Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo?

15.11.12, 19:36
    Jak w temacie - znawcy Dolomitów - doradźcie co z tego wybrać na grudniowy wyjazd (15-22) dla średnio jeżdżących na tzw. "męski wyjazd" bez rodzin?
    dzięki za wszelkie sugestie
    ps. najbardziej obawiam się (oczywiście oprócz pogody) tłoku w VdS - słusznie?
    Obserwuj wątek
      • paulagola Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 15.11.12, 20:54
        Tani apartament w Val di Fiemme w terminie 15.12-22.12
        4 osoby - 360 euro
        5 osób - 425 euro
        6 osób - 480 euro

Zdjęcia: www.oki-vita.pl/szablon.php?id=812
      • jabolkn Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 15.11.12, 22:25
        rpodolak napisał:

> Jak w temacie - znawcy Dolomitów - doradźcie co z tego wybrać na grudniowy wyja
        > zd (15-22) dla średnio jeżdżących na tzw. "męski wyjazd" bez rodzin?

jedziecie narty czy na grzyby ?
      • m_ac Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 16.11.12, 08:03
        Z czysto praktycznych względów-lodowiec, obstawiałbym Passo Tonale na wypadek niedostatecznej ilości śniegu.Co do ilości tras VdF, nobo dostep do Selli, a co do MdC to niestety mogę powtórzyć tylko opinie kolegi, że jest tam pieknie, bo sam tam nie byłem.
        W ub. roku na początku sezonu(1 tydzień grudnia byliśmy w Bormio i było super, w 2-gim tyg. znajomi byli w MdC i tjeżdzili na Presenie).
      • Gość: ptaku Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? IP: *.free.aero2.net.pl 19.11.12, 17:57
        W VdS polecam Marilleva 900 lub 1400, na narty wychodzisz niemal z pokoju. Pod nartą masz dostęp (zakładamy, że śnieg już będzie) do ośrodka gdzie mieszkasz i bez odpinania narty zasięg masz jak na tej mapie: www.narty-wlochy.pl/images/stacje_narciarskie/skimap-medium_Skirama-dolomiti_Adamello-Brenta.jpg tu jeszcze MdC nie połączone z Pinzolo ale gondolka juz w zeszłym sezonie śmigała. W tej ofercie jest alternatywa w postaci lodowca Presena na którym sezon już trwa: www.skionline.pl/stacje/wlochy-trentino-val-di-sole-presena,osrodek,746,kamery-online.html
        • ma.ci.ej Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 21.11.12, 15:11
          A ja odradzam Marilevę 1400. Połączenie do MdC raczej jeszcze nie będzie działać, trzeba korzystać z samochodu. Dlatego lepiej mieszkać "na dole" - Marilleva 900, Daolasa, Pinzolo (z tego ostatniedo najbliżej do MdC), a jeśli wasz budżet pozwoli, to najlepiej wybrać MdC - tam jednak ceny są zdecydowanie najwyższe z rejonu.
      • ortodox Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 21.11.12, 12:25
        15-22 grudnia to ostatni tydzień freeski w VdS i MdC więc zapewne będą tłumy. Pół biedy gdy będzie mróz i będą chodzić wszystkie trasy. Wtedy znajdziecie coś dla siebie, gdzie dzikie tłumy nie sięgają. Na Presene bym nie liczył, bo nie dość, że to raczej namiastka lodowca ( dokładnie dwie proste i krótkie trasy po obydwu stronach orczyka, znudzą się po 10 przejazdach ), to jeszcze w kryzysie śniegowym odstoicie do orczyka 80% czasu.Problemy ze śniegiem mogą być co prawda wszędzie... a więc także VdF, ale tam jednak macie w pobliżu Marmoladę, która jest od Preseny 10 razy lepsza pod każdym względem, pod warunkiem, że dadzą radę utrzymać płaskie odcinki powrotne do gondoli. Jadnak nie obawiał bym się o to, bo to zaledwie parę dni przed szczytem ( świątecznym ) sezonu.
        Reasumując,
        ... ze śniegiem może być różnie tu i tam, więc można sobie powróżyć sobie z fusów ;)
        Tłumy zapewne będą bardziej zwarte w VdS i MdC niż W VdF.
        Marmolada jest pewniejsza i ciekawsza niż Presena, gdyby zabrakło śniegu.
        Widokowo i nastrojowo jest podobnie choć MdC to jednak znany kurort z tradycjami.
        Tras wszędzie sporo, choć w okolicy VdF jednak więcej.
        pozdro.
      • jeepwdyzlu tez popieram VdF 21.11.12, 17:18
        Znam wszystkie destynacje.
        I mimo, że przepadam za Pinzolo - proponuję VdF
        Pinzolo jest super, jak jest pogoda i śnieg. Poza tym - to małe miasteczko bez atrakcji dla facetów. Jak nie będzie śniegu - wszyscy zwalą się do Tonale - a to najbrzydszy włoski ośrodek który widziałem. Wieżowce jak w Radomiu, słabe trasy, las krzeseł na łysej polanie jak w Bukowinie. Marileva (hotelowisko jak we Francji, tylko brzydsze) jest za daleko Madonny (na nartach)
        Sama Madonna - droga jak diabli.
        I słusznie zauważył Orti, że będą tam ( w całym regionie) tłumy
        Jedźcie w okolicy Selli i Marmolady.
        ciao
        jeep
        • rondo7 Re: tez popieram VdF 21.11.12, 21:26
          Panowie, Dolomity są super, ale na męski wyjazd przemyślcie Livigno ! Pewnie będą wieczorki dyskusyjne itp, tanio i duży wybór trunków, tanie paliwo (np diesel ok 0,9 euro za litr) , fajne wesołe stoki (dość rozrywkowo w barach - nie namawiam do picia na stoku, ale fajna atmosfera), dość tanie skipasy, i trasy tez ok takie dla średnio jeżdżących, zresztą każdy znajdzie coś dla siebie. W męskim gronie wybieram i polecam Livigno. Łatwo też jest poruszać się na miejscu. Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy.
          • rpodolak Re: tez popieram VdF 21.11.12, 23:12
            czyli rozum mówi - VdF!
            ale ciągnie nas do MdC - głównie z uwagi na zawody 3-Tre FIS SKI (PŚ) 18.12.2012 chciałbym zobaczyć jak ścigaja się Bode Miller i inni :-) choć z pewnościa ściągną tłumy ludzi...
            Jeep - o co chodzi z tą drożyzną w Madonnie? ja znalazłem oferty w tych samych cenach co gdzie indziej (ok.260 E za nocleg+skipass) to raczej w Fiemme były droższe oferty.- czy bardzo drogie są tam knajpy, sklepy?
            co do śniegu to rzeczywiście loteria - ale ja czekam aż spadnie i dopiero rezerwuje...
            czyli narty - VdF, imprezy - MdC
            dawajcie jeszcze jakieś argumenty ;-) bo dalej nie wiem...
            pzdr
            • ortodox Re: tez popieram VdF 22.11.12, 00:13
              rpodolak napisał:

> czyli rozum mówi - VdF!
              > ale ciągnie nas do MdC - głównie z uwagi na zawody 3-Tre FIS SKI (PŚ) 18.12.201
              > 2 chciałbym zobaczyć jak ścigaja się Bode Miller i inni :-) choć z pewnościa śc
              > iągną tłumy ludzi...
              ...
              > dawajcie jeszcze jakieś argumenty ;-) bo dalej nie wiem...
              --------------
              Jak chcesz obejrzeć te zawody, to po co Ci jeszcze jakieś argumenty?
              No, ale dodam Ci jeszcze parę za VdS i MdC:
              - taniej bo freeski :)
              - spotkasz dużo rodaków ( rodaczek) ... łatwiej wyrwać ;))
              - w Pejo będzie luz na trasie ( jednej, ale długiej )
              - stosunkowo blisko do Trento ... a tam to dopiero można się zabawić
              - na grzybach nie spotkasz jabola, bo jedzie do Pozza di Fassa ... 200 albo 400m od wyciągu ;)
              - a ak będzie zupełnie ciepło, możecie wykąpać się w Lago di Garda ;)
              pozdro.
            • jeepwdyzlu Re: tez popieram VdF 22.11.12, 14:14
              Jeep - o co chodzi z tą drożyzną w Madonnie?
              -------------
              sama Madonna - do spania czy jedzenia jest droga
              Co nie dziwi - jesli pijesz kawę a przy stoliku obok siedzi Brad z Angeliną.
              To bardzo przyjemne miasteczko, ale cenowo takie jak Gstaad czy Cortina.

co do freeski to byłem w Livigno 2 lata temu - fajnie ale mało śniegu...

pozdrawiam
              jeep
              • Gość: tanova Re: tez popieram VdF IP: *.ipartner.com.pl 22.11.12, 19:15
                Nie wiem, gdzie Ty, jeep, spałeś i jadałeś, ale w ub. roku w styczniu zamawialiśmy apartamenty centralnie przy rynku z możliwością zjazdu na nartach pod same drzwi: studio (monolocale) 4-os. 400 euro, apartament 4-os. (bilocale) 550 euro. Powłoczki na pościel i garaż płatne osobno, ale za to dodatkowa zniżka na karnety.
                Stołowaliśmy się raczej sami, zakupy robiliśmy w Coop-ie, ale raz byliśmy w restauracji w mieście, jadaliśmy też lunche w knajpach na stoku i nie pamiętam, żeby rachunek nas powalił.
                Na pewno da się tam wydać sporo więcej kasy niż my, ale można się tam spokojnie najeździć "po kokardę" w rozsądnej cenie.
                PS. Brada ani Angeliny nie widziałam, ale sporo Rosjan i Rosjanek - również w wydaniu: panie w futrach z pieskami na zakupach.
      • zolviu jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 08:22
        tak sobie czytam i gryze sie w jezyk ale jednak nie wytrzymam ;)
        w val di fiemme nie bylem wiec sie nie wypowiadam. interesuja mnie "dzikie tlumy". panowie - moje pytanie brzmi - czy byliscie w terminie freeski w val do sole i okolicach? dodatkowe pytanie - czy byliscie gdziekolwiek w terminie freeski? :p

jesli chcecie zobaczyc jak wyglada przedswiateczny tydzien freeski w vds i mdc spojrzcie w moja galerie. brak przygotowanego polaczenia na nartach miedzy vds a mdc na kilka dni przed swietami nie wydaje mi sie prawdopodobny. robert moje zdanie na temat vds i okolic znasz, tez rozwazam val di fiemme ale na ferie styczniowe. w sumie wolalbym zobaczyc Twoja relacje wlasnie stamtad
        • m_ac Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 10:18
          Na free ski byłem w Livigno i Bormio, zarówno na rozpoczęcie jak i zakończenie(w różnych latach).Na rozpoczęcie pod względem śniegu pewniejsze Bormio.Co do tłumow to polemizowałbym.Służę fotkami z ub.roku jakby co.
          • rpodolak Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 11:06
            no właśnie - głównie chodziło mi o doświadczenia z freeski
            od kilku lat "uprawiam" grudniowe wyjazdy ale tylko raz byłem na typowym freeski (XII -2010 Bormio, Santa Catarina i Isollacia - było więcej niż super ale wtedy śniegu "po pachy" napadało na kilka tyg przed wyjazdem już na początku listopada - warunki były jak w środku sezonu - wszystkie trasy i wyciagi czynne do tego słoneczna i mroźna pogoda)
            póki co - prognozy robią się coraz lepsze :-)
            Zolviu - dokąd tym razem?
            pzdr
            • m_ac Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 11:48
              W ub.roku byłem w Bormio w terminie 3-12.12.w tym czasie i w tygodniu następnym w MdC nie można było jeżdzić-wiem to od kolegi który się "zbiesił"na Bormio,że niby za wcześnie i pojechał tydzień póżniej właśnie do MdC.A my wracając specjalnie wróciliśmy przez Passo Tonale,nadkładając drogi żeby na własne oczy ocenić te lepsze,rzekomo, warunki i ocenić stan faktyczny.
              W Passo warunki były opłakane,ale i tak o niebo lepsze niż w MdC.
              • rpodolak Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 12:06
                w ubiegłym roku rzeczywiście było b. nerwowo, ja byłem 10-17.12 w Serfauss-Fiss-Ladis i pierwsze opady śniegu były kilka dni przed naszym przyjazdem - już mieliśmy go odwoływać! a z tego co pamietam Dolomity miały gorzej...
                ...ale oczywiście w tym roku będzie duuużo lepiej - czego sobie i innym życzę ;)
                • m_ac Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 12:47
                  Też mam taką nadzieję bo 30.11 wyruszam do Obertauern.Z podglądu na kamerkach widzę,że ze śniegiem nie za bogato, ale trasy przygotowane.Nawiasem mówiąc na Bormio2000 też juz widziałem wszystko przygotowane.
            • zolviu Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 23.11.12, 08:47
              > Zolviu - dokąd tym razem?

z zainteresowaniem obserwuje tyrol zachodni, mam plana ;) na male skisafari, jesli nie wypali to od 15tego moze francja? a jak nie wypali... to juz nie wiem, gdzies na ferie napewno
        • ortodox Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 22.11.12, 14:44
          zolviu napisał:

> tak sobie czytam i gryze sie w jezyk ale jednak nie wytrzymam ;)
          > ... interesuja mnie "dzikie tlumy". panowie - moje pytanie brzmi - czy byliscie w terminie
          > freeski w val do sole i okolicach?
          ---------------
          Owszem, bylem jak to mówią "dwa razy" ... pierwszy i ostatni.
          Niepotrzebnie się gryziesz. Czytać trzeba ze zrozumieniem :P
          "Dzikie tłumy" pojawiają się wtedy, gdy z braku śniegu lub mrozu ( a szczególnie z braku obydwu ) nie chodzą wszystkie trasy, a szczególnie łączniki. Ponieważ z reguły obsadzenie jest podobne jak w sezonie ( CCC ), a czynnych tras czasem znacznie mniej, to co jest dośc logiczne skutkuje w/w.
          Myślę, że wyjaśniłem teorię w/w "dzikich tłumów" dostatecznie jasno, a praktyka może być inna w każdym sezonie i żadne foty niczego tu akurat nie dowodzą.
          pozdro.
          • zolviu Re: jedno pytanie glowne + dodatkowe 23.11.12, 08:54
            tak mi sie wydaje ze byles na wiosennym freeski. ja jak siegam pamiecia nigdy nie bylem w alpach w lutym czyli w szczycie. na kwietniowy wyjazd tez juz raczej nie pojade, bylem 3 razy z czego 2 jezdzilem w breji i faktycznie bylo sporo ludzi.

ale jesli chodzi o grudzien to nigdy nie spotkalem dzikich tlumow, oblozenie tez jest wg mnie duzo mniejsze, wieczorami widac powygaszane cale budynki, przeciez tam ludzie raczej po ciemku nie siedza ;)
            zgodze sie z tym ze rezerwacje grudniowego wyjazdu trzeba odlozyc na ostatni moment. jesli jednak sa warunki to sa to wg mnie najlepsze, najtansze i najluzniejsze terminy i to wlasnie tydzien przedswiateczny bo wtedy raczej juz wszystko jest przygotowane na tip top
      • Gość: tanova Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? IP: *.ipartner.com.pl 22.11.12, 19:24
        rpodolaku, a koniecznie musisz do Włoch? Od 15 do 21 jest też freeski w austriackim Nauders, gdzie śnieg jest pewniejszy. Z relacji na alpinforum wynika, że w tym okresie chodzą wszystkie lub prawie wszystkie wyciągi i czynna jest większość tras.
        • rpodolak Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 22.11.12, 21:28
          zgadzam się - Nauders(razem z Schoeneben/Belpiano i Haider Alm) jest super ale...już tam byłem :-)
          dziekuje i pzdr
          • m_ac Re: Włochy co wybrać - VdS, VdF, MdC/Pinzolo? 23.11.12, 12:14
            A może Madesimo(Valchiavena)?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka