgenevre jest latwo zrobic jakims busem?
    Obserwuj wątek
      • Gość: agatulka Re: Via Lattea - szczegoly trasowe IP: *.0-79-r.retail.telecomitalia.it 03.02.10, 19:52
        A czemu strona francuska i o ktorym parkingu w Montgenevre piszesz?
        Powiem tak, jesli chcesz jezdzic glownie w Montgenevre/Claviere to jest to dobre
        rozwiazanie, natomiast jesli w Sestriere/Sansicario/Sauze d'Oulx to chyba nie do
        konca. Wedlug mnie w Sestriere/Sansicario/Sauze d'Oulx trasy sa troche lepsze
        niz w Montgenevre/Claviere. Jesli chodzi o polaczenie miedzy Claviere a
        Sansicario to glownym problemem nie jest raczej to czy bedzie ono otwarte, ale
        to, ze zajmuje to duzo czasu, szczegolnie jesli chcesz startowac z Montgenevre.
        Do Cesana Torinese nie da sie zjechac, mozesz zjechac najdalej w okolice
        Sansicario a pozniej kolejka. O skibusach niestety nic niewiem, poniewaz nigdy
        nimi nie jezdze :) Wydaje mi sie, ze lepiej jest zatrzymac sie nawet w Sestriere
        skad kolejka mozna w kilka minut dojechac na Monte Fraiteve, z ktorego mozna
        zjechac juz bezposrednio i do Sansicario i do Sauze d'Oulx. Sam osrodek goraco
        polecam, jeden z najlepszych we Wloszech. Trasy na mapkach wygladaja na krotkie,
        ale w rzeczywistosci sa dlugie, szerokie, swietne i doskonale przygotowane.
        • staruch5 Re: Via Lattea - szczegoly trasowe 03.02.10, 20:31
          W Montgenvre sa 2 parkingi. Nie wiem teraz, ktory, ale czy to wazne?

Wiem, ze to dosc daleko, no ale nie bede sie ryl autem do Sestriere,
          jak moge na nartach.
          zamierzam codziennie startowac z parkingu w Montgenevre. jeden
          rodzaj wypadu (pewnie ze 2 razy) to sama Francja. natomiast
          pozostale 2 razy po 2 to Sauze d'Oulx i osobno Sestriere.

Cala przyjemnosc w tych podrozach. Ale, gdy sie utknie, to moze byc
          klopot. Nie widze problemu zadnego w odleglosci, lecz np. w wietrze.
          Na pewno jakis (drogi) soposob dotarcia sie znajdzie :-)
          • vitmik Re: Via Lattea - szczegoly trasowe 03.02.10, 21:37
            mam w sauze d'oulx dobrego klienta, pensjonat, 200 metrów od wyciągów
            jak ktoś chce mogę dać namiary
          • bunia78 Re: Via Lattea - szczegoly trasowe 04.02.10, 11:42
            W zeszłym roku byliśmy w tej okolicy w połowie marca i ze śniegiem nie było zbyt
            dobrze (widać to na zdjęciach)- jak się zjeżdżało poniżej 1700 m to była niezła
            ciapka (zwłaszcza po południu) i wystające różne elementy podłoża (szkoda nart,
            poza tym Cesana była już prawie bez śniegu), pomimo chęci zrobienia trasy
            Sauze-Montgenevre zrezygnowliśmy i pojechaliśmy samochodem (30-40 min) - zresztą
            odradzano nam to również ze względu na dużą czasochłonność! Nie wiem jaki karnet
            planujesz zakupic - nasz był 5xwłoska strona + 1x Montgenevre - 2 wypad do
            Francji wiązał się z dopłata ok 20 eur do karnetu (ale warto było!!).
            Co do planów jazdy 2 razy w Sauze ja polecam rezygnację z 1 dnia na rzecz
            Sansicario - fajna traska olimpijska i kilka czerwonych, do tego troszkę szybsza
            infrastruktura ;)
            Pozdrawiam!
            • staruch5 Re: Via Lattea - szczegoly trasowe 04.02.10, 12:02
              o snieg sie obawiam. Zobacze blizej wyjazdu. Na razie nie widze na
              ich stronie komunikatu sniegowego...
              Mam mieszkac we Francji, wiec dlatego start z Montgenevre.
              Te 3 wycieczki (razy 2 dni) to sie narzucaja, jak sie patrzy na mape:
              Montgenevre, Sestriere i Sansicario-Sauze d'Oulx. Zamierzam to robic
              na nartach, wiec Sansicario jest po drodze do Sauze.
              Nie wiem, o co chodzi z ta czasochlonnoscia. wiadomo, ze to trwa,
              ale zamiast jechac autem godzine wczesniej wole podziwac widoki,
              jadac jakies pol godziny wyciagami z Monti della Luna do Sansicario.
              Pozdrawiam.
              • Gość: agatulka Re: Via Lattea - szczegoly trasowe IP: *.0-79-r.retail.telecomitalia.it 04.02.10, 12:21
                Masz racje, ze cala przyjemnosc w tych podrozach, chodzi tylko o to, ze
                Montgenevre lezy troche na uboczu, wiec bedziesz musial pokonywac te same trasy
                i wyciagi wielokrotnie, ale nie jest to tez jakis wielki problem. Mysle rowniez,
                ze droga zajmie ci znacznie wiecej niz 30 min, sam dojazd z parkingu przy
                pierwszych wyciagarkach od strony Francji do zjazdu w Claviere moze zajac pol
                godziny, dlatego pytalam o ktory parking chodzi ;)
                W tych dolinach raczej nie wystepuja jakies silne wiatry jak np. w Cervinii.
                Mnie podobnie jak bunia78 chyba najbardziej podobaly sie trasy w Sansicario np.
                czerwona 79, chociaz w Sestriere jest tez kilka swietnych czarnych. Przy okazji
                fajne zdjecia bunia78 ;)
                Jesli zdecydujesz sie jednak na Montgenevre to napisz po powrocie czy to dobra
                lokalizacja jesli chce sie jezdzic w calym osrodku ;)
                • staruch5 Re: Via Lattea - szczegoly trasowe 04.02.10, 12:26
                  Ok. na pol godziny to ja szacuje czas stracony, czyli jazde
                  wyciagami: 39 krzeselko Rafuyel i 38 gondolka Cesana-Ski Lodge,
                  gdzie nie da sie jechac na nartach.
                  • Gość: renia Re: Via Lattea - szczegoly trasowe IP: 89.174.214.* 05.02.10, 01:29
                    Ja wtrace swoje trzy grosze odnosnie pogody- rok temu bylam w tych
                    rejonach w okresie 6-13 marca, w tym dwa dni bardzo kiepskiej
                    pogody. Raz z powodu wiatru nie otwarto wyciagow (tzn. chodzily dwa
                    krzeslka na dole w Sauze d'Oulx, gdzie mieszkalismy, ale juz np. w
                    Sestriere nie wlaczyli nic!), drugiego dnia pogoda zepsula sie
                    gwaltowanie w okolicach poludnia- rowniez silny wiatr, opad sniegu i
                    zadymka- do tego stopnia, ze w drodze powrotnej z Setriere do Sauze
                    trafilismy na zamknieta trase i wraz z grupa kilkorga innych
                    narciarzy (najwytrwalszych, bo ci mniej szaleni zbierali sie ze
                    stokow jakies 2 godz przed nami) bylismy 'eskortowani'/sprowadzani
                    do przerzutowego orczyka przez carabineri.
                    Na takie niespodzianki tez musisz byc gotow, aczkolwiek to nie tylko
                    w Via Lattea wszak.
                    Udanego wyjazdu!
                    • Gość: śnieg Re: Via Lattea - szczegoly trasowe IP: 195.184.82.* 05.02.10, 18:24
                      Porównując kilka ostatnich zim - tegoroczna w Alpach Nadmorskich
                      jest naprawdę śnieżna i do tej pory bez większych fanaberii (ocieplenia). Myślę że nie będzie problemu do połowy kwietnia. Montgenèvre na teraz 160cm - 220cm.

pozdrawiam
                      • Gość: serec śnieg IP: 195.184.82.* 05.02.10, 18:26
                        To ja pisałem, serec.
                        • staruch5 Re: śnieg 05.02.10, 18:38
                          dziekuje serec,
                          do wyjazdu jeszcze mnostwo czasu. Wiele sie moze wydarzyc. Zobacze.
                          Celuje w Droge Mleczna, ale moze byc tez powtorka Aosty. Z tym, ze
                          oba te rejony to podobna pogoda, wiec nie najlepszy wybor - w razie
                          klopotow.
                          Jakos mnie nie ciagnie do Austrii, a na 3Vallee jakos ciagle sie nie
                          moge zdecydowac.
                          Na razie jest niezle ze snigiem, ale te wartosci, ktore podajesz sa
                          bardzo wysoko. W szczegolnosci ten "dol" to jest dol Sestriere,
                          czyli 2035 m npm! A trzeba jezdzic do 1500 m npm, wiec to troche
                          mylace.
                          pozdrowienia.
                          • Gość: serec Re: śnieg IP: 195.184.82.* 05.02.10, 18:53
                            Fakt, to jest 1860 npm dla Montgenèvre. Inne ośrodki francuskie
                            mają na poziomie 1400 - 1500 npm w okolicach 100 cm co i tak jest bardzo dobrym wynikiem. Ciekawe jak tam jest z naśnieżaniem? Kilka/kilkanaście lat temu byli mocno nie doinwestowani.
                            • staruch5 Re: śnieg 10.02.10, 11:04
                              tak i nie - co do sniegu.
                              Popatrzylem na pokrywe sniezna w tej okolicy historycznie
                              historia sniegu i tegoroczna nie jest wcale imponujaca.
                              Tzn. ostatnie lata oprocz 2009 sa kiepskie. Ten poprzedni rok byl
                              wyjatkowo uday 240-260 cm na 2800 m npm. Teraz jest 180 cm. Powinno
                              sie jeszcze powiekszyc.
                              Poczekam :-)
                              • staruch5 opening hours 12.02.10, 14:26
                                nareszcie leniwe Makarony odpisaly!
                                Droga Mleczna jest zamykana 11 IV 2010.
                                Wyciagi sa czynne od 9tej do 16tej.
                                ZADEN nie jest czynny przed 9ta! Nieliczne - pomiedzy
                                miejscowosciami - sa czynne do 16:30.
                                Strasznie szkoda tego poranka. W takiej sytuacji moze jednak bede
                                jezdzil samochodem?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka