Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty 1 klamrowe

IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 15:40
    Fakt, mają wady, ale przy rekreacyjnym jeżdzeniu więcej chyba mają zalet niż
    wieloklamrowe. Jestem przed kupnem nowch butów i zupełnie nie wiem, czy skusić
    się jednak na ciut lepsze wieloklamrowe czy jednak pozostać przy
    dotychczasowch upodobaniach, ze świadomością, że wybierać na rynku za bardzo
    nie ma w czym , jeśli chodzi o 1-klam.

Proszę o odzew głównie osoby, które przesiadły się z 1 klamerki na kilka:)
    Obserwuj wątek
      • aqua_77 Re: buty 1 klamrowe 19.01.06, 16:05
        Mysle, ze nie ma o czym mowic.

A JAK SIE TA JEDYNA KLAMRA ZEPSUJE...?
        • Gość: gość Re: buty 1 klamrowe IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 17:03
          aqua_77 napisała:

> Mysle, ze nie ma o czym mowic.

A jeździłas i w jednych i w drugich?

> A JAK SIE TA JEDYNA KLAMRA ZEPSUJE...?

Eee, tam. Kilka par przeszło przez moje ręce i się w żadnym nie zepsuła. W
          Salomonach to wieeele sezonów jeździłam i było OK.
          Natomiast ostatnio przymierzałam kilka modeli wieloklamrowców i mam raczej
          kiepskie odczucia:
          1) stopa wchodzi na ogół ciężko
          2) nawet w tych z funkcją walk nie wyobrażam sobie stania w kolejkach
          • aqua_77 Re: buty 1 klamrowe 19.01.06, 17:13
            A mi sie zepsula ta jedna jedyna klamra i byl problem.

No i nie mozna do nogi odpowienio dopasowac takiego buta.
          • aqua_77 Re: buty 1 klamrowe 19.01.06, 17:14
            Tak - jezdzilam i w jednych i w drugich.

Po prostu mozesz dobrac takie buty wieloklamrowe, zeby bylo Ci w nich wygodnie!
            • Gość: gość Re: buty 1 klamrowe IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 22:52
              aqua_77 napisała:

> Po prostu mozesz dobrac takie buty wieloklamrowe, zeby bylo Ci w nich wygodnie

Kiedy zaczęłam się rozglądać za butami, też mi się tak wydawało, że wystarczy
              dobrać.Odwiedziłam kilka sklepów i nie dobrałam:( Stąd moje pytanie.
      • lukasbo Niestety, buty 1-klamrowe nie nadają się do 19.01.06, 19:27
        bardziej dynamicznej jazdy. Kiedyś (15 lat temu) takowe posiadałem ale niestety
        nie trzymają dobrze nogi :-( Miałem wiele par butów i stwierdzam, że
        standardowe 4 klamry sa bezwzględnie konieczne. Jeżeli chcesz mieć buty wygodne
        i komfortowe kup flex < 70. Ja obecnie używam salomon x-wave 9.0i jestem
        baaardzo zadowolony.
        • Gość: gość Re: Niestety, buty 1-klamrowe nie nadają się do IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 22:58
          lukasbo napisał:

> bardziej dynamicznej jazdy. Kiedyś (15 lat temu) takowe posiadałem ale >niestety
          > nie trzymają dobrze nogi :-(

Fakt, na większych stomiznach jest problem. Ale taka np Białka, to spoko, nawet
          wzdłuż orczyków na Kotelnicy można w 1-klamrowcach poszaleć.
          Właściwie to jeszcze miesiąc temu byłam zdecydowana na 4-klamr. Ale teraz po
          tych przymiarkach mam wątpliwości. Może to kwestia ceny? Chciałabym kupić coś do
          600-700 zł.

Miałem wiele par butów i stwierdzam, że
          > standardowe 4 klamry sa bezwzględnie konieczne. Jeżeli chcesz mieć buty wygodne
          >
          > i komfortowe kup flex < 70. Ja obecnie używam salomon x-wave 9.0i jestem
          > baaardzo zadowolony.
      • marekatlanta71 Re: buty 1 klamrowe 20.01.06, 01:26
        To takie cos jeszcze produkuja? Myslalem ze w latach 80'tych przestali?
        • Gość: gość Re: buty 1 klamrowe IP: *.ists.pl / *.ists.pl 20.01.06, 10:06
          marekatlanta71 napisał:

> To takie cos jeszcze produkuja? Myslalem ze w latach 80'tych przestali?

No, właśnie, prawie nie. Gdyby był wybór, a wśród nich oczywiście nie te całkiem
          profesjonalne, ale takie ze średniej półki nie szukałabym wieloklamrowców. Brak
          na rynku takich z możliwoscią dopasowywania w kilku miejscach plus klamra i
          dobrym wnętrzem.

A jak wytrzymujecie w kolejkach w 4-klamrowych i to jeszcze bez funkcji walk?
          • arwena Re: buty 1 klamrowe 20.01.06, 10:13
            spokojnie wytrzymujemy, nie korzystamy z funkcji walk w ogole, ani nie
            poluzniamy/odpinamy klamer w ogole w ciagu dnia
            kupilismy dosc miekkie buty (45), dosc dobrze dopasowane, po dlugim mierzeniu
            (bez przesady, wybor zajal mi ok 1,5 godz w jednym sklepie)
            choc niezbyt wygodnie zapina sie nam gorne klamry przy wkladaniu buta, no i
            wkladanie/sciaganie wiaze sie z niejaka gimnastyka ;)
            pzdr i polecam 4 klamry, z doswiadczenia
            • arwena Re: buty 1 klamrowe 20.01.06, 10:26
              a - zapomnialam napisac, ze caly czas staramy sie pamietac o jezdzie na
              jezykach (chodzi o czucie mocnego naporu piszczelami na przod buta i
              przeniesienie calego ciezaru ciala do przodu)
              sprobuj tak zrobic przy mierzeniu butow, powinny sie zrobic bardziej wygodne:))
              • Gość: gość Re: buty 1 klamrowe IP: *.ists.pl / *.ists.pl 20.01.06, 11:06
                arwena napisała:

> a - zapomnialam napisac, ze caly czas staramy sie pamietac o jezdzie na
                > jezykach (chodzi o czucie mocnego naporu piszczelami na przod buta i
                > przeniesienie calego ciezaru ciala do przodu)
                > sprobuj tak zrobic przy mierzeniu butow, powinny sie zrobic bardziej wygodne:))

Przy jeżdżeniu to pamiętam, ale przy przymierzaniu - nie:(
                Ostatnio znajomy polecił mi niby wygodne buty 4 kl. Nie dane mi było sprawdzić,
                bo przez 5 min. siłowania się, nie byłam w stanie wsadzić stopy. Może to ja mam
                takie nieforemne nogi???

Skoro da się wytrzymać, to może jednak skuszę się na 4-klamrowce. Jednak w
                ubiegłym roku jeździłam jeden dzień w pożyczonych 4-klamrowcach - tragedia ...

Dzięki wszystkim za pomoc:)
                • arwena Re: buty 1 klamrowe 20.01.06, 11:11
                  przy zakladaniu - odpinasz i 'odginasz' wszystkie klamry (uwaga - lubia sie juz
                  odpiete zahaczac z powrotem) i mocno naciskasz na jezyk od wewnatrz, troche na
                  dole, wysuwajac go max do przodu
                  z mojej praktyki - dla wlozenia/wyciagniecia stopy kluczowe jest jak
                  najmocniejsze odgiecie jezyka do przodu przy rozpietych wszystkich klamrach
                  powodzenia:)
                  • bradz Re: buty 1 klamrowe 20.01.06, 12:20
                    Święta racja-jak wyżej. Jeździłam w jednych i drugich, 4 klamrowe lepsze.
                    Sprawdź wiele, wiele modeli, az znajdziesz właściwe. Jak będa dobre, to nie
                    bedziesz miała wątpliwości, że to te własnie. Po wielu przymiarkach dobrałam
                    tak wygodne, że moge w nich spać. Dobre buty, to sukces. Powodzenia
                    • Gość: Maxi Re: buty 1 klamrowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 12:51
                      Zmierz buty firmy Lowa. Mam baaaardzo wybredną znajomą, którą wszystkie modele
                      gniotły, uwierały, cisnęły a poz tym ma grubszą łydkę i nic nie moga zapiąć a w
                      ofercie Lowa znalazła idealne superwygodne buty. Ja jeżdżę w salomonach x-wave
                      i również nie narzekam nawet po wielu godzinach na stoku i 20 minutowym
                      spacerze do wyciagu (dodam ze nie mam żadnej funkcji walk). Co do
                      jednoklamrówców to hmmm.... już nie moja era, widziałam je głównie na dzieciach
                      ale tak mi sie wydaje ze można je porównać tak jak syrenkę do mercedesa. Moze i
                      syrenkę sie łatwiej obsługuje ale z jakiegos powodu już nikt tego nie
                      kupuje :))
                      POzwodzenia i dobrego wyboru!
                    • Gość: gość Re: buty 1 klamrowe IP: *.ists.pl / *.ists.pl 20.01.06, 13:08
                      bradz napisała:
                      >Dobre buty, to sukces.

Zgadzam się całkowicie. Pierwsze buty miałam tak niewygodne, a własciwie
                      niedopasowane do mojej nogi, że przez kilka lat przechodziłam gehennę. Najgorsze
                      było, że wydawało mi się, że tak musi być i że przyjemność jazdy połączona jest
                      z ogromnym bólem nóg, który odczuwa się jeszcze długo po zdjęciu butów. Dopiero
                      po zmianie odżyłam, dlatego tak teraz wybrzydzam.
                      • marek.przybylski Re: buty 1 klamrowe 20.01.06, 20:25
                        w tej chwili kazda firma ma w swojej ofercie buty tzw "soft". To wlasnie
                        odpowiedniki dawnych butow jednoklamrowych. Softy czesto maja rozne systemy np
                        z linkami - podobnie jak buty snowboardowe - zaciaga sie blokujac linki
                        stoperem. Salomon produkuje np je pod nazwa: Verso Pamietaj zeby przy
                        przymierzaniu badz ubieraniu przelaczyc na "walk" - wtedy tyl duzo latwiej sie
                        uchyla. Sa bardzo wygodne a rownoczesnie oferuja duzo lepsze trzymanie niz
                        stare buty "tylnowejsciowe" badz jak mowisz jednoklamrowe.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka