Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rodzinne narty...

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.11.17, 00:34
    Cześć,

W końcu być może (bo tutaj jeszcze nie wiem) już nadszedł czas aby wybrać się na narty z... rodziną w komplecie. Mam tutaj na myśli nie tyle co małżonkę... co dzieciaki.

Chodzi mi po głowie taki pomysł, aby na koniec tego sezonu wybrać się z dziećmi - mam tutaj na myśli wyjazd "zagraniczny".

Starsza córka - 7 lat - ma na dzień dzisiejszy 3 sezony (po około 10 dni na nartach w każdym) za sobą, po trasach w białce sobie radzi, nawet tych "najtrudniejszych". Na łatwiejszych ładnie sobie radzi, na trudniejszych jeszcze płuży nad czym będziemy pracować. Młodsza - 5 lat - ma jeden sezon na nartach, teraz będzie miała drugi. Na koniec pierwszego sezonu udało się jej samodzielnie pojeździć po białce płużąc (z wyjątkiem oczywiście tych trudniejszych tras), ale w miarę swobodnie zasuwała.

Planuję na koniec sezonu (tak aby wykorzystać w miarę możliwości to co mamy w ofercie w Polsce) - pod koniec marca - być może w terminie świat wielkanocnych (by wykorzystać wolne dni w pracy i szkole) czy złapać wiosenną słoneczną pogodę w aplach (jeszcze nie zacząłem, a już wymagania mam).

Poradźcie proszę miejsca, które moglibyście polecić pod taki wyjazd.

Moje oczekiwania (zakładam, że pewnie nie uda się wszystkich jednocześnie spełnić):

- trasy przyjazne właśnie dla dzieci - łagodne, niebieskie tak aby dzieciaki dały radę
    - względnie tani ośrodek jeżeli chodzi o jakieś noclegi czy karnety (w miarę szybki dojazd do wyciągów z jakiś ościennych, tańszych miejscowości noclegowych)
    - w miarę pewne warunki i pogoda o tej porze roku
    - bezpłatny karnet dla dzieci przy zakupie przez rodziców
    - w miarę możliwości jak najbliższej naszych granic (raczej Austrię obstawiam)

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Stubai (ze względu na bezpłatne karnety dla dzieci, pewny śnieg), ale nie wiem czy to miejsce dobre (tym bardziej, że sam nie byłem tam).

Dzięki za wszystkie rady i informacje!

Obserwuj wątek
      • marweg25 Re: Rodzinne narty... 14.11.17, 10:04
        Wszystko oczywiście zależy od tegorocznej zimy, ale na przełomie marca/kwietnia gwarancją dobrych warunków narciarskich są jednak lodowce czyli np. Stubai, Zillertal ( z Hintertuxem), Solden lub w wesji min region Kaprun - Zell am See.
        Stubai to wedlug mnie dobry wybór na wyjazd dziećmi.Fajny lodowiec przygotowany pod dzieci. Dobra oferta jeśli chodzi o skipassy. Musisz jednak zdawać sobie sprawę z długich dojazdów. Sensowne cenowo noclegi znajdziesz w Fulpmes czy Neustift ( około 30 min jazdy w jedną stronę skibusem na lodowiec, autem niewiele mniej i zrobisz dodatkowo ponad 200 km w tygodniu na samych dojazdach do stoków). To jest nieukrywajmy upierdliwe. W Zillertal będzie bardzo podobnie z dojazdem do lodowca chyba, że zima pozwoli na szaleństwa narciarskie w dolinie.
        Krótszy dojazdy do stoków oraz bliżej Polski jest lodowiec w Kaprun, ale on jest naprawdę mały w porównaniu z pozostałymi dwoma i może być mocno zatłoczony, jeśli w okolicy nie będzie warunków do jazdy.
        Jeśli chcielibyście trochę zaryzykować i pojechać nie na lodowiec lub nieco wcześniej w marcu to polecam Ski Amade ( bliko Polski, super stoki z krótkim dojazdem z samych miejscowości i generalnie sensownie cenowo ) lub Saalbach-Hinterglemm, ale ten ośrodek jest raczej z tych drogich.
        Dobrą opcją może być też kameralny ośrodek Turracher Hohe na granicy Styrii i Karyntii ( czyli bardzo blisko )- mało popularny w Polsce, ale wysoko położony co gwarantuje śnieg nawet w marcu. Nie wypowiem się co do samych stoków bo tam nie jeździłam na nartach a jedynie przejeżdżałam i wyglądało to super.
      • take_i_t_easy Re: Rodzinne narty... 11.12.17, 07:10
        Polecam to miejsce:

www.kronplatz.com/en/winter/skiing-snowboarding

Stubai mi nie odpowiadał (może wysokość i zw. z tym warunki temp/pogodowe)
      • ma.ci.ej Re: Rodzinne narty... 11.12.17, 14:29
        Sprawdź Obertauern - nieduży (ok. 100 km tras), a bardzo sympatyczny ośrodek i stosunkowo niedaleko od Polski. Świetna infrasturktura, dużo niebieskich i łatwych czerwonych, a przy tym położenie w środku gór, warunki, mimo nie dużej wysokości, długo bardzo dobre. Dla dzieci 50% zniżki, nie mogę teraz znaleźć do jakiego wieku dzieci gratis, ale wiem, że jakieś sensowne warunki były. Kwatery w samym Obertauern drogie, ale w Mauterndorf albo Mariapfarr (ok. 20 km od ośrodka) duży wybór niedrogich kwater.
      • niunia36 Re: Rodzinne narty... 04.12.23, 10:29
        Szczerze polecam rodzinny wyjazd w góry na narty do Włoch, www.narty-wlochy.pl/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka