Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenia

12.12.05, 20:10
    Mam pytanie...
    Kto z was ubezpiecza się jadąc na narty???
    Jeżeli tak, to w jakim towarzystwie i czy wasze ubezpieczenie gwarantuje wam
    zerowy udział środków własnych?
    Jeżeli nie, to zastanawiam się dlaczego i czy zdajecie sobie sprawę ile będzie
    kosztować transport ze stoku, dzień pobytu w Alpejskim szpitalu czy koszty
    leczenia i ew renty kogoś kogo z waszej winy uszkodzice....?
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: Ubezpieczenia 12.12.05, 20:15
        de facto pytasz o OC na nartach. Niedawno tez o to pytalem

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=32642711&v=2&s=0
        Troche sie nauczylem, ale widze, ze dalej jestem naiwny, bo myslalem, ze mam
        zerowy udzial wlasny. Przewaznie ubezpieczam sie w Warcie.
        • wote Re: Ubezpieczenia 12.12.05, 20:18
          No widzisz jakos przegapiłem :)
          Pytam własnie dlatego, że większość narciarzy w Polsce wykupuje WARTA SKI które
          wymaga udziału własnego a towarzystwo zwraca po powrocie.
          Z tego co wiem jest 1 towarzystwo które gwarantuje zerowy udział środków własnych.
          Chyba że znacie więcej?? Znacie?
          • wote Re: Ubezpieczenia 12.12.05, 20:19
            A pytam o wszystko o OC AC I NW a także ubezpieczenie bagażu i sprzętu
      • rav_rav Re: Ubezpieczenia 13.12.05, 16:57
        zasugerowales (alpejski szpital) ze pytanie dotyczy wyjazdow zagranicznych. a
        jak to wyglada w Polsce? jakie ubezpieczenia sa niezbedne przy wyjezdzie do
        Szczyrku czy Zakopanego? OC? NNW? KL? a jak wyglada kwestia ratownictwa w
        Polsce?

moze ktos moglby zasugerowac jakies internetowe zrodlo informacji na ten temat.
        polskie lub zagraniczne. z tym ze chodzi mi o informacje dla ludzi, a nie gole
        paragrafy :-)
        • arwena Re: Ubezpieczenia 14.12.05, 08:12
          generali (chyba?)
          z tego co wyczytalam, nie trzeba 'zakladac' wlasnej kasy
          zawsze sie ubezpieczam, czasami nawet troche na 'zapas'
          pozdr!
          • marek.przybylski Re: Ubezpieczenia 14.12.05, 19:32
            signal iduna - na pewno bez udzialu wlasnego i bez wykladania wlasnych srodkow -
            chociaz z tym ostatnim bywa roznie bo np w Egipcie ZAWSZE lekarz skasuje
            pacjenta a potem tow.ubezpieczeniowe w tym takze SI zwraca kwote klientowi.
            Natomiast w Europie nie ma problemu - rozliczenie bezgotowkowe o ile nie
            zostaly przekroczone warunk iubezpieczenia oczywiscie, np jazda off pistami w
            miejscu zakazanym - wtedy nie ma ubezpieczenia ktore zrefunduje wam np pomoc
            sluzb gorskich.
            • wote Re: Ubezpieczenia 14.12.05, 20:32
              A ja polecam Allianz
              • marek.przybylski Re: Ubezpieczenia 14.12.05, 20:59
                Allianz bylo bardzo dobre... dopoki nie wycofalo sie z ubezpieczen
                turystycznych. Cos sie zmienilo? Znowu oferuja ubezpieczenia turystyczne? Jesli
                tak to faktycznie jak najbardziej. Bardzo profesjonalny help desk i pomoc w
                przypadku zdarzenia.
                • wote Re: Ubezpieczenia 14.12.05, 21:23
                  To wycofanie to kiedy miało miejsce??
                  • marek.przybylski Re: Ubezpieczenia 15.12.05, 21:23
                    z tego co pamietam - 2 lata temu po bankructwie Big Blue, Allianz wycofal sie z
                    ubezpieczen turystycznych
      • Gość: pejter Re: Ubezpieczenia IP: *.toya.net.pl 15.12.05, 13:28
        wszedlem sobie an stronke SIGNAL IDUNA i jest tam ubezpieczenie signal iduna
        ski, ale...suma ubezpieczenia do 3000 euro. Wydaje mi sie to bardzo malo. Nie
        orientujecie sie moze, czy jest mozliwosc podwyzszenia tej kwoty np. do 10000
        euro? czy ubezpieczacie sie na tak niskie kwoty? pozdrawiam serdecznie :)
        • marek.przybylski Re: Ubezpieczenia 15.12.05, 21:26
          3000 EUR dotycza tylko kosztow ratownictwa - dla przykladu zwiezienie
          helikopterem to ok.2000 EUR, wiec nie jest zle, ta kwota jest niezalezna od
          kosztow leczenia - 15 000 EUR/os i odpowiedzialnosci cywilnej 2500 EUR na
          sprzecie i 5000 EUR na osobie.
          Oczywiscie mozna zwiekszyc stawki placac wyzsza skladke.
          • Gość: pejter Re: Ubezpieczenia IP: *.toya.net.pl 15.12.05, 21:53
            dzieki bardzo
            • wote Re: Ubezpieczenia 15.12.05, 23:44
              Ja od 3 lat co roku ubezpieczam się w Allianz ???? Więc nie wiem o co chodzi...
      • Gość: murowany z onet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 15:12
        pasazfinansowy.onet.pl/2,0,2906,1298941,poradnik.html
      • Gość: Basia Re: Ubezpieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:11
        Ja w tym roku ubezpieczałam sie w Allianzie i to przez internet ,płatność za
        pomocą karty. Ubezpieczenie na 2 osoby na 10 dni za granicą podwyższone z uwagi
        na amatorskie uprawianie sportu kosztowało mnie 112 zł.Adres wzięłam ze
        www.skionline.pl Tak więc nawet nie wychodząc z domu można się ubezpieczyć, a
        przy wyjeżdzie na narty jest to konieczne. Przekonałam się o tym w zeszłym
        roku.Nim dotarłam do lekarza ze stoku ,juz wiedział ze bedzie miał pacjętkę.Za
        wizytę nie płaciłam ani grosza bo miał podpisany kontrakt z Elvią ,ktrórą
        powiadomiłam o wypadku.Allianz tez ma obsługę przez Elvię.Jeszcze dodam ,że na
        tej stronie allianzu są trzy wersje ubezpieczenia ale mozna kwoty ubezpieczenia
        skomponowac samemu.
        • bartekpirog Re: Ubezpieczenia 03.01.06, 05:18
          Witam!!
          Ja niedawno ubezpieczylem sie w allianzie, wyjeżdzam za graice(oczywiście na
          narty) na 8 dni, oto jakie mam ubezpieczenie za 85zł:Program lux
          Suma ubezpieczenia dla każdego Ubezpieczonego
          Koszty leczenia i assistance 40000€
          Ubezpieczenie NNW 5 000€
          Ubezpieczenie OC za szkody na osobie 50000€
          Ubezpieczenie OC za szkody na rzeczy 5000€
          Bagaż podróżny 250€
          Dodatkowe ryzyka
          Amatorskie uprawianie narciarstwa i wszystkich jego odmian (z wyjątkiem
          heliskiingu), snowboardu i wszystkich jego odmian.

Ale mozna też i za 43zl:
          Program podstawowy
          Koszty leczenia i assistance 10000€
          Ubezpieczenie NNW 2500€
          Ubezpieczenie OC za szkody na osobie 20000€
          Ubezpieczenie OC za szkody na rzeczy 2000€
          Dodatkowe ryzyka
          heliskiingu), snowboardu i wszystkich jego odmian. Oczywiście można za
          odpowiednią opłatą uwzględnić wiele innych opcji(od odwołania lotu, problemów w
          hotelu, choroby, koniecznosci powrotu do pracy, aż do ataku terroru)
          Jednakże życzę każdemu żeby nie musiał przekonywać sie na własnej skórze o
          skuteczności ubezpieczypiela.
          Pozdrawiam
          • clio03 Re: Ubezpieczenia 03.01.06, 09:06
            Allianz nie wycofał się z ubezpieczeń turystycznych.Rozliczenia są bezgotówkowe
            na całym świecie
          • rav_rav Re: Ubezpieczenia 04.01.06, 16:18
            250 EUR za bagaz podrozny w wersji LUX...
            Moim zdaniem to troche malo nawet jak na wariant podstawowy.
          • waldemort Re: Ubezpieczenia 05.01.06, 11:06
            Program podstawowy
            Koszty leczenia i assistance 10000€
            Ubezpieczenie NNW 2500€
            Ubezpieczenie OC za szkody na osobie 20000€
            Ubezpieczenie OC za szkody na rzeczy 2000€
            Dodatkowe ryzyka
            heliskiingu), snowboardu i wszystkich jego odmian. Oczywiście można za
            odpowiednią opłatą uwzględnić wiele innych opcji(od odwołania lotu, problemów w
            hotelu, choroby, koniecznosci powrotu do pracy, aż do ataku terroru)
            Jednakże życzę każdemu żeby nie musiał przekonywać sie na własnej skórze o
            skuteczności ubezpieczypiela.

Jak uważacie czy te kwoty są wystarczające. Pewnie zależy w jakim kraju?
            Powiedzmy, że Czech i dla poruwnania Austria.
            Proszę o opinię. Jestem mocno zainteresowany tym ubezpieczeniem.
            pozdrawiam
          • waldemort Re: Ubezpieczenia 05.01.06, 11:10
            bartekpirog napisał:

> Program podstawowy
            > Suma ubezpieczenia dla każdego Ubezpieczonego
            > Koszty leczenia i assistance 10000€
            > Ubezpieczenie NNW 2500€
            > Ubezpieczenie OC za szkody na osobie 20000€
            > Ubezpieczenie OC za szkody na rzeczy 2000€
            > Dodatkowe ryzyka
            > Amatorskie uprawianie narciarstwa i wszystkich jego odmian (z wyjątkiem
            > heliskiingu), snowboardu i wszystkich jego odmian. Oczywiście można za
            > odpowiednią opłatą uwzględnić wiele innych opcji(od odwołania lotu, problemów w
            > hotelu, choroby, koniecznosci powrotu do pracy, aż do ataku terroru)
            > Jednakże życzę każdemu żeby nie musiał przekonywać sie na własnej skórze o
            > skuteczności ubezpieczypiela.
            > Pozdrawiam

Czy te kwoty są wystarczające przy wyjeździe na narty do Austrii, a do Czech?
            pozdrawiam
            • Gość: magda Re: a co z EKUZ IP: *.aster.pl 06.01.06, 21:31
              www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6
              ktoś ma tę kartę i jak dlugo się na nią czeka?
        • Gość: Maciek Re: Ubezpieczenia IP: 81.210.117.* 28.02.06, 13:22
          No dobrze. Ale czy brak podpisów i pieczątek na wydrukowanej w domu polisie nie
          spowoduje problemów za granicą?
      • qmax Re: Ubezpieczenia 03.01.06, 21:55
        Przeszukalem ofertę TU-akurat potrzebuję . Dla mnie nr 1/klasa ekonomiczna/
        jest oferta Generalli dla posiadaczy kont w mbanku. Pomijając koszty agentów,
        korespondencji sprzedają jakieś 30% taniej. Niestety nie mam konta mbankowego
        ani nikt z moich znajomych...
      • marta.uparta Re: Ubezpieczenia 06.01.06, 22:37
        Zawsze ubezpieczamy się w Warcie na wyjazd zagraniczny z opcją "narty". Kilka
        dni temu w Trójce rano była mowa o wyjazdach zimowych i gośc opowiadał
        historię, jak to w wyniku zderzenia na stoku poturbował jakiegoś Szwajcara. Ten
        wystąpił na drogę sądową o odszkodowanie w wysokości 30 tys. euro, a zwyczajne
        ubezpieczenie nie pokrywa nawet małej częsci tej kwoty. Dlatego rozważamy
        ubezpieczenie OC, tylko nie sprawdzaliśmy kosztów. Aha, i powiedzieli jeszcze,
        że jak masz choćby cień promila alkoholu to żadne towarzystwo nie wypłaci ani
        złotówki w jakiejkolwiek sytuacji. Dlatego w tym roku zrezygnujemy raczej z
        dolewania rumu do herbatki:)
      • ela.tu-i-tam Re: Ubezpieczenia 07.01.06, 17:03
        We Francji ubezpieczenie "na narty" to jest TYLKO zholowanie po wypadku na
        nartach do szpitala, bez zadnych kosztow leczenia. W tym roku widzialam
        informacje powieszone na kazdej kasie, ze cena sholowania jest od jakies 150
        euro z bliska, do 1500 euro za pol godziny helikoptera.

Takie ubezpieczenie na narty daje sie kupic z forfaits (skipass), to kosztuje w
        tym sezonie 2,5 euro/dzien, a chyba 30 euro na sezon.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka