ron5
10.01.13, 10:37
Po świętach a przed nowym rokiem wybrałem się na 3 narciarskie dni w 4 doliny i mam kilka informacji i wrażeń z tej wyprawy.
Jak chodzi o transport to był to już dla mnie sprawdzony sposób-autem do Berlina ,easy jet do Genewy.W Genewie pociąg do Le Chable (1 przesiadka) jazda pociągiem trwała 2:20.
Le Chable to miejscowość w dolinie pod Verbier,ze stacja kolejową a po drugiej stronie torów jest stacja gondoli,która w około 10 min wyjeżdża do Verbier i dalej do góry.I właśnie w tej stacji gondoli jest również hostel Camp Base,w którym nocowałem i nicleg ten bardzo polecam.Warunki są spartańskie ale czyste a w hostelu jest również sala ze stołami,tv,kanapami itp,gdzie jest kawa,herbata i czekolada gratis+wifi.Miły personel,niedrogo (60 chf jedynka z przyzwoitym śniadaniem) i przede wszystkim-tak blisko wyciągu,że blizej już się nie da.Samo Le Chable jest małe,kilka knajpek i hoteli,nic specjalnego,bardzo spokojnie.Ja osobiście wolałem je od Verbier gdzie były dzikie tłumy,takie,że cięzko było iść po chodniku z nartami,pełno aut,knajp,drogich sklepów,tłumy po prostu.
Jak chodzi o narty to 4 Doliny to absolutny top-jest tam wszystko dla każdego poziomu zaawansowania,od prostych tras w Verbier Savoleyres aż po trudne muldziaste trasy bez ratrakowania z Chassoure do Tortin i z Mont Gele.Tereny sa bardzo rozległe,niektóre wyciągi łącznikowe ze względu na piękną pogodę i weekend były zatłoczone i trzeba uważać aby zdążyć na czas w razie wyjazdu do odległych sektorów.Polecam ten region z jednym wyjątkiem-nie jest to miejsce na rodzinny wyjazd z np. dziećmi,które jeżdżą słabiej ,płaci się wtedy za drogi karnet,którego się nie wykorzysta w pełni ze względu na trudność niektórych tras łącznikowych i duże odległości.Na pewno chcę tam wrócić bo nie objechałem wszystkiego dokładnie a w dodatku z pewnością jest to taki ośrodek do którego chce się nie raz wrócić.pozdrawiam.