Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dokąd w Polsce na narty?

07.09.10, 15:19
    z nastolatką, bardzo dobrze jeżdżącą? My nie jeździmy, pojechalibyśmy razem po prostu towarzysko, ale chciałabym żeby córka faktycznie pojeździła, na trudniejszych i długich trasach.
    Gdzie takie znajdę?

Z góry dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • Gość: wromar Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 19:48
        w Polsce długich tras nie znajdziesz.jeżeli dobrze jezdzi proponuję Kasprowy Wierch,ale tam nigdy nie wiadomo czy działa(zależy to od pogody).Jest jeszcze Nosal,ale nie jest długi.
        Możecie wybrać się też do Białki Tatrzanskiej,ale tak czy siak kwater szukaj w okolicach Zakopca,z tamtąd będziesz miała wszędzie w miarę blisko.

• artie40 Re: Dokąd w Polsce na narty? 15.10.10, 16:18
          Gość portalu: wromar napisał(a):

> w Polsce długich tras nie znajdziesz.jeżeli dobrze jezdzi proponuję Kasprowy Wi
          > erch,ale tam nigdy nie wiadomo czy działa(zależy to od pogody).Jest jeszcze Nos
          > al,ale nie jest długi.
          > Możecie wybrać się też do Białki Tatrzanskiej,ale tak czy siak kwater szukaj w
          > okolicach Zakopca,z tamtąd będziesz miała wszędzie w miarę blisko.

Nie no, bez żartów, Zakopane (jaki i np Szczyrk) to w tej chwili polski narciarski skansen, zamykają, a nie otwierają kolejne trasy - w tym roku Kotelnica na Gubałówce wypada. Ew w Zakopcu Harenda, ale bywa tłoczno, w Białce tłok jak na Marszałkowskiej w szczycie, jest po prostu niebezpiecznie. Jeśli nie Alpy, to może Tatrzańska Łomnica, otwierają nowe krzesło, albo do Jasnej.

www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=3772
      • kasia157 Re: Dokąd w Polsce na narty? 08.09.10, 13:36
        Ja polecam Krynice, ale jednak poza sezonem, i trzeba sprawdzic warunki sniegowe.
      • neral_0 Re: Dokąd w Polsce na narty? 08.09.10, 15:46
        Tak naprawdę to w Polsce nie ma długich ciekawych tras- niestety. Ja lubię zjeżdżać z Kasprowego Wierchu( zaznaczam,że trzeba bardzo dobrze jeździć na nartach) ewentualnie Nosal ale ta trasa jest krótka i bardzo śliska( trzeba uważać)
      • jeepwdyzlu Re: Dokąd w Polsce na narty? 08.09.10, 16:04
        O długich trasach w Polsce zapomnij..
        A na weekend polecam stosunkowo nowy ośrodek - Czarną Górę - w masywie Śnieżnika..
        Są dwa krzesła, kilka różnorodnych tras, ciągle się rozbudowują - za chwilę będzie zagospodarowana sąsiednia góra, trasy nawet nieźle ratrakowane, parkingi obszerne...
        To nie jest standard alpejski ale jest zupełnie nieźle. Jeśli masz blisko - proponuję też Świeradów
        www.kolejgondolowa.pl/
        Sporo krytyki zebrał ten nowiutki ośrodek - zwłaszcza za tłok w weekendy. I to prawda. Ale poza weekendami a już zwłaszcza wieczorem - przy sztucznym oświetleniu - jest fajnie.. Gondola ma zbyt dużą jak na pojemność trasy wydajność - dlatego wieczory są atrakcyjniejsze..
        Pozdrawiam
        jeep
        • jeepwdyzlu a tu link do Czarnej Góry jeszcze 08.09.10, 16:06
          www.czarnagora.pl/pl/
      • Gość: obol Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.tktelekom.pl 09.09.10, 00:26
        Ale dlaczego koniecznie w Polsce? Alpy, nie mówiąc już o Słowacji, wcale nie muszą być droższe, i to nie tylko dla narciarzy, ale też dla towarzyszących im ewentualnie niejeżdżących. W wielu miejscowościach alpejskich przygotowane są zimą całe długie kilometry tras spacerowych dla pieszych turystów!
        • Gość: koleś Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 11:27
          a po co mają jechac w alpy? jeszcze tłok się zwiekszy, i co w tedy? niech lepiej zostaną w kraju
      • ampulek Re: Dokąd w Polsce na narty? 15.10.10, 10:13
        Hmm.. polecam Alpy w Austrii - miejscowosć Pitztal. Byłem tam rok temu - jest fantastycznie i znakomite warunki. Ja mniej jezdzilem, wiecej łaziłem. To juz ostatnia miejscowosć przed wysokim Alpami, dalej juz tylko góry i góry, lodowce i piekne widoki. A jak szukasz jeszcze odziezy na wyjazd to w Intersport maja teraz wyprzedaz. Ja wczoraj kupilem 2 polary 150 Jack Wolfskin.
        • ewiju Re: Dokąd w Polsce na narty? 20.10.10, 08:52
          Lolobrygida w Szklarskiej Porębie ma 4km. To chyba długa trasa?. W tym roku budują nowe krzesło. Zdecydowanie polepszą się warunki wjazdu na Szrenicę. Oprócz Lolobrygidy jest jeszcze Snieżynka, Puchatek, Szrenica a ok. 10 km od Szklarskiej leży Harrachov. Są tam 4 trasy: jedna dla początkujących ok. 2200 m, dwie dla średnizaawansowanych ok.1800 m i 1600 m i jedna dla dobrze jeżdżących 1250 m. Dwie kanapy 4 osobowe.
          • o.tisk Re: Dokąd w Polsce na narty? 30.10.10, 01:20
            Siema :-)
            Tutaj skrobnąłem nt coś na czeskim forum, ale mam nadzieję - zrozumiale - dla wszystkich ;-)
            -> www.lanove-drahy.cz/forum/viewtopic.php?f=27&t=237&p=3561&sid=17a5d392ad6f9af6164ee6ae10700a19#p3561

Zdravim :-)
      • Gość: sabina Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 17:04
        polecam Muszynę ośrodek Nestor.
      • Gość: ec Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.abcdata.pl 25.10.10, 17:31
        na Polską skalę długie trudne trasy:

Korbielów - nie polecam, PRL
        Kasprowy - ne polecam, kolejki, czesto zamkniete
        Krynica - ok
        Czarna Góra - tez ok

a nie lepiej żeby córa pojechała na obóz, np w Alpy z instruktorami, wyżywieniem itd.
        samemu jeździć - nuda, poza tym niebezpiecznie - cos sie wydarzy i nie ma kto pomóc
      • fredoo Re: Dokąd w Polsce na narty? 25.10.10, 18:58
        Preferujemy jak widzę stoki dobrze przygotowane bez kolejek wygodne wyciągi itp.
        Trend obserwuje inny jakby. W wielu miejscach większość narciarzy ma narty szerokie nietaliowane do jeżdżenia po puchu. Narciarze mają sprzęt wspinaczkowy a nawet rakietnice i szukają trudnych zjazdów po nieruszonym nartą śniegu. Wystarczy pojechać do Chamonix.
        Takie miejsca sa wszędzie zarówno w Polsce Słowacji jak i w Alpach.
        To zupełnie inna przyjemność zjechać po dziewiczym miejscu niż obijać się w tłumie.
      • jane-bond007 Re: Dokąd w Polsce na narty? 29.10.10, 21:00
        jak ona dobrze a Wy dopiero się uczycie do Białka Tatrzanska, ja chcesz do napisz na priva podam Ci namiar na dobrą kwaterę
      • Gość: sabina Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 13:30
        muszyna! najlepszy ośrodek Nestor. super kuchnia, komfort, fajne ceny!!!
        602288215, 18 471 40 29
        WARTO!
        • ola Re: Dokąd w Polsce na narty? 18.11.10, 20:36
          Polecam Stożek w Wiśle.
          Trasa nie jest zbyt długa, ale rozkłada nawet wytrawnych narciarzy
      • fredoo Re: Dokąd w Polsce na narty? 19.11.10, 10:13
        W Polsce to nadal widzę dwa miejsca.
        Szczyrk z mnogością tras i socrealistyczną infrastrukturą i Zakopane z Kasprowym.
        No może jeszcze Krynica i Szklarska Poręba.Reszta to pojedyncze górki które stają się nudne po jednym dniu.
        • jeepwdyzlu fredo nie wiesz co piszesz 19.11.10, 10:50
          Zakopane?
          kiedy tam byłeś ostatni raz?
          kupić bilet na kasprowy to masakra
          na górą jeżdzą ciągle krzesła z goryczkowej i gąsienicowej do których z zakopanego NIE mozesz dotrzeć (kiedyś chodziłem na goryczkową piechotą, ale jak chcesz dziś to proszę bardzo - doga wolna)
          Gubałówka - górale się nie dogadali
          Butorowy - trasa jest łatwa, stok południowy, masakra
          Nosal - to zabytek techniki a trasa tylko dla ekspertów
          Polana Szymoszkowa czy Harenda - dzikie tłumy

Gdzie jeździć? Witów? Białka? Bukowina? Może tak - ale to nie Zakopane...
          Szklarska? hahaha - ale mnie rozśmieszyłeś!
          Właśnie uruchomili nową kanapę na Szrenicę.. Więc będzie DRUGIE krzesło (stare liczą jako dwa, ale to jedno z przesiadką)
          I gdzie jezdzić? Na Loli? Puchatku?
          Ile razy jadę do Szklarskiej na kilka dni - tyle razy w końcu jeżdzę w Czechach...
          Piszesz bzdury zachwalając PRZEDPOTOPOWE ośrodki- bo dziś Czarna Góra czy Zieleniec to nowa jakość. I inne myślenie...

jeep

• Gość: kowal-ski Szklarska jest OK IP: *.icpnet.pl 23.12.10, 15:47
        Zmorą były dotąd kolejki do dolnej stacji wyciągów; jeśli nowa kanapa ("Karkonosz-Ekspres") je rozładuje, to nie mam już zastrzeżeń (no, może poza - kapryśną czasem - pogodą ;)
      • Gość: Beata Nicko Re: Dokąd w Polsce na narty? IP: *.jmdi.pl 13.01.11, 15:08
        Polecam bardzo fajny wyjazd na zimowisko www.wkrainiealicji.pl/page6.php ,moje dziecko wyjeżdżało już z tą firmą, po prostu super!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka