Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Łańuchy a auto 4x4

26.10.10, 17:23
    Witam,
    jadę w styczniu do Francji ,La Plagne.
    Muszę wjechać na 2000 m,na drodze dojazdowej do miejscowości na pewno w razie opadów śniegu policja (i rozsądek) wymaga posiadania łańcuchów.

Mam pytanie-czy obowiązek założenia łańcuchów jest też w wypadku auta 4x4 ??(Nissan Navara)
    z góry dziękuję za informacje,lub link do strony z informacjami po angielsku.
    Niestety w informacji w La Plagne nie potrafili odpowiedzieć,skierowali mnie do policji a myślę,że policja tam nie mowi po angielsku (a ja po francusku)
    Obserwuj wątek
      • jeepwdyzlu Re: Łańuchy a auto 4x4 26.10.10, 18:39
        bywa - jak napada śniegu - że policja zmusza kierowców do zakładania łańcuchów.. I często ma rację.. MIMO napędu 4/4
        Z doświadczenia wiem, że łańcuchy trzeba mieć nawet jeśli auto ma doskonałą trakcję...
        Więc pakuj jeden komplet łańcuchów do bagażnika a jak jesteś pedantem - to dwa komplety...
        pozdr
        jeep
      • Gość: mac Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.10, 02:42
        Nawet jak policja stała i sprawdzała, a niemających zatrzymywała i kazała zakładać mnie się nie czepiali(łańcuchy miałem ale "na sztukę").Myślę że navarrą wjedziesz gdzie zechcesz bez.
        • ron5 Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 07:21
          Mac a to było we Francji??
          • jeepwdyzlu Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 12:19
            ron czy to ważne gdzie to było?
            chcesz sie bezpiecznie poruszać czy chcesz miec spokój z policją?
            ZABIERZ łańcuchy. MOGĄ się przydać.
            Twoje auto ma co prawda napęd na 4 koła, ale jest ciężkie jak cholera i bez łańcuchów możesz mieć kłooty..
            Podobnie z policją. Jeśli napada i postanowią sprawdzać łańcuchy to mogą Cię puścić bez ale mogą też zatrzymać i odesłać na parking żebyś zakładał jak każdego innego.. BEZ WZGLĘDU na kraj w którym będziesz.. Wszędzie w policji są służbiści i ludzie życzliwi...

jeep
          • Gość: mac Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.10, 10:54
            Nie, we Wloszech i Szwajcarii
      • ortodox Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 12:45
        Obowiązek zakładania łańcuchów na koła w pewnych szczególnych warunkach pogodowych na określonych odcinkach dróg dotyczy absolutnie wszystkich samochodów. Nie ma na znakach żadnych wyłączeń, choć policja może podejść do tego dość luźno i tak sie zdarza. Ale mogą być bezwzględni ...i po co Ci to? Zupełnie nie rozumiem Twojego problemu, bo zawsze mogą nadejść takie sytuacje, że żadne auto bez łańcuchów sobie nie poradzi i podział trakcji nic nie da. Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie stać Cię na łańcuchy do terenowego auta?
        Masz alergię na zakładanie łańcuchów, leć samolotem :)
        pozdro.
      • Gość: pepe Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.devs.futuro.pl 28.10.10, 14:30
        Jeepwdyzlu i Ortodox mają absolutną rację. Auta z napędem 4x4 też podlegają prawom fizyki. Aby się poruszać potrzebne jest tarcie. Łańcuchy pozwalają je zwiększyć (np na lodzie). Przepisy nie stosują wyłączeń dla 4x4. Zdrowy rozsądek mówi, że jak się nic Ci nie wydarzy to nikt nie będzie się czepiał. Gdybyś natomiast gdzieś się zakopał i spowodował korek to wtedy mandat za brak łańcuchów będzie bardzo prawdopodobny. Myślę, że nie warto ryzykować i psuć sobie przyjemności z jazdy na nartach.
        • skynews Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 14:51

- dojazd do La Plagne to wzniesienie 10% - przetestuj swoje auto w zimie na podobnym wzniesieniu
          - nie ma generalnego obowiązku łańcuchów ale kierowca ponosi wszystkie konsekwencje związane z ich ewentualnym brakiem i wynikających z tego trudności
          - ustawodawca nie rozróżnia pojazdów z napędem na jedną lub więcej osi w sprawie łańcuchów
          - raczej trudno znaleźć angielsko_jednojęzyczną stronę o aktualnym stanie dróg alpejskich
          ale jest kilka niemiecko_jednojęzycznych aktualizowanych kila razy dziennie

Enjoy it !
          • ortodox Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 16:05
            skynews napisał:

> - nie ma generalnego obowiązku łańcuchów ale kierowca ponosi wszystkie konsekwe
            > ncje związane z ich ewentualnym brakiem i wynikających z tego trudności
            ---------------------------
            Kompletna bzdura! Znak drogowy C-18 ( nakaz używania łańcuchów przeciwślizgowych) jest znakiem nakazu i za samo niestosowanie się do tego znaku ( bez żadnych innych konsekwencji ) można być ukaranym mandatem !!!
            pozdro.
            • ron5 Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 16:18
              Moi drodzy,dziękuję za wszystkie informacje.
              Dla tych z Was,którzy pytają czy nie stać mnie na łańcuchy do auta 4x4 lub do tych,którzy zastanawiają się czy wrto się nad tym problemem w ogóle zastanawiać mam nastepujące wyjaśnienie:
              mam 2 auta w tym jedno z 4x4.Do 4x4 konieczne bedą 4 łańcuchy na duże koła.Rzadko jeżdżę aż w takie góry aby inwestować jakieś 1000 pln na ten 1 raz.
              W dodatku ponieważ prywatnie mam od wielu lat auta służbowe więc mam w garażu 3 komplety łańcuchów,ale nie do użycia w obecnie posiadanych autach.
              Reasumując -stać mnie na zakup nastepnych łańcuchów ale miałem nadzieję,że legalnie bedę mógł pojechać 4x4 bez nich.Myślę,że droga do La Plagne jest utrzymywana ale na pewno nie odważę się jechać bez łańcuchów.
              Więc niestety zainwestuję w łańcuchy do obecnie posiadanego auta 380 zł i pojadę osobowym.
              • jeepwdyzlu Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 16:29
                1000 zł na łańcuchy to przesada
                za 300 zł JEDEN komplet Ci wystarczy
                a nawet za 150
                Jedna oś z łańcuchami to już jest coś
                Wiem co piszę bo też mam auto 4/4
                ciał ciał
                jeep
                • Gość: pepe Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.devs.futuro.pl 28.10.10, 16:51
                  I tu tylko powstaje pytanie na którą oś je założyć ? A odpowiedź wcale nie będzie prosta :)
                  • Gość: outlanderek Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.chello.pl 28.10.10, 20:08
                    Instrukcja obsługi mojego kojota jasno oznajmia że łańcuchy nalezy zakładać na obie osie. Napewno jest tez w innych przypadkach jeśli chodzi o auta z napędem 4x4.

/Dominik
                    • ron5 Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 20:39
                      czytałem wiele dyskusji na temat gdzie zakładać łańcuchy w 4x4 i konkluzją było ,ze na obydwie osie.
                      Nie sądzę,że da się kupić łańcuchy do Navary za 150 pln,za 300 być może.
                      Łańcuchy do Mondeo najtanie na Allegro 380 pln niestety.

Pozdrawiam
                      • skynews Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 22:11

Dobre łańcuchy (samonapinające się np. Thule) na opony co najmniej 255/65 i 17" lub 18"
                        felgi kosztują 700 - 800 PLN za parę.

Jak nie masz łańcuchów to ja na twoim miejscu bym ich nie kupował:
                        Nissan Navara to duży i ciężki 4x4 pojazd, z dużym prześwitem, wyposażony w elektroniczne systemy antypoślizgowe więc poradzi sobie bez problemu na zaśnieżonej drodze.
                        Mam komplet łańcuchów do auta 4x4 ale nigdy ich nie używałem nawet na zaśnieżonej
                        drodze do ca.12% wzniesienia - nie było takiej potrzeby.

W praktyce jest tak że alpejskie drogi uczęszczane przez turystów, przy relatywnie normalnych opadach śniegu są przejezdne bez specjalnego wyposażenia.
                        Jak są ekstremalnie opady śniegu to drogi są pozamykane.
                        Na szczęście wszystko jest tam profesjonalnie zorganizowane i zamkniecie nie trwa długo.

Enjoy it !
                        • ortodox Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 22:36
                          skynews napisał:

> W praktyce jest tak że alpejskie drogi uczęszczane przez turystów, przy relaty
                          > wnie normalnych opadach śniegu są przejezdne bez specjalnego wyposażenia.
                          ----------------------
                          Wiesz coś o tym? ... wyczytałeś w internecie?
                          ===========================
                          > Jak są ekstremalnie opady śniegu to drogi są pozamykane.
                          ----------------------------------
                          Dla aut bez łańcuchów ....
                          =================
                          > Na szczęście wszystko jest tam profesjonalnie zorganizowane i zamkniecie nie tr
                          > wa długo.
                          -----------------------
                          Tak, auta bez stosownego wyposażenia kierowane są na specjalne ( profesjonalne) parkingi ... do najbliższej odwilży ;)
                          pozdro.
              • j666 Łańuchy, a auto RWD. 07.11.10, 22:44
                To może masz na zbyciu do 195/65 R15 ?
                Też na wszelki wypadek chcę wrzucić do bagażnika.

-----
                > mam w garażu 3 komplety łańcuchów, ale nie do użycia w obecnie posiadanych autach.
            • skynews Re: 28.10.10, 22:17

"Kompletna bzdura!"

po co bzdury czytasz...
              • ortodox Re: 28.10.10, 22:31
                skynews napisał:
                > po co bzdury czytasz...
                ... pół biedy, że to ja czytam. Może to jednak przeczytać koś inny i w te brednie uwierzyć.
                Więc opamiętaj się odrobinkę:P
                • skynews Re: 28.10.10, 22:38

ja wierze w ludzi i jestem całkowicie przekonany że maja swój rozum...
                  • ortodox Re: 28.10.10, 22:41
                    skynews napisał:
                    > ja wierze w ludzi i jestem całkowicie przekonany że maja swój rozum...
                    -----------------
                    To ma sens, jednak warto pomyśleć także o tych niewielu, którzy potrzebują rzetelnej informacji :P
      • Gość: farmer Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.xdsl.centertel.pl 28.10.10, 21:34
        kupta se chłopaki takie łańcuchy co to je do krów mocujo, w każdym geesie na metry sprzedajo, a jak chceta pełen wypas miec to od piły huskwarny spalinowej takiej do kłodków piłowania cztery łańcuszki załużta i bedzie ciąć snieg az wiury bedo leciec
        • skynews Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 22:15

Chłopie,
          takie łańcuchy to ci pol auta urwą jak dasz gazu...

Enjoy it !
          • Gość: farmer Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.xdsl.centertel.pl 28.10.10, 22:38
            dziwnie cie chopie nazwali - Enjoj, ale niech ci bedzie, jak zwał tak zwał.
            Co do urywania - nie bojaj nic, taksówke jak masz zagramaniczno to bedzie, jak mawiajo miastowe, OK. Co najwyżej rozłonczy się przód z tyłem po środku ale zawsze to mozna zepiońć potem.
            Ja na ten przykład mam auto co mi sie nie rozłancza w pół, i nad to powrotne takie jest - pojedzie i wróci, hej.
            • skynews Re: Łańuchy a auto 4x4 28.10.10, 23:05

nie...
              ja tobie enjoyuje...jak mówisz że zawsze to można zepiońć potem to ok, tak zrobie...

Enjoy it !
              • Gość: farmer Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.xdsl.centertel.pl 28.10.10, 23:31
                no Enjoj bedo z ciebie jeszcze kiedyś ludziska, bedo hej

• ron5 Re: Łańuchy a auto 4x4 29.10.10, 19:55
                  snowheads.com/ski-forum/viewtopic.php?t=56676
                  na angielskim forum też dosyć duza konfuzja w tym temacie
                  • Gość: farmer Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.xdsl.centertel.pl 29.10.10, 20:59
                    ot i zdolny szofer, na angielskie forum zajechał, i co? i nico
                    trzeba było takie taksówki kupować? u nas we wsi to wszyscy bmw albo golf II po przeróbkach - czy jak miastowe mawiajo, po tunigu, czy cuś majo
                    auto musi mieć to cuś chłopaki - ja na ten przykład mam na tylnym oknie taki fajny tekst - pionier - art of entertejment, i wszystkim Kachnom się mocno podoba. i jeszcze mam rekinka na dachu - sam żem zrobił, ze dykty. a na bocznych drzwiach mam strit rejser - sam żem pendzlem malował
                    a te wasze nawary i inne hajluksy to do ciuków wozenia i worków z cebulo som
      • Gość: Artur Re: Łańuchy a auto 4x4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 09:54
        Ron. Łańcuchy powinieneś mieć. komplet na 1 oś wystarczy. Jak jedziesz navarką to standardowo napędza Cię tylna oś, jak będzie podjazd zaśnieżony dasz 4x4, a jak będzie jakaś extrema, czy poczujesz się niepewnie, albo wymóg określony znakiem, to założysz łańcuchy na tył i wystarczy. Tylna oś pcha pod górę i stabilizuje.
        Pozdrawiam wszystkich:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka