Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podzielcie sie swoimi wrazeniami...

24.03.05, 07:23
    Z wielka checia chcialbym przeczytac porownan resortow narciarskich
    z roznych zakatkow swiata.

Podzielcie sie swoimi wrazeniami.

Ponizej zamieszczam polaczenia do swoich zdjec narciarskich z opisami
    z zachodniej Kanady w rejonie Calgary oraz Banff National Park..

Narty w Alberta
    community.webshots.com/album/303790787QjOtzv
    Narty w Lake Louise
    community.webshots.com/album/302098353NSUPaO
    Cross Country inaczej NARTY BIEGOWE
    community.webshots.com/album/302977978qzbPrn
    Obserwuj wątek
      • Gość: mal Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:12
        Czesto na tym forum czytam wypowiedzi dotyczace gdzie jest lepiej, gdzie
        gorzej traktuje sie nas narciazy. Ja nie mam porownania, od 10 lat jezdze
        wylacznie w Ausrti, w roznych jej regionach. Moge powiediec ze Austryiacy jak
        we wszystkim sa bardzo dobrze zorganizowani, caly czas rozwijaja swoje
        osrodki.Buduja nowe wyciagi, modernizuja stare. Staraja sie zez dobrze
        przygotowac trasy. Jesli chodzi o sluzby porzadkowe to praktycznie ich nie
        widac, nikogo nie sciga sie za jezdzenie poza trasami(chyba ze park narodowy).
        jednak jesli tylko cos sie zle dzieje, natychmiast sie ktos pojawia. Podobniwe
        jest z pogotowiem gorskim, w razie wypadku sa b szybko. Niestety w odroznieniu
        od Kanady, Austria(i mysle ze dotyczy to calej Europy)jest mala a chetnych
        narciazy duzo, w zwiazku z tym na trasach jest dosc tloczno i czesto przez to
        niebezpiecznie. Ja jezdze dosc szybko i ostro, w zwiazku z tym zawsze staram
        sie unikasc obleganych tras i terminow feryjnych.
        Sami narciaze tez czesto nie maja za grosz wyobrazni, nie lubie uoglnien, ale
        np: Holedrzy naogol nie umieja jezdzic, mimo to pakuja sie wszedzie, do tego
        jezdza grupami, przed trudna czarna scianka staja szpalerem w poprzeg trasy i
        lamentuja jak zjechac dalej, Niemcy natomiast jezdza tak jak by nikogo poza
        nimi nie bylo roztracajac innych i nawet sie nie obejrza. Ktos pisal tez o
        Anglikach, Ci naogol sprawiaja wrazenie ze chca przeprosic za to ze zajeli
        miejsce na stoku, usuwaja sie na bok. Wlosi zeczywiscie sa glosni, ale mnie sie
        podobaja, na ogol jezdza ba malowniczo, zawsze sie dziwie po co przyjezdzaja do
        Austrii skoro maja tyle miejsc u siebie. Mile jest to ze Polacy jezdza raczej
        dobrze i okazalo sie ze w ostatnich latach stali sie ulubionymi goscmi
        Austryjakow.
        Moze troche przydlugo i nie na temat, ale moze ktos doda cos bardziej
        profesjonalnie. Pozdro Mal
        Ps Wada narciarstwa(i nie tylko) w Austrii jest to ze niezaleznie od pory roku
        wiekszosc wyciagow jezdzi do 16.30 maksymalnie do 17.00
        • Gość: Colagen Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:45
          Nie ma znaczenia gdzie - wazne z kim prawda dziewczyny?
        • murowany Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... 24.03.05, 21:02
          > Ps Wada narciarstwa(i nie tylko) w Austrii jest to ze niezaleznie od pory roku
          > wiekszosc wyciagow jezdzi do 16.30 maksymalnie do 17.00

Witam, mam wlasnie pytanie do tego ostatniego zdania - nigdy nie jezdzilem na nartach we Wloszech czy Austrii ale z tego co przeczytalem, to raczej nie mam co liczyc na taki uklad, ze na stok wybieram sie powiedzmy o 13 i jezdze do 21??? Ostatnio znajomy mowil mi, ze gdzies w Austrii jezdzil na tzw stoku nocnym, tzn. otwartym od 19 do 1 w nocy no ale to dla mnie lekka przesada - nie oto mi chodzi.
          Pozdrawiam
          • Gość: mal Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 11:14
            Owszem w Austrii sa tez stoki oswietlone, ale jest ich malo i czesto otwierane
            tylko okazjonalnie. Skipas nie obejmuje tej przyjemnosci, musisz placic
            oddzielnie, wiec jesli chcesz jezdzic po poludniu to zapomnij o Austrii.
            Mnie chodzi o to ze np pod koniec marca dzien jest dlugi a jazde musisz
            konczyc o 16, jeszcze bardziej wkurza to latem jak chcesz zrobic dluzsza
            wycieczka, a w Alpach trudno o krotsze, nie masz szans ani wjechac rano
            (kolejka rusza o 9.00 lub 9.30) ani zjechac. Wyjatkiem moze jest kolejka na
            Ahorn gdzie mozna zamowic wjazd o godz 7.00 (w lecie)
            Pozdro Mal
            Ps. Podobno u nas w Bialce Tatrzanskiej stoki sa czynne do godz. 24.00 a nawet
            dluzej jesli sa klijeci, ja niestety nie znam polskich osrodkow i nie wieme czy
            warto tam jezdzic.
      • Gość: ron5 Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 07:45
        Twoje zdjęcia są bardzo interesujące.Wygląda na to ,że nie ma zbyt dużo
        ludzi,można obcować z naturą.Mam pytania:
        -ile kosztuje samolot z Toronto w okolice Bannff,ile nocleg w Bannf,B&B na
        skromnym poziomie??
        -jakie są w Lutym temperatury?
        -na zdjęciach widziałem tylko krzesełka i orczyki,czy są gondole??
        Pozdrawiam,
      • Gość: x-mar Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.polkomtel.com.pl 25.03.05, 11:43
        Witam,
        czy ktos z Panstwa byl w tym osrodku www.northstarattahoe.com/ na
        przelomie kwietnia/maja i czy sa jeszcze tam dobre warunki do jazdy
        pzdr,
        x-mar@wp.pl

• Gość: kubagr Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.CHP.EDU 25.03.05, 20:26
          pojechac tam mozna i snieg jeszcze bedzie, zwlaszcza po tegorocznych opadach
          ale zwykle wyciagi w northstar zamykaja w 2 lub 3 weekend kwietnia, czyli w tym
          roku najprawdoopodobniej 17-go kwietnia. zwykle w czasie zamkniecia jest
          jeszcze sniegu od ch.......y
          • Gość: x-mar Re: Podzielcie sie swoimi wrazeniami... IP: *.udn.pl 25.03.05, 20:56
            dzieki za info,szkoda ze tak wczesnie zamykaja jest to dziwne skoro jeszcze
            tyle sniegu,ciekawe czy w tych okolicach ktos pracuje troche dluzej..
            pzdr,
            x-mar@wp.pl
            • moped NARTY W BANFF - INFORMACJE dla Ron5 26.03.05, 05:50
              Najpierw samolot Toronto- Calgary- mysle ,
              ze WestJet okolo $ 159 w jedna strone.
              Air Canada licz drozej okolo $ 250 w jedna strone.
              Calgary lotnisko- Banff miasto chodza czesto po kilka razy
              dziennie lokalne male autobusiki...specjalnie dla turystow przyjezdzajacych.
              Detale sprawdz pod: www.calgaryairport.com/

W samym Banff znajdziesz rozne mozliwosci akomodacji od b.drogich do tanich,
              w dalszym ciagu na dobrym poziomie.
              www.banffinfo.com/
              Ski resorty w okolicach Banff:
              www.skibig3.com/

Jesli mialbys samochod wynajety..to najlepiej jest zakwaterowac sie obok w
              Canmore jesli w Banff nie ma miejsc.(tylko 20km od Banff - 10 minut samochodem).
              www.canmorealberta.com/directory/accommodation/hotels/
              Jaki jest snieg w lutym?
              ...w Banff czyli Sunshine Village -okolo 13km na zachod od Banff-
              to wysoko polozony resort alpejski.
              Tam warunki sniezne sa super do konca maja.
              www.skibanff.com/
              Lake Louise - 58 km na zachod od Banff
              - snieg zawsze dobry jest do pierwszych dni kwietnia na dole.
              Z tylu tzw. back side - dalej snieg jest super az do maja.
              www.skilouise.com/
              Akomodacja w Lake Louis - duzo lokalnych hoteli
              i mozna sie dosc dobrze i tanio urzadzic.
              lakelouise.findalberta.com/
              Jeszcze w samym Banff jest Mt. Norquay. Dosc oblodzona gora, gdyz tam robia
              snieg i czasami woda nie zamarza, w nocy pokrywa lodu zamienia
              sie nastepnego dnia w lodowa skale..
              Nie ktorzy to lubia - osobiscie ja nie :((
              www.banffnorquay.com/
              Dodatkowe sugestie na narty zjazdowe (DOWNHILLS)
              w okolicach na zachod od Calgary:

Fernie, BC - tylko3 godizny jazdy samochodem. warunki super!
              www.skifernie.com/
              Nakiska, Ab. 100 km od Calgary..raczej rodzinny stok na narty
              i akomodacja na miejscu lub w Canmore..
              www.skinakiska.com/
              Panorama, BC - super...to jest chyba moj najbardziej ulubiony resort.
              ale snieg tylko dobry do pierwszych dni marca:(((
              www.panoramaresort.com/index.htm
              Kimberley, BC - sredni resort - dalej sie rozwija - niedaleko Cranbrook.
              www.skikimberley.com/
              i zupelnie cos nowego, nie dawno otwarte w dalszym ciagu w ROZBUDOWIE!~
              KICKING HORSE w Golden, BC...
              Snieg, widoki, warunki i wogole...cos - co nie czesto sie widzi
              oraz doswiadcza..
              (3 godziny samochodem od Calgary-256km plus 15 km do wyciagu)
              www.kickinghorseresort.com/winter/
              Jesli wiecej informacji potrzeba- prosze pytac
              z checia sie podziele...

WESOLYCH SWIAT,

Pozdrawiam
              Moped -mopedzin- SKI :))
              • Gość: kubagr Re: NARTY W BANFF - INFORMACJE dla Ron5 IP: *.155.69.191.Dial1.Baltimore1.Level3.net 26.03.05, 14:50
                absolutnie fenomenalny przeglad banff i okolicy.pare rzeczy ktoe moga byc wazne:
                banff to nie jest sunshine village: stale trzeba dojechac
                mt norquay: dobre na pol dnia ale chyba nie wiecej zwlaszcza ze ta trasa
                zjazdowa jest czesto zamknieta.
                mieszkanie w banff ma zalety: nieco taniej i dobre apre-skis, ale stale trzeba
                dojezdzac do l.louise lub sun. ja wole mieszkac w lake louise: chateau jest
                absolutnieniepowtarzalne ale tez drogie
                w styczniu i lutym temperatury potrafia byc zdecydowanie brutalnie niskie i
                wtedy panorama po drugiej stronie continental divide jest lepszym wyjsciem
                • moped Re: NARTY W BANFF - INFORMACJE dla Ron5 27.03.05, 00:13
                  Dobrze kubagr zrobiles, ze dodales swoje uwagi oraz osobiste spostrzezenia.

Wiecej wypowiedzi od ludzi, ktorzy znaja okolice Banff oraz wschodniej BC
                  pozwola wielu zorientowac sie blyskawicznie w mozliwosciach narciarskich
                  jakie oferuje Banff, Kootenay oraz nie wpsomniany Jasper w Natioanl Parks.
                  Panorama oraz Kicking Horse leza na obrzezach East Kootenays w BC,
                  gdzie klimat zdecydowanie jest lagodniejszy i odczuwalne sa silne wplywy
                  Pacyfiku....

Zadawajcie pytania - jak wspomnialem,
                  chetnie sie podziele swoimi wrazeniami z nart zjazdowych,
                  nart biegowych w zachodniej Kanadzie
                  oraz dodam swoje "trzy grosze" na temat
                  Heli Skiing w West Kootenays z Nakups w BC...
                  • ron5 Re: NARTY W BANFF - INFORMACJE dla Ron5 27.03.05, 09:31
                    Dziękuję za wyczerpujące informacje.Oczywiście nie pojadę jutro ani po
                    jutrze.Na razie z przyjemnością posurfuję.Problemem jest to,że 800km autem są
                    Alpy i ten niewielki dystans kusi do jazdy tam.W Alpach jednak jest totalna
                    komercja,muzyka na 2000m wyjąca z kolumn przed knajpą i tabuny narciarzy (to
                    dobrze,że tak dużo ludzi jeździ,nie mam nic przeciwko narciarzom,sam nim
                    jestem,ale trochę brakuje ciszy i spokoju,majestatu gór)Natomiast ze zdjęć
                    widać,że to co jest w Kanadzie to inne przeżycie-mniej ludzi,więcej
                    natury.Złotówka się umacnia,loty tanieją-więc kto wie,może za jakiś czas taki
                    wyjazd będzie możliwy?Na razie jeszcze raz dziękuję i życzę Wesołych Świąt.
                    • Gość: kubagr dla x-mar IP: *.155.126.254.Dial1.Baltimore1.Level3.net 31.03.05, 02:42
                      dlugo nie odp na 2 pyt ale walsnie dostalem wiad ze heavenly bedzie otwarty do 1
                      maj a squa valley do 30 maja; wszystko ze wzgledu na wyjatkowo spore opady sniegu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka