Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przeciążenia stawów kolanowych od nart

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 14:54
    Czy ktoś ma też taki problem?Ortopeda zabronił mi w tym roku jeżdzić na
    nartach,przede wszystkim na biegowych( nie wiem jak to wytrzymam,już go nie
    posłuchałam i teraz mnie bolą kolana:)na zjazdowych mogę ale mam nie
    przesadzać.Co wam lekarz zalecił.Z górty dzięi za wszelkie informacjie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Skyddad Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.fornfyndet.se 03.01.06, 16:17
        Witaj,
        mialem ten sam problem z powodu bardzo ostrej jazdy na nartach wyczynowych.
        Coz lekarz nie pomoze.Moze tylko zabronic, tej najwiekszej przyjemnnosci w
        zyciu.Nawet niechodzilem bo i poco.Pierwsza rzecza jaka wykonalem udalem sie do
        sauny.Po dobrym wypoceniu oczywiscie pijesz piwo ,ale tylko jedne w
        temperaturze pomiedzy 90C do 100C nie wiem jak Ty wytrzymujesz to rob na tyle
        ile mozesz zacznij od 80C.W tygodniu max 3 razy,nie nalezy tracic mineralow
        czyli wypacac.
        Po tygodniu udalem sie do masazysty i on stwierdzil ze pod kolanem okolo 5cm
        zbiera sie kwas mlekowy ktory jest powodem tego bolu. Zaczolem w dzien w dzien
        sam masowac pod kolanami i rzeczywiscie bol ustapil.Dla pewnosci jem wieczorem
        dziemn przed jazda zelatyne rozpuszczona w wodzie z sokiem dla
        przyjemnosci,nastepnego dnia smarowanie kolana i stawu jak trzeba i nigdy
        wiecej juz nie bolalo.Teraz ze starchu ze zaboli zre te zelatyne dzien przed
        jazda. Jezdze na nartach o najwyzszym stoppniu twardosci Atomic SL11
        prawdziwych wyczynowych z fabryki nie ze sklepu.
        Pzdr.Sky
        • kubagr Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 03.01.06, 19:06
          zmien ortopede: to wlasnie na biehgowkach jest MNIEJSZY stress na kolana w
          porownaniu ze zjazdami..........

to oczywiste
          • Gość: ab Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 13:15
            Byłam u 5 ortopedów:)bo klopot z kolanmi mam końca zeszłego sezonu,początkowo
            lekceważyłam zgodnie z zasadą "samo weszło samo wyjdzie" po jakimś jednak
            zglosilam się do lekarza ,który zalecił brać glukozamine brałam ale nic nie
            pomagało i zaczęłam się bać ze na nartach nie będe mogła jeżdzić, zmieniłam
            lekarza.Nowy uznał że trzeba robić blokadę kolan, czyli przez 10 dni zastrzyki
            do obu kolan,uciekłam, nie poszłam do niego już więcej.Ludzie nie jestem
            wyczynowcem,tylko uwielbiam narty,pływanie,inne sporty. Następny lekarz nr3 nie
            wie co mi jest ale możemy spróbować zastrzyki.Do następnych poszłam z ciekości i
            ze strachu ,żę nie będe mogła jeździć.ab
      • wrb1 Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 03.01.06, 19:32
        jezeli po biegówkach bola Cię kolana to za zjazdowki się nawet nie bierz;
        faktycznie co to za ortopeda,
        • miaau Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 04.01.06, 08:01
          no chyba niekoniecznie, mnie po bieganiu kolana bola a przy jezdzie na
          zjazdowkach nic a nic..
          ja lykam arthrostop
      • Gość: Skyddad Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.fornfyndet.se 05.01.06, 05:11
        Jedyne wyjscie to smarowanie stawu kolanowego od wewnatrz,a to mozna uzyskac
        dzien przed jazda trzeba rozpuscic w wodzie plytke zelatyny zwuierzecej i
        pozniej wypic dla smaku z jakims dowolnioe obranym sokiem.Zobaczysz wszystko
        ustapi.masuj pod kolanem jakies piec centymetrow ,w tym miejscu wystepuje
        zbieranbie sie kwasu mlekowego i to powoduje ten bol.Tak bylo u mnie.
        A wiec zelatyna i masowanie i jazda na stok.najpierw spokojnie sprawdz na
        sobie czy dziala a potem wykorzystuj.
        Pzdr.Sky.
        • Gość: miau Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.versanet.de 05.01.06, 21:00
          to chyba zalezy w ktorym miejscu kolano boli, mnie zawsze na gorze i to tylko
          dopoki maz miedzystawowa sie nierozgrzeje (czyli biegnac - okolo 3 km) -
          pozniej juz ok, a trenujac 6 dni w tygodniu pic zelatyne codziennie? toz to
          chorobe wscieklych krow mozna dostac ;-)))))))
        • Gość: ab Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 13:48
          Dzięki za rady,myślałama że tylko roweżyści mają problemy z kolanami, ja i tak
          nie słucham lekarzy, jeżdze kiedy mogę na biegówkach ( na nizinach trudno
          pojeżdzić na zjazdowych), ale nie szleje, nie robię tak jak w ubiegłym roku, że
          po przyjściu podałam z braku sił i zjeżdzialm z górek które nadają się na
          biegówki.Smaruje kolana różnymi "pomadami",może pomogą, muszą bo po co żyć jak
          nie można jeżdzić na nartach:).Mogę odstawić rower,ale muszę jechać w
          góry.pozdrowienia.
          • Gość: Skyddad Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.fornfyndet.se 07.01.06, 10:11
            Zelatyne zresz tylko dzien przed jazda.Pzdr.Sky.

• katahdin Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 07.01.06, 15:17
              Gość portalu: Skyddad napisał(a):

> Zelatyne zresz tylko dzien przed jazda.Pzdr.Sky.

fajny jestes...

ja jezdze tylko z jednym ACL, zakladam brace, w zeszlym roku odwazylam sie po
              raz pierwszy, swietnie mi poszlo, fakt, ze bardzo ostroznie, ale lepsze to niz
              w ogole. Nie wiem, moze w przyszlosci bede zmuszona poddac sie operacji ktorej
              strasznie boje sie, na razie o tym nie mysle, nie musze.
              • kubagr Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 08.01.06, 17:55
                przecztaj post o artroskopii w forum zdrowie: znajdziesz tam wiele moich
                wypowiedzi: prawdziwa koplania wiedzy nt zycia z/bez acl, nie przesadzam:
                lacznie z dyskusja nt double bundle reconstruction.
                ogolnie: jezeli jestes mloda i kolano czujesz "niestabilne" to powinnas myslec
                o rekonstruykcji: z tego co widze carolina w w-wie chyba robi to najlepiej, w
                kazdym razie wydaje sie ze wiedza co robia. jezlei kolano "nie ucieka"
                i "starcza" ci na normalne funkcjonowanie wtedy rekonstrukcja acl tylko dlatego
                ze jest zerwane (a kto to potwierdzil??? mialas MRI?) jest w tej chwili
                dyskutowane: w sensie czy faktycznie zmniejsza szanse na zmiany zwyrodnieniowe
                kolana.......
                • katahdin Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 08.01.06, 19:47
                  kubagr napisał:
                  >jest w tej chwili
                  > dyskutowane: w sensie czy faktycznie zmniejsza szanse na zmiany
                  zwyrodnieniowe kolana.......

to ja w takim razie poczekam na wynik ;o))))
                  dzieki, oczywiscie "zdrowie" odwiedze i poczytam, nigdy nie zaszkodzi za
                  wiele...Od accident nigdy nie mialam z kolanem problemu, boli zadnych,
                  uwielbiam "szpilki", czyli czuje sie swietnie, ale na jazde na nartach zakladam
                  brace, ryzykowac nie bede bez. Zreszta psychicznie czuje sie z nia lepiej,
                  pamietam jaki mialam strach zalozywszy pierwszy raz narty PO a stalo sie to
                  dopiero po dwoch latach OD, wczesniej nie moglam sie przemoc.
                  MRI wykazalo zerwanie.

• kubagr Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 08.01.06, 20:15
                    a gdzie mialas robione i czytane mri??
                    brace: zdecydowanie nie zalecam.... zalezam natomiast cwiczenia pw hamstrings
                    i quads w proporcji 60% hamstrings 40% quads
                    • katahdin Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 08.01.06, 23:31
                      kubagr napisał:
                      >a gdzie mialas robione i czytane mri??
                      >brace: zdecydowanie nie zalecam.... zalezam natomiast cwiczenia pw hamstrings
                      >i quads w proporcji 60% hamstrings 40% quads

MRI bylo robione w USA, accident we Francji.
                      Co do brace to piszesz jakies nowosci !!! Przy skretach,
                      bo na tzw. kreche w zyciu nie zjade ;o))) ona wlasnie daje
                      mi zabezpieczenie, ze nie "rozlaza" mi sie kosci, a wierz mi
                      doswiadczylam juz tego uczucia.
                      a te cwiczenia tak po polsku moglbys napisac ??? byloby
                      moze mi latwiej sie do nich zabrac ??? :o)))
        • Gość: też_ narciarka żelatyna IP: *.ists.pl / *.ists.pl 16.01.06, 11:40
          Mam od kilku miesięcy podobny problem z kolanem (odzczucie, że coś się tam
          gromadzi). Napisz, skąd ten pomysł z żelatyną?
      • aba1122 Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 09.01.06, 13:26
        A ja mam do Was pytanie czy pomimo tych bólów kolan planujecie w tym sezonie
        jezdzić na nartach ? Bo ja się biję z myślami, nie jestem jakimś tam
        wyczynowcem i na nartach nie szaleję ale w tym roku poważnie się zastanawiam
        czy jezdzić ? Kolana boleć zaczęły mnie juz w zeszłym roku ,potem wszystko
        przeszło a teraz od nowa , odczuwam bóle pod kolanami , moze nie jakieś
        straszne ale jednak są. Od paru dni smaruję je ale to nie wiele
        pomaga,słyszałam o takich opaskach ućiskowych moze ktoś z tym jeżdził i napisze
        mi czy one faktycznie pomagają ? Do lekarza teraz nie mam po co iśc bo narty na
        pewno wybije mi z głowy. Dlatego tak sobie pomyślałam ze może będę jezdzić ale
        tak bardzo uważnie i nie za długo w ciągu dnia raczej na krótszych trasach bo
        te dłuższe są wg mnie jednak bardziej męczące dla kolan a jade do Szczyrku
        więc coś tam sobie na pewno znajde do jeżdzenia. Zupełnie nie wiem co robić?
        Aha napiszcie mi jak to jest z ta żelatyną , ile jej się jednorazowo rozpuszcza
        i wypija ?
        • Gość: też_narciarka Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.ists.pl / *.ists.pl 16.01.06, 11:48
          aba1122 napisała:

> A ja mam do Was pytanie czy pomimo tych bólów kolan planujecie w tym sezonie
          > jezdzić na nartach ? Bo ja się biję z myślami, nie jestem jakimś tam
          > wyczynowcem i na nartach nie szaleję ale w tym roku poważnie się zastanawiam
          > czy jezdzić ?

Kurcze, mam ten sam dylemat. Ale żal mi się już zegnać z nartami na całe życie.
          Obawiam się jednak, czy przy większym nawet przejsciowym obciążeniu (lód,
          stromizna) nie skończy się upadkiem.

> odczuwam bóle pod kolanami , moze nie jakieś
          > straszne ale jednak są.

To tak, jak ja (ale pod jednym). Przy normalnym egzystowaniu ból jest na tyle
          mało dokuczliwy, że nawet nie byłam u lekarza. Ale gdy juz trzeba zrobić
          przysiad ...
          Nie wiem, czy to może reumatyczne? Kontuzji żadnej nie miałam, wcześniej nie
          było takich problemów.

• bradz Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 16.01.06, 17:18
            Oj kobitki, wszystkieśmy jednakowe. Ja w marcu ub. roku zerwałam ACL na
            Kasprowym, łaziłam po lekarzach, różnie gadali. Nic z tym nie zrobiłam, bo
            bałam się, że jeszcze bedzie gorzej. Tylko jakas rehabilitacja i różne zabiegi
            typu czary-mary. Kolano boli troszeczkę, ale uważam, że nic mi nie jest.
            Przestaraszona jak dziecko zaczęłam jeździć, no i powolutku sie wożę... Nigdy w
            zyciu nie zrezygnuje z nart, chyba, że sie całkiem nie ruszę... Trzymajcie się
            • Gość: też_narciarka Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 13:20
              bradz napisała:

> Oj kobitki, wszystkieśmy jednakowe

:)

>Nigdy w
              > zyciu nie zrezygnuje z nart, chyba, że sie całkiem nie ruszę..

Ja też dobrowolnie nie zamierzam.
              • daisyyy Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 19.01.06, 13:36
                hej
                ja tez jestem narciarka i podeszlam do tego troszeczke inaczej
                owszem nigdy nie zrezygnuje ale chce tez jezdzic bez bolu i starchu
                w tamtym sezonie zerwalam acl wiec reszta sezonu odpadla
                w marcu poszlam na operacje(wyczyszczenia kolona), rechabilitacja itd....
                no i w tym sezonie
                juz jezdze >> nawet lekarz sie zgodzil bez problemow
                poprostu TRZEBA ZADBAC O KOLANO PO SEZONIE
                cwiczyc cwiczyc miesnie i jeszcze raz cwiczyc

pozdrawiam > znowu cieszaca sie narciarstwem
      • spector1 Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 16.01.06, 18:50
        Gość portalu: ab napisał(a):

> Czy ktoś ma też taki problem?Ortopeda zabronił mi w tym roku jeżdzić na
        > nartach,przede wszystkim na biegowych( nie wiem jak to wytrzymam,już go nie
        > posłuchałam i teraz mnie bolą kolana:)na zjazdowych mogę ale mam nie
        > przesadzać.Co wam lekarz zalecił.Z góry dzięki za wszelkie informacjie.

Narty biegowe minimalnie obciazaja kolana, rower jeszcze mniej.
        Jezeli ortopeda zabronil jazdy na biegowkach to z cala pewnoscia przesadzil.
        Przed sezonem kazdy zjazdowiec powinien wzmocnic miesnie nog aby zmniejszyc
        ryzyko kontuzji wiezadel kolan.
        Latwiej zrobic to gdy kolana sa sprawne.Gdy stanie sie najgorsze i jestesmy np.
        po rekonstrukcji ACL to powrot do pelnej sprawnosci w duzym stopniu zalezy od
        prawidlowo dobranych cwiczeniach rehabilitacyjnych a wowczas nie jest to latwe.
        Cwiczenia takie pokazane w tab.1 w ponizszym linku.

zatoka.icm.edu.pl/acclin/vol_2_issue_1/acclin_5_11_pasierb_86-100.pdf
        Teoretycznie mozesz skorzystac z tego zestawu cwiczen.
        Radzilbym jednak wczesniej skorzystac z ekspertyzy dobrego fizjoterapeuty
        zajmujacego sie leczeniem kontuzji sportowych, ktory zalecilby odpowiednie
        cwiczenia.Cwiczenie na wlasna reke jest b.ryzykowne.
        Oczywiscie MRI jest wskazane.
        Ryzykowne jest tez czasami calkowite poleganie na ekspertyzie ortopedy w tym
        zakresie.Ortopedzi sa ekspertami w rekonstrukcji a nie w rehabilitacji.
        Sugerowana proporcja 60/40% (quads/hamstrings) to nie wszystko.
        Np.cwiczenia wzmacniajace w jednej plaszczyznie zapewniajace proporcje 60/40%
        nie spelnia swego zadania.
        Dlatego w powyzszym linku zaleca sie przysiady na jednej nodze na niestabilnym
        podlozu.

Spector

zatoka.icm.edu.pl/acclin/vol_2_issue_1/acclin_5_11_pasierb_86-100.pdf

• kubagr Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart 16.01.06, 22:57
          krotko: ortopeda nie znajacy sie na rehabilitacji nie powinien sie zajmowac
          urazami sportowymi: to on powinien keirowac rehabilitacja bo to on wie co
          zrobil: wiem ze to w polsce lezy.

proporcje ktore JA podawalem (60/40) dotycza prostych cwiczen w jednej
          plaszczyznie: nie twierdzilem ze jest to jedyne cwiczenie wymagane do
          przygotowania na narty: ta proporcja ma za zadanie przygotowqanie hamstrings
          ktore to wlasnie sa glowna sila motoryczna "chroniaca" ACL .
          cos co ty sprowadzasz do "przysiadow na jednej nodze na niestabilnym podlozu"
          jest fantastycznym cwiczeniem, jednym z wielu wzmmacniajacych proprioception.
          jak wiesz wiadomo ze obecnie w rehabilitacji po ACL i w profilaktyce ACL bardzo
          wczesnie wprowadza sie z tego powodu tzw closed chain exercises a nie open
          chain jak bylo to przedtem. natomiast z kolei closed chain i proprioception
          nie zastapia wybiorczych cwiczen wzmacniajacych dane grupy miesniowe czy dany
          miesien. dopiero polaczenie wszstkich typow cwiczen pluc cardiovascular, daje
          harmonijne przygotowanie do jakiegokolwiek sportu.
          i tak by to bylo w skrocie i bardzo dobrze ze na to zwrociles uwage
          • Gość: też_narciarka Re: Przeciążenia stawów kolanowych od nart IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 13:18
            Intryguje mnie cały czas ta żelatyna ...
      • lukasbo Polecam stabilizatory 19.01.06, 19:30
        ...tylko takie powyżej 650 zł/szt. Miałem zerwane więzadła i od czasu do czasu
        kolana bardzo mi dokuczają a w stabilizatorach mogę jeździć po 7 godzin
        dziennie (a Alpach ;).
        • daisyyy Re: Polecam stabilizatory 19.01.06, 21:03
          a mi sie w takim stabilizatorze nie jezdzi wygodnie a tez nie mam acl
          a na dodatek jak sie go za duzo nosi to jest wiecej problemu niz
          pozytku > np spadek masy miesniowej.....
          • lukasbo dlatego sugerowałem te droższe.... 22.01.06, 12:49
            prawie się ich nie czuje (chociaż wyglądasz jak robot ;-). No coż - ja jestem
            na nie skazany... :-((
            • daisyyy Re: dlatego sugerowałem te droższe.... 22.01.06, 22:32
              drozsze.... tansze.... ja nie mowie ze one sa nie wygodne bo sa
              ja tez mam taki za okolo 800zl ale skutki sa jakie sa, jak sie je za
              duzo uzywa niestety (ja kiedys tez sie do niego przyzwyczailam i
              trudno bylo mi zrezygnowac)mowie tylko jak jest i jak bylo
              w moim przypadku
              • kubagr Re: dlatego sugerowałem te droższe.... 23.01.06, 01:37
                ok: jezeli chcecie to piszcie jak sie CZUJECIE w brace (stabilizatorach) ale
                nie ma to nic wspolnego z tym czy one faktycznie powoduja ze kolano staje sie
                STABILNE. bo na to nie ma zadnego dowou a wrecz przeciwnie.
                po raz ostatni wiec powiem: jezeli nie masz miesni mozesz sobie naladowac na
                kolano co chcesz a i tak efekt bedzie ten sam:d..............a
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka