Gość: bingo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 07:13 Czy warto smarowac narty czy efekt jazdy jest inny, czy lepiej na zimno czy tez goraco, ponoc pokazal sie smar do nart w areozolu czy sprayu, moze macie jakies wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darekkkk Re: Smar ! IP: 195.42.249.* 05.12.05, 08:50 zdecydowanie na goraco. spray czy pasta nie zastapi smarowania na goraco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Smar ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 11:30 Acha jeszcze jedno pytanko czy zwykla parafina zastapi smar? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.przybylski Re: Smar ! 05.12.05, 11:36 parafina tak, ale na goraco. jak to sie robi samodzielnie - poszukaj postow - jak nie znajdziesz - daj znac - podpowiem, chyba ze ktos ze stalych bywalcow moze polozyc link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Smar ! IP: *.fornfyndet.se 05.12.05, 11:49 Acha jeszcze jedno pytanko czy zwykla parafina zastapi smar? Tak,jak powiedzial Marek tylko na goraco i to nawet moze byc swieczka,tyle ze starczy to na 5 zjazdow przy temperaturze 0C a przy ujemnej dop -5C nawet na pol dnia. Pzdr.Sky P.S Musisz wiedziec ze bedzie poslizg na swieczce ale nie taki jak na wlasciwym smarze.Smar daje dobrze dobrany do temperatury plus umiejetnbe polozenie to jest 100 razy wiekszy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Smar ! 05.12.05, 12:59 A ja stosuje smary w spray'u na zimno: - najpierw base cleanerem czyszcze deske - potem natryskuje warstwe smaru - potem poleruje i poleruje - a na koniec nakladam warstwe teflonu W ciagu dnia jazdy 1-2 razy przecieram teflonem, smarowanie ponawiam co 2-3 dni, raz na sezon (czyli mniej-wiecej co 10 dni) oddaje deske zeby ja na goraco woskiem nasmarowali. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Smar ! 05.12.05, 14:00 ja klade toko na goraco 2 razy na tygodniowym pobycie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Smar ! 05.12.05, 18:30 A z hotelu Cie nie wywalaja za to smarowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Smar ! 05.12.05, 18:54 nie mieszkam w hotelu tylko w apartamencie. Wloch sie zgadza, zreszta w narciarni jest na to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozzo. Re: Smar ! IP: *.sympatico.ca 05.12.05, 18:59 warto, na goroace i to parafinami odpowidnimi na odpowiednie warunki. arozlo jest szkodliwy dl zdrowia i srodowiska wiec pewnie i dla nart. Bylo duzo na ten temt w zeszlym sezonie byly tez likki do roznych ciekawych miejsc gdzie mniej lub argdziej fachowo opowiadali jak to zrbic. poszukaj o odswierz linki dla pozostalych. Jozzo Odpowiedz Link Zgłoś
marek.przybylski Re: Smar ! 05.12.05, 19:28 Podaje link z "mojego" zrodelka, bo jest bardzo solidne, a nie wiem co znalazlbym szukajac w zeszlorocznych postach ;) moze nawet to samo? www.improsport.pl/kunzmann/instruktaz/codzienne.htm#Nałożenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Smar ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 19:50 Marek dzieki za info.Perfekt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozzo. Re: Smar ! IP: *.sympatico.ca 05.12.05, 20:13 good stuff, pelniesz inifo o toolsach daczko wyzej tzn patrz nizej: www.improsport.pl/kunzmann1.htmJozzo Odpowiedz Link Zgłoś
marek.przybylski Re: Smar ! 05.12.05, 20:29 uzywam narzedzi Kunzmanna - jak co do czego i po co - wszystko na tej stronce - jesli masz do swoich nartek stosunek emocjonalny i nie ufasz innym facetom w kwestii ich dopieszczania - nie masz opcji - musisz poznac sie z Kunzmannem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozzo. Re: Smar ! IP: *.sympatico.ca 05.12.05, 20:38 Niekonieczie, mamy pare narzdek, kotre moja zona zaprojektowala a chlopcy z narzedziowni zrobili co potrfili ale to bylo dawno temu w czasach minionej epoki kiedy to pracowala w jednym z zakladow, ktore od frontu produkowaly duperele na rynek a w glebi nie takie znowu drobnostki. No tak ale to szczegolny przypadek weic masz racje. Jozzo Odpowiedz Link Zgłoś
marek.przybylski Re: Smar ! 05.12.05, 23:21 Jozzo!!! Taka zona to skarb! Takim dobrem nalezy sie dzielic ;) Moja najchetniej zaprojektowalaby zamek szyfrowy do piwnicy w ktorej trzymam sprzet narciarski/snowboardowy/wspinaczkowy/nurkowy. pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozzo Re: Smar ! IP: *.sympatico.ca 06.12.05, 05:31 Hmmm, Paroma rzeczami sienie dziel a co dopiero zona. Dawne czasy, kiedy to w sklepach nic nie bylo a po byle co trzeba bylo robic wyprawy. Inzynierowie nudzili sie w robocie a na narzedziowniach rozne cuda robiono np przerzutki do rowerow nie do wyjecia, ktore konkurowaly z naleprzymi na swiecie ( zdanie bylegokadrowca) No OK ale mialo byc o smarach. No wiec taki wierszyk pamietam ze Strzech Akademickiej, wisialna scianie przy narciarni: " Smaruj narty na goraco bedziesz jezdil cleujaco " Cheers Jozzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozzo Re: Smar ! IP: *.sympatico.ca 06.12.05, 05:31 Hmmm, Paroma rzeczami sienie dziel a co dopiero zona. Dawne czasy, kiedy to w sklepach nic nie bylo a po byle co trzeba bylo robic wyprawy. Inzynierowie nudzili sie w robocie a na narzedziowniach rozne cuda robiono np przerzutki do rowerow nie do wyjecia, ktore konkurowaly z naleprzymi na swiecie ( zdanie bylegokadrowca) No OK ale mialo byc o smarach. No wiec taki wierszyk pamietam ze Strzech Akademickiej, wisialna scianie przy narciarni: " Smaruj narty na goraco bedziesz jezdil cleujaco " Cheers Jozzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Smar ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 05:51 Ja tu przy was to rozumy zbieram odnosnie jazdy na nartach i funkcji z tym zwiazanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Smar ! IP: *.fornfyndet.se 07.12.05, 19:58 Jozzo, Grattis za bardzo dobra strone.Jedyny mankament to te straszne ceny tych vaxow, Takze Panowie czytac i wykonywac to samo.Krotko najwazniejsze zawsze klasc smar na czysta narte,cyklinowac poprzedni smar,nakladac na goraco,cyklinowac sturkturowac i polerowac,te nakladanie wielokrotnie powtorzyc z cyklinowaniem za kazdym razem i strukturowac i polerowac . Ja to robie zawsze okolo 5 razy w tym pierwszy jest przegrzanie narty to dotyczy atomica i rossigniola i innych marek.Koncowe efekt slizg wyglada jakby wyszedl z fabryki a na stoku narta sama jezdzi ja tylko ja dowodze.Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Smar ! IP: *.fornfyndet.se 07.12.05, 20:04 Wote prosba, To sa najlepsze linki odnosnie przygotowania narty na stok,zachowaj po wieczyste czasy. Pierwszy szkola wloska; www.improsport.pl/kunzmann/instruktaz/codzienne.htm#Nałożenie drugi szkola norweska; www.swixschool.no/web/index2.html Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.przybylski Re: Smar ! 08.12.05, 01:45 Skyddad :) link kunzmann jest "moj" :) i to solidna szkola najlepszej tradcji narzedziowej na swiecie - co by nie mowic o sasiadach, precyzja i dbalosc o funkcjonalnosc do bolu lub nawet nudy (patrz auta) ale za to wez sie sprobuj przyczepic do wykonania i ergonomii... no fakt - Wy tez macie pare perelek: "leatherman" na ten przyklad :) ze nie wspomne o Zippo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Smar ! IP: *.fornfyndet.se 08.12.05, 03:25 Przepraszam Marku, tak zauwazylem pozniej ze to byl Twoj ale juz byl wyslany,po prostu nie czytalem wszystkich. Jeszcze raz sorry i zwracam honor bo naprawde dobry i po polsku co ma znaczenie dla ogolu. Pzdr.Sky. P.S Zauwazylem ze wtej szkole niema przegrzewania narty na wylot przy temperaturze okolo +135C co jest w norweskiej i daje te fantastyczne wygiecie narty w luk.Najgorszego sztrucla przegrzejesz i jezdzisz jak z super najwyzszej polki.Widzialem jak to robia zawodnicy przed startem kazdy osobiscie, dzien wczesniej albo tego samego, grzeja tak az dym leci z narty. Po takiej operacji mojej mlodziezy narty, staly sie nie do pokonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekkkk Re: Smar ! IP: 195.42.249.* 08.12.05, 08:47 Szczerze mowiac Skydadd to przegrzewania narty nie znalazlem w zadnej szkole serwisowania. Gdzies o tym wspomnieli przy temacie nart biegowych-dodajac zarazme, ze efekt wygiecia narty osiagany ta metoda jest krotkotrwaly Niestety nie moge obejrzec linka do swixa, ktory podales-komputer mi sie buntuje:( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Smar ! 08.12.05, 11:40 Niema takich nart gdzie odswiezenie wygiecia trzymalosie dluzej niz 1 tydzien. To trzeba robic jak sie jezdzi codziennie to dwa razy w tygodniu i smarowac jezeli chcesz miec narty a nie suwidla po sniegu. Kadra Szwedzka grzeje przy kazdym smarowaniu nart.Zreszta szkola smarowania race jest podobna do innych szkol. tam najwazniejsze jest usuniecie starego smaru zrobienie struktury i polozenie wielowarstwowo nowego. Przegrzewania nie stosuja normalne servisy.W takim gosciu bierze narte od Ciebie kladzie na szlifireke i jedzie napewno 0.1 mm a z sie iskry sypia pozniej nalozy pomady wetrze i kladzie pod maszyne szczotkowke duza ktora dmucha cieplym powietrzem okolo 60 stopni i wciera na chama w deche.Wyglada slicznie.Kiedys tak zrobilem zalozylem moje stare dechy i na gorke ,posklizg jak talala,ale za zjazdem 5- tym juz aczelo chamowac i wracam i sie pytam a gosciu no to mamay klasc znowu ale za te sama sume.ja sie wkurzylem wyjalem z kieszeni swieczke natararlem spolerowalem i temn sam efekt starczalo na 1 dzien.Pozniej w domu kladlemn zelazkiem te swieczke to starczalo na 2 dni, ale to nie bylo to.Dopiero jak polozylem dobry smar i dobrze narte wygrzalem to wtedy ona nie jechala lecz za..........la a ja bylem szczesliwy,koszt nie wielki tyle ze trzeba miec wlasne zelazko. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
airplane Re: Smar ! 09.12.05, 08:02 Kurczę, jestem troche jeszcze zielony - czy ktoś mógłby opisac dokładniej, jak to trzeba prasować nartę żelazkiem, żeby jej nie uszkodzić? Czy smary na zimno (w spraju, czy w paście) wystarczy nałożyc, czy trzeba to potem jakoś polerowac, czy coś... proszę, napiszcie tak, żeby osoba zainteresowana mogła się czegoś nauczyć, a nie tylko dowiedzieć, że jakaś wiedza na ten temat istnieje.. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Smar ! 09.12.05, 08:47 prosze: To sa najlepsze linki odnosnie przygotowania narty na stok,zachowaj po wieczyste czasy. Pierwszy szkola wloska; www.improsport.pl/kunzmann/instruktaz/codzienne.htm#Nalozenie drugi szkola norweska; www.swixschool.no/web/index2.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasis37 Re: Smar ! IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 09:38 a nie lepiej oddac do serwisu?? jak jestem 7 dni na nartach to oddaje co drugi pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skyddad Re: Smar ! IP: *.fornfyndet.se 09.12.05, 11:30 Te oddawanie do servisu to tak jak Rambo wchiodzac do namiotu dowodzenia i patrzac na te wszystkie zdobycze techniki powiedzial to dla spiacych. Pomysl ile takich servisow narta wytrzyma,bardzo szybko zeszlifuja kanty do miesa (a o to przeciez idzie) abys pozniej szybciej kupil nowe. Za stare nic nie wezmiesz gdyz sa zuzyte. Robiac samemu servis wiesz na co mozesz liczyc,zdzierasz kanty na raz pare setek, sa naprawde naostrzone,"bez mala kantem mnozna sie golic" po lodzie sie tak samno kreci jak na ubitym puchu.Smnar dopbierasz zawsze temoperaturowo w ten zakres jaki odpowiada pogoda na dzisiaj.Dotryczy temperatury bsniegu a nie powietrza,snieg ma zawsze nizsza temperature niz powietrze. Wtedy jak sam przygotujesz to mozesz pocisnac ,wiesz na co masz luiczyc widzac nagle z sniegu naturalnego wchodzisz na sztuczny,wiadomo ze bedzie silne przyhamowanie.odpowiednioo dobierajac smary do warunkow pogodowych,uzyska sie naprawde frajde i przyjemnosc i satysfakcje,napewno Marek i Jozzo i inni potwierdza. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 prawdziwi narciarze sami przygotowuja narty 09.12.05, 12:12 i spedzaja na tym sporo czasu. mozna powiedziec, ze maja fiola, ale oni jednak maja jakis powod. Jest to zrobione lepiej, no i dluzej narta przezyje. Zwroc uwage na narte z wypozyczalni. po jednym sezonie czesto juz sie konczy krawedz, bo jest wielokrotnie robiona maszynowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasia37 Re: Smar ! IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 13:57 najlepiej to wypozyczac codziennie nowe pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś